Görög ​történelem 20 csillagozás

A kezdetektől Kr. e. 30-ig
Hegyi Dolores – Kertész István – Németh György – Sarkady János: Görög történelem Hegyi Dolores – Kertész István – Németh György – Sarkady János: Görög történelem

A Görög történelem a kezdetektől Kr. e. 30-ig című tankönyv a bronzkortól az utolsó önálló hellénisztikus monarchia, Egyiptom bukásáig tekinti át a görög világ politikai és gazdaságtörténetét. Külön fejezet foglalkozik a görög történelem forrásaival (történetírók, feliratok, papiruszok), a görög történelem kutatóival az ókortól napjainkig, valamint a görög időszámítással. A kötet négy szerzője a korszak kiváló ismerője, és egyetemi tanárként diákok nemzedékeinek oktatója. A mutatókkal, kronológiával, térképekkel, genealógiai táblázatokkal ellátott, bőséges irodalomjegyzéket tartalmazó tankönyvet minden magyarországi és határon túli magyar nyelvű felsőoktatási intézményben használják.

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Osiris iniciálé Osiris · Osiris tankönyvek Osiris

>!
Osiris, Budapest, 2006
404 oldal · ISBN: 9633897998
>!
Osiris, Budapest, 2003
404 oldal · ISBN: 9633894999
>!
Osiris, Budapest, 2002
402 oldal · ISBN: 9633795648

3 további kiadás


Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

Alvarando P>!
Hegyi Dolores – Kertész István – Németh György – Sarkady János: Görög történelem

Négy történész elég kemény, de ugyanakkor úttörő vállalkozása ez a kötet, mert a rendszerváltozás után talán ez volt az első egyetemi tankönyv, amely felölelte az egész görög történelmet. Már az előszóban hangsúlyozza a kötetet szerkesztőként is jegyző Németh György, hogy kifejezetten egyetemi tankönyvnek íródott ez a könyv és a nehéz nyelvezete alapján ez érezhető is. Ennek ellenére átfogó ismeret nyújt a tárgyról, az elején an szerkesztő által megismerkedhetünk a görög történelem forrásaival, kapunk egy kis historiográfiai áttekintést, majd az időszámítás és a görög nevek átírása van soron, vagyis kellő útmutatót kapunk ahhoz, hogyan érdemes befogadni a könyvet. Ezután kezdődik maga a görög történelem, ez a könyv javarészt csak a politikatörténettel, illetve kicsit a gazdaság-és társadalomtörténettel foglalkozik, a művelődéstörténet kimarad, az később jelent meg egy másik könyvben. Sarkady Jánosnak jutott az őstörténet, Kréta és Mükéné története, majd Hegyi Dolores mutatja be a leglényegesebb kort, a demokrácia kifejlődését, Athén és Spárta valamint a görög-perzsa háborúk történetét, majd közbeékelődik Németh Györgytől a peloponnészoszi háború, és aztán Makedónia felemelkedéséig megint Hegyi Dolores írását élvezheti az olvasó. A könyv legerősebb része marad a végére, mintegy 100 oldalban Kertész István írja le Nagy Sándor és a hellenizmus történetét nagyon részletesen, a többiektől eltérően kicsit mesélőszerűbben. Számomra külön érdem volt, hogy végre élvezni tudtam benne a Nagy Sándorról szóló részt, ezt eddig sehol sem sikerült így tálalni számomra. Nagy Sándor halála után Kertész elég részletesen leírja a három részre szakadt birodalom történetét. A fejezetek végén fogalom-és évszámgyűjtemény segíti a rendszerezést, emellett irodalomjegyzék segíti azt, aki tovább szeretne olvasni az adott témakörben, akár idegen nyelven is. A nehéz nyelvezete ellenére egy nagyon jól összerakott könyvet olvashatunk, amely ajánlható bárkinek, aki szereti a görög történelmet!

daney>!
Hegyi Dolores – Kertész István – Németh György – Sarkady János: Görög történelem

Az abszolút megbízható magyar nyelvű forrás azok számára, akik ókori görög-ügyben kutakodnának… Volt szerencsém még annak idején hallgatni Sarkady János előadásait: csak a jólneveltség miatt nem tátott szájjal ültük végig ezeket az előadásokat. Nem véletlenül járta róla a hír: amit ő nem tud az ókori görögökről, az meg sem történt… E könyv mindezeknek a pontos leirata…

1 hozzászólás
Dün P>!
Hegyi Dolores – Kertész István – Németh György – Sarkady János: Görög történelem

Amilyen szerethető a témája, annyira kellemetlen emlékek fűződnek hozzá :)
Például egy sikertelen, azután egy kettes vizsga, amit mondjuk a Párhuzamos életrajzok miatt cs*szt*em el (mert nem olvastam el újra a vizsgára…).
No de a könyv jó, amit viszont hiányoltam belőle, az például a kiemelés, kicsit összefolyik az egész.

Nienna001 P>!
Hegyi Dolores – Kertész István – Németh György – Sarkady János: Görög történelem

A vizsgáról jó élményeim vannak, a könyvről viszont kevesebb emlék maradt. Az elejét átlapoztam a végére pedig csak roham tempóban jutott időm. Szeretem a görög történelmet, szóval ha sok időm lesz egyszer, akkor talán újra előveszem.

Lali79>!
Hegyi Dolores – Kertész István – Németh György – Sarkady János: Görög történelem

Jo konyv! Sok erdekes dolog van benne es nem farasztja le az embert! Bar a Mykenei resz kicsit keves.

Fee>!
Hegyi Dolores – Kertész István – Németh György – Sarkady János: Görög történelem

Tanultam belőle, Hegyi Dolores tanított is. :o)
Nem tudok csillagozni, de 5-öt adnék rá. :o)


Hasonló könyvek címkék alapján

Martino Menghi: A görögök
Cath Senker: Az ókori görögök 30 másodpercben
Claire Singer: Az ókori görögök
Nemere István: Nagy Sándor
Terry Deary – Peter Hepplewhite: Őrült egyiptomiak
Christiane Desroches-Noblecourt: Tutanhamon
Hricsovinyi Tamás: Kelta vihar
Gaius Suetonius Tranquillus: A Caesarok élete
Bíró Ferencné – Csorba Csaba: Az ókori görögök és rómaiak élete
Tony Wolf: Az egyiptomiak