A ​milétoszi hajós 67 csillagozás

Hegedüs Géza: A milétoszi hajós Hegedüs Géza: A milétoszi hajós Hegedüs Géza: A milétoszi hajós Hegedüs Géza: A milétoszi hajós Hegedüs Géza: A milétoszi hajós

Az időszámításunk előtti V. század Görögországába, Athénba, az ókor világába vezeti ifjú olvasóit Hegedűs Géza. A görög-perzsa háborúk ideje ez: a halhatatlan Marathónnak, Leónidasz spártai király szállóigévé vált hősiességének, Miltiadésznak és Periklésznek, az ókori tudomány virágzásának kora. A regény a kis-ázsiai Milétoszban kezdődik. Két fiú sétahajózni indul, de a tengeren viharba kerül, és elszakad otthonától. Perzsiába jutnak, ahonnan csak esztendők múlva, élményekben gazdagon, kalandok sorozatán át kerülhetnek Görögországba. Csatákban, veszélyben, munkában és szerelemben, kémek üldözése és filozófiai viták, művészi élmények és világjárás közben bontakozik ki az olvasó előtt az emberiség ifjúkora.

Eredeti megjelenés éve: 1957

Kiadói ajánlás: 12 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2010
248 oldal · ISBN: 9789633290651
>!
Palatinus, Budapest, 1999
318 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639127922
>!
Móra, Budapest, 1987
322 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631154351 · Illusztrálta: Győry Miklós, Dolnik Miklós

5 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Anaximenész


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

Roszka>!
Hegedüs Géza: A milétoszi hajós

Két kamaszfiú sorsát vezeti végig a történeten, akiket kalózok adnak el Perzsiában, majd megszöknek, és végig harcolják a Perzsa – Görög háborút. A történet magában foglalja a Marathoni csatát, Leonidász és a 300-ak hősies tettét. Persze a végső csata is benne van.
Athén bukása és felemelkedése.
Nagy történelmi nevek elevenednek meg, kapnak testet és jellemet. Két fiú sírig tartó barátsága és hűsége. Pergő cselekmény, nagyon olvasmányos történet.

tgorsy>!
Hegedüs Géza: A milétoszi hajós

Biztos, hogy nem olvastam még ezt a könyvet, amit 5 forintért vettem egy könyvtári selejtezésen. Én nem de Judit néni, vagy Kurucz igazgató bácsi, vagy Baby néni – valahai történelem tanáraim – bizonyosan olvasták és mesélték nekünk, mert legtöbb tudásom a görögökről innen lehet.
Vagy a számtalan rádióműsorából.: http://mandarchiv.hu/cikk/457/Hegedus_Geza_100

levendulalány>!
Hegedüs Géza: A milétoszi hajós

Igaz,már jó pár éve olvastam,de még mindig emlékszem rá,mert nagyon tetszett.Elsőre nem,de aztán teljesen lekötöttek a véget nem érő kalandok.
Szerintem nagyon jó lenne,ha a középiskolában egy-egy történelemtanár megemlítené ezt a könyvet a gyerekeknek,mert csakis így lehet egy elmúlt kort átélni és megérteni.Ha nincs apukám történelem-imádata,én sem találtam volna rá soha…És az bizony nagy kár lenne…
Sajnálom,hogy keveset olvasok és tudok az ókorról,de ezen még lehet változtatni!:)

Doro>!
Hegedüs Géza: A milétoszi hajós

Ifjúsági regénynek aposztrofálják a regényt és valóban az is. Emiatt némiképp igazságtalan tőlem, hogy csak 4 csillagot adok neki (hiszen azt hozza, amit vállalt), de én olvasmányélményt értékelek. Az pedig nem egy maradéktalanul jó olvasmányélmény…
Hegedüs Gézát nagyon szeretem, szent meggyőződésem, hogy rossz korban született, ez volt a tragédiája és ezért nem ismerik szélesebb körben. 16-18 évesen imádtam volna ezt a könyvet, az instant görög történelemleckéért meg külön hálás is lettem volna – felnőtt fejjel viszont egy elnagyolt írásnak érzem, amire hiába készült 20-30 évet írója, mielőtt megvalósította, a történet ívét nem tudta igazán kibontani. Kár.

