Xanadu 19 csillagozás

Föld, víz, levegő
Háy János: Xanadu Háy János: Xanadu

Nem nagy dolog. Kell pár tucat angyal, egy Teremtő, néhány részeges tengerész, egy velencei kereskedő, egy piránói lány, kell egy nagy tenger, kellenek rá hajók, kell Velence és kell Piránó, kell Marlon a régi kópé, és az elrejtett angyal lány Marion. Összekeverjük, kiöntjük és készen van az első fejezet. Aztán megint kavarunk rajta, kiöntjük és készen a második fejezet. Keverünk harmincnyolcszor és készen van mind a harmincnyolc fejezet. Nem nagy dolog. Bárki megcsinálhatja, ha van neki egy akkora tálja, amibe belefér pár tucat angyal, egy Teremtő, néhány részeges matróz, egy nagy tenger, meg Velence… „A legenda szerint a velencei kereskedő olthatatlan szerelemre gyulladt egy szép piránói hajadon iránt, aki türelmetlenül leste, mikor fut be a kikötőbe szerelmesének hajója. A városi szóbeszédre fittyet hányó, velencei építtette a kikötőre tekintő palotát, s tétette rá a feliratot: Lassa pur dir – Hadd fecsegjenek.”

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Európa, Budapest, 2017
356 oldal · ISBN: 9789630797528
>!
Európa, Budapest, 2013
354 oldal · ISBN: 9789630796576
>!
Európa, Budapest, 2013
356 oldal · ISBN: 9789630797528

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 9

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
dontpanic P
Háy János: Xanadu

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

A Könyvfesztiválon sehogy se tudtam dönteni az ötszáz forintért kínált kötetek között, amikor a belépő ellenében keresgéltem valami könyvet. Sok minden szimpatikus volt, de mindegyik kb. ugyanannyira érdekelt, hát akkor hogyan döntsek?
Aztán a kezembe akadt ez a kötet, kellemes külsejével, Föld, víz, levegő alcímével, egy mesés stílusban rajzolt hajóval(!) a borítón, és angyalokkal a fülszövegben. Igazi mesének tűnt, színesnek, