És ​lőn este és reggel 7 csillagozás

Heinrich Böll: És lőn este és reggel

„Böll ​újra és újra elragad: nem lehet letenni, végig kell olvasni egy szuszra minden novelláját, a régieket és az újakat egyaránt. Pedig azt hittük, hogy hol van már az a háború, hol a lövészárkok hajdani félelme, a szűkölő rettegés a haláltól, fiatalemberek értelmetlen halálától egykori iskolájuk kórteremmé alakított tantermének egykori táblája alatt, ahol a haldokló még saját kézírását véli felfedezni egy boldogabb és békésebb világból. S azt gondoltuk, hogy hol vannak már az életben maradottak, de testi-lelki megnyomorítottak, akik vádló árnyakként tébolyognak az ötvenes évek Németországában és Európájában. Hát itt vannak még, ma is köztünk vannak, mint Böll novellái is tanúsítják, ha nem is rongyosan már, de lelkileg toprongyosan, áldozatként, tanúként vagy vádlóként, hogy többé ne történhessen meg, ami majd fél évszázada megtörtént itt Európában. Böllnek a hetvenes években és a nyolcvanas évek elején írt novellái is, amelyek mind kiváló életképek és a mai nyugati világ hű… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 1986
498 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630738112 · Fordította: Bor Ambrus

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Heinrich Böll: És lőn este és reggel

A Nobel-Díjas Heinrich Böll a XX. századi modern német próza kiemelkedő alkotója. Nagy kedvencem. E novella-válogatás a ’40-es évek végétől a ’80-as évek elejéig tartalmazza rövid írásai legjavát. A ’40-es évek a háborús tapasztalatokat, az 50-es évek alkotásai az emberi roncsok hányattatásait, a 60-as,70-es, 80-as évtized művei a lassan meginduló gazdasági-társadalmi fejlődés ellentmondásait, a demokrácia fonákságait a jövőbeli feszültségeket magukban hordó válságjelenségeket hozzák felszínre, fogalmazzák meg írásaiban. Sokan vélhetik úgy, hogy a háború utáni konszolidáció hosszú, békés évei – mint mondani szokták – begyógyítják a sebeket. Ez sok esetben meg is történt. De közben olyan fiatal nemzedék nőtt fel,amely nem kapott közvetlenül sebeket, csak tudata lett teleszórva a történelem vakfoltjaival és bizonytalan a múltat illetően. Nos Böll eligazít. Meglátja a fönnálló rend alatt a rendetlenséget és a szervezett felebaráti szeretet alatt a közönyt, vagy ami még rosszabb, azt a törekvést, hogy a lehető legjobb áron vásároljuk meg magunknak a nyugodt lelkiismeretet…Elgondolkodtató, emberséges írások…

3 hozzászólás
Szent_Habakuk IP>!
Heinrich Böll: És lőn este és reggel

A kötet valahogy vékonyabbnak tűnt, de nem is az oldalszámok sokasága miatt olvastam ki ilyen lassan, hanem a töménysége miatt. Valóban remek keresztmetszetet ad Böll kisprózájáról, de egy idő után meg kell pihenni olvasás közben, mert sok belőle egyszerre. A háborús történetek elég nyomosztóak, közvetlen a háború utáni időket bemutató novellák is erősen hatnak. Viszont kb. tucatnyi elbeszélése kifejezetten ironikus, humoros. Kellemes feloldás a nagy érzelmek és témák mellett.


Népszerű idézetek

kkata76 >!

Egymásra néztek. Valahányszor újra világosság lett, először egymásra néztek. Holott jól ismerték egymást, túlságosan is jól. Majdnem gyűlölték egymást, olyan jól ismerték, egymás szagát is ismerték, jóformán minden pórusuk szagát, mégis egymásra néztek ketten, az Idősebb és a Fiatalabb. A Fiatalabb sápadt és vékonydongájú volt, az arca semmitmondó, az idősebb pedig sápadt és vékonydongájú volt, és borostás, az arca semmitmondó.

36-37. oldal, Sötétben (Európa, 1986)

Bla IP>!

Hajnalban lehűlt a levegő, akkor egészen közel veckelődtem a lányhoz, ő meg betakart a vékony ballonja csücskével. Melengettük egymást a lélegzetünkkel meg a testünkkel.
Azóta együtt vagyunk – így hozta az idő.

172. oldal

Bla IP>!

Először ketten voltunk, de a másik odalett, az már semmibe se kerül. Nős volt ugyan, de a felesége egészséges, dolgozhat. Az ne okozzon magának gondot. Szóval a társam csoda olcsó volt. Csak négy hete rukkolt be, őrá nem költöttek többet egy levelezőlapnál meg valamicske komiszkenyérnél. Látja az derék katona volt, az legalább rendesen agyonlövette magát.

187. oldal

Bla IP>!

De aztán összecsapott a fejem felett a tömeg zsongása és éreztem, hogy sehol sem lehetek olyan csodálatosan egyedül a gondolataimmal, mint ott, a tolongásban, a váróterem örvénylő zűrzavarában.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdonyi Géza: Ida regénye / Szerelmi történetek
Ernest Hemingway: A jéghegy csúcsa
Ivan Bunyin: A szerelem nyelvtana
Isaac Bashevis Singer: A hét kicsi suszter
Ottlik Géza (szerk.): Mai amerikai elbeszélők
Rabindranath Tagore: A boldogság ígérete
Thomas Mann: Elbeszélések / Fiorenza
Alice Munro: Kilátás a Várszikláról
Gy. Horváth László (szerk.): Égtájak 1980
Luigi Pirandello: Luigi Pirandello legszebb novellái