Ikigai ​– A boldogság japán titka 19 csillagozás

Héctor García – Francesc Miralles: Ikigai – A boldogság japán titka

35 GYAKORLAT ÁLMAINK MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ

Mindannyian keressük a boldogság és az elégedettség titkát. Japánban ehhez a titokhoz az ikigai jelenti a kulcsot. Az ikigai az a szenvedéllyel végzett elfoglaltság, amely értelmet ad a mindennapjainknak és az életünknek.

Az ikigai a boldogság záloga.

Nem könnyű azonban megtalálni azt a tevékenységet, amelyet örömmel végzünk. Az IKIGAI – A HOSSZÚ ÉLET JAPÁN TITKA című kötettel világhírűvé vált és a japán kultúrát jól ismerő szerzőpáros új könyvében azonban részletesen elmagyarázza, mit kell tennünk.
Miközben elvégezzük a szerzők által adott gyakorlati feladatokat, megismerjük vágyainkat és azt, hogy miként használhatjuk ki legjobban saját képességeinket. Alaposabb önismerettel és az útmutatásokat követve könnyebben ismerjük fel életcélunkat és valósítjuk meg álmainkat, ezáltal mi magunk is boldogabbak lehetünk, ráadásként pedig a világot is boldogabbá tehetjük.

Eredeti cím: El método Ikigai

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Ikigai Bookline Könyvek

>!
260 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634333074 · Fordította: Varju Kata, Horváth Viktor
>!
260 oldal · ISBN: 9789634334972

Enciklopédia 49


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Héctor García – Francesc Miralles: Ikigai – A boldogság japán titka

Tele vagyok keszekusza gondolatokkal, és úgy érzem, hogy rendesen feladták nekem a leckét az írók ezzel a könyvvel! Mindenképpen egy olyan gyűjteményről van szó, aminek ülepednie kell, és rengeteg olyan tanács, illetve gyakorlat van benne, amiket csak türelmesen, lassanként kell beépítenünk mindennapjainkba.

Nagyon jó a stílusa a könyvnek. Kicsit mesélnek, pár idézet itt, néhány gyakorlat és sztori amott. Oké, voltak benne olyan történetek, amiket már ismertem korábbról (pl. a 20 évente lerombolt és az eredeti tervek alapján újjáépített Isze szentély története), de tele van a szerzők észrevételeivel, a kalandjaikkal, és jócskán akadnak benne más hírességekkel megesett sztorik is.

Az abszolút kedvenceim természetesen a mangás hasonlatok voltak. :D

Bővebben (a gyakorlatok, amiket kipróbáltam):
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/11/ikigai.html

>!
260 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634333074 · Fordította: Varju Kata, Horváth Viktor
pannik P>!
Héctor García – Francesc Miralles: Ikigai – A boldogság japán titka

Megkaptam ajándékba és mivel a japán kultúrához igencsak vonzódom, így minden ami összeköthető vele az érdekel, ennek okán olvastam el.

Nagyon jókor találtak meg a sorok és emiatt egy kifejezetten elfogult értékelés lesz ez, mivel nekem sokat adott. Olvasás előtt lett vége egy korszaknak az életemben, lezárult 5 év egy munkahelyen és bár nagyon örültem neki, hogy így történt azért fontos megemlíteni, hogy ilyen felemás lelkiállapotban talált a könyv.

Szóval, ez egy gyakorlatias könyv, ami részletesen (pontokba szedve) leírja, hogy milyen lépéseket tegyél azért ha van egy álmod, hogyan alakítsd át céllá (egy céllá és azt bontsd kisebbekké), és hogyan haladj a megvalósítás felé. Sok hasznos gondolatot találtam és több ááá ez már túlzás kategóriát is. Az viszont tagadhatatlan, hogy ha így haladnék egy cél megvalósítása felé, sokkal több eredményt érnék el, mintha csak úgy vaktában tennék ezt-azt.
Fejteget sok mindent, múltat, jelent, jövőt, hoz sok példát amik nekem kifejezetten tetszettek. Ledönti a lehetetlen szó bálványát és megtiporja, ami jó dolog mert sokszor köt gúzsba bennünket amit ezzel a szóval cimkézünk meg.
Keveset megtudhatunk a japánokról is (én ebből többet is el tudtam volna viselni).

Örülök, hogy itt van a polcon, azzal az elhatározással tettem vissza, hogy bármikor elővehetem ha valami igazán fontos dologban elakadok és segítségre lesz szükségem. Mert ez a könyv tudni fog segíteni!
Jó volt olvasni, engem teljesen feltöltött energiával és önbizalommal is. Kellenek az ilyen könyvek, mert néha jó meríteni pozitív gondolatokat és eszközöket.

2 hozzászólás
_Nikki>!
Héctor García – Francesc Miralles: Ikigai – A boldogság japán titka

Izland után Japán a másik olyan ország, amit nagyon szeretek: imádom a kultúráját, az épületeit, az irodalmát, így hát nem volt kétséges, hogy a mentalitásukról is szívesen olvasnék többet. Őszintén szólva viszont sosem olvastam önfejlesztő, illetve önsegítő könyveket, mégis úgy gondoltam, hogy itt a remek alkalom. Mivel nem ismertem a szerzőpáros korábbi kötetét, az Ikigai – A hosszú élet japán titkát, így igazából egy Hygge-féle illusztrált életmódkönyvet vártam, amit végül nem kaptam meg. Illusztrációk voltak persze, de ha ti is ez alapján választanátok a könyvet, akkor fontos leszögeznem, hogy ez nem az a színes-szagos könyvtípus, amit a fentebb említett (mondhatni) sorozatnál megszokott az olvasó. Bár megtudunk a japánok életmódjáról is ezt-azt, mégis – ahogy a fülszöveg is mutatja – tisztán gyakorlati oldalról közelíti meg a boldogság elérésének titkát.

