Hét ​év Tibetben 151 csillagozás

Életem a Dalai Láma udvarában
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

1944. A világot ötödik éve borítja lángba és vérbe a második világháború. Az osztrák hegymászó, Heinrich Harrer és társai 1939 óta brit hadifogságban vannak Indiában, míg végül a sokadik szökési kísérletük sikerrel jár, és a Himaláján keresztül Tibetbe, majd a tiltott fővárosba, Lhászába jutnak. Harrer nagy és vészterhes idők tanúja lesz az itt töltött évek alatt: épp trónjára lépő XIV. Dalai Lámával közeli barátságot köt, majd átéli az 1950-es kínai megszállást és az ezt kísérő szörnyű pusztítást.
A Hét év Tibetben a nagy utazások története: a hegymászó több ezer kilométeres utat tesz meg szabadulása érdekében, de ennél fontosabb belső utazása, amely során megbékél önmagával, és a tibeti kultúra beavatott ismerője, és egyik legelszántabb védelmezője lesz. Heinrich Harrer klasszikusa egy letűnt korszakot varázsol elénk, és egyben életben tartja a reményt: a páratlan tibeti kultúra még menthető és megismerhető.

Eredeti megjelenés éve: 1952

A következő kiadói sorozatban jelent meg: FilmRegények Cartaphilus

>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
432 oldal · ISBN: 9789632667096 · Fordította: Hensch Aladár
>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632666976
>!
Cartaphilus, Budapest, 2010
412 oldal · ISBN: 9789632661469 · Fordította: Hensch Aladár, Hendrey Tibor, Kéthely Anna, Lukácsi Margit

2 további kiadás


Enciklopédia 23

Helyszínek népszerűség szerint

Alpok · Tibet


Kedvencelte 34

Most olvassa 30

Várólistára tette 219

Kívánságlistára tette 211

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

teemaci P>!
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Olyan nagyon szerettem!
A Hét év Tibetben életrajzi könyv, az író, Heinrich Harrer, egyben főszereplője is a történetnek. Lenyűgöző útleírás Tibet természeti szépségeivel, kultúrájával, Buddha tanaival, a hatalmi viszonyokkal, a zárt világgal ahová szinte lehetetlen bejutni, és ahol mintha megállt volna az idő.
Megismerjük a tibeti embereket, a nomádok életmódját, az útonálló khampákat, a tibeti szokásokat, hagyományokat, babonákat, az étkezési szokásokat, a viseletet, a szigorú szabályokat amelyek szerint éltek, szóval teljesen átfogó képet kapunk az akkori Tibetről.

Engem teljesen kifacsart ez a könyv.
Annyira bánt, hogy egy ilyen csodálatra méltó országnak, nemzetnek, kultúrának így szét kellett hullnia, majdhogynem eltűnt a süllyesztőbe. Nagyon sajnálom, hogy ennyire elzárkóztak a fejlődés útjától, a reformoktól, a modern technológiától. Nem vagyok történész, vagy néprajzkutató, vagy bármi hasonló, de gondolom meg lehetett volna találni az arany középutat, hogy megmaradjanak a tibeti szokások, hagyományok alapjai, a buddhizmus tanai, mégis valamilyen módon a fejlődés útjára lépjen az ország. Így igazából esélye sem volt megvédeni magát…

5 hozzászólás
Dawnofmyth>!
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Tetszett ez a könyv, rengeteg infót kapunk Tibetről. Néhol kicsit vontatott, de ezt leszámítva igen könnyen lehetett haladni vele. Ahhoz képest, hogy az író úgy vezette fel, hogy nem tud írni, csak az eseményeket írja le, mégis úgy tudta tálalni az utazás élményeit és megpróbáltatásait, hogy közben egy percig sem unatkoztam. Onnantól, hogy Lhászába ér még érdekesebb lesz, mert alaposabban megismerteti a kultúrát. A vége elkeserítő volt.

cortinadampezzo P>!
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Heinrich Harrer egészen pofás karriert húzott fel arra, hogy pár hónapon keresztül a jelenlegi dalai láma tanítómestere lehetett; enélkül ugyanis nagyjából hasonló ívet futott volna be, mint Stein Aurél vagy Sven Hedin, akiket a saját hazájukon kívül maximum egy szűk kör ismer. No de ha valakiről a nagyszerű Jean-Jacques Annaud életrajzi filmet forgat, és a karakterét Brad Pitt alakítja, annál kevés dolog van feljebb az életben. És valljuk be, sokkal érdekesebb könyv- és filmalapanyag egy hadifogságból menekülő európai hegymászó életre szóló barátsága egy egzotikus ország élő istenével, mint a vízelvezető csatornák ásása a lhászai árvizek idején.

