Aranyfakasztók 18 csillagozás

Hayley Chewins: Aranyfakasztók

Egy ​titokzatos város különös, viharok által tépázott szigetén a tizenkét éves Delphernia egész eddigi életét az aranyfakasztó lányok kolostorában töltötte, a tengertől és az égtől elzárva. A lányok dolga, hogy amíg odakint a gazdák muzsikálnak, ők bent némán arannyá változtassák a zenét. Delphernia azonban nem képes erre. Amit ő tud, drágább az aranynál. A hangokból új életet teremt. Ám ezt a képességét a kolostorban el kell titkolnia. Delphernia minden vágya, hogy maga mögött hagyja az otthonnak nevezett börtönt, és végre szabad legyen. Egy nap esélyt kap, hogy kijusson, de az ismeretlen veszélyeket tartogat számára. De miközben próbálja megtalálni a helyét, a sziget vészjósló gondnoka meg a titokzatos Királynőgyermek fenyegetésével találja szemben magát. De segítségére lesz egy titokzatos királyfi és egy lázadó lány. Segítségükkel nemcsak megízlelheti a szabadságot és kibontakoztathatja tehetségét, de olyan dolgokat is megtud a múltjáról, amelyek mindent megváltoztatnak. De… (tovább)

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2021
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634991380 · Fordította: Komáromy Rudolf

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 83

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Lobo P>!
Hayley Chewins: Aranyfakasztók

Igazi borzongató gótikus tündérmese az Aranyfakasztók, amelynek egyik legkülönösebb eleme maga a történetszövés és nyelvezet. Hayley Chewins költészettel foglalkozott és ez az, ami kiemeli a regényt, igazán lírai és finom, sok okos megoldással, ismétléssel és összecsengő szavakkal olyan érzést kelt olvasása közben, mintha egy dallammal ismerkednénk. Mindenesetre megadja azt a baljós hangulatot, ami miatt olyan szuggesztív lesz a mese, olvastatja magát és belebonyolódunk a motívumokba, de alig várjuk, hogy megtudjuk, mi is áll az egész mögött.
Részletesen: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2021/05/17/hayley-ch…

csak_olvass P>!
Hayley Chewins: Aranyfakasztók

Összességében az Aranyfakasztók kicsit felemás érzéseket keltett bennem. Az alaptörténet, a borító, a nyelvezet és a mondanivaló zseniális, egyszerűen imádtam, a cselekmény és a világépítés azonban nem tett maradéktalanul boldoggá, számomra kissé hiányos volt. Bár nem lett kedvenc (amit egy kicsit bánok, hiszen nagyon régóta vártam a megjelenését) de jó szívvel ajánlom a 10-14 éves korosztály (no meg persze a lelkes felnőttek) számára, hiszen Hayley Chewins igazán különleges történetet alkotott. A nyelvezete rendkívül lírai volt, örültem, hogy nem vette félvállról az írónő és minőségi módon tálalta a történetet az olvasók számára.

Bővebben itt olvashattok a könyvről:
https://csakolvassblog.blogspot.com/2021/05/hayley-chew…

AniTiger P>!
Hayley Chewins: Aranyfakasztók

Szerettem is, meg nem is, mert elképesztően szép és lírai a regény megfogalmazása, másrészt nem voltam elájulva a történettől magától. Hayley Chewins csodásan bánik a szavakkal, nagyon érzékletesen mesél mindenről és mindenkiről, de a cselekményfaragás még nem az igazi. Mindazonáltal élveztem olvasni a debütáló mesekönyvét, mert egy egészen egyedi világot talált ki tele különleges figurákkal. Mágia, zene, titkok, ármány elbeszélése szép szavakba csomagolva. Kíváncsian várom a többi regényét, nagyon érdekel, hova fog fejlődni.

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2021/05/hayley-ch…

Utószó_blogger>!
Hayley Chewins: Aranyfakasztók

Ez a kívül-belül gyönyörű regény egy egészen különleges világban játszódik, ahol egy csapat lány, az aranyfakasztók csupán a testük segítségével aranyat képesek előállítani – zenéből! Ám a zene számukra csak munkaeszköz, egy külső forrás, ők maguk nem énekelhetnek, nem zenélhetnek, sőt, még csak zenéhez hasonlító hangokat sem adhatnak ki. Delphernia azonban képtelen ezek között a merev szabályok között élni, nem tud megfelelni az elvárásoknak, és sötét titkokat őrizget a gyermeki szívében, melyek akár a végzetét is okozhatják.

Delphernia egészen izgalmas karakter lett: erős lány, aki szeretne megfelelni a szabályoknak, de tudja, hogy kilóg a sorból, ezért igyekszik más utat találni magának – még akkor is, amikor a félelme erősebb a kiteljesedés vágyánál. Nagyon tetszett, hogy a lány nézőpontja egyszerre nagyon gyermeki, így karakterében bárki magára ismerhet, ugyanakkor nagyon sok tapasztalattal rendelkező személynek is tűnik, hiszen rövidke életében sok szenvedéssel kellett már megbirkóznia. Ez a sok kettősség adja meg a karakter izgalmas dinamikáját, és végül ez vezet el a történet végkifejletéhez is.

