Éjfélkor ​a Fekete Rigó kávézóban 221 csillagozás

Heather Webber: Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban

Az Éjfélkor a Feketerigó kávézóban mágikus realizmussal átszőtt, szívmelengető és magával ragadó romantikus történet, helyszíne pedig az Egyesült Államok egy bájos déli kisvárosa.

Wicklow, ez az emberléptékűen kicsi település az alabamai hegyek árnyékában terül el. Ide érkezik Anna Kate, hogy eltemesse szeretett nagymamáját, Zét, a Feketerigó kávézó tulajdonosát. Úgy tervezte, hogy csak rövid időt tölt itt, bezárja a kávézót, majd eladja nagyanyja ingatlanát. Ám hiába szánja el magát, hogy nem alakít ki szoros kapcsolatokat a helybeliekkel, és hogy elkerüli az apja családját, Anna Kate-et végül megmagyarázhatatlan módon elbűvöli a különös déli városka, ahonnan anyja sok évvel korábban elmenekült, és a rejtélyes Feketerigó-pite, amelyről az egész város beszél.
Ahogy lassan fény derül a múltra, Anna Kate-nek végül döntést kell hoznia, hogy ez a magányos feketerigó képes lesz-e rendbe szedni törött szárnyát, és megtanulni repülni.

Eredeti megjelenés éve: 2019

448 oldal · ISBN: 9789636360153 · Fordította: Nagy Mónika Zsuzsanna
Kossuth, Budapest, 2023
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635449187 · Fordította: Nagy Mónika Zsuzsanna

nicosia P>!
Heather Webber: Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban

Talán korai még kimondani, de úgy tűnik megtaláltam a 2023. év könyvét. Legalábbis számomra az idei év legkülönlegesebb olvasmánya volt az „Éjfélkor Fekete Rigó kávézóban” című történet.
Heather Webber bemutatkozó regénye az év elején jelent meg a @Kossuth_Kiadó gondozásban. A borítója önmagában is egy nagyon szép, harmonikus színvilágú, kifejező megjelenést ad a szövegében is hasonló regénynek. Egyszerűen fogalmazott, mégis szépen megírt, gördülékeny és olvasmányos mű, amely végig fogva tartja az olvasó figyelmét.
A történet Alabamában játszódik, egy kisvárosban Fairhope és Mobile körzetében. A helyszín, és az életérzés is ismerős lehet azoknak akik nézték pár évvel ezelőtt a „Szívek doktora” című sorozatot. Teljesen átjött az összetartó kisvárosi hangulat, az egymás minden rezdülését figyelő kotnyeles szomszédokat, a bonyolult családi viszonyokat, évtizedes titkokat, és mindennapokban való egymásra figyelést látványosan ábrázoló zárt, mégis befogadó miliő. Nagyon szeretem ezt a vidéki idillt, ami Amerika déli államaiban még nyomokban megtalálható, legalábbis néhány könyv és film alapján.
A regény alaptörténete szerint Anna Kate az orvosi egyetem elvégzése előtt Wicklow-ba költözik, hogy két hónapig működtesse nagymamája örökségét, a Fekete Rigó kávézót. A városkában azonban egy épületen és néhány piterecepten túl számos fontos dolgot talál. Új barátságok szövődnek, új álmok teremtődnek, és végül a múlt is kitárja kapuit, hogy Anna Kate megtalálja a gyökereit, és egy régi lezáratlan történet új befejezést kapjon. Miközben Anna Kate felfedezi saját útját, mások is rátalálnak az övékre. Egy fiatal nő új célokat talál, egy idős úriember új álmot álmodik, egy férfi megbocsátást nyer, egy család egyesül, és túllép a múlt árnyékán. A regényben szinte természetesen oldódnak meg konfliktusok, könnyedén szövődnek emberi kapcsolatok, a létezés és a másokkal együttélés olyan természetes mint a levegővétel. Nincsenek nagy drámák, és mégis, a múlt olyan sötét foltokat rejt, amelyek feldolgozása nem könnyű. A gyógyulás útja azonban jól kirajzolódik és könnyen követhető.
Végtelenül bájos, humorral átszőtt misztikus mese ez, a szeretet erejéről és a megbocsátásról, amely jelen van az eperfa termesében, a feketerigók énekében, és egy szelet pitében is.

Edmond>!

#Könyvajánló
Heather Webber: Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban‍⬛

A #molybuborék szegedi könyvklub hatására vettem kezembe a regényt, amely már az első oldalak elolvasása után megigézett és magával ragadott.

‍⬛ A történet főszereplői Anna Kate, aki nagymamája halála után tér vissza Wicklow városába, ahonnan anyja elmenekült, mikor a méhében hordta, és Natalie, aki Wicklow-ban született és egyedülálló anyaként neveli gyermekét, a férje tragikus halála után.

Ennek a két nőnek a sorsa gyorsan összefonódik, ahogyan sorra jelennek meg a különböző karakterek a történet során. Az író nagyon jól szövi a kapcsolatrendszereket a regényben, ez pedig sok csavarral szolgál a könyv olvasása során.

✨ Mágikus realizmus is megjelenik a regényben, ugyanis Anna Kate örökölte azt az adottságot, hogy varázslatos fekete rigó pitét legyen képes készíteni, aminek elfogyasztása után halott szerettek térhetnek vissza az álmokban és üzenetet hagyhatnak az élőknek. Wicklow városában nagyon sok a gyászoló, akinek szüksége van a gyógyulásra, ebben segítenek a piték. A helyi legenda szerint 24 fekete rigó ül az eperfán és dalolja meg a holtak énekét, ők az átjáró a túlvilágra.

A könyv hangulata, a helyszínnek szolgáló kisváros a hegyekben, a patakkal, a családias hangulatú kávézó, mind összejátszott abban, hogy nagyon komfortosan és jól érezzem magam, miközben ezt a regényt olvasom. A történetben lévő apró varázslat tovább fűszerezte ezt a nagyon jó alaphelyzettel rendelkező könyvet. Traumák, gyógyulás, megbocsátás…, nagyon sokrétű volt ez a könyv, örülök, hogy elolvastam!

Mrs_Curran_Lennart P>!
Heather Webber: Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban

A jó értékelések hatására szereztem be a könyvet, és nem okozott csalódást. Szeretem a mágikus realizmus műfaját, a kisvárosi történeteket, főleg ha egy cukrászda vagy kávézó is érintve van. Tetszett a cselekményvezetés, a szerző stílusa és a szereplők is. Ami a misztikumot illeti, nemcsak a rigók és a pite, hanem Macska úr oda tartozott. spoiler
Mindenkit megkedveltem és ennyi romantika pont elég is volt a fő szál mellé.

eenca P>!
Heather Webber: Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban

Azt gondolom, hogy ez a könyv akkor a legjobb, ha éppen egy másik megszaggatta a lelkedet. Ez a könyv egy tömény cukorszirup, igazi hamisítatlan southern sweet tea.

Egy igazán bájos déli kisvárosban járunk, ami elindult a feledés homályába, így már látszik, hogy megkopott és ráférne a törődés, de ehhez valahogy embereket kéne odacsábítani. Ezt megteszik a fekete rigók, és onnantól felélénkül az egész város.
A történet kiszámítható, a szereplők kedvesek, és még azok is azok lesznek, akikről úgy gondolnánk, hogy ők a gonoszak.

Cuki történet, viszont nekem túl sok volt benne a cukor.

Katica_98 P>!
Heather Webber: Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban

Hinni akarom, hogy azok az álmok üzenetek, ahogy a legenda tartja. Igazán hinni akarom, de olyan megmagyarázhatatlan.

Egy könyvkatalógusban találkoztam ezzel a könyvvel, azonnal meg is szereztem, mert nagyon csábított a gyönyörű borító és a rejtélyes cím. Nem olvastam még mágikus realizmus címkével ellátott könyvet, féltem is egy kicsit. Nagyon tetszett, szerethető, élethű szereplőkkel.
A történet egy kisvárosban játszódik. Témája a gyász, a megbékélés, az újrakezdés.
Aki betér a Fekete Rigó kávézóba, az biztos hogy gyarapszik, bár nem a testsúlya lesz több a pitétől, hanem a lelke mindattól amit belesütöttek.

Wandamaci__könyvkuckója P>!

Ez a könyv egy csoda

Első körben a borító varázsolt el teljesen, így nagyon kíváncsi lettem mit tartogathat a történet.

Anna Kate nagymamája elhunyt, így fél évre át kell vennie a kávézóját egy kis városban. Ahogy telnek a napok nem csak a családi specialitásokkal, de a kis város lakóival is egyre jobban megismerkedik és kiderül miért mondogatják a helyiek, hogy ha egyszer Wicklowba kerül, az többet nem ereszti.

Leginkább a gyász témaköre miatt szerettem volna elolvasni és sokkql többet adott, mint vártam. A nehéz téma ellenére egyáltalán nem volt nyomott a hangulat, sőt. Egy kellemes, vidéki kis városba csöppentem, ahol a lakosok egymást támogatják és segítik és az egész városkának a szíve a Fekete Rigó Kávézó a fekete rigó pitével, amelynek azt beszélik különleges ereje van.

Rengeteget tudnék még írni róla, röviden legyen annyi elég, hogy ez a könyv balzsam a léleknek, főleg a gyászoló léleknek. Az idei évem eddigi legjobb olvasmánya, feltétlenül olvassátok el ti is

Blogbejegyzés:

Ildiko_Szabo_2 P>!
Heather Webber: Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban

Egy tökéletes nyári olvasmány. Nem azért, mert a tipikus könnyed, szerelmi történet, hanem azért, mert nagyon jót tesz a léleknek. Igazi gyógyító könyv.
Veszteségek, gyászfeldolgozás, pitesütés, megbánás, szeretet és sok jóindulat.
Minimális mágikus realizmus, tényleg csak kicsit meghintve.
Örülök, hogy elolvastam.

B_Kittina P>!
Heather Webber: Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban

“Wicklow talán valóban magához láncolt, de én voltam az, aki soha el sem engedte.”

Csodálatos volt ez a könyv. ♥♥♥
Szinte simogatta a lelkemet, hiába egy kis édes semmiség volt.

Egy cseppnyi alabamai hangulat, régi, valamint újabb családi titkok, nagyszerű és szerethető szereplők. Minden alapanyag adott volt ehhez a könyvhöz, hogy teljes kikapcsolódást nyújtson!

Az elején a törtetnek Kicsit soknak gondoltam a szereplők számàt, de a végére rájöttem hogy ez így volt tökéletes. Mindenkinek megvolt a saját szerepe, egyik karaktert sem akarta nagyobb szerepre kényszeríteni az írónő, mint, ami valójában lenne.

Egy ici-picit több mágiát képzeltem el a történetben, mint amennyi jelen volt benne, de ez nem vont le semmit a történetből.

Remélem több regénye is meg fog jelenni magyarul az írónőnek! A borítót pedig imádom!
Köszönöm szépen a recenziós példányt @Kossuth_Kiadó! ♥

Mariann_ P>!
Heather Webber: Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban

Nekem tetszett ez a könyv.
Részben azért, mert egy egészen más világba vitt el, mint amiben eddig jártam.
Lehet, hogy a mágikus realizmus címke újított egy kicsit.
Bevallom, nem tudtam mire számíthatok e címke kapcsán, de ez most kellemes meglepetés volt.
Az alabamai hegyek árnyékában húzódó településre érkezik Anna Kate, hogy eltemesse nagyanyját ,aki a Fekete Rigó kávéházat üzemeltette, ahol a titkos recept alapján készülő Feketerigó pitét árusítják. A pitének mágikus ereje van.
Ebben a városban minden a pitéről, és az éjfélkor megjelenő, és egy órát ott tartózkodó rigók rituáléjáról szól. .
A rövid tartózkodást tervező Anna Kate ott ragad, rájön a titkos pite recept hiányzó összetevőjére, sőt még egyéb meglepetések is érik.
Jó kis könyv volt.

vivi_reads>!
Heather Webber: Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban

Bátran kijelenthetem, hogy megtaláltam az év egyik kedvenc könyvét. Az egyik legérzelmesebb és legkedvesebb történet volt, amit mostanában olvastam. Csak úgy cirógatta a lelkemet. A misztikus vonal is nagyon tetszett benne, én valóban elhittem ezt a népmesei elemet is. A történet tele van szeretettel, törődéssel. Emellett igencsak elgondolkodtató is volt, hiszen nem volt hiány itt az újrakezdésből, a második esélyből és a gyász feldolgozásából sem. Esküszöm ilyen jó történetet ritkán olvasni, mint az Éjfélkor a Fekete rigó kávézóbant. És valóban igaz a mondás, Wicklow nem enged el csak úgy egyszerűen. Bárcsak ilyen közösségben élnék én is! :)

Ha felkeltette az érdeklődésedet a fülszöveg, vagy már csak maga a borító is ne habozz beszerezni és elolvasni, mert garantáltan tetszeni fog és garantáltan könnyes lesz a szemed is!♥

Edmond>!

– Az emberek szeretnek beszélni.
– Mármint pletykálni.

Irsa_Petra P>!

A gyász úgy meg tudja változtatni a személyiséget, hogy az ember magára sem ismer, és az is lehet, hogy szeretni sem tudja magát.

MeaSaw>!

[…] olykor jobb, ha hagyjuk leülepedni a múltat, és csak azután bolygatjuk. Az idő szemüvegén át az emberek másként látják a dolgokat.

MeaSaw>!

Tudsz annál jobb programot egy szép nyári estére, mint filmet nézni a csillagos ég alatt?

theodora P>!

A május végi napfelkelte rózsaszínnel barázdált narancsszínbe borította az eget, madarak csiripeltek, a levegő pedig megtelt a reggel friss illatával, amelybe menta és bazsalikom aromája vegyült.

Wandamaci__könyvkuckója P>!

A gyász szeszélyes társ. Olykor távoli és tartózkodó. Máskor olyan túláradó, hogy nehéz normálisan gondolkodni tőle. Hirtelen változik a hangulata, fárasztó vele érzelmileg lépést tartani.