Firenzei ​éjszakák 6 csillagozás

Heinrich Heine: Firenzei éjszakák Heinrich Heine: Firenzei éjszakák

A ​nagy német romantikus költő halálának 150-ik évfordulója alkalmából jelenik meg az a szép kiállítású kötet, mely Heine három novellakezdeményét adja a magyar olvasók kezébe. A Heine ifjúkori élményeit feldolgozó groteszk kalandregény (A nemes Schnabelewopski úr emlékirataiból), az erotikum és a hátborzongató morbiditás jegyében született keretes címadó novellaciklus (melyben egy nagyvilági ficsúr egy haldokló firenzei hölgyet szórakoztat történeteivel), illetve a középkori németországi zsidópogromok idején játszódó, színes ecsetvonásokkal festett, megkapó realista elbeszéléstöredék (A bacherachi rabbi) Heine prózastílusának egészen modern jegyeit villantják fel. A kötethez írott elemző-értékelő utószavában Györffy Miklós Heine stílusának szubjektivitását emeli ki. Azt az olvasóval társalgó, könnyed, az alkalomszerű rögtönzés benyomását keltő hangnemet, amelyet – mint írja – jobb szó híján tárca vagy tárcanovella címen foglalhatnánk egybe. A három írás közül legismertebb a pogrom… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2006
160 oldal · ISBN: 963077951X
>!
Rózsavölgyi és Társa, Budapest, 1922
170 oldal · Fordította: Cserna Andor

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Habók P>!
Heinrich Heine: Firenzei éjszakák

Három elbeszélés (köztük egy töredék), háromféle stílus. Schnabelewopski úr csipős nyelvű, sok helyen járt, és sok mindent (de főleg ételeket és asszonyokat) meglátó utazó, nagyon élveztem kalandjait. A firenzei éjszakák kevésbé tetszett, nagyon hihetetlen, nagyon romantikus, és nagyon csattanós befejezéssel. Legszívesebben a harmadik novellát olvastam volna, kár, hogy az töredékben maradt.


Népszerű idézetek

Habók P>!

De a nők, sajnos, csak egyetlenegy módon tudnak boldoggá tenni bennünket, míg boldogtalanná harmicezerféleképpen tehetnek.

Firenzei éjszakák

Habók P>!

Hamburg városa pompás város; csupa szolid cég mindenütt. Itt nem a gyalázatos Macbeth uralkodik, itt Bankó az úr. Bankó szelleme uralkodik mindenhol ebben a kis szabadállamban, amelynek látható feje a bölcs és nagy tekintélyű szenátus.

A nemes Schnabelewopski úr emlékirataiból

Habók P>!

Felettébb gyakran gondolok Itáliára, mégpedig leginkább éjszaka. Tegnapelőtt azt álmodtam, mintha Itáliába érkeztem volna; s tarkabarka Harlekin lennék, s mintha lustán pihennék egy szomorúfűz alatt. Ám a szomorúfűz lelógó ágai csupa makaróniból voltak, amelyek hosszan és kedveskedve csak hulltak bele a számba; e makaróni lombozat közt napfény helyett színtiszta sárga vajfolyamok ömlöttek, végül a magasból reszelt parmezán felhője szemerkélt.

A nemes Schnabelewopski úr emlékirataiból


Hasonló könyvek címkék alapján

Johann Wolfgang Goethe: Szépprózai művek
Stefan Zweig: Sakknovella
Heinrich Böll: Doktor Murke összegyűjtött hallgatásai
Gottfried Keller: Falusi Romeo és Júlia
Siegfried Lenz: Gyászperc
Maár Judit – Ádám Anikó (szerk.): A bűvös kéz
E. T. A. Hoffmann: A király menyasszonya
Franz Fabian – Bárány György (szerk.): Fantasztikus történetek I-II.
Lindau Pál: Jung Helén
Balázs Béla (szerk.): Kísértet-históriák