Az ​auschwitzi tetováló 487 csillagozás

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Ifjúsági ​kiadás vitaindító kérdésekkel, történelmi kronológiával, fényképekkel kiegészítve

A holokausztról számos könyv született, ám ez a történet minden szempontból különleges. Senki sem számított rá, hogy az „auschwitzi tetováló”, aki annyi évtizeden át hallgatott, egyszer csak előáll vele.
Lale Sokolov volt az a fogoly, aki a lágerbe érkezőket megjelölte az alkarjukon egy számsorral. Rab volt, akár a többiek, de munkája felruházta bizonyos kiváltságokkal, amelyeket a saját és mások túlélése érdekében használt fel. Szinte mindenütt járt a táborban, saját szemével látta a rablás és megsemmisítés teljes futószalagját.
De a története mégsem a borzalmak leltárja. Itt, ebben a földi pokolban lett szerelmes, itt talált rá arra a nőre, akit mindig keresett: Gitára. Lale megfogadta, hogy túl fogja élni, akármi vár is rá, és mindent megtesz azért, hogy Gita is túlélje.

„Büszke vagyok rá, hogy Lale története most ebben a tizenévesek számára kiegészített… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Animus, Budapest, 2020
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633247600 · Fordította: Moldova Júlia
>!
Animus, Budapest, 2019
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245675 · Fordította: Moldova Júlia
>!
Animus, Budapest, 2018
304 oldal · ISBN: 9789633245682 · Fordította: Moldova Júlia

1 további kiadás


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Lale Sokolov · Aron · Gita · Josef Mengele · Pepan · Stefan Baretzki

Helyszínek népszerűség szerint

Auschwitz


Kedvencelte 37

Most olvassa 34

Várólistára tette 306

Kívánságlistára tette 276

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Málnika >!
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Nem egyszerű értékelni ezt a könyvet, hiszen két olyan hatalmas erővel megáldott emberről szól, akik nemcsak túlélték a borzalmakat, de a szerelmet is megtalálták a lágerben. Sajnos azonban ez a különleges történet számomra a stílus miatt nem élhető át igazán. Heather Morris köszönetnyilvánításából megtudhatjuk, hogy 12 éven át forgatókönyvként létezett, végül mégis regény lett belőle. Ez némileg megmagyarázza az olvasás közben végig bennem levő hiányt, azt az érzést, hogy jaj, mennyivel szebben meg lehetett volna ezt írni.

Lale, aki elsők között érkezett Auschwitzba, igazi túlélő, vagy ahogy kápója fogalmaz, macska, aki mindig talpra esik. Nyelvtudása és hozzáállása segítségével kiemelt helyzetbe kerül, ő lesz a ‘Tätowierer’. Beosztása nemcsak extra étkezéssel és saját helyiséggel jár, hanem avval a borzalmas tudattal is, hogy ő dehumanizálja az embereket, számot adva nekik. Ebben a holokauszt történetben azonban a fő fókusz nem a szörnyűségeké, hanem a szerelmi szálé. Ha nem tudnám, hogy igaz történet, hihetetlennek tartanámspoiler

5 hozzászólás
mate55 P>!
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

„34902” Minden sötétségnél ott a fény is, ahogy a haláltábor mélyén ott van az élet is. Egy valószínűtlen szerelmi história a náci haláltábor borzalmai közepette. Nemcsak a túlélés elbeszélése, hanem megdöbbentő memoár is: kitartásról, hitről és egy sírig tartó szerelemről. Auschwitz tetoválója Sokolov és feleségének, Gitának hihetetlen szerelmi kapcsolata, akik fogvatartottként találkoztak a hírhedt koncentrációs táborban azon a napon, amikor Sokolov Gita karját azonosító számmal látta el. Egy regény, amely egyszerre kijózanító és megrázó, kimondhatatlan borzalmakkal és a szeretet egyedülálló reménye által felemelve. De azért, megváltó emberi tulajdonságokat ne keressünk ebben a pokolban, mert a túlélés gyakran vad és ösztönös, nem hősies. Nem jó könyv, legalábbis nem a hagyományos értelemben. Mert nem könyvet olvasunk, hanem egy történetet. És ettől lesz az egész sokkal több, mint egy könyvélmény: tanítás. „Egy ember megmentése a világ megmentése.” Vagy, ahogy Lev Tolsztoj írta az Anna Kareninában:” Megmenteni csak az olyan embert lehet, aki nem akar elpusztulni”.

