A ​hörcsög Taója 11 csillagozás

Heike Hoyer: A hörcsög Taója

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Lássuk, vajon boldogul-e a hörcsögélet göröngyös útján történetünk hőse, Lali, miközben igyekszik megszívlelni hörcsög-létének aranyszabályait! A sors kiszámíthatatlan szeszélye folytán, veszedelmes kalandok közepette először egy emberlányhoz, Connyhoz kerül, akinél sokat megtanul a lélek dolgairól. Ám Lali nem éri be ennyivel. Egy szép napon elhatározza, hogy elhagyja Connyt és új barátait, Sziszifuszit, a munkamániás hangyát és Steffet, a szerelembe belebetegedett bernáthegyit, hogy útra kelvén eljusson ősei földjére, Szíriába. A hajón találkozik Kótyaggal, az iszákos patkánnyal, Melániával, a buja egérlánnyal és Bátorral, a bölcs kutyával. E találkozások megváltoztatják Lalit, így útja végén végül magára talál – de nem egészen úgy, ahogyan gondolta…
Szórakoztató, izgalmas és megkapó, de egyben megértő humorral íródott regény egy hörcsög felnőtté válásának galibáiról.

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tartalomjegyzék

>!
Bioenergetic, Budapest, 2011
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632911304 · Fordította: Makra Júlia

Kedvencelte 3

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

kiioaaa>!
Heike Hoyer: A hörcsög Taója

Ez a könyv alapvetően a komfortzónámon kívül esik spoiler, így némi ellenállás is volt / maradt benne a történet befogadásában.
Összességében azt mondhatom, hogy az idei olvasmányaim közül már több életfilozófiával foglalkozó történetet olvastam, ez a szerethetőbbek közé tartozik.

Amethyst >!
Heike Hoyer: A hörcsög Taója

Senki? Hm, már jó pár éve annak, hogy először a kezem ügyébe került ez a kis könyvecske, melyről akkoriban sem hallott senki az ismeretségi körömön belül, és amint látom a molyos adatlapját, azóta sem sikerült kikaparni az ismeretlenség mélységéből. Nos, akkor én most teszek egy próbát…

A történetről röviden
Adott Lali, a büszke hörcsög, akinek egy agg patkány megjósolja, hogy nagy út vár előtte az életben. Mit ad az ég, Lali kiszökik az állatkereskedésből, új otthont talál magának és számtalan új ember és állatismerősre tesz szert, akik által képessé válik újradefiniálni mind az állatok, mind az emberek életének, létezésének értelmét és értékét.

Dióhéjban nagyjából ennyi a sztori. Igazából már az elején világossá vált számomra hogy bizony, a történet jóformán csak egy „ürügy történet”, avagy egy kapocs, mely igyekszik összekapcsolni annyi ezoterikus, pszichológiai, szociológiai, vallásos tézist, amennyit csak elbír a nyomdafesték (az én példányom kissé nyomdahibás, hiába, túl nagy szavakat próbáltak papírra vetni a halandói kezek…). És itt most meg is ragadnám az alkalmat, hogy leszögezzem: senkit ne tántorítson el az ezoterika és vallásos töltet, mert a könyvnek nem áll szándékában senkit sem megtéríteni, vagy aktuális álláspontját erőnek erejével elferdíteni. Ez a könyv nem hivatott rálelni a végső igazságra, inkább csak körüljárja azt nagy ívekben, megvizsgálva különféle fajok álláspontja szerint.

Miről is szól tehát pontosan a könyv egy hörcsög szemszögéből?
– megvizsgálja és kritizálja az emberi kapcsolatok minden létező típusát. Terítékre kerül a mellékszereplők által például a házasság, család, barátság, szerelem fogalma. De ugyanúgy foglalkozik az öngyilkossággal, depresszióval, összetartozással és a boldogság keresésével.
– egy nagy katyvasznak hangozhat ez a sok fogalom egy alig 200 oldalas állatregénybe zárva, mégis rendkívül olvasmányos, szórakoztató és helyenként elgondolkodtató alkotás. Komolyan, minden esetben gondolkodásra késztet, újféle látásmódot kínál az olvasók számára attól függően, éppen mit hiányolnak rövid életükből.

Nagy erénye a történetnek, hogy az üzenete nem állandó, hanem attól függően változik, milyen hangulatban van az olvasó, vagy éppen milyen krízishelyzetbe került a való életben. Ez a könyv olyan volt számomra, mint egy néma barát, megmosolyogtatott, biztatott, és kellő löketet adott, hogy próbáljam mások helyébe képzelni magam ahelyett, hogy állandóan rossz helyen keressem a hibák okait.
Méltatlanul ismeretlen könyv. Igaz, kell hozzá kellő nyitottság, hogy az ember nem hogy élvezni, egyáltalán a kezébe merje venni. De én mindenkit csak biztatni tudok arra, hogy tegyen vele egy próbát – mondjuk, nem árt felnőtt fejjel nekiesni, hiszen a főszereplő hörcsög néhol alpári őszinteséggel beszél a szaporodásról, khm.