Bővebben» https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2018/11/hecto…

Joditti>!
Héctor García – Francesc Miralles: Ikigai – A boldogság japán titka

Az első könyv (Ikigai – A hosszú élet japán titka) után a szerzők sok levelet kaptak, hogy oké ikigai az nagyon szuper, de hogyan találja meg az ember a saját ikigaiát.
Ez a könyv most már tényleg rengeteg tanácsot ad magához a megtaláláshoz is, és ahhoz is, hogy hogyan tudunk vele foglalkozni a továbbiakban, hogy valóban boldog és kiegyensúlyozott életet élhessünk.
Nagyon sok érdekes gondolat van a könyvben, sok-sok japán példa, sőt megjelennek a ma divatos „irányzatok” is, úgyhogy van slow-life, midfulness, flow, digitális diéta…stb.

Nekem ez a könyv is nagyon tetszett, kíváncsian várom a harmadik könyvet.

Mária_Hans>!
Héctor García – Francesc Miralles: Ikigai – A boldogság japán titka

Ezt a könyvet a Titok sorozathoz tudnám hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy ez az Ikigai nem az univerzumtól, Istentől, sorstól reméli a boldogságot, pénzt, stb., hanem saját magunkban rejlő dolgoktól. Ebben is sok gyakorlat, és élmény beszámolok, mesék is vannak. Itt is mondhatom a gyakorlatok nem feltétlenül sorolnám egy intervallum alá, mert mindenki más és más sebességgel tud haladni. Segít mind a két mű lelket önteni az emberbe. Reményt add mindenkinek, hogy bárki bármire képes. A borítója is egyszerű és egyben szép is. A szín összeállítása is szerintem nyugtató hatású.


Népszerű idézetek

pannik P>!

„Keress valamit, találj mást, és ébredj rá, hogy amit találtál, jobban megfelel neked, mint amit kerestél.”
Lawrence Bloc

208. oldal

_Nikki>!

Az ikigai – 生き甲斐 – japán szó, aminek nincs pontos fordítása. Az ikigai az élet értelme, vagy az, ami miatt minden reggel örömmel kelünk fel.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: az élet értelme
>!

Ahogy Teréz anya mondta: „Mindig az adott pillanatban légy boldog, ez épp elég. Mindig az egyes pillanat az, amire szükségünk van, semmi más.”

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · most · pillanat
pannik P>!

A legelfoglaltabb embert tartjuk sikeresnek, mikor épp ellenkezőleg kellene lennie. Mégis mire jó a siker és a pénz, ha egy csésze teát sincs időnk kiélvezni?

162. oldal

1 hozzászólás
_Nikki>!

(…) az egyetlen ami sosem változik, éppen a változás ténye.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: változás
_Nikki>!

Talán abban áll a hosszú élet titka, hogy mindig elfoglaljuk magunkat, olyan feladatokkal, melyeket szeretünk végezni.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: feladat
pannik P>!

Századunk, amely az iparosítás jegyében született meg és cseperedett fel, először feltalálta a gépet, majd a géphez alkalmazkodva alakította át életmódunkat. A gyorsaság lett a béklyónk. Ugyanannak a betegségnek vagyunk az áldozatai: a gyors életé, ami felbomlasztja szokásainkat, és még otthonaink falai között is ránk támad, arra kényszerítve minket, hogy gyors-ételeket fogyasszunk. A homo sapiensnek vissza kell nyernie bölcsességét és meg kell szabadítani magát a gyorsaságtól, még azelőtt, hogy a kihalás szélére sodorná őt.
A Slow food mozgalom kiáltványa

163-164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyorsaság
pannik P>!

Az élet élvezete képesség, amit mind birtoklunk, még akkor is, ha néha elfeledkezünk róla. A lassú élet lehetővé teszi, hogy mi tartsuk kézben a gyeplőt, és visszataláljunk természetes ritmusunkhoz.

164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lassúság
2 hozzászólás
pannik P>!

Néha életünknek arra a lendületre van szüksége, amit a gyermekkorunk kertjében hagyott dolgok visszaszerzéséből nyerhetünk…

134. oldal

>!

Ha valaminek neve van, örökké létezik

Ha valóban létezővé szeretnénk tenni egyik létfontosságú tervünket, akkor nevezzük el. Válasszunk olyan nevet, ami vonzó, és arra motivál, hogy dolgozzunk rajta.
Ahogy projektünk egyre halad előre, talán meg szeretnénk majd változtatni a nevét, mert mássá alakult. Ez nem gond: csak az a fontos, hogy legyen valami címkéje, amivel könnyedén tudjuk azonosítani, és aminek révén rendben tudjuk tartani az elképzeléssel kapcsolatos gondolatainkat, amivel történetet tudunk rendelni magunkban az adott tervhez
(…)
A szavak varázsigék: képesek emlékek és neuronhálók aktiválására, melyek által még kreatívabbá válunk. Éppen ezért fontos tisztában lennünk a szavak erejével.

Kapcsolódó szócikkek: szó

Hasonló könyvek címkék alapján

Bakos Attila: Ég a Szívben
Isamu Saito – Tadahiko Nagao: Kokology
Bettina Lemke: Ikigai
Szondy Máté: Tudatos változás
Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok?
Brian Tracy: Elég a dumából, csak csináld!
Ni Hua-Ching: Belső alkímia
Tamás Rita: Ne pánikolj, sportolj!
Csernus Imre: A férfi – Srácoknak
Gay Hendricks: A nagy ugrás