A ​háború jegyesei 71 csillagozás

Helen Bryan: A háború jegyesei

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Crowmarsh ​Priors álmos, kis falu Anglia déli partjainál. A második világháború azonban mindent megváltoztat: a fiatal férfiak bevonulnak, és új lakók jelennek meg a jól ismert házakban. Egy fiatal, titokzatos, amerikai nő; egy botrányairól híres, londoni, jó családból való fruska; a bécsi zsidóüldözés elől menekülő, terhes fiatalasszony; London egy munkásnegyedéből származó csitri. A négy fiatal nő kiszakadva a megszokott kerékvágásból, új életet kénytelen kezdeni, amelyben csak egymásra számíthatnak, és egy kortársukra, a néhai lelkész lányára.
Szerelem, féltékenység, árulás, tragédiák sora alakítja sorsukat, a háború is egyre fenyegetőbb, a német vadászgépek már a falu felett húznak el, és mintha valaki a helyiek közül előre értesítené őket…
Ötven év után az asszonyok újra összegyűlnek a faluban, de nem csak ünnepelni és emlékezni. Visszatérnek, hogy bosszút álljanak, hogy megtorolják annyi ártatlan ember halálát.

Helen Bryan (A medál rendje) regénye… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
General Press, Budapest, 2015
424 oldal · ISBN: 9789636438395 · Fordította: Recski Júlia
>!
General Press, Budapest, 2015
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636438104 · Fordította: Recski Júlia

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Frances Falconleigh · Albert Hawthorne · Alice Osbourne · Elsie Pigeon · Lady Marchmont · Oliver Hammet · Tanni Zayman (Antoinette Joseph)


Kedvencelte 14

Most olvassa 3

Várólistára tette 94

Kívánságlistára tette 95


Kiemelt értékelések

Csoszi>!
Helen Bryan: A háború jegyesei

Ez a könyv már a sokadik olyan olvasmányom idén, ami valamilyen úton-módon a második világháborúhoz kapcsolódik. Ilyenkor mindig nagyon sok érzelem „dolgozik” bennem: düh és döbbenet a történtek miatt, tisztelet azok iránt a névtelen hősök iránt, akik minden nehézség ellenére tették a dolgukat, akár a fronton, akár a hátországban, a megkönnyebbülés, hogy szerencsére nem éltem abban az időben. Helen Bryan regénye egy nagyon szépen megírt történet összetartásról, bajtársiasságról, túlélésről, bombázásokról, jegyrendszerről, emberkísérletekről, egyéni sorsokról, szerelmekről, tragédiákról.
A helyszín egy kis sussexi falu, Crowmarsh Priors.
A szereplők: Elsie, Frances, Alice, Tanni és Evangeline. Öt fiatal nő nagyon különböző előélettel, családi hátérrel, akik békeidőben valószínűleg soha nem találkoztak volna. A háború alatt azonban szoros barátság alakult ki köztük, és a nehéz időkben egymás támaszai voltak. Nagyon megkedveltem mindannyiukat. Tetszett, hogy a későbbi sorsukról is esett néhány szó, bár nem vagyok teljesen kibékülve a végével.

Bea_Könyvutca P>!
Helen Bryan: A háború jegyesei

Nagyon tetszett Helen Bryan könnyed stílusa, amivel bemutatta a történelemnek ezt a nehéz korszakát. A könyv történetének első helyszíne a barátságos kis angol, sussexi falucska Crowmarsh Priors, de alighogy megízleltük a vidéki levegő ízét, már a második fejezetben a fülledt New Orleansban találjuk magunkat, egy Mardi Gras karnevál közepén, és a wodoo varázslatok sötét hangulata leng körül minket.
Az események alakulását tekintve engem az írónő már az első fejezeteknél nagyon meglepett, nagyon jó volt olvasni, hogy vezetett főhősnőink útja Crowmars Priorsba, ahol aztán bármennyire is különböző háttérel rendelkező emberek voltak, szép lassan mind összebarátkoztak.
Az olvasás folyamán az összes lány a szívemhez nőtt, mind Frances a nagyvárosi lány, Evageline aki reménytelenül szerelmes volt, és egy szerencsétlen helyzetbe keveredett, Tanny, aki egyedül, ifjú menyasszonyként menekülni kényszerült a hazájából, a mindig gyakorlatias és segítőkész Alice, és a cockney akcentussal beszélő, London szegény negyedéből érkező Elsie. A könyv remekül bemutatta a kor, bombáktól sújtott Angliáját és az egyszerű emberek nehéz életét is, az óvóhelyekre való rohangálást, a légoltami szirénák hangját, a gyerekek vidékre való menekítését, és a jegyre kapható gusztustalan bálnahúst is.
A történetben sok volt még a vicces és szívet melengő helyzet is, az olvasás során többször hangosan felnevettem, de volt bizony olyan is, hogy összeszorult a szívem.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2015/11/helen-bryan-haboru…

