Utolsó ​lélegzetig 45 csillagozás

Heather Gudenkauf: Utolsó lélegzetig

Heather Gudenkauf amerikai írónőt gyakran nevezik női John Grishamnek. Az utolsó lapig képes fokozni az izgalmat. Ez a regénye egy telefonhívással kezdődik az iskolából: Szeretlek, anya! Aztán egy lövés hangja, és a vonal megszakad. Te mit tennél?
A gyerekek már javában készülnek a tavaszi szünetre egy csendes, amerikai kisváros iskolájában. Vidámak, hiszen mindjárt itt a vakáció. Ám egy ismeretlen fegyveres túszul ejti őket a délelőtt során, és nem árulja el, mi a szándéka. Vajon ki ez a férfi? Hiszen Broken Branch városában mindenki jól ismeri egymást vagy mégsem?
A feszült tempójú thrillerben percről percre fokozódnak az események. Mire véget ér a nap, megtudjuk, sikerül-e épségben kihozni a gyerekeket az iskolából, és hogy valójában ki ez a fegyveres alak. Addig csak egy biztos: odakint a szülők és a rendőrök rettegve félnek, nehogy kudarcot valljon a mentőakció.

Eredeti mű: Heather Gudenkauf: One Breath Away

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Kulinária, Budapest, 2014
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639905320 · Fordította: Berki Judit

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Augie Baker · Meg Barrett · Mrs. Oliver


Kedvencelte 1

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ggizi P
Heather Gudenkauf: Utolsó lélegzetig

Egyáltalán nem volt rossz történet, de többre számítottam. Több szemszögön keresztül ismerhetjük meg a néhány órás eseményeket, azok hátterét, a családi vonatkozásokat és kapcsolatrendszereket. De annak ellenére, hogy fegyveres fenyegetettség volt az iskolában, ahol főként a gyerekek voltak veszélyben, mégsem tudott kellően hatni rám. Pedig a két középpontba állított gyerek kimondottan szimpatikus volt, főleg a köztük lévő erős testvéri kapocs miatt, és persze agyban szurkoltam értük, mégsem izgultam eléggé, mint ahogy gondoltam volt.

>!
Viktória_Erdei 
Heather Gudenkauf: Utolsó lélegzetig

Nagyon tetszett, hogy minden egyes fejezet után, úgy éreztem, hogy most nem hagyhatom abba. Meg kell tudnom, ki volt az elkövető. A történet során több elkövetőre is gondoltam. Egy esemény, több szemszög. Az elején még zavaró volt, hogy sok a szemszög, de ahogy beindul a történet, már azonnal tudod, hogy ki meséli el a szemszögét vagy éppen hol vagy. Mintha egy filmet néznél.

>!
tmezo P
Heather Gudenkauf: Utolsó lélegzetig

Ennek is nagyon nehezen sikerült a végére érnem. Sztem sokan tudjátok rólam, hogy én nem túlzottan szeretem az ilyen elnyújtott, tele körítéssel típusú írásokat. Hát ez olyan volt, és nem esett jól. Tényleg mindenkit megismertem, alaposan, és értem én hogy ez a néhány órás történet megkívánta ezt, hogy ezáltal érezzük ki mit veszíthet. Több szemszög váltakozott, és ezek rövidsége értsd: néha pár mondat az egekig emelte a feszültség faktort. De ennek ellenére sem mondhatom, hogy izgultam volna a gyerekekért, kicsit sem volt ijesztő az elkövető, és az indok sem volt valami megdöbbentő.

