Az ​írnok és a fáraó 146 csillagozás

Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hegedüs Géza regénye az ókori Egyiptom világába vezeti el az olvasót. Főhőse Ehnaton, a nagy reformer fáraó, aki az egyistenhit bevezetésével forradalmi jelentőségű társadalmi változások lehetőségét teremti meg. Másik hőse a fáraó fiatal írnoka, az ő boldogulása az új tanok győzelméhez kötődik, mert szerelmét, egy gazdag pap lányát, csak úgy kaphatja meg ha a régi világ összeomlik, és romjain egy új, egészségesebb élet születik, Ez a regény egy antik kultúrtörténeti trilógia harmadik önálló darabja. Az első kötet, A milétoszi hajós, a görög, a második pedig, az Előszó a hőskölteményhez, a latin kultúráról ad képet. A most hetvenesztendős író e három, az egyiptomi, görög, latin ókorról írt regénye egységes keretbe foglalja kultúránk kezdeteit, és színes, érdekes képes fest egy hajdani világ embereiről.

Eredeti megjelenés éve: 1960

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Holnap, Budapest, 2012
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633467923
>!
Holnap, Budapest, 2007
270 oldal · ISBN: 9789633467923
>!
Holnap, Budapest, 2002
270 oldal · ISBN: 9633465346

5 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Horemheb · Ekhnaton · Thotmóze


Kedvencelte 27

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Niki_Salamon>!
Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó

Ehnaton uralkodásáról már több könyvet is olvastam, tehát erről a korszakról már nagyon újat nem tudnak mutatni. Hegedüs Géza számomra viszont eddig ismeretlen volt. Igazság szerint az elején kicsit nehezen haladtam, nekem a régi írók feladják a leckét. Mostanában kezdtem el több régebbi könyvet olvasni, így még szoknom kell az írásmódokat. De nem csak ez miatt akadoztam, a regény eleje elég hullámzó volt számomra. Viszont ahogy Aton, a napisten és Ehnaton megjelent, ott már letehetetlen volt a könyv. Ráadásként az író elérte azt is, hogy magam elé képzeljem az egész cselekményt, az ábrázolásmódja fantasztikus volt és így én magam is ott lehettem Egyiptomban Thotmózéval, a fáraóval és persze a Nofertitivel is. Nem mellesleg megjegyezném, hogy imádtam az illusztrációkat ^^

cicus61 P>!
Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó

Régen is szerettem a könyvet és most is. Nagyon kedvelem a régi Egyiptomról szóló regényeket és ez a könyv zseniális. Ismertem a történetet már persze, de még mindig, így újraolvasva is nagyon jó volt. A szereplők is jók voltak, persze Thotmóze a kedvencem. Ekhnaton története mindig is a szívem csücske volt, hiszen Ő volt az első ember, aki az egyistenhit mellett állt ki és letette az alapjait a mai vallásnak is.

Levandra>!
Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó

Az első olyan könyvem volt, ami Egyiptomban játszódott, rajongásomat is neki köszönhetem. Többször olvasott könyv, megsárgult lapokkal, időről, időre a kezembe veszem. Szeretem a hangulatát, a karaktereket, a világteremtését, amit olvasás közben mindig hitelesnek érzek. Tipikusan az az érzés fog el, amikor a múlt mesél nekünk, szobrokon, romokon, sírfeliratokon keresztül. Sok szerepe volt ennek a könyvnek abban is, hogy iskolás koromban megszerettem a történelmet. Az ókor száraz, unalmas anyagával nagyon nehezen boldogultam, aztán éppen emiatt a könyv miatt kezdtem másként látni és színesebb lett a múlt.

2 hozzászólás
Barbiianyuja>!
Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó

Még általános iskolában ajánlotta a történelem tanárom. Kellett valami érdekes könyv, ami kikapcsol. Megtaláltam. Imádtam a szereplőket, Nofertiti-t, Imhotep személyét, természetesen a fiatal fáraóról, Ehnatonról se feledkezzünk meg!. Tetszett a sztori. Érdekes volt e mozgalmas kalandregénybe ágyazva olvasni Egyiptom egy érdekes korszakáról, s közben megtudni, mily nagy kincs volt a vas.