Fainthoar>!
Hegedüs Géza: A milétoszi hajós

Ez egy olyan ifjúsági könyv, amit simán bevennék a kötelező olvasmányok közé, szerintem nagyon szépen felvezetné az ókori görögök témakörét. Hegedüs Géza előszavát olvasva például tök jól meg lehetne beszélni, mik a történelmileg hű részek a történetben, vagy mik történtek másképp vagy máskor. Szerintem nagyon jó kis magyar- vagy töriórákat fel lehetne építeni erre a könyvre alapozva.

Azt gondolom, hogy az ifjúsági könyvek csomó jó tulajdonságával rendelkezik ez a történet: egyrészt felnőtt fejjel ugyanolyan élvezetes olvasni (és szerintem ha fiatalabban került volna a kezembe, akkor is élveztem volna); pörögnek a kalandok, tele van szerethető karakterekkel, akik között jó a dinamika, van benne szerelmi szál (és lehet a párosért szurkolni), és humora is van a könyvnek. Habként a tortán pedig nekem kifejezetten tetszett, hogy történetet kerít híres történelmi figurák köré, ezzel sokkal közelebb hozva őket az olvasóhoz (nekem Miltiadész volt az egyik kedvencem, egy másik pedig Aiszkhülosz, de szerettem Pheidiász és Szimonidész párosát is, meg amúgy tényleg még egy csomó mindenkit).

Hogy mégsem tökeletes a történet, azt két szál miatt éreztem, amit nagyon furcsán sikerült elvarrni a történet végén: számomra az egy lányra jutó szerelmi csavarok száma kissé túl sok lett (és felesleges is) a végére. De ettől eltekintve remek kis olvasmány.

lindus10>!
Hegedüs Géza: A milétoszi hajós

Ebben a formában élmény lenne a történelem tanulása a suliban.

1 hozzászólás
alterna>!
Hegedüs Géza: A milétoszi hajós

Aranyos bemutatása a görög kornak. Amikor kezdtem már unni a „történelem órákat”, azaz a hosszas ábrázolását a híres történelmi hősöknek, városoknak, csatáknak, akkor hirtelen mindig történt valami váratlan és izgalmas dolog a regény kalandos főhősével. Hála az égnek. Így túlélhető a könyv. Köszi, H.G.!

Macy>!
Hegedüs Géza: A milétoszi hajós

Nekem kötelező olvasmány volt, a kezembe sem vettem volna, ha nem az, még így is nagyon vonakodva, mert nem szeretem az ókori irodalmat, sem az arról szóló történeteket. Pozitív meglepetés volt. Nem tudtam letenni és élveztem miközben olvastam. Azóta ajánlom mindenkinek :)

Ross>!
Hegedüs Géza: A milétoszi hajós

Érdekes volt olyan regényt olvasni, ami ilyen jól felöleli az ókori görög történelem ezen fontos részét. A történet izgalmas volt, és jól volt megírva, csak a szereplők lehetnének egy picit árnyaltabbak is. Bár végülis ez ifjúsági regény…
Az biztos, hogy többet tanultam belőle a görög-perzsa háborúról, mint annak idején az iskolában. Én, ha tanár lennék, biztos, hogy feladnám tananyagkiegészítésnek.

kisbeka>!
Hegedüs Géza: A milétoszi hajós

Igazi ifjúsági regény! Aki szereti a görög mitológiát, a történelmet és a happienddel végződő történeteket, az nagyon fogja élvezni Hegedűs Géza regényét. Annyi híresség vonul föl a könyv lapjain, hogy valószínűleg oktatási célokra készült, de a történet annyira sodró, hogy nem tűnik föl.


Népszerű idézetek

Eszter01>!

Az ember csak akkor fél, ha nincs, akit féltsen.

351. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem
JViki>!