robinson P>!
Helen Bryan: A háború jegyesei

Ármány és szerelem, London bombázása és zsidóüldözés. Női sorsok a háborús háttérországban.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/01/a-haboru-jegyesei.html

tmezo P>!
Helen Bryan: A háború jegyesei

Ez a könyv

„(…) a nőkről szól. A nőkről, akik otthon maradtak, ritkán hallunk; azokról a nőkről, akik ébren tartották az otthon tüzét, miközben a háborús munkák terhe nehezítette dolgos életüket. Feleségek, lányok, testvérek és anyák, akik aggódtak a távol, a fegyveres testületekben harcoló szeretetteikért, és otthon erejüket megfeszítve néztek szembe a beígért német invázióval. Ezek a nők keményen kitartottak, mosolyogtak, és megtették a magukét, miközben a családjukról gondoskodtak, és a közösségük éltetői voltak.”

négy öt fiatal nőről szól, „igazából lány, akik a háború idején lettek menyasszonyok. Életüket a háború alakította, és a nehézségek hozták össze őket.”

Nagy kíváncsisággal fogtam neki, de bevallom őszintén, hogy sokszor lelkesedésemet vesztettem. Ez egy lassú folyású és igen aprólékos történet. Elég jó képet ad a háborús időszak mindennapjairól egy angol kis faluban. Arról, hogy az otthon maradottak mit csinálnak, hogyan élnek igazából. Hogyan szereznek ételt, hiszen a jegyrendszer miatt kevés az élelem. Hogyan igyekeznek gazdálkodni. Milyen szabályozás van a tisztálkodásra, ruházatra, és szinte mindenre érvényes: „Érd be a régivel, és toldozz-foldozz, (…).”
Érdekes volt a nők sorsát nyomon követni. Látni, hogyan alkalmazkodtak a megváltozott körülményeikhez. És minden nehézség, szörnyűség, bombázás ellenére, alakultak a szerelmek, házasságok köttettek, és gyerekek születtek.

szallosas P>!
Helen Bryan: A háború jegyesei

Nagyon érdekes volt olvasni ezekről a női sorsukról. A második világháború az angliai kisvárosban èlő embereket is elérte. Ők is megszenvedték a háború borzalmait, a bombázás, a jegyrendszer, az árulást…

Lulma>!
Helen Bryan: A háború jegyesei

Szívesen választok II. világháborús témájú könyveket, ezen belül is kiemelten kedvelem az akkori hétköznapokkal, rejtőzködéssel kapcsolatos történeteket. A háború jegyesei tökéletes választás volt számomra. Négy nő életét ismerhettem meg. Azt, hogy milyen életük volt lányként, majd asszonyként és hogy bujkáltak, élték mindennapjaikat, amíg férjeik távol voltak. Bár nem kötött le minden momentum, azért nagyon olvasmányos, élvezetes volt ez a regény. Számos jeleneten izgultam vagy éppen meghatódtam.
A végén a kis csavar nekem nem igazán tetszett, nem éreztem helyénvalónak egy ilyen tettet a sokat megélt, idős hölgyektől.
Bővebben: http://lulmakonyv.blog.hu/2017/01/22/helen_bryan_a_habo…

Vuccyy>!
Helen Bryan: A háború jegyesei

Azt hiszem tényleg rá vagyok kattanva a háborús könyvekre. :) Nagyon tetszett a könyv, jó volt a történetvezetés, imádtam a szereplők karaktereit. :) Tetszett, hogy minden szépen részletesen ki lett dolgozva. Fekete pontot viszont azért adok az írónőnek, mert a végét nem kellett volna annyira összecsapni. De hát végén csak kiderült az igazság. :) Jó volt olvasni ismét a háború koráról, valamint belelátni abba is, hogy Anglia/Nagy Britannia, – igaz, hogy szigetország – mégis hogyan élte meg a második világháború történéseit. Vannak benne érdekességek, pl. a gyerekek vidéken való elhelyezése stb, amikről még nem is hallottam. Ajánlom mindenkinek ezt a könyvet is. :)

mrsp>!
Helen Bryan: A háború jegyesei

Habár nem vagyok feminista, el kell ismernem, hogy Helen Bryan adott egy löketet az ilyesfajta érzéseimnek, és megmutatta, hogy igenis a nők kemények, fantasztikusak és legyőzhetetlenek. A második világháborút szinte minden könyv a holokauszt oldaláról közelíti meg, én magam is több ilyen regénnyel találkoztam, de tény és való, hogy senkit nem érdekel a hátország sorsa annyira, hogy regényt írjon róla. Nos, Bryan-t érdekli, és írt is róla. És milyen jól tette!

Tetszett, hogy ugráltunk kicsit az időben, így egyszerre bontakoztak ki az események és az események évekkel későbbi hatásai. Az is tetszett, hogy a főszereplő nők sorsa mennyire összefonódott, és hogy együtt álltak ki az igazságtalanságok ellen. Mindegyiküket sikerült megkedvelni még a hibáik ellenére is.

