The ​Tattooist of Auschwitz 9 csillagozás

Heather Morris: The Tattooist of Auschwitz Heather Morris: The Tattooist of Auschwitz

The incredible story of the Auschwitz-Birkenau tattooist and the woman he loved.

Lale Sokolov is well-dressed, a charmer, a ladies’ man. He is also a Jew. On the first transport from Slovakia to Auschwitz in 1942, Lale immediately stands out to his fellow prisoners. In the camp, he is looked up to, looked out for, and put to work in the privileged position of Tätowierer– the tattooist – to mark his fellow prisoners, forever. One of them is a young woman, Gita, who steals his heart at first glance.

His life given new purpose, Lale does his best through the struggle and suffering to use his position for good.

This story, full of beauty and hope, is based on years of interviews author Heather Morris conducted with real-life Holocaust survivor and Auschwitz-Birkenau tattooist Ludwig (Lale) Sokolov. It is heart-wrenching, illuminating, and unforgettable.

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Zaffre, London, 2018
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781785763656
>!
Zaffre, 2018
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781785763649
>!
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781760403171

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
fióka P
Heather Morris: The Tattooist of Auschwitz

Az eddig is egyértelmű volt, hogy nem kell mindenkinek mindenáron könyvet írnia, de ez itt megint bebizonyosodott. Ritkán pontozok le holokauszttörténetet, de ezt muszáj volt. És ugyanazért, amiért Anne Frank pl. magas csillagozást kapott. Anne nem könyvet írt, csak írt és volt, Heather Morris meg sajnos írt, mert írni akart, mert az ölébe hullott egy történet és nem hagyhatta ki az alkalmat. Kár.
A könyv annyira gyenge és hollywoodiasan egyszerű, mindezt technicolorban, hogy az fájdalmas. És még a fordításra sem lehet fogni az egészet, hiszen ez az eredeti. Nem tudok anélkül írni róla, hogy ne spoilereznék, így a kifogásoltakat most nem részletezem, viszont sikerült elolvasnom életem első olyan soá-történetét, ahol az egész nagyon hasonlított egy szigorúbb, kötelező keresztény nyári táborhoz, ahol a valódi körülményekről csak úgy értesülünk, hogy a díszletre felfestettek egy-egy sután, meseszerűen előadott jelenetet, valami olyasmit, ami a könyv vezérmotívumát hivatott jelezni. De csak jelezni. Tom és Jerryvel. A gonosz boszorkánnyal Jancsi és Juliskából. Valahogy így.
Az külön bekezdést érdemel: íme, hogy a főszereplő bűnösségérzetét szinte teljes egészében magáévá tette az író, ami nem eredményezett különösebben sikeres párbeszédeket, felépítést, hasonlók. A tény, hogy nem tud írni, nem eredményezett különösen sikeres könyvet sem, már csak azt kell valahogyan megemésztenem, hogy miképpen lett ebből internationally acclaimed bestseller.
Szerkesztési hibák: pl. a végén olvasgatom az utószót s csak a kontextusból derült ki, hogy azt mégis ki követte el, mert utána se név, se semmi. Mert minek is az. Azt csak jobb könyveknél szokás.
Egyetlen pozitívuma egyben a negatívuma is, a nyelvezete, angolul tanulók számára hasznosítható, akik szeretnének olvasni. Valamiféle betekintést is nyújt a második világháborúba, ez is Auschwitz egy nézete, egy ismeretlen, és ebből mégiscsak lehet valamit tanulni, ergo jobb, mint egy szerelmes történet (noha nyilván ebben is van szerelem, ordít a borítójáról). A nyelvezete elég egyszerű, könnyen olvasható.
A szomorú az, mint minden rosszul megírt könyv esetében, hogy ha ez értő kezekbe kerül, nagyon érdekes lett volna, lélektanilag, történetileg, mindenhogyan. Sajnos pont Heather Morris dolgozott ott, ahol, így ő találkozott a főszereplővel. Tulajdonképpen így is érdekes/értékelhető, mert legalább fennmaradt a történet.

>!
Arwen5 P
Heather Morris: The Tattooist of Auschwitz

A csillagozás csakis az írói stílusnak szól, ami – sajnálatos módon – nem túlzottan nyűgözött le. Hozzászoktam a rendkívül egyszerű mondatokhoz, de a hirtelen jelenetváltásoktól már nem tudtam eltekinteni. Ráadásul azt hittem, hogy olyan érzelmeket fog kiváltani, mint mondjuk A könyvtolvaj, vagy az Árnyalatnyi remény, de annyira érzelemmentes volt az egész, hogy nem tudott annyira meghatni, mint amennyire gondoltam volna. Mondjuk utóbbit valamennyire el tudom fogadni, mivel Lale kifejezetten megkérte a szerzőt, hogy tartózkodjon a saját, személyes véleményének beleerőltetésétől, csak gondoltam megosztom, hogy a jövőbeni olvasók felkészülhessenek rá.

Ettől eltekintve örülök, hogy megismerhettem Lale és Gita történetét, de ha egy erőteljes, második világháború alatt játszódó regényt szeretne valaki olvasni, akkor nem ezt ajánlanám.

>!
ildisz
Heather Morris: The Tattooist of Auschwitz

Nagyon nagyon jo konyv csak ajanlani tudom.
ez volt az elso olvasmanyom angolul es konnyen olvashato volt nem okozott nagypbb problemat a megertese. Ha gyakorolni akarsz angolul akkor sztem mindenkepp jo kis olvasmany.
mostmar csak magyarul is megkell szerezzem h anyukam is eltudja olvasni :D

>!
Annusko
Heather Morris: The Tattooist of Auschwitz

Vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. Egyrészt maga a történet nagyon megindító, viszont az írónő stílusa, írásmódja nekem nagyon nem tetszett. Angolul olvastam, sok esetben kapkod, a nyelvezete nagyon egyszerű, irodalmilag semmilyen szinten nem hagyott bennem sajnos nyomot. :(


Hasonló könyvek címkék alapján

Edith Eva Eger: The Choice
Diane Ackerman: The Zookeeper's Wife
Miklós Nyiszli: I was Doctor Mengele's Assistant
Bernhard Schlink: The Reader
Viktor E. Frankl: Man's Search For Meaning
Rachel Seiffert: The Dark Room
Art Spiegelman: MetaMaus
Mary Chamberlain: The Dressmaker of Dachau
Brunhilde Pomsel – Thore D. Hansen: The Work I Did
Leon Leyson: The Boy on the Wooden Box