9 hozzászólás
K_Kata99 P>!
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

"Auschwitz maga megmagyarázhatatlan.
Legteljesebb megközelítése mindeddig nem állítás, hanem kérdés-felelet formájában történt.
A kérdés: „Mondd, hol maradt az Isten Auschwitzból?”
A felelet: „Hát az ember hol maradt?”

/William Styron/

4 hozzászólás
Nono_ P>!
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Az auschwitzi téma a kedvenceim közé tartozik, főleg a túlélők beszámolói alapján írt könyvek.
Így nagy lelkesedéssel vetettem bele magam ebbe is. Érezni akartam azt a mérhetetlen élni akarást, ami mindig jellemzi ezeket a történeteket a kilátástalanságok közepettte. Nem is volt másképp! Lale – nek hihetetlen dolgokon kellett keresztül mennie és még hihetetlenebb módokon menekült meg folyamatosan a halál karmai közül. Már – már meseszerű a történet az erős romantikus szállal együtt . Emiatt vontam le fél csillagot. Ugyanakkor szerettem is ezt a könyvet, mert arra emlékeztetett kettejük szerelme, hogy a hamu közepén is virágozhat az élet.

14 hozzászólás
Jagika P>!
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Több mint ötven év után merte Lale megosztani múltját, hiszen attól tartott, hogy kollaboránsnak tartják. Jól tette, hogy megosztotta a világgal emlékeit, mert kevesebb lenne egy igaz szerelem történetével és a pokol döbbenetes hétköznapi eseményeivel. Az alábbi sorok, mintha saját magának íródtak volna:
– Te vagy a legbátrabb ember, akit valaha ismertem – mondta Cilkának. – Soha ne legyen bűntudatod azért, ami itt történt. Ártatlan vagy, jegyezd meg.
spoiler
Igazi túlélő volt Sokolov: még a szovjet megszállás is különös alkalmazkodásra késztette. Magatartása elgondolkodtat, de a történelem szörnyűségeit ismerve nem csodálkozom…

4 hozzászólás
Bla IP>!
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Egy kulcspozicióban, Auswitz-Birkenauban tetoválóként dolgozó szlovák fiatal szemtanú emlékei, aki a nagyon kevesek közül túlélte a poklok poklát, sőt szerelmét is ki tudta menteni, kivel halálukig boldogan éltek. Sokadik írás persze a haláltáborokról, de egy új, eddig nem publikált szempontból. Jó példa a „túlélés” technikájára, amely alapvetően szilárd belső elhatározáson, kitartáson, hiten, akaraterőn nyugszik. A történet szerencsésen fenntartja az olvasó érdeklődését, letehetetlen, s így méltó módon állít emléket a sok millió haláltábori áldozatnak. Borzalmas, szinte leírhatatlan élmények és egy a nyomor poklában született példátlan örök szerelem története. Jó könyv, az egyszerű nyelvezet miatt is annyira hiteles, őszinte és magával ragadó, hogy ajánlom!

gumicukor>!
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy eljutottam az írónő magyarországi író-olvasó találkozójára. Az elvárásaimat messze felülmúlta Heather Morris közvetlen, barátságos stílusa, és maga a rendezvény nívója (a szervezés, a lebonyolítás és a beszélgetés is nagyon jó volt). Fontosnak tartom megemlíteni, hogy szóba került az is, hogy mekkora része fikció a történetnek. Gita és Lale két táborbeli találkozásán (nem derült ki, hogy melyikek) kívül minden a Lale által elmondottak alapján lett leírva. Ha ez tényleg így van, akkor nagyon nagy respect az írónőnek.