Viktória_Erdei P>!
Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó

Már évek óta itt volt a könyvespolcon, és egy kihívás miatt is ezt a könyvet választottam. Anyukám meglátta, hogy elkezdtem olvasni, mondta, hogy szerette ezt a könyvet. Ha anyukám nem vette volna le a papírborítót, akkor nem is láttam volna, hogy alatta hieroglifás a borító. Az ókor volt az egyik kedvenc történelmi korom. Az elején nehezen rázódtam bele újra a történelmi Egyiptom történetébe. Túl sok szereplő volt, néha nehéz volt követni, hogy ki kicsoda. Thot nevét mindig Thor-nak olvastam.

Suzy_Suzy >!
Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó

A regény erőssége a történeti és kultúrtörténeti bevezetés Ehnaton fáraó korába egy gyerekeknek vagy kamaszoknak szóló szinten, mindazonáltal maga a történet számomra elég lapos és túlságosan irreális volt, így nem igazán szórakoztatott. A karakterek is egysíkúak és kiszámíthatóak voltak – talán Atonemhát az egyetlen, ahol látunk valamiféle jellemfejlődést. Maga a kiadás, amit olvastam (Móra, 1983) egyébként külcsín tekintetében pofás: tetszett a borító és a könyvben elhelyezett rajzok, de a történet sajnos alatta maradt a várakozásaimnak.

off

Lobo P>!
Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó

Az a fajta ifjúsági regény ami után az ember tuti régész akar lenni és meg se állna a piramisokig.

Sziszandria>!
Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó

Egyik kedvenc történelmi témám az ókori Egyiptom, így nagy érdeklődéssel olvastam a könyvet, amely be is lopta magát a kedvenceim közé.

Morgiana>!
Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó

Rám tört újabban megint az Egyiptom-mánia, amit még az is szított, hogy könyvpakolás közben kezembe akadtak Egyiptomról szóló, vele foglalkozó könyvek, köztük ez a gyerekkori kedvenc is.
Nagyon szerettem most is Hegedüs Géza stílusát, bár a regény az elején kicsit nehezen indul be – de nagyon szerettem az aprólékos leírásokat, karaktereket, történetszövést, meglehetősen valóságosnak éreztem, bár lehetséges, hogy egy egyiptológus egy-két helyen felvonta volna a szemöldökét:)
Az is hozzátett a könyvhöz, hogy Hegedüs egy rendkívül érdekes és izgalmas korszakot, Ehnaton trónra kerülésének, az egyistenhit, Aton kultuszának kezdeteit ábrázolja, felvonultatva sok érdekes személyiséget a fáraón kívül, mint Nefertiti, Horemheb, Ay és a többiek.
Gyerekként nagyon élveztem a fordulatos, érdekes történetet, felnőttként pedig a történet mögött lapuló ismereteket.

BBarb>!
Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó

Könnyed kalandregény az ókori Egyiptomban.
A korszak hangulatát szépen ábrázolja, teljesen bele tudja élni magát az ember. A szereplők jók és az elősző részből megtudhatjuk, miért és hogyan alakította ki őket az író. Olvastatja magát a történet, együtt éljük át az izgalmakat a főszereplőnkkel.

Kicsit sajnálom, hogy nem kamaszkoromban olvastam, akkor nagyobb hatást tehetett volna rám. spoiler Az én példányomnak (Móra, 1965) talán a borítója sikerült túl komolyra, ezért nem is gondoltam volna, hogy ez az ifjúságnak szól. Viszont a papírborító alatt egy nagyon hangulatos hieroglifás kötéstábla volt, ami megalapozta a hangulatot.


Népszerű idézetek

Zsucsima>!

Aki ma akarja azt tenni, ami csak holnapután teendő, az ugyanolyan helytelenül cselekszik, mint aki elmulasztja azt, amit ma kell tennie.

A halottak lázadása

Niki_Salamon>!

A sírbolt fontosabb,mint a lakóház, hiszen az ember akármilyen sokáig él, sokkal rövidebb ideig él ezen a világon, mint a másikon.

Parlandorka IP>!

– Félsz az istenektől, hátha mégis vannak? – mosolygott Áj.
– Félek a papoktól, mert azok egész bizonyosan vannak – felelte Horemheb.

201. oldal

padmee>!

Dicsőséges ősöm, a mindig győzelmes Amózisz fáraó, aki elűzte az országból a hikszoszokat, a győzelem után isteni jogánál fogva elrendelte, hogy hikszoszok nem is voltak.