Harrer nem kifejezetten jó író, irodalmi szempontból a Hét év Tibetben maximum közepes színvonalú (erre egyébként előre figyelmezteti az olvasót, szóval az önértékelése abszolút a helyén van, ami ritka és tiszteletreméltó tulajdonság), és mivel a kínai pusztítás miatt érthető módon igen erős benne a keserűség, ezért az általam „örömírásnak” nevezett jelenség sem figyelhető meg, azaz amikor nem képzett írók művét a puszta lelkesedés képes feldobni. Igazán azok a részek állnak jól neki, amikor szigorúan kronologikusan, útleírásszerűen meséli el menekülését előbb Tibetbe, majd Tibetből, ám félig dokumentarista, félig szubjektív jegyzetei az ország népéről jóval alacsonyabb színvonalúak. Micsoda paradoxon, hogy ennek ellenére épp ezek a kötet igazán értékes részei, ugyanis kimerevített pillanatfelvételt nyújtanak erről a több ezer éves, ám az 1950-es évekre a pusztulás szélére sodródott kultúráról, gyakorlatilag az utolsó pillanatban.

Mert ez a szellemi és tárgyi emlékekben gazdag kultúra, ami évezredeken át hatalmas birodalmak határán és/vagy között helyezkedett el, az 1951-es kínai invázió utáni években jóformán megszűnt létezni. Igaz ugyan, hogy a Mao-poszterek már elsárgulva hevernek valami raktár mélyén és a Potalán sem lobognak a sarlókalapácsos zászlók, sőt a tibetiek nagyjából szabadon gyakorolhatják a vallásukat (legalábbis az ujguroknál szabadabban), ugyanakkor a sok szakrális hagyománynak, műkincsnek és a dalai láma tiszteletére rendezett különféle színpompás ünnepségeknek mára nyoma sincs – sőt maga a láma és a tibeti kormány is emigrációban kénytelen élni.

Harrer nagysága egyébként az invázióról szóló fejezetekben is megmutatkozik: nem rejti véka alá, hogy maga Tibet is felelős a kialakult helyzetért. Ha lakói komolyabban vették volna a kínai fenyegetést és korábban nyitottak volna a nyugati világ felé, ha nem lettek volna ennyire zárkózottak az európaiak előtt, talán elérhető lett volna egy Nepálhoz vagy Bhutánhoz hasonló ütközőállam szerep, amelyek lakói szintén nagyon erős kínai befolyás alatt élnek, a saját nagyhatalmi státuszukat gyakorolgató India és Kína közé beszorulva, de önálló országként van némi mozgásterük.

Harrerre egyébként is jellemző, hogy az eseményeket többféle aspektusból vizsgálja, mind az útja során történt, már-már hétköznapi eseményeket, mind a világpolitikai kérdéseket viszonylag alaposan körüljárja. Igaz ugyan, hogy ez helyenként már-már komikus, például amikor az életére törő embereket mentegeti, de mindenképpen mély empátiás készségre és kíváncsi természetre utal, amely tulajdonságai nélkül ez a könyv sokkal nehezebben befogadható lenne.

A Hét év Tibetben kultúrmissziós jelentősége és Harrer emberi nagysága miatt nem tudom ezt a kötetet jobban lehúzni annál, mint amit megérdemelne, pedig sok helyütt repetitív és unalmas, és szinte ordítanak a kihagyott ziccerek. Így azonban egy nagyon jóindulatú négyesfölé/ötösalá, azzal a kitétellel, hogy a film bizony jobb volt.

>!
Bodhiszattva, Budapest, 1998
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630347253 · Fordította: Hensch Aladár
Szürke_Medve>!
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Fantasztikus egy könyv volt. Régóta érdekel Tibet, az ország sajátos kultúrája és főképp történelme. Ez a könyv ragyogó és széleskörű tabló a 40-es évek Tibetjéről, őszinte lelkesedéssel de realistán és mindenféle hippi misztikától mentesen.
Harrer úti beszámolója sok szempontból nyújtott új ismereteket az ország megismeréséhez. Most nem sorolnám fel mindet, csupán egy dologról írnék. Megdöbbentett Tibet elzárkózásának a negatív hozadéka. Az elmaradottság és 40-es évek második felének elszalasztott lehetőségei. Ha a tibeti kormányzat másképp áll hozzá a dolgokhoz, minden lehetősége meg lett volna ahhoz, hogy most mindenki által elismert független államként létezzen. Az elzárkózó politika okozta elmaradottság, tájékozatlanság, gyengeség, és reformok elutasítása vezetett Tibet mostani keserű helyzetéhez. Számomra a legfontosabb tanulság az volt, hogy Tibet jogaiért harcoló nemzetközi mozgalom figyelmen kívül hagyja hogy Tibet bizony súlyosan felelős azért a helyzetért amelybe került.

>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
432 oldal · ISBN: 9789632667096 · Fordította: Hensch Aladár
3 hozzászólás
Habók P>!
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

A visszaemlékezés egy országra, egy népre, mely valaha volt, mindig keserédes. Érdekes volt a beszámoló minden részlete, a menekülés, a tibetiek élete, valamint a dalai láma és az író kapcsolata. De az olvasó tudja, mi lett a vége – így nem igazán lehet élvezni.

kitti_th P>!
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Ha egy légy esik a teáscsészébe, akkor ez kisebb katasztrófa. Megmentik a fulladástól, hiszen lehet, hogy a halott nagymama újraszületése.

Érdekes leírása Tibetnek, még abból az időből, hogy kínai megszállás alá került volna. Merőben más világ ez, mint amit mi itt európai szemmel ismerünk, de még attól is homlokegyenest eltér, mint amilyen bármelyik ázsiai ország világa lehetne.
Nem élnék Tibetben mai modern szemmel nézve, de nagyon lenyűgöző és érdekes, hogy a szerény körülményeik ellenére milyen békében tudnak élni. Nagyon mély vallási meggyőződésük is érdekes, főleg a lélekvándorlás és a Dalai Lámák kiválasztásának rítusa.

Paulina_Sándorné P>!
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Nem egy könnyű olvasmány. Voltak részek, ahol jobban tetszett, jobban lekötötte a figyelmemet. Érdekes olvasmány, tetszett az út, amin bejárhattam a Himaláját és Tibetet. Nem egyszerű az biztos. Az író nagyszerűen bemutatta az utat, amelyet bejárt, az embereket, akikkel kapcsolatba került. Kedvenc írómnak hála, volt már némi tudásom erről a világrészről, de most jócskán kiegészítettem. Nem egyszerű itt az élet. A politika minden mögött ott található, valahogy nem lehet kizárni semmiből. spoiler

Kitabu_hu P>!
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Fantasztikus olvasmány volt, minden sorát imádtam!♥
Először egy picit megijedtem, amikor belelapozva láttam, hogy egy darab párbeszéd sincs benne, tömény elbeszélő leírás az egész.
Ennek ellenére azonnal beszippantott, faltam az oldalakat.
Olyan világba kaptam tökéletes betekintést, ami sajnos màr nem létezik.
Heinrich Harrer öt évet töltött hadifogságban Indiában, amikor végre egy sikeres szökést követően elindulhatott a független, de tiltott Tibet felé. Utazásuk két éven át tartott, megannyi viszontagságon, veszélyen és élményen át. Bár Harrer azzal kezdi a könyvet, hogy ő nem író, nekem kifejezettem tetszett, hogy egyszerű, hétköznapi módon fogalmazta meg élményeit. Velük együtt nevettem, izgultam, csodálkoztam rá dolgokra, miközben egyre beljebb haladva tárult fel mind az ország, mind annak lakóinak csodálatos mentalitása.
Iszonyatos kitartással, élni akarással, leleményességgel és néha bizony furfanggal érkeznek meg Lhászába, a Dalai Láma székhelyére, ahol aztán hét évet tölt tiszteketbeli tibetiként.
Harrer és társa voltak az egyetlen külföldiek, akik letelepedhettek, és hivatalos munkákat kaphattak itt, ez akkoriban nagyon nagy szó volt.
Mi volt a titkuk? Mindig és mindenkor tiszteletben tartották az ország kultúráját, szokásait. Úgy illeszkedtek be, hogy saját magukat is megőrizve azonosulni tudtak Tibet csodálatos, ősi történetével. Harrer idővel a XIV. Dalai Láma egyik legközelibb barátja lett, emiatt sok olyan eseménybe és szertartásba nyerhetett bepillantást, amiben csak nagyon kevés embernek lehetett része.
Ezek a részek különösen tetszettek, például így tudtam meg azt is, hogy egyáltalán mi alapján választották ki a Lámát, mint földi Istent.
Borzasztó volt olvasni elsőkézből, hogy a kínai megszállással hogyan lett vége ennek a varázslatos birodalomnak, s miként kellett elmenekülnie mind Harrernek, mind a Lámának.
Nagyon élvezetes, szuper olvasmány, nekem abszolút kedvenc lett. Ugyan a filmet nem láttam még, végig Brad Pitt arcával tudtam csak elképzelni Harrert(nem mintha bántam volna). Ajánlom mindenkinek, aki szereti a különleges, kalandos igaz történeteket.

korbács>!
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Ezáltal a könyv által elrepülhetünk abba a csodaországba, ami Tibet valaha volt. Egy olyan Tibetbe, ami mai napig megérdelné a létezését. A béke egy szigete, túl az emberi gonoszságon és a materalista elveleken. Ahol a lélek és a becsület fontossága felülír minden mást.
Számomra megindító és csodálatos volt ez az utazás. Olvasás közben egyszer csak azt vettem észre, hogy én is vágyok Tibetbe, de sajnos, ha lehetőségem lenne rá se tudnám már úgy látni, mintahogy azt szeretném.
Ajánlom számodra ezt a könyvet, ha kiszeretnél szakadni a mókuskerékből. Ha szeretnél kicsit másképp tekinteni a világra. Ha szeretnél kicsit „lelassulni”, elgondolkozni, hogy milyen elvek szerint éled az életed (a könyv nem erről szól, de akaratlanul is ez fog történni)
Bővebben: https://www.breathingofbooks.de/l/heinrich-harrer-het-e…

Csanat P>!
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Rengeteg információt rejt magába a kötet. Az elején a kalandos és hihetetlen szökés története a hadifogságból. Aztán maga a Tibetiek élete, szokásaik, illetve a buddhizmus és a Dalai Láma megismertetése. Majd végül a politika ami mindezt tönkretette. Nem osztom azt a nézetet, hogy erről bármilyen részben ők maguk tehetnek. Minden kultúrának és népnek a saját döntése kéne hogy legyen hogyan is kíván élni. Ők békésen és másokat nem zavarva kívántak megmaradni, én ezt semmiképp nem tudom felróni nekik, mégha ez egy középkori, feudális beállítottság is volt. De régóta nem ezt a világot éljük és mindenkire rá van erőltetve a mainstream ami geopolitikai helyzettől sokszor teljesen eltér. A nemzetközi szervezetek pedig pont úgy ahogy ma sem, akkor sem jutottak semmire, erről sajnos saját tapasztaltunk is van 56-ból. Nagyon szomorú így a vége, de örülök, hogy elolvastam, mert rengeteg adott a könyv egy nagyszerű és vidám kultúráról, ahol az élet tiszteleténél nincs fontosabb.


Népszerű idézetek

Pömpilla>!

Egy igazi barátságnak az a jellemzője, hogy bármi történik is, az mit sem változik.

407. oldal, Zárszó

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Kapcsolódó szócikkek: barátság
Boglárka_Madar>!