Ezek után kezdtem neki a könyvnek. A történet nagyon-nagyon érdekes, megdöbbentő, szinte hihetetlen, hogy ennyi évet kibírtak Auschwitzban, ép ésszel, ennyi viszontagság között. Elképesztően szerencsésnek mondhatják magukat, főleg Lale, hogy túlélt olyan helyzeteket is, amikor nagyon rezgett a léc. Szerencsések voltak nagyon! Persze a küzdelmük, az élni akarásuk is példaértékű a vitathatatlan szerencséjük mellett.

A megvalósítással viszont voltak problémáim. Alapvetően látszott, hogy az írónő nem túl tapasztalt, és igazán egyedi stílusa sincs. Kicsit olyan érzésem volt, hogy egy laikus műve ez a könyv, és egy tehetségesebb általános iskolás is tud ilyet írni. Azt például kiemelném mint számomra nagyon zavaró tényezőt, hogy az előszót szó szerint belerakták a törzsszövegbe is. Ez azért így nagyon gyenge… Szóval a könyv irodalmilag nem hagyott túl mély nyomot bennem, viszont az vitathatatlan, hogy ennek a történetnek meg kellett íródnia.

5 hozzászólás
BeliczaiMKata>!
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Mit is lehet írni egy igaz történeten alapuló könyvről? Miért is olvasok sok II. Világháborús könyvet? Talán mert szeretném megérteni a miérteket, a hogyanokat? De leginkább keresem az embertelenségben az emberséget. A kűzdelmet az életbenmaradásért, az egymás segítését, a szeretetet, a szerelmet, az életet.
Lalet Gita élteti, Gitát Lale. Az ő kűzdelmük egymásért, a szerelemért, az életért ebben a pokolban, amiből több apró szeletet látunk. Szerencsére Mengele csak rövid időre jelenik meg, de annyira pont elég, hogy megnyilvánulásaival engem is rettegésre késztetett. (Kicsit tartok is attól, hogy bővebben olvassak róla…)
Ami miatt nem tudtam teljesen megszeretni a történetet és a szereplőket, az az utóéletük miatt volt.

2 hozzászólás
gazibla IP>!
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Ezt a könyvet nem lehet könnyek nélkül végig olvasni. Minden egyes koncentrációs táborról írt történet után nagyon elszomorodom, hogy hogy volt képes ilyet tenni az ember. Lale és Gita története szívbemarkoló, és egyben erőt adó is, mert emberek tudtak maradni a szörnyű körülmények között. A könyv olvasása közben többször eszembe jutott, hogy a mindennapi „nehéz” dolgaim eltörpülnek ahhoz képest, amit nekik át kellett élniük.

Iloonka>!
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Az igaz történetek mindig különösen erősen tudnak hatni rám, ez nem volt máshogy Lale történetével sem. Azt hittem,hogy minél több holokausztos történet olvasok, annál inkább kevesebb meglepetésben lesz részem, de ez a történet is bizonyítja, hogy koránt sem így van. Már eleve a szerelmi szálat is nehezen tudom elképzelni ,hogy ez tényleg megtörténhet egy haláltáborban, mégis itt van ez a könyv, Lale Sokolov szavai pedig pontról pontra igazak.

A történet rögtön az elhurcolással kezdődik, mikor Lale egy marhavagonban több zsidóval összezsúfolva utazik az akkor még számára ismeretlen Birkenauba, Auschwitzba. Hamarosan világossá válik neki, hogy miért gyűjtik őket össze és rá kell döbbennie, ahhoz, hogy életben maradhasson, ahhoz kell ismeretség, agyafúrtság és némi szerencse. És bár talán még ő maga se számítana rá, de itt találja meg élete szerelmét, Gitát.