108. oldal

Niki_Salamon>!

A léleknek nem kell kincs: az meztelenül lép napnyugat országában Ozirisz ítélőszéke elé.

Kapcsolódó szócikkek: lélek
Ross>!

– Ha nincs vagyonod, ne vásárolj. De azért ne mondd, hogy nincs szükséged fegyverre. Mindenkinek szüksége van fegyverre, mert csak azt nem támadják meg, akiről tudják, hogy védekezni tud.
Thotmóze mosolygott:
– Te idegen vagy, másutt bizonyára így is van. De minket véd a törvény, a fáraó-jóisten törvénye.
Az idegen vállat vont, és ezt mondta:
– A törvény addig véd, amíg jó fegyverekkel védik a törvényt. No, vigyázzanak rád az isteneid!

Sziszandria>!

– Hát mit hiszel te, uram?
– Én nem hiszek, fiam, csak félek. És még csak azt se tudom, hogy mitől félek. És a legjobban attól félek, hogy Aton és Amon ugyanaz, csak más néven nevezi a fáraó és a főpap. És akkor végképp semmi értelme sincs ugyanannak a nevében egymással marakodni, vagy ha arra kerül a sor, egymást gyilkolni. Nagyon szeretném túlélni mindazt, ami most következik… ámbár fogalmam sincs, hogy mi következik… Csak félek tőle…

173. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Horemheb · Thotmóze
BacchanteBlues>!

Igaz a napfény is, és igaz a sötétség is. De a napfény az élet, a sötétség pedig a halál. És aki sötétet akar, annak hazudnia kell a hatalmáért. A napfény pedig igazságot követel.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Thotmóze
Ross>!

– […] Olyan idő jött el, hogy a hatalmasoknak sincs kedvük a hatalomhoz, mert az a hatalom sem az övék, hanem a papoké. És honnét vették a papok ezt a félelmetes erőt? Onnét, hogy isteneikre hivatkoznak: Ámonra, Oziriszre, Iziszre, Thotra, Anubiszra, Háthorra, Horra, Kebre, Imhotepre, Monthra, Nutra, Nunura, Sura, Szebekre, Széthre, Tefnutra, Hápira és mind a többiekre, hiszen csaknem annyi az isten, min a papok adószedője. De ki látta már őket? Ki látott állatfejű, embertestű lényt, aki hatalmasabb volna az embereknél? Vajon efféle lények éltetik az embert? Nem, nem ők, hanem a nap sugara. Ők növesztik a gabonát? Nem ők, hanem a nap sugara. Ők teszik széppé a világot? Nem ők, hanem a napfény. Saját szemünkkel láthatjuk, elménkkel tapasztalhatjuk, hogy minden áldás a nap korongja felől árad mihozzánk, de még soha senki se látta, ki az, aki mozgatja a napot, és árasztja belőle a napfényt. Nem is láthatta, mivel ő láthatatlan. Ott van valahol a napkorong mögött, vagy benne a napban, nincs teste, nincs arca, ő maga a világosság, az éltető meleg. A neve: Aton. A „Korong”. […]

Kapcsolódó szócikkek: Ozirisz
Ross>!

Ő Nofrétetére gondolt, aki ott ült előtte eleven valóságában, és a szobrára, amely ott állt a palota egyik belső szobájában. Az egyik elérhetetlen, a másik az övé. Az elérhetetlen elmúlik; hanem a másik, az ő Nofrétetéje az eljövendő évezredeknek is hirdetni fogja, hogy volt egyszer egy gyönyörűséges királyné, akit Nofrétetének hívtak, és volt egy szobrász, aki múlhatatlanul magába itta annak a királynőnek a szépségét. ÉS aki majd talán évezredek múltán elragadtatva nézi a szobrot, Nofrétetével együtt a szobrászra is gondol, habár addigra annak a szobrásznak a nevét sem fogják tudni.

Kapcsolódó szócikkek: Nofertiti

Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Fekete István: A koppányi aga testamentuma
Krúdy Gyula: Rózsa Sándor
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Mikszáth Kálmán: A kis primás
Jókai Mór: Bárou-l dă cîgán / A cigánybáró
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös
Madeline Miller: Akhilleusz dala
Walter Scott: Oroszlánszívű Richárd