…azt hiszi, nincs fölötte sem törvény, sem más szabály, ez a gőg pedig ellentétben áll a végzettel. Ezért kell elbuknia.

288. oldal

Réna>!

Akinek nem eléggé művelt az elméje, annak a szeme és füle hamis tanú. Tapasztalni, tanulni, és gondolkodni – csak együtt adja a megértés és a tudást.

161. oldal

Mariann_Czenema P>!

Vigyázz, fiam. Az igaz, látni és hallani kell ahhoz, hogy megértsük a világot. De ez nem elegendő. Akinek nem eléggé művelt az elméje, annak a szeme és a füle hamis tanú. Tapasztalni, tanulni és gondolkodni – csak együtt adja a megértést és a tudást.

130. oldal - Harmadik fejezet, Nem léphetsz kétszer ugyanegy folyóba

Csilla_Farkas>!

Már-már arra gondoltam, hogy magam is kereskedhetnék, vagy hajót vásárolhatnék magamnak, hogy saját kockázatomra szállítsam a kalmárok jószágait. De a hajóvásárlástól valami, mindenki más számára érthetetlen dolog visszatartott. Akinek hajója van, annak rabszolga is kell az evezőpadokra. És énbennem mindmáig nem múlt el az irtózás a szolgaságtól. Nemcsak én nem akarok rabszolga lenni, de azt sem akarom, hogy énnekem legyenek rabszolgáim.

6. fejezet, Híradás egy évtizedről

Zsucsima>!

A jó szülők emléke gyakorta jobban vigyáz a szeretettel emlékező gyermekre, mint egykoron az élő. Amíg éltek, talán nem is kérdezted magadtól, hogy mit szólnak ehhez vagy ahhoz a cselekedetedhez. Mostantól nemegyszer meg fogod kérdezni, vajon ők ezt így helyeselnék? És az emlékezet irányítani fogja tetteidet. Elmúltak hát ők mindenestül? Bizony nem múlottak el, hanem tebenned élnek.

Nem léphetsz kétszer ugyanegy folyóba

alterna>!

Nem kell azért mindent szó szerint elhinni, amit az iskolában tanítanak. Anaximenész mester nagyon bölcs ember, de ezek a nagyon bölcs emberek valamivel többet töprengenek, mint kellene. Te csak tanuld meg tőle a sokféle ismeretet, de amit nem értesz, azon nem kell sokat rágódni. Az istenek szentélyeitől sem kell elszokni, de azért a papok szavait sem kell mindig elhinni. Az pedig igazán mindegy, hogy az egyik helyen Zeusznak nevezik azt, aki a villámot ledobja, a másik helyen természeti törvénynek. Csak annyi bizonyos, hogy villámok tényleg vannak… És valami okuk bizonyára van. Aki itt lenn él a földön, az csak találgathatja a többit.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anaximenész
Ross>!

– Miért sírsz, királyom? – kérdezte meghökkenve. Neki is szomorú dolgok jutottak eszébe, de nem értette, mi bántja a nagyurat.
– Arra gondoltam – mondotta halkan –, hogy milyen semmi az ember élete. Száz esztendő sem kell hozzá, s ebből a sok-sok gyönyörű ifjú emberből egyetlenegy sem fog élni.
– Nem az a szomorú, királyom – válaszolta erre a főminiszter –, hogy száz év múlva egyetlenegy sem fog élni közülük. Száz év múlva is lesznek daliás ifjak. Az a szomorú, hogy bizonyára egyetlenegy sincs e sok szép, egészséges ember közül, aki legalább egyszer ne gondolta volna már életében, hogy jobb lett volna meg sem születni.

Hetedik fejezet. - Hellészpontosz


Hasonló könyvek címkék alapján

Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Murányi-Kovács Endre: Garibaldi dobosa
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona
Jean M. Auel: A Barlangi Medve népe
Mary Renault: Thészeusz ifjúsága
Fabian Lenk: Összeesküvés a Holtak Városában
Budai Lotti: Shirzan bosszúja
Orosz T. Csaba: Hun
Orosz T. Csaba: Rubin avagy a király orvosa