Vaklarma P>!
Heike Hoyer: A hörcsög Taója

Ez elég érdekes könyv volt! Az elején nem nagyon fogott meg, kicsit még untam is, de aztán egész jó kis történet lett belőle! Persze nem lett belőle nagy katarzis, de volt benne pár dolog, ami elgondolkodtatott. És különben meg filozófia egy hörcsög szemszögéből? Ez annyira vad ötlet, hogy már ezért önmagában megérte!

Zellenke>!
Heike Hoyer: A hörcsög Taója

Nagyon aranyos könyv, humoros, de mégis van benne komolyság, elgondolkodtató mondanivaló. Néha nekem kicsit túlságosan is spirituális volt, de szerettem a könyvet. Bátran ajánlom mindenkinek, főleg azoknak, akiknek van hörcsögük. Hidd el a könyv után másként fogsz rájuk tekinteni :)


Népszerű idézetek

Amethyst >!

Nekünk ketrecben kell élnünk, de az embereknek is megvannak a maguk ketreceik. Még rosszabbak, mint a mieink, mert láthatatlanok, és ezért sokkal alattomosabbak.

18. oldal

Vaklarma P>!

Gyógyulni néha bizony csak akkor kezdünk el, ha leértünk az örvény legmélyére. A legtöbben csak ekkor hajlandók megválni valóságtól elrugaszkodott elképzeléseikről, és legalább fontolóra venni, hogy valamin változtassanak.

102. oldal

Amethyst >!

Elvileg szót érthetünk a többi állatfajjal is, kivéve azokat, amelyek még nem lég fejlettek, vagy túlságosan is fejlettek, mint az ember, aki elveszítette ezt a képességét.

13. oldal

Amethyst >!

Apánkat nem ismertük, de ez a hörcsögöknél természetes, és amint később tapasztaltam, az embereknél sem megy ritkaságszámba.

9. oldal

Vaklarma P>!

Fontos, hogy hálásak legyünk, amikor olyan események történnek, melyek a kívánt irányba mutatnak ugyan, de még nem egészen megfelelők vagy nem elegendők. Tehát ha az ember rengeteg pénzt kíván, és talál az utcán néhány fityinget, jól teszi, ha örül, és hálás a sorsnak a fáradozásaiért. A hála ugyanis erősíti a jó kisugárzást.

55. oldal

Vaklarma P>!

… rájöttem, hogy az emberek még furcsábbak, mint eleinte hittem. A legfurcsább kétségkívül saját meghasonlottságuk. Állandó gondolkodásukkal és kételkedésükkel folyton összetűzésnek teszik ki magukat – elllentétben az állatokkal, akik világosan érzett készetéseiket maradéktalanul valóra váltják, így mindig összhangban maradnak magukkal.

45-46. oldal

Mimoo>!

Aki szeret valakit, és beszélni akar vele, annak egyszer sikerülni is fog. A legtöbb állat érti a gazdáját, és néhány ember is érti az állatait. Csak szívből és őszintén kell vágyni, hogy kapcsolatba kerüljünk a másikkal – magyarázta Steff, aki nagy szakértője volt a szeretetnek.

193. oldal

Mimoo>!

Torben elgondolkodva nézett rám. – Nos, szeretnélek emlékeztetni a három nappal ezelőtti foglalkozásunkra. Akkor azt mondtad, hogy rossz döntés nem létezik, mert a „rossz” ez esetben csak annyit jelent, hogy pillanatnyilag nem a saját utadat járod. És hogy mindig módodban áll újra, számodra előnyösebben dönteni.

144-145. oldal

Mimoo>!

– Ahelyett, hogy vakon követsz mindenféle rendet, használd inkább a saját fejedet – folytatta Bátor.

157. oldal

Mimoo>!

Lehet, hogy kialakult benned egy kis hörcsög-én, amely folyton bebeszélt neked valamit, így aztán nem hallottad tisztán a lét hangját?

171-172. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Farkas Andrea: A Főnök ajánlata
Ruby Saw: Gázt neki, Chiara!
Jennifer Salvato Doktorski: Lángra lobbant nyár
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Kerstin Gier: Az álmok első könyve
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
W. Bruce Cameron: Karácsonyi kutyavásár