Az erős karakter és az izgalmas cselekmény mellett volt még valami, ami imádtam a történetben: a nyelvezet. Ifjúsági regények esetében viszonylag ritka, hogy ennyire lírai legyen a nyelv, ezért nagyon meglepett, hogy a szerző ilyen komoly hangsúlyt fektetett erre, de egyszerűen imádtam ezt a kicsit ódon, gyönyörű nyelvezetet, mely egyértelműen megalapozta a regény hangulatát! Azt viszont nem tudom, hogy mennyire sikerül ezzel a líraisággal a valódi célközönséget, a kis olvasókat is megfognia az írónőnek.

Bővebb értékelés: https://www.utoszo.hu/2021/05/21/hayley-chewins-aranyfa…

Tuca>!
Hayley Chewins: Aranyfakasztók

Felemás érzéseim vannak. A könyv első fele gyönyörű, 10/10, az írásmód csodálatos, a képek, minden. Idő kell befogadni, mert minden mondat jelentőségteljes. Olyan, mint egy kb 100 oldalas költemény, csodálatos. A borító is elképesztő.
A szereplők kora nagyon félrement, nincs 12 éves aki így írna, így gondolkodna, ilyen mélységekben, ilyen képekben. Kb 18-19 évesnek képzeltem mind Delpherniát, mint Blyt.
A könyv második fele, a cselekményes rész valahogy nem az igazi. Jobb, amíg titokzatos a világ, mert valahogy nem tud felérni az első felében keltett elvárásokhoz. A világépítés és cselekményépítés valahol el van csúszva.


Népszerű idézetek

Maxim_Kiadó KU>!

Csontjaimba zárhatok dalokat, hogy megőrizzem őket, de ez nem jelenti azt, hogy az enyémek.
Aranyfakasztó vagyok, így tudom: a zene a gazdáké.

Maxim_Kiadó KU>!

– Tudod, miért nem nézek soha a szemedbe, Delphernia?
A padlóra meredek.
– Nem nézünk olyasmire, ami láthatatlan – felelem. – Nem nézünk olyasmire, ami nem látnivaló.
– És veled mi a helyzet? – ütögeti a tenyerét a vesszővel.
A bőröm zsák, és izgek-mozgok benne.
– Az aranyfakasztókat nem látják, hanem ők látnak. Az aranyfakasztókat nem hallják, hanem ők hallanak.

Maxim_Kiadó KU>!

Még mindig magamon érzem a Királynőgyermek szemét, mintha hideg esőcseppek csordogálnának a tarkómon.
Fázósan húzom össze a zekémet. Olyan ez a tekintet, mint egy cipőmbe csempészett villa, ami miatt sántikálás nélkül nemhogy elfutni, egyáltalán mozdulni sem tudok.

114. oldal

Maxim_Kiadó KU>!

Linna szeme csupa fény – mintha holdsugarakat szivattyúzott volna az íriszébe. Nem tudom ezt a lányt egy klastromba képzelni, még olyanba sem, amit saját magának épített. Hiszen olyan, mintha a zengő égboltból született volna. Ezer csengettyűből, amit vörös selyemre varrtak.

Maxim_Kiadó KU>!

Elnémul a zene, és egy igazság telepszik a hasamba, mint szárnyát összecsukó madár a fészekbe. Soha nem fogom meglátni az eget a maga teljességében. Az ég soha nem kíván letekinteni rám.

Maxim_Kiadó KU>!

Fáj az arcom. Rádöbbenek, hogy elmosolyodtam.
Még a szinte elképzelhetetlenül parányi csillagokként szállongó por is szép a szememben.

Maxim_Kiadó KU>!

Egy névnek úgy kell illenie valakire, akár a megfelelő méretű cipőnek. Az enyém azelőtt nem illett, úgyhogy megváltoztattam.

Maxim_Kiadó KU>!

Megmarkolom az egyik lehajló ágat, és felhúzom magam az odvas fa belsejébe, lecsúszok, le, egészen le. Ujjperceim bizseregnek, ahogy belesimulok a sötétségbe. A sötétség elrejt engem. A sötétben énekelhetek. A sötétben ugyanannyira vagyok klastromszárnyas, mint lány.

Maxim_Kiadó KU>!

A suttogóterembe menet nem nézek az odvas fára. Érzem fejletlen ágainak dohos szagát, de nem nézek oda. Mert ha akár egyetlenegy levelet megpillantok, mindjárt odarohanok, belebújok. Megtöltöm az énekemmel.

Marcsi061>!

Mindig is úgy gondoltam, hogy zene az, ami úgy hangzik, mintha kérdést intézne a világhoz.

88. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Az elrejtett orákulum
Tamzin Merchant: A Kalaposok
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Mészöly Ágnes: A királyné violája
John Flanagan: Jégföldje
Victoria Schwab: Az Archívum
Jonathan Stroud: A sikító lépcső esete
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Elizabeth Lenhard: Az utolsó könnycsepp
Liz Kessler: Emily Windsnap, a sellőlány