Hét ​év Tibetben 95 csillagozás

Életem a Dalai Láma udvarában
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Ez ​a méltán világhírű könyv több mint negyven nyelven, számos kiadásban, több millió példányban kelt el világszerte az elmúlt évtizedek során. Míg Európában dúlt a második világháború, az író, Heinrich Harrer, mint szökött hadifogoly több ezer kilométert megtéve a Himaláján keresztül eljut Tibetbe, és annak tiltott fővárosába, Lhászába. Ott tartózkodásának hét éve alatt nemcsak a tibeti népet, kultúrát ismeri és szereti meg, hanem a fiatal, éppen trónra lépő XIV. Dalai Láma személyes barátjává fogadja őt. Azóta is mindketten melegen őrzik szívükben e fiatalkori, különleges találkozás emlékét. Így Harrer nemcsak nagy történelmi idők tanújává válik, hanem a buddhista szemlélet megismerése révén az önmagával szembeni spirituális háborúját is meg kell vívnia. Eljön a kínaiak által régen várt pillanat: elfoglalják Tibetet, és iszonyú pusztítást visznek véghez az országban. Előbb Harrer, majd Őszentsége, a Dalai Láma is az ország elhagyására kényszerül. Heinrich Harrer a tibeti kultúra… (tovább)

Eredeti mű: Heinrich Harrer: Sieben Jahre in Tibet

Eredeti megjelenés éve: 1952

A következő kiadói sorozatban jelent meg: FilmRegények

>!
Cartaphilus, Budapest, 2010
412 oldal · ISBN: 9789632661469 · Fordította: Hensch Aladár, Hendrey Tibor, Kéthely Anna, Lukácsi Margit
>!
Cartaphilus, Budapest, 2005
442 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637448039 · Fordította: Hensch Aladár
>!
Bodhiszattva, Budapest, 1998
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630347253 · Fordította: Hensch Aladár

Kedvencelte 22

Most olvassa 14

Várólistára tette 134

Kívánságlistára tette 91

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Filippino P
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Az elején írja Heinrich Harrer, hogy ő nem író a szó szépirodalmi értelmében, ne ilyen művet várjunk tőle, csupán egy útleírást. Egy hangsúlyos véleményektől mentes eseménysorozat leírását. És valóban, ezt kapjuk, itt nem visz el minket a stílus egy irányba, nem kacifántos, kitalált történetek szövedékét találjuk, hanem hajszál pontosan azt, amit megígérnek. Ha már nem visz el a külcsín, marad a tartalom, ami 5*-os. Valószínű belebújhattam egy csomagba, és úgy utaztam velük végig a hihetetlen izgalmakon keresztül.

>!
katacita I
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Csodálatos könyv, pont azt kaptam, amit szerettem volna kapni.
Harrer az elején leszögezi, hogy nem rendelkezik írói tapasztalatokkal, ezért csak az események rögzítésére törekszik. Ennek hála egy sallangmentes, könnyen olvasható könyvet kaptunk, olvasás közben egy percig sem unatkoztam. Tetszett az író pozitív hozzáállása, még a legszörnyűbb vándorlós napokról is mosolyogva számol be – igaz, annyi év után lehet, hogy az emlékek megszépülnek.
Sok mindent megtudtam Tibetről és azon belül Lhászáról is, igaz, az alcím egy kicsit megtévesztő, mert a fővárosban játszódó események csak a könyv felénél kezdődnek.
A Hét év Tibetben megint előhozta belőlem a wanderlustot, és emiatt az érzés miatt szeretek annyira olvasni.

>!
PandaSára P
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Elolvastam a könyvet, az utolsó részeket megkönnyeztem.. nagyon jól ír Harrer. Megszeretjük Tibetet és a tibetieket, és aztán azt is átélhetjük, ahogyan elfoglalják az országot, ahogy azoknak a békés embereknek a milliói, akik még a gilisztát is életben hagyják, mert hisznek a reinkarnációban, meghalnak, vagy nyomorba taszítják őket…
Aki még csak a filmet látta, olvassa el a könyvet, az elején sok az útleírás, de ettől csak még közelebb érezzük magunkhoz Tibetet!

>!
Aliko P
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Heinrich Harrer korának egyik legjobb európai hegymászója volt, mégis legtöbben nem a sport sikerei miatt emlékeznek rá, hanem egy könyv jut az eszükbe, ha kimondjuk a nevét. Mi köti össze az osztrák férfit Tibettel és a Dalai Lámával? Erre kérdésre kapunk most választ. Érkezik egy önéletrajzi regény, egy útleírás, egy tanulságos mű a buddhizmusról. Egy igaz történet, amit filmen imádtam (nem utolsó sorban Brad Pittnek hála) és most már könyvben is azt mondhatom, hogy nagyon-nagyon megszerettem, pedig a kettő nem teljesen ugyanazt adta.