>!
saribo P
Heather Gudenkauf: Utolsó lélegzetig

Nem volt ez rossz, de hasonló témában a Kevin sokkal izgalmasabb és letaglózóbb volt.
A történet a egy tavaszi napon játszódik, de (Iowában még ebben az időszakban sem szokatlan) váratlan hóviharban, emiatt külső segítők számára megközelíthetetlenné téve a helyszínt, így a konfliktust a helyi aprócska rendőrörs dolgozóinak és a helyi közösségnek kell megoldania, külső segítségre maximum telefonon számíthatnak.
A karaktereket szerettem, pl Mrs Oliver az idős tanárnő vagy Meg a rendőrnő nagyon szerethető személyiségek.Többek között az Ő szemszögükből (és még három másik szereplőéből, akik érintettjei az eseményeknek) meséli el az írónő a történetet, a múltjukból vett eseményekkel is fűszerezve. Mindegyiküktől megtudjuk hogyan élik meg a történéseket, milyen szálak fűzik őket az iskolában rekedt gyerekekhez.
Érdekes adalék a könyv végén az írónővel készült interjúban, hogy a könyv ihletője egy, az Iowai Egyetemen átélt iskolai vérengzés volt, ahol egy diák öt diáktársát lelőtte, egy hatodikat megsebesített, aztán magával is végzett – az esemény idején az írónő az egyetemen tartózkodott.
Számomra azért továbbra is felfoghatatlan, hogy Amerikában ennyi ehhez hasonló esemény történik, tudományosan elemezgetik az okokat, fiktív történeteket írnak, de igazából nagyon kevés dolog változik, félek, sokszor hallunk majd még a híradásokban hasonló esetekről.

>!
mrsp
Heather Gudenkauf: Utolsó lélegzetig

A fülszöveg azt állítja, hogy Heather Gudenkaufot a női John Grishamnek nevezik. Én ezzel vitatkoznék. Ugyanis ő szerintem az új Jodi Picoult. És ez nagy szó. Jodinak van egy hasonló regénye, Tizenkilenc perc címmel, ám az inkább a bullying témára fókuszál egy iskolai lövöldözés által. Viszont az Utolsó lélegzetig továbbviszi ezt az ötletet, és arra keresi a választ, hogy mi játszódik le bizonyos emberekben ugyanazon esemény, történetesen egy iskolai lövöldözés hatására.

Nagyon tetszett, hogy több nézőpontot alkalmazott, ezekből fonódott össze a történet, így megtudhattuk, hogyan reagál ugyanarra a bizonyos dologra több korcsoport és különbözőképpen érintett ember: volt az anya monológja, akinek a gyermekei érintettek voltak az esetben, ám ő távolról, magatehetetlenül nézte végig, hogy miként alakulnak a dolgok; aztán volt a fiatal diáklány szemszöge, aki sok megpróbáltatáson ment keresztül és iszonyú bátran viselkedett, hogy megóvja az öccsét. Bepillantást nyerhettünk még a nagypapa gondolataiba is, aki az unokái és egy régi viszály miatt aggódott, valamint egy tanárnő fejébe is, aki pedig szerves része volt a dolgoknak és az ő szemszögéből láthattuk a fő eseményeket. És ne feledkezzünk meg a rendőrnő szemszögéről sem, akinek kulcsfontosságú szerepe volt az eseményekben. Ezek a szemszögváltások fokozták az izgalmat, mindig ott vágta el az írónő az egyik szemszöget, ahol a legizgalmasabb volt, és csak a többiek monológja után tértünk vissza ide újra, ezzel izgalomban tartva az olvasót.

Az is tetszett, hogy abszolút nem volt egyértelmű, hogy ki a lövöldöző, és mik az indokai. Több lehetséges változat is felmerült, és én mindegyiket el tudtam volna képzelni, de a végeredmény nagyon meglepett és sokkolt, jó értelemben.

Remélem az olvasói „pályafutásom” alatt a kezeim közé akad majd Heather Gudenkauf más könyve is, mert nagyon nagy reménységet látok az írónőben.

http://mostjo.blogspot.hu/2016/04/heather-gudenkauf-uto…

>!
dianna76 P
Heather Gudenkauf: Utolsó lélegzetig

Kezdetben zavart, hogy a jelenből mindig, mindenki szemszögéből visszatekintettünk a múltba. Persze ez kellett a szereplők, és körülmények mélyebb megismeréséhez. A szerző nagyon jól fenntartotta az izgalmat, amibe azért kezdetben körmöt tövig rágni nem kellett, de nekem így is jólesett. Mármint a laza izgalom. Nagyon tetszett, hogy az utolsó oldalakig fedve maradt a túszejtő kiléte, pedig menet közben több név is felmerül a szereplőkben. Azért a gyerekek viselkedésével elrugaszkodtunk a realitás talajától, spoiler testvéri szeretet ide, vagy oda. A regény nem pusztán egy thriller, hanem lélektani történet is, hiszen családok, személyek érzelmeinek mélyére is betekinthetünk. Tetszett a váltakozó szemszög, de azt furcsálltam, hogy egyik szereplő maga mesélt, míg a másik körüli események narrátor szájába lettek adva.
Nem gyakori, hogy bűnügyi regényen annyira elérzékenyüljek, hogy elfátyolosodjon a szemem. Most megtörtént. Evie személye, a viselkedése példaértékű volt!

>!
Kulinária, Budapest, 2014
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639905320 · Fordította: Berki Judit
>!
duby
Heather Gudenkauf: Utolsó lélegzetig

Nagyon-nagyon érdekes, izgalmas könyv. Ugyanazt a történetet különböző nézőpontokból élhetjük meg, izgulhatjuk végig. Hogy látja az eseményeket a tinédzser, a nagypapa, a rendőr, az anyuka, tanárnő.

A feszültség egyre fokozódik. Ki lehet a túszejtő? Miért tette? Lesz-e elég idő a közbeavatkozásra? Sikerül megmenteni a gyerekeket?

Nagyon tetszett. Fogok még olvasni a szerzőtől.

>!
nagy_anikó
Heather Gudenkauf: Utolsó lélegzetig

Féltem ettől a könyvtől, mert két hasonló témájú könyv is nagyon felkavart. Nem szeretem a nagyon nyomasztó hangulatú könyveket.
Ez is egy megrázó történet. Több szemszögből mutatja be a túszejtés történetét és mind szívfacsaró. De ami megfogott az a tanárnő lélekjelenléte és Augie megfontoltsága, felnőttes viselkedése és testvéri szeretete volt. Ilyen könyvnél nehéz azt mondani, hogy valami tetszett. Azonban az írói munkának köszönhetően, a végsőkig homályban tartott a túszejtő személyét illetően. Utal több lehetőségre is, itt – ott elejt egy mondatot és ez az amire azt mondom, hogy tetszett.

>!
kivimango
Heather Gudenkauf: Utolsó lélegzetig

Kicsit többet vártam ettől a könyvtől. Egyáltalán nem mondanám rossznak, viszont az eleje számomra döcögősen indult, kicsit aggódtam is hogyha nem indul be a cselekmény félre fogom rakni és többet nem veszem a kezembe, mint ahogy már sok más könyv is járt. De szerencsére kb. a felétől elkezdett izgalmasabbá válni, bár őszintén szólva azért annyira nem volt az, hogy faljam a lapokat. A cselekmény túlságosan kiszámítható, amit netán csavarnak szánt az írónő, azok is teljesen egyértelműek. Olvasás közben kommentáltam a barátomnak, hogy mi fog történni, kiről van szó, ki ki lehet és mi miért történik. Azt hiszem minden „jóslatom” úgy alakult a könyvben, ahogy én gondoltam.
A karaktereket viszont kifejezetten szerettem egytől egyig. Mrs Oliver az igazi tanárnő, egy igazi pedagógus, nagyon jó volt olvasni a gondolatait. Bárcsak minden tanár ilyen lenne a valóságban is. Ő lett a kedvencem ebben a könyvben egyértelműen.
A könyv a szereplők szemszögéből írja le a történetet – egy tanár, egy diák, egy rendőr, két családtag. Ezt imádtam. Sokkal jobban beleélhetjük magunkat, hogy egy ilyen tragikus eseményt ki hogyan él meg.
A borító számomra érthetetlen. Nagyon sok klassz borítót ki lehetett volna találni, de ez nem illik a könyvhöz. Oké, hogy ez egy kislány, de ki? Akkor már berakhattak volna egy valóban nyolcadikos korú „pirosra” festett hajú lányt, mint a főszereplő, vagy egy szerény kisfiút, mint a lány öccse. De ezt a kislányt nem tudom mire vélni.
Összességében nem az igazi, de egy jó kis nyári olvasmány.

>!
mokus33
Heather Gudenkauf: Utolsó lélegzetig

Azt kaptam ettől a könyvtől, amit vártam, egy izgalmas lélektani drámát, bár a végkifejlet picit összecsapottnak tűnt. A könyv felépítése nagyon jól eltalált, az öt szereplő közötti nézőpontváltás segítségével mindenféle nézőpontból átláthattam az egyébként rövid idő alatt lezajló történéseket, és a múltba visszafutó emlékezések segítségével is szép lassan összeállt a kép. Eleinte picit zavart, hogy az öt nézőpont közül nem mindegyik íródott E/1. személyben, de hamar megszoktam ezt. Kedvencem Mrs. Oilver volt, aki ízig-vérig tanár, jó lenne, ha sok ilyen pedagógus lenne a gyerekeink körül. Szigorú, de következetes volt, és messzemenően a gyerekek érdekeit tartotta szem előtt.
A cselekmény maga érdekes volt és izgalmas, végig lekötötte a figyelmemet. Csak kicsivel azelőtt jöttem rá, ki is a támadó, mielőtt az írónő leleplezte volna, de ettől még ugyanolyan izgalommal figyeltem a dráma végkifejletét. Egy szó folyamatosan zakatolt az agyamban, miközben olvastam ezt a könyvet: ez a bizonytalanság. Minden szereplő valamilyen szinten bizonytalan volt az életében, bizonytalan a párkapcsolatában, vagy a szeretteihez való viszonyában és ez sokszor megmérgezte ezeket a kapcsolatokat, de egy ilyen traumatikus élmény valahol segített ezeknek a problémáknak a feloldásában.


Népszerű idézetek

>!
mrsp

Ez a legnagyszerűbb az emberi szívben. Van benne hely mindenfajta szeretetnek.

235. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
>!
mrsp

Néha az utolsó lélegzetig küzdünk élet vagy halál között, és van, hogy nem tehetünk ellene semmit.

288. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál
>!
mrsp

Egy diák sokkal több, mint a jegyei.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mrs. Oliver
>!
mrsp

Anya szerint a hajfestés olyan, mint az alkohol. Ha az ember rákap, nehéz róla leszokni.

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Augie Baker
>!
mrsp

Ha az ember nem akar bajba kerülni, jobb, ha befogja a száját.

226. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mrs. Oliver
>!
Viktória_Erdei 

Az otthon nem mindig egy konkrét házat jelent, hanem embereket.

54. oldal

>!
tmezo P

(…) a tanár szerepe elsősorban az, hogy a tanulást megszerettesse velük, nem pedig az, hogy a tananyagot mindenáron beleverje a fejükbe.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mrs. Oliver · tanulás
>!
mrsp

Mondtam neki, hogy ha azonnal nem fogja be, lelövöm, mint egy kutyát. És csak félig vicceltem.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Meg Barrett
>!
mrsp

Vidéken a férfiak éppen olyan pletykásak, mint a nők.

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Augie Baker
>!
mrsp

Isten nem tart létszámellenőrzést, és csak azért, amiért valaki mindennap templomba megy, még nem lesz belőle jó ember.

90. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jodi Picoult: Házirend
Colleen Hoover: Too Late – Túl késő
L. J. Shen: Sparrow
April Genevieve Tucholke: Wink, Poppy, Midnight
Stieg Larsson: A tetovált lány
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Darcey Bell: Egy kis szívesség
Dennis Lehane: A Mystic River rejtélye
Dennis Lehane: Titokzatos folyó
Gillian Flynn: Holtodiglan