Szerintem ez a könyv remek emlékeztető arra, hogy nem csak a frontból, a holokausztból állt a második világháború, hanem több ezer szenvedő családból, amelyet egy-egy legyőzhetetlen nő vitt a hátán. Gyönyörű.

http://mostjo.blogspot.hu/2016/02/helen-bryan-haboru-je…

Niki_>!
Helen Bryan: A háború jegyesei

Már a várható megjelenése előtt nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre a fülszövege alapján. Tudjátok: aminek köze van a második világháborúhoz, a zsidóüldözéshez és még ha van benne romantika is, az számomra kihagyhatatlan. ;o) Ez a könyv pedig mindezt ígérte és be is váltotta a hozzá fűzött reményeimet.
Nagyon szerettem olvasni, élveztem minden sorát.
Bővebben: http://azajtom.blogspot.hu/2015/12/helen-bryan-haboru-j…

Mariann_ P>!
Helen Bryan: A háború jegyesei

Egy újabb könyv a második világháborúról a háttérországból.
A gyerekek kimenekítése idegen országba, de legfőképpen egy angol kisvárosban élő különböző nemzetiségű nők története.
Pár napig én is velük éltem,nélkülöztem, szenvedtem, izgultam.
Tetszett a sok év múlva találkozás is.
Hát a vége….. ilyennek gondolta az írónő.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Neki nem volt senkije. Az önsajnálattól újra rátört a sírás, majd azt hajtogatva magának, hogy ne legyen ostoba, felszárította könnyeit.

73. oldal

robinson P>!

Murielnek most az egyszer elállt a szava. Nyilvánosan azt mondták neki, hogy nincs igaza! Soha senki nem merészelt így beszélni vele. Mögötte az emberek lehajtott fejjel mosolyogtak.

203. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lady Marchmont
robinson P>!

A bornak és a konyaknak francia címkéje volt. A geneverről nem tudta, mi az, de ezzel nem törődött. Ezekben az időkben minden, ami ital, az ital, és ritka kincs.

215. oldal

robinson P>!

Közelebbről megszemlélve látta, hogy a fiatal nő tulajdonképpen lány, minden cicomája ellenére.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albert Hawthorne
robinson P>!

Az admirális szerette a lányát, de férfi ember volt, és nem tett úgy, mintha értené őket. Legkevésbé Francest.

168. oldal

robinson P>!

Lili és Klara nem értették, mi köze van a zsidóságuknak a fagylalthoz, a parkban való sétához vagy az állatkert világához. – De miért nem mehetünk be? – kérdezték zokogva. Tanni sem értette az okát, de a város ellenségessége tapintható volt.

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zsidók, zsidóság
Milyen_könyvet_olvassak>!

De a mai program elsősorban a nőkről szól. A nőkről, akik otthon maradtak, ritkán hallunk; azokról a nőkről, akik ébren tartották az otthon tüzét, miközben a háborús munkák terhe nehezítette a dolgos életüket. Feleségek, lányok, testvérek és anyák, akik aggódtak a távol, a fegyveres testületekben harcoló szeretteikért, és otthon erejüket megfeszítve néztek szembe a beígért német invázióval. Ezek a nők keményen kitartottak, mosolyogtak, és megtették a magukét, miközben a családjukról gondolkodtak, és közösségük éltetői voltak.

379. oldal

Kapcsolódó szócikkek: háború · nők
Ninácska P>!

Alice nem bírta felfogni, hogyan lehet ennyi bánat a világban.

355. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alice Osbourne · bánat
robinson P>!

A kormány mindenkit arra buzdított, hogy ne pazaroljon, és mindenből hiány volt, ami a ruházkodást illeti. A tűktől a gombokig, a szabásmintáktól a cipzárakig. Az a hír járta, hogy hamarosan jegyre adják a ruhákat, épp úgy, ahogy az élelmiszert.

180. oldal

robinson P>!

Muriek Marchmont mogorván ült az asztalánál, azon álmélkodva, hogy miközben sosem volt gyereke, most három lánnyal kell törődnie – három „valóban nagyon kellemetlennek” bizonyuló lánnyal. Manapság a lányok már nem azt teszik, amit mondanak nekik, és nagyon kimerült abban, hogy megpróbálja teljesíteni a kötelességét ezekkel a hálátlan teremtésekkel szemben.

133. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lady Marchmont

Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Harmon: Homokból és hamuból
Monica Hesse: A kék kabátos lány
Alex Rosenberg: A krakkói lány
Nevil Shute: Az örökség
David Liss: Ördögi cselszövés
Justin Go: Porladó árnyak
Mark Sullivan: A skarlát ég alatt
Cornelius Ryan: A leghosszabb nap
Randall Wallace: Pearl Harbor
Bruce Henderson: Üldözöttek és katonák