A cselekmény a második világháború idején játszódik, lesz itt hadifogolytábor, na meg szökés és végül több mint 2000 kilométer megtétele után a Tibeti -fennsíkon megérkezünk Lhászába, ahol egy életre szóló barátság köttetik! Érkezik a nyugati világ minden felsőbbrendűsége és találkozik a kelet filozófiájával. Megismerjük a 11 esztendős, meglehetősen magányos „istenkirályt”, vagyis a XIV. Dalai Lámát. Egy, a korához képes meglehetősen felnőttes (persze szerepéből adódóan annak kell lennie), okos és érdeklődő gyereket, akiben már felsejlik a későbbi nagy vallási vezető képe, ám a középpontban mégsem teljesen ő áll.

A regény Heinrich Harrer nagy utazását mutatja be, ami nem csak kilométerekben mérve volt hosszú. Egy spirituális fejlődésregényként is értelmezhető alkotás ez, ahol bár a szerző meglehetős távolságtartással kezeli a vallási és filozófiai kérdéseket, de mégis érzékelhető a benne végbemenő változás a mű egészét tekintve. Egy olyan különleges könyvet kapunk itt, ahol nem csak a buddhizmussal kerülünk közelebbi kapcsolatba, hanem a hétköznapi tibeti élettel és világgal is megismerkedhetünk, miközben a szerző egy olyan korszakot vetít a szemünk elé, amiről meglehetősen kevés szó esett eddig. Egyéni szemszögből tárja elénk ezt a meglehetősen zárt világot, ráadásként pedig bele láthatunk Kína politikai machinációiba is. Ahogy Harrer már a regény elején megfogalmazza ő nem író, így a szépirodalmi stílus hiányát ne rójuk fel neki, de ettől függetlenül olvasmányos kis mű ez, így bátran ajánlhatom a történelem és keleti kultúra iránt érdeklődőknek. Hangulata van!

>!
mackótestvér P
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Nem szabadna a filmet követően elolvasni, mégis azt tettem. Csak egy nagyon kicsit csalódtam, hiszen a történet igencsak magával ragadó. Olyan világba kísér el minket, ahová eljutni csak nagy véráldozatok árán lehetne, ott élni és magába szívni a kultúrális különbségeket pedig szinte lehetetlen. Jó könyv, mert kedve támad megindulni az embernek, persze csak az első komolyabb dombig, és mert kedve támad ott élni, holott áramkimaradás, TV szünet idején máris siránkozunk. Szóval első lépés egy áram és tv mentes hétvégi ház lenne, utána pedig a kelet, ahol a misztikus állatok és a barátságos, égközeli emberek élnek.

>!
MezeiMarcsi
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Másodszor olvastam,de úgy tűnt most tartom előszőr a kezemben.Annyira lenyűgöző Tibet,és a könyv ,amiben benne van minden egyszerűség,alázat ,tisztelet,tudás, kitartás,és szeretet,barátság ami Heinrich,a Dalai Láma között volt,(van). A Dalai Láma a világ leggazdagabb embere,és ez nem csak anyagi értelemben igaz.Bár a kínaiak lerombolták a kolostorokat,elkobozták a szent tárgyakat,megöltek sok tibetit,megszálták az országot,de azt a hitet,hűséget„tiszteletet,amit a tibetiek a szívűkben hordoznak a mai napig,nem veheti el senki.Amikor olvastam a könyvet,megszállt egy olyanfajta nyugalom,amit már régen nem éreztem.(pedig ez "csak egy élménybeszámoló").Irigylem a tibeti embereket.
A filmről.Nagy kedvencem a könyv alapján készűlt film is,bár 2 órába sűrítették bele mind a 7 évet,és néha úgy éreztem semmi köze a kettőnek egymáshoz.A könyv egyáltalán nem ír Heinrich fiáról,mert a valóságban nem volt.Viszont jó hogy tudtam arcokat kapcsolni a szerelőkhöz,mégha híres színészek is.Teljesen beletudtam élni magam.

>!
Szimirza P
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Azt kaptam , amit az író ígért, egy beszámolót a saját szavaival , semmi plusz körítés, semmi mellébeszélés, csupán a tények ,a megélt események. Nagyon szeretem Tibetet, a kultúrát, szeretek róla olvasni, így ez a könyv is belopta magát a szívembe!

>!
Fundy
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Már harmadszorra olvasom el, de nem tudom megunni! Olyan jó újra és újra végigjárni Tibetet, olvasni a szokásaikról. A kínai megszállás és mészárlás pedig minden alkalommal hihetetlenül feldühít. 5 csillagos kedvenc.