[…] minden helyiséget, amelyben a Dalai Láma akár egyetlen éjszakát is töltött, azonnal kápolnává szentelnek.

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Kapcsolódó szócikkek: kápolna
Ashtray_Heart>!

Boldog nép ez a maga ártatlan humorával! A tibetiek hálásak, ha alkalmuk adódik a nevetésre. Ha valaki megbotlik vagy elcsúszik, órákig elmulatnak rajta. A káröröm népszerű náluk, de sohasem rosszindulatú.

193. oldal

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Kapcsolódó szócikkek: humor
Boglárka_Madar>!

És hányszor volt munkamegszakítás! Hangos felkiáltással gilisztát fedezett fel valamelyikük az ásón: ledobtak mindent, és szaladtak gilisztát menteni.

308. oldal

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Kapcsolódó szócikkek: giliszta
Nokimaki>!

Nem lehet a Potala ötödik emeletére érni, ha nem a földszinten indulunk el.

266. oldal

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Kapcsolódó szócikkek: Potala palota
Stitch>!

A nemzetgyűlés most az Egyesült Nemzetekhez fordult segítséget kérve azagresszor ellen. Egy békés országot támadtak meg azzal az ürüggyel, hogy aVörös Néphadsereg nem tűrheti meg Tibetben az imperialista befolyást. Azegész világ tudta, hogy semmiféle idegen befolyás nincs ebben az országban,hiszen egyetlen más ország sem zárkózott el oly szigorúan a világ elől, mint Tibet.

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Stitch>!

A mi fogalmaink szerinti gyászt Tibetben nem ismerik. Az elválás fölöttifájdalmat egy mielőbbi újjászületés gondolatával győzik le, így a halál egy buddhista számára nem tragikus esemény. Vajmécseseket égetnek negyvenkilencnapig, aztán megtartják a szokásos szertartást az elhunyt házában, és többénem beszélnek az esetről.

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

Kapcsolódó szócikkek: gyász · halál · Tibet
korbács>!

Boldog nép ez a maga ártatlan humorával! A tibetiek hálásak, ha alkalmuk adódik a nevetésre. Ha valaki megbotlik vagy elcsúszik, órákig elmulatnak rajta. A káröröm népszerű náluk, de sohasem rosszindulatú. Gúnyolódási kedvük semmit és senkit nem kímél. Mivel újságok nincsenek, a nem tetsző eseményekről és a népszerűtlen személyekről gúnyverseket és gúnydalokat írnak.

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

korbács>!

Különösen azért irigyeltük Lhásza lakóit, mert mindig volt idejük. Évszázadunk legcsúnyább betegsége, az örökös hajsza ide még nem érkezett el. Itt senki sem dolgozta agyon magát. A hivatalokban kedélyesen ment a munka…. A nők mit sem tudnak az egyenjogúságról, és azt hiszem, jól érzik magukat így. Órákon át szépítkeznek, átfűzik gyöngysoraikat, új szöveteket vásárolnak, és közben azon gondolkodnak, hogyan főzhetnék le X.Y. nejét a legközelebbi estélyen. A háztartásban az ujjukat se kell mozdítaniuk.

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában

>!

Soha még nem fűztek ennyi reményt Dalai Láma trónralépéséhez, mint most. A fiatal uralkodó felülemelkedett minden érdekcsoporton és intrikán, és számos tanújelét adta tisztánlátásának és akaraterejének. Természetes ösztönnel fogja majd kiválasztani a megfelelő tanácsadókat, és hozzáférhetetlen lesz a számító és önző emberek számára.

375. oldal

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben Életem a Dalai Láma udvarában


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jack Fairweather: Az önkéntes
Rick Atkinson: Hajnali hadsereg
Ishmael Beah: Gyerekkatona voltam Afrikában, amíg ti játszottatok
Bill O'Reilly – Martin Dugard: Az SS kiiktatása
Passuth László: Esőisten siratja Mexikót
Sangeet Duchane: A Da Vinci-kódon túl
Sarah Rose: Legendás lányok
Sinclair McKay: A Bletchley Park titkos élete
Lőrincz L. László: Dzsingisz kán
Colin Woodard: Kalózköztársaság