Vallás ​és filozófia 0 csillagozás

Luthertől Hegelig
Heinrich Heine: Vallás és filozófia Heinrich Heine: Vallás és filozófia Heinrich Heine: Vallás és filozófia Heinrich Heine: Vallás és filozófia

Heinrich Heine huszadik és harmincadik életéve között ünnepelt költője volt hazájának. Jogosan énekelhette: „Ha a legjobb neveket említik, köztük említik az enyémet is.” A költő azonban nem érte be evvel. Politikus korban született és a történelem zajlása mindig magával ragadta. Így lett ugyanakkor, mikor halhatatlan dalokat írt a szerelemről, a virágokról és a madarakról, egyszersmind politikai író. És mint ilyen, hazájának egyik legtöbbet támadott, legtöbbet bántott és szidalmazott embere. Az a Heine, akinek írásait azóta is minden német könyvégető – utoljára a német alsóbbrendűségi érzés inkarnációja, Göbbels – máglyára méltónak ítélte és lángokba is vetette, ha már őt magát – halála után majdnem száz évvel – nem hurcoltathatta Auschwitzba.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Klasszikus írások

>!
Farkas Lőrinc Imre, Budapest, 2004
156 oldal · ISBN: 9639428361
>!
Magyar Helikon, Budapest, 1967
438 oldal · Fordította: Eörsi István, Gáspár Endre, Györffy Miklós
>!
Magyar Helikon, Budapest, 1967
438 oldal · Fordította: Eörsi István, Gáspár Endre, Györffy Miklós

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Népszerű idézetek

>!
Kuszma P

Azt hiszem, a magunkfajta módszeres népnek a reformációval kellett kezdenie, csak aztán foglalkozhatott a filozófiával, és csak ennek elvégzése után térhetett át a politikai forradalomra. Ezt a sorrendet én igen okosnak találom. A fejeket, amelyeket a filozófia gondolkodásra használt, a forradalom utóbb tetszőleges célokból leütheti. A filozófia azonban semmiképpen sem vehette volna hasznát a fejeknek, ha azokat az előtte lejátszódó forradalom leüti.

268. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Weöres Sándor: A teljesség felé
Blaise Pascal: Gondolatok
Hamvas Béla: Scientia sacra
Baktay Ervin: India bölcsessége
Tsai Chih Chung: Beszélő Zen
Friedrich Nietzsche: Így szólott Zarathustra
Chaim Potok: A nevem Asher Lev
C. S. Lewis: Csűrcsavar levelei
Chaim Potok: Davita hárfája
Szabó Attila: Művészettörténet vázlatokban