>!
Zsuzsanna_Everling
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Most fejeztem be, pedig még olvastam volna még nagyon nagyon sokáig. Nem árt a könyvnek, hogy Heinrich Harrer nem író, sőt. Így sokkal közelebb érzi magához az ember a történetet, mintha csak egy barátja vagy rokona mesélne az életéről. Nincs benne felesleges sallang, egyszerűen mesél, és te csak kiguvadt szemmel hallgatod..izé…olvasod.
Van, aki azt írta, hogy a fordítás hagy némi kívánni valót maga után. Helyenként a fordító valóban áttér a múlt időről jelenre, de nem igazán lehet ezt észrevenni, a legkevésbé sem nevezném ezt zavarónak.
Szóval letehetetlen, akárhányszor abba kellett hagynom, alig vártam, hogy folytathassam.Most kicsit „belevetem magam” Tibetbe.Nem hinném, hogy a könyv elolvasása után bárki ellen tudna állni ennek a népnek..

>!
vigili
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Olyan régóta vágytam erre a könyvre, s most végre a kezemben tarthattam.
Engem mindig is vonzott Tibet, szerettem volna megtudni többet az ott élőkről, az életükről, a szokásaikról, a buddhizmus színes ünnepeiről, s természetesen Dalai Lámáról, a kolostorban
élő szerzetesekről. Egy csodálatos világ, ahol a felnőttek még képesek gyermeki vidámságra, szeretet, tisztelet, egymás segítése létező dolog. S éppen kiolvastam, amikor a tévében/sajnos nem a filmet, de arra is nagyon vágyom/ Tibetről szóló filmet nézhettem meg, ahol megelevenedtek előttem a hóval küzdő karavánok, tibeti imamalmok,-a manikhorlo vagy manicshökhor-,s az összetartó családok.


Népszerű idézetek

>!
Pömpilla

Egy igazi barátságnak az a jellemzője, hogy bármi történik is, az mit sem változik.

407. oldal, Zárszó

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

>!
déli_báb IP

És hányszor volt munkamegszakítás! Hangos felkiáltással gilisztát fedezett fel valamelyikük az ásón: ledobtak mindent, és szaladtak gilisztát menteni.

308. oldal

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

>!
Nokimaki P

Nem lehet a Potala ötödik emeletére érni, ha nem a földszinten indulunk el.

266. oldal

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

>!
Pömpilla

Eléggé elterjedt nálunk az a tévedés, hogy minden újjászületés a halál pillanatában megy végbe. Ez a buddhista tan szerint nem így van, évekig is eltarthat, amíg Buddha visszatér, és újra emberi alakot ölt.

363. oldal, Csenrézi XIV. inkarnációja

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

>!
Nokimaki P

Az ifjúkorban kezdődnek az élet nagy álmai…

13. oldal

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

>!
Ashtray_Heart

Boldog nép ez a maga ártatlan humorával! A tibetiek hálásak, ha alkalmuk adódik a nevetésre. Ha valaki megbotlik vagy elcsúszik, órákig elmulatnak rajta. A káröröm népszerű náluk, de sohasem rosszindulatú.

193. oldal

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

>!
Ashtray_Heart

Nevetve mesélték egymásnak az emberek, hogyan használta fel autóit a XIII. Dalai Láma, hogy a Potalából titokban kimeneküljön. Végigcsinálta ősszel a visszatérés nagy szertartását annak minden pompájával, de aztán beült valamelyik kocsijába, és gyorsan, feltűnés nélkül kint termett újra a Norbulingkában.

223. oldal

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

>!
Ashtray_Heart

Ha egy légy esik a teáscsészébe, akkor ez kisebb katasztrófa. Megmentik a fulladástól, hiszen lehet, hogy a halott nagymama újraszületése.

229. oldal

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

>!
MezeiMarcsi

Különösen azért irigyeltük Lhásza lakóit, hogy mindig volt idejük. Évszázadunk legcsúnyább betegsége, az örökös hajsza ide még nem érkezett el. Itt senki sem dolgozta agyon magát. A hivatalokban kedélyesen ment a munka. A hivatalnokok késő délelőtt jelentek meg, és kora délután már hazamentek…
A nők itt mit sem tudtak az egyenjogúságról, és azt hiszem, jól érzik magukat így. Órákon át szépítkeznek, átfűzik gyöngysoraikat, új szöveteket vásárolnak, és közben azon gondolkodnak, hogy főzhetnék le X. Y. nejét a legközelebbi estélyen.

185. oldal

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

>!
Szimirza P

Mit tegyünk? Egyikünk sem szólt egy szót sem. Később elárultuk egymásnak, hogy ugyanaz a gondolat forgott a fejünkben: oly drágán adjuk az életünket, amilyen drágán csak lehet!

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában


Hasonló könyvek címkék alapján

Kőrösi Csoma Sándor: Buddha élete és tanításai
Anagarika Govinda: Fehér felhők útja
Thomas Laird: Tibet története
Glenn H. Mullin: A tizennégy Dalai Láma
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: A béke szellemében
Don Farber: A tibeti buddhizmus
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: A meditáció szakaszai
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A Boldogság esszenciája
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Egyetemes felelősségtudat