Ezotéria ​és/vagy tudomány 1 csillagozás

Héjjas István: Ezotéria és/vagy tudomány

Az ​ember ősidők óta keresi a helyét a világban, hiszen szeretnénk tudni, honnan jövünk, hová tartunk, miért olyan a világ, amilyen. Vajon megismerhető-e a végső valóság, vagy az emberi tudás korlátozott? A kérdésekre tudomány, vallás és filozófia igyekszik választ adni, azonban a válaszaik olykor gyökeresen ellentmondanak egymásnak. Ellentmondások vannak a vallások között, a filozófiák között, és a tudomány különféle szakterületei között is. Ámde ha egymásnak logikailag ellentmondó elméletek egyszerre bizonyulhatnak igaznak, felvethető a kérdés, hogy létezik-e egyedüli abszolút igazság. Az sem zárható ki, hogy a probléma a gondolkodásmódunkban van, és a valóság nem hajlandó engedelmeskedni az emberi ész megszokott logikájának. Ezt a kérdést az ősi hindu bölcsek már évezredekkel ezelőtt felvetették és arra a következtetésre jutottak, hogy ha valamit spekulatív okoskodással be lehet bizonyítani, akkor azt ugyanilyen módon meg is lehet cáfolni. Mivel sok jel mutat arra, hogy a… (tovább)

>!
Tarandus, 2012
236 oldal · ISBN: 9786155180743
>!
Tarandus, 2012
236 oldal · ISBN: 9786155180453
>!
Tarandus, 2012
236 oldal · ISBN: 9786155180750

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 8


Népszerű idézetek

Zsonyka>!

A tudományt annyira fontosnak tartjuk, hogy az már kezdi átvenni a vallás szerepét.Mindenki igyekszik racionálisan, logikusan, tudományosan gondolkodni, és csak abban hiszünk, ami tudományosan igazolható.
A tudomány azonban olyan, mint egy világos gömb, amely a sötét térben lebeg.E gömbben ott vannak tudományos ismereteink, ámde a gömb körül egy határozatlan, ismeretlen birodalom helyezkedik el.A gömb felszínén, vagyis a határfelületen sorakoznak a megválaszolatlan kérdések.
Minél nagyobb a gömb, annál nagyobb a felszíne, és ezért egyre több lesz a megválaszolatlan kérdés. Ami pedig a gömbön kívül van, arról annyit sem tudunk, hogy képesek legyünk kérdéseket feltenni.

Zsonyka>!

Egy másik súlyos probléma az, hogy az automatizálás, a számítástechnika és az informatika rohamos fejlődése miatt az emberek egyre nagyobb hányadának egyre kevesebbet kell dolgoznia és gondolkodnia, s kérdés, hogy ilyen körülmények mellett az ember lehet-e képes arra, hogy továbbra is ember maradjon.Alkalmas-e egyáltalában az ember arra, hogy boldogan éljen egy gazdag, békés világban? Hiszen éppen az agresszivitás és küzdeni akarás emelte az embert abba a pozícióba, hogy a Föld nevű bolygó urává váljon.
Az ember ugyanis jól képes alkalmazkodni a nehézségekhez, de gyengén alkalmazkodik a kényelemhez és jóléthez. Ennek eredménye egyfajta társadalmi neurózis, amelynek tünetei a céltalanság érzése, a depresszió, valamint a növekvő ingerültség, alkoholizálás, kábítószerezés, bűnözés.

NagyBetty>!

…minél több kérdésre találjuk meg a tudományos választ, annál több új megoldatlan kérdés merül fel.

10. oldal

Zsonyka>!

A tradicionális keleti vallások azt tanítják, hogy a fizikai testünket, sőt a materiális külvilágot is a kollektív tudati működésünk alakítja, s ezért előbb- utóbb olyanná válunk és olyan lesz a sorsunk, amilyen a tudatunk állapota.Ez a meglepőnek látszó elgondolás nem ellenkezik a társadalmi mozgásokról készült szociológiai kutatások eredményeivel és a pszichoszomatikus megbetegedésekről gyűjtött tapasztalatokkal sem.Ebből az is következik, hogy ha meg akarjuk javítani a világot, a munkát a saját tudatunkon kell elkezdeni

Zsonyka>!

… a tudományos viták nem úgy dőlnek el, hogy a vesztes fél belátja tévedését, hanem úgy, hogy kihal az a generáció, amely már nem képes új gondolatokat befogadni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Kren: Kendra életei
Hamvas Béla: Tabula Smaragdina / Mágia szutra
Heinisch Mónika – Birtalan Eszter: KaSztella
Duncan Shelley: Amer tánca
Biri Magdolna: Lélekveszélyben
Baranyi Tibor Imre: Fejlődő létrontás és örök hagyomány
Szepes Mária: Füveskönyv
Popper Péter: Az Istennel sakkozás kockázata
Simon Brigitta – Bidnay Csaba: Együtt külön utakon
Müller Péter: Halhatatlan szerelem