Abraka ​babra 12 csillagozás

Monológok a konyhámból
Hegyi Barbara: Abraka babra

A ​sors kegyeltje vagyok, mert már gyerekkoromban csodálatos emberek vettek körül, akiktől mindent megkaptam: szeretetet, kultúrát, jó nevelést. Irányt mutattak nekem akkor, és ma is az ő lépteik nyomán járok – többnyire tudva, olykor öntudatlanul. Népes, sokágú családból származom, sokféle kultúrából lettünk összegyúrva, tele vagyunk unokatestvérekkel, nagynéninkkel és nagybácsikkal. Rengeteget tanultam tőlük, elleshettem szemléletüket, gesztusaikat, technikáikat. A fiatalabb generációra hagyományozott tudásukat, tapasztalataikat igyekszem megőrizi. A gasztronómia területén pedig továbbörökíteni a nálam fiatalabbaknak. Valójában ebből a vágyból született meg a könyv: továbbadni több nemzedék hagyományát, amihez hozzáteszem a magamét is. A generációkon át továbbadott receptek óhatatlanul átalakulnak. Hatalmas örömömet lelem a főzésben, leginkább azért, mert imádok enni. Jókat és jól enni. Azt gondolom, hogy muszáj beszélgetnünk egymással. Asztal mellett ülve sokkal könnyebb, mint… (tovább)

>!
Park, Budapest, 2011
300 oldal · ISBN: 9789635308712

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu P
Hegyi Barbara: Abraka babra

Hegyi Barbara: Abraka babra Monológok a konyhámból

Ez a könyv először is szép: ínycsilandozóak az ételfotók, kedvesek a családi képek, otthonosak az enteriőrök. Aztán meg jól szerkesztett: tetszett az évszakok szerinti felosztás, ahogy a legelején felsorolja az évszakhoz illő alapanyagokat, ezen belül pedig még külön felosztja az ételeket, levesek, főételek, desszertek stb. Szóval áttekinthető, jól forgatható később is. Ami különösen tetszett, ilyet még egy szakácskönyvben sem láttam, az az állatok részeiről készült térkép, hogy mi hol található, mire használható. Az ételek legtöbbje hagyományos, nincs nagyon beszerezhetetlen hozzávaló, és mivel a paprikás csirkétől a palacsintáig sok alapétel szerepel benne, akár kezdő szakácsnők polcára is ajánlom.Harmadrészt pedig személyes, hangulatos, kedvesek az ételek, étkezés köré fonódó történetek. Bár nem vagyok nagy rajongója Hegyi Barbarának, ebből a könyvből egy meglehetősen szimpatikus hölgy képe bontakozott ki, aki szívesen van együtt a családjával, barátaival, és szívesen főz is nekik. A sztorizások nyomon követését az is segíti, hogy a könyv végén találunk egy névmutatót a történetekben szereplő családtagokról, barátokról. Nekem csak az nem világos, ki az a Mimi, akit az ajánlóban és az előszóban is emleget (gondolom egy közeli családtag), de aztán nem kerül többet elő a könyvben.

6 hozzászólás
>!
bbea
Hegyi Barbara: Abraka babra

Hegyi Barbara: Abraka babra Monológok a konyhámból

Ha az lett volna a könyv alcíme, hogy Receptek a konyhámból, egész biztosan nem kerül a tulajdonomba. Szeretem, ha valamit átjár az írójának a személyisége, még akkor is, ha az épp egy szakácskönyv. Időnként előfordul, hogy belezúgok egy könyvbe és azonnal kell, azt sem tudom milyen, ezért aztán gyakran csalódok. Ebbe is pont így zúgtam bele, de most nem csalódtam. Nagyon tetszett az egész könyv, a receptek egy részét kipróbálom majd (pedig közelsem vagyok egy konyhatündér) és a fotók is gyönyörűek, nem csak az ételfotók, hanem a portréfotók és életképek is. Nagyon igényes könyv lett ez, szeretem is érte.

>!
Csak_Okosan
Hegyi Barbara: Abraka babra

Hegyi Barbara: Abraka babra Monológok a konyhámból

Van pár igazán izgalmas recept, amit ki kell próbálnom, szép könyv, szép fotókkal, történetekkel.

>!
gjudit8 
Hegyi Barbara: Abraka babra

Hegyi Barbara: Abraka babra Monológok a konyhámból

Jól használható, hangulatos olvasmány és recept-gyűjtemény. Kellemes élmény volt olvasni és kinézni belőle néhány érdekes ízkombinációt.

>!
Anielka
Hegyi Barbara: Abraka babra

Hegyi Barbara: Abraka babra Monológok a konyhámból

Barbara személyisége átjárja a könyvet, sztorijai hatására az ember még-még-még akar belőle :) nálam viszont leginkább ennyi ez a receptgyűjtemény. Van pár olyan ötlete, amibe beleszerettem (kosszarvú paprika fokhagymával, füstölt pisztráng dobozban), de a receptek jó 70%-a simán megtalálható egy tökátlagos háziasszony gyűrött receptkönyvében, ha nem a fejében – mint a tojásos nokedli, bár az igaz, hogy 1-1 csavar azért van a hagyományos receptekben is. Remek ötlet a receptek évszakonkénti besorolása, és dobtam egy hátast az „állattérképektől”, ami végre egy helyen szépen megmondja, melyik része a borjúnak a felsál vagy a frikandó (és melyiket hogyan szokás elkészíteni).

>!
daniagi
Hegyi Barbara: Abraka babra

Hegyi Barbara: Abraka babra Monológok a konyhámból

Pont nekem való. Ritkán találok olyan szakácskönyvet, ahol az ételek ismerősek, de az elkészítésükben mégis van valami újdonság, ahol kedvet kapok új receptek kipróbálásához, hiszen, a hozzávalókat olvasva, majdnem minden van otthon. Persze, találtam olyan fogásokat, amelyeket tutira nem készítek el, de a többséget ki fogom próbálni. A történetek kedvesek, a visszaemlékezések szívmelengetőek. Ezt erősítik a bűbájos képek a múltból és a csodálatos művészi fotók a jelenből. Ez egy szép és hasznos könyv.


Népszerű idézetek

>!
bbea

Én ugyan kihagytam volna, de mindenki azt mondta, hogy szakácskönyv nem lehet meg húsleves nélkül, ráadásul a mami húslevese mindenképpen megér egy misét. Tudom, hogy mindenkinek a saját anyukája húslevese a húsleves, de ez az én könyvem és az én anyukám…

231. oldal

Hegyi Barbara: Abraka babra Monológok a konyhámból


Hasonló könyvek címkék alapján

Varga Gábor: Reform desszertek
Duzs Mária (szerk.): Népszerű palacsinták
Elek Mária: Kuglóf variációk
Kárai Dávid: 50 édesség, amit el kell készítened
Tóthné Pánya Marianna: Házi sütemények – Torták, piték, leveles tészták
Tóthné Pánya Marianna: Házi sütemények – Krémesek, piskóták, kelt tészták
Korpádi Péter – Bogos Katalin (szerk.): A 100 legjobb muffin
Péter Jánosné: Sütemények és desszertek
Jámbor Mariann (szerk.): Aprósütemények
Szepessy Vilma: Gyümölcsös édes sütemények