Visszatérés ​Tibetbe 8 csillagozás

Heinrich Harrer: Visszatérés Tibetbe

„Amikor 1952-ben megjelentettem a Hét év Tibetben című könyvemet, amit aztán a földkerekség minden jelentősebb nyelvére lefordítottak, és világsiker lett, minden feltétel megvolt, hogy nagy érdeklődést váltson ki.”

„Az 1982-es utazás ismét abba az országba vezetett, ahol az életem formálódott. De ez már nem volt kaland. Miután a beutazási engedély megszerzéséért sokat fáradoztam. De mindig csak a "not yet” választ kaptam, végül csatlakoztam egy társasutazáshoz, mivel nem olyan régóta évente korlátozott számú turistát beengednek Tibetbe."

„Az emberek elhiszik majd nekem, hogy a kínaiak színpadra alkalmazott "olvadásával” szemben kritikus vagyok, hiszen barátom szavai, melyeket Lhászában súgott oda nekem – „minden dzsüma”, „minden látszat” – még a fülemben csengenek."

>!
Cartaphilus, Budapest, 2006
214 oldal · ISBN: 9637448047 · Fordította: Horváth Sára Erzsébet

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

asx_nici>!
Heinrich Harrer: Visszatérés Tibetbe

Sajnos, a korábbi kötettel ellentétben, ez számomra kevésbé volt magával ragadó. Egy-két szép gondolat volt benne, amit meg lehet fontolni, de ekkora távolságból én nem szeretnék ítélkezni a (jelenlegi) kínai-tibeti viszonnyal kapcsolatban. A könyv megjelenése óta azért eltelt pár évtized és remélhetőleg az akkor elkezdődött, javuló tendenciát mutató „béke” a két nép között alapvetően folytatódik. Azért még így a könyv által leírt rombolások stb. ellenére is kedve támad az embernek Tibethez!

W_L I>!
Heinrich Harrer: Visszatérés Tibetbe

A szerzo korabbi, nagy sikeru Het ev Tibetben cimu konyvenek rajongoi szamara lehet erdekes ez a „folytatas”, melyben Harrer 30 ev elteltevel, a 80-as evek elejen egy turistacsoporttal ter vissza Tibetbe.
A 30 eves kinai uralom utan egy dramai valtozasokon atment Tibet fogadja: A kolostorok tulnyomo reszet leromboltak, a szerzetesrendeket szinte teljesen feloszlattak, a par megmaradt templom es kolostor draga turistaattrakcio, jegyszedokent funkcionalo szerzetesekkel. Igy is erdekes azonban ezt az o szemevel latni, gyakran felidezve, mennyire mas is volt 1-1 hely 30 evvel korabban.
Tulajdonkepp csak a konyv bo fele szol ujabb tibeti latogatasarol, sok fejezetben teljesen elkalandozik attol, kulonfele Tibettel kapcsolatos temakrol irva: a Himalaja csucsainak megmaszoirol, egy tibeti koltorol, egy latogatasarol az Indiaban szamuzetesben elo dalai lamanal…
Az elozo konyve utan ez sokaknak csalodas lehet, de szamomra igy is erdekes volt 30 evvel kesobb ujra talalkozni ezzel a rokonszenves osztrak szerzovel es tibeti barataival – utobbiakbol tobb Tibetben maradttal is talalkozik, bemutatva hogyan elik eletuket a kinai fennhatosag alatt.


Népszerű idézetek

Andaxin>!

Sehol sem olyan kék, és sehol sem csillog olyan zölden a víz, mint Tibetben.

Természetesen a magasság is szerepet játszik abban, hogy ezek a színek 4000 méter magasan különösen élesnek és tisztának tűnnek.

22-23. oldal

Andaxin>!

Rossz hírek kaptak szárnyra. Kérdésessé vált a fiatal Dalai Láma sorsa. Ilyen fontos kérdésben nem dönthetett egyedül a kormány, az istenektől kellett tanácsot kérni. A Dalai Láma és a régensek jelenlétében két golyót gyúrtak árpalisztből, és addig vizsgálták a súlyukat egy aranymérlegen, míg mindkettő ugyanolyan nehéz nem lett. Egy-egy „igen” és „nem” feliratú cédulát belegyúrtak a golyókba, majd egy aranykupába dobták őket. A kupát az állami jós kezébe nyomták, aki rögtön eljárta rítustáncát. Egyre gyorsabban forgatta a kupát, míg az egyik golyó végül a földre esett. „Igen” felirat volt benne, és ezzel eldőlt, hogy a Dalai Lámának el kell hagynia Lhászát.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lhásza
asx_nici>!

– Heinrig, én azzal az idővel számolok, ami begyógyít minden sebet. Ugyan mit számít a történelmünkben vagy a vallásunkban száz-kétszáz év? Átvészeltünk mi már egészen más időket is, és eddig mindig megmenekült a népünk és a kultúránk. Nem tudom, hogy mi jön, de talán egy nap olyan nyitottak lesznek lelkileg az emberek, hogy a népek valóban közeledni fognak egymáshoz, nem pedig félreértések következtében eltávolodni egymástól. Te talán azt gondolod, Heinrig, hogy egész másképp lesz, mert az emberek sajnos nem ilyen békések. Erre tibetiként én azt mondom neked, mert csak azt mondhatom, hogy mi mindig békességben élő nép voltunk, és az is maradunk. Soha nem szerettük a háborút, vallásunkat és kultúránkat viszont annál jobban.

200. oldal

Andaxin>!

Mindenhol lestek, követtek és figyeltek, nehogy tiltott dolgot fényképezzünk. Egyszer valamelyikünk engedély nélkül, titokban készített egy felvételt, erre mindannyiunkat kényszerítettek, hogy a látogatás idejére a templom előtt adjuk le fényképezőgépeinket.

Zavarónak és igencsak felháborítónak találtuk ezeket a dolgokat, de azért akadtak tréfás helyzetek is. Valahol például ezt írták ki: „A fényképezési tilalom ingyenes”.

26-27. oldal

Andaxin>!

Ha valami nem tetszik a hazádban, csak ott tudsz ellene harcolni.

21. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Anagarika Govinda: Fehér felhők útja
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Frédérique Hatier: A béke szellemében
Don Farber: A tibeti buddhizmus
Thomas Laird: Tibet története
Glenn H. Mullin: A tizennégy Dalai Láma
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: A meditáció szakaszai
Bodnár László: Az egyarcú Tibet
Szántai Zsolt: Tibet
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A Boldogság esszenciája