Még mindig nehezen jutok szóhoz, mivel egy nagyon megrázó olvasmányról van szó. Igaz, minden holokauszt témájú történet nem egy könnyű olvasmány. Ki tudja, hogy hány meg hány történet van, ami egyezik ,de mégse olyan, mint Laleé. De vissza az övéhez. Lale „jó helyre" kerül, azzal ,hogy tetoválóként ő rajzolja fel a behurcolt emberek a számaikat, így némi kiváltságba részesül. Örültem, amiért a cigányság is szóba került a kötetben, mert ezt, mintha elfelejtenék a 2. világháborúval kapcsolatban, hogy bizony más identitású emberek is ott voltak a haláltáborokban a zsidókon kívül. A Gitával való jelenetek édesek voltak, bár eléggé felületesen mutatta be az írónő a kapcsolatukat, ami zavart. Illetve még egyetlen egy kritika az, hogy az írásmódja lehetne jobb is ennek a történetnek. Igaz, ez egy emlékirat, de kissé úgy éreztem ,hogy látom az eseményeket, de nem hallom és érzem őket.

Nagyon ajánlom mindenkinek, akik meg külön keresik a holokausztos történetet, annak duplán. Nagyon érzékenyültem a végén, holott tudtam mi fog történni.


Népszerű idézetek

mézesmogyifelhő>!

Ha reggel felébredsz, az a nap már jó nap.

296. oldal

Kapcsolódó szócikkek: reggel
Risus P>!

– Aki megment egy életet, egész világot ment meg – idézte Lale a Talmudot.

43. oldal, Második fejezet (Animus, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: Lale Sokolov · Talmud
K_Kata99 P>!

Azzal, hogy ti ketten úgy döntöttetek, életben maradtok, tulajdonképpen ellenálltok a náci rohadékoknak. Úgy dönteni, hogy élni fogtok, az ellenszegülés, a hősiesség megnyilvánulása.

172. oldal

Jagika P>!

– Te vagy a legbátrabb ember, akit valaha ismertem – mondta Cilkának. – Soha ne legyen bűntudatod azért, ami itt történt. Ártatlan vagy, jegyezd meg.

Jagika P>!

[…] Milyen nyelveket beszélsz?
– Szlovákul, németül, oroszul, franciául, magyarul és egy kicsit lengyelül – felelte Lale, és Houstek szemébe nézett.

Málnika >!

– Tudod mit, Tätowierer? Lefogadom, hogy te vagy az egyetlen zsidó, aki valaha besétált egy kemencébe, és aztán ki is jött.

158. oldal, 14. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Lale Sokolov · Stefan Baretzki · zsidók
Jagika P>!

A lányok továbbvonszolták Gitát. […] Megtudta, hogy a négy lány, akikkel együtt jött, lengyel, nem zsidó. Azt sem tudták, miért vitték el őket a családjuktól.

Gabriella_Szaszkó IP>!

Fiatal lányként érkeztek a táborba, és mára – bár még egyikük sem töltötte be a huszonegyet – megtört, meggyötört fiatal nőkké lettek. Tudta, hogy sosem lesz belőlük olyan nő, amilyenek eredetileg lettek volna. A jövőjüket kisiklatták, és nem térhetnek vissza többé ugyanarra a vágányra. A valamikori önképüket gyerekként, testvérként, feleségként, anyaként, dolgozóként, utazóként és szeretőként mindörökre beszennyezte az, aminek itt tanúi voltak, amit itt átéltek.

233-234. oldal

K_Kata99 P>!

– De nekünk nincs jövőnk.
Lale szorosan átölelte a lány derekát, kikényszerítette, hogy a szemébe nézzen.
– De igen, van. Lesz holnapunk. Azon az éjszakán, mikor megérkeztem, megesküdtem, hogy túlélem ezt a poklot. Túléljük, és felépítjük az életünket, amelyben szabadok leszünk, akkor csókolózunk, amikor akarunk, és akkor szerelmeskedünk, amikor akarunk.

147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gita · Lale Sokolov

Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdos Péter: Hajnali láz
Dallos Sándor: Aranyecset
Marina Fiorato: Siena lánya
Orosz T. Csaba: Lovagkirály
Ken Follett: Az idők végezetéig
Fábián Janka: Cholera-napló
Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Bernhard Schlink: A felolvasó
Mary Chamberlain: A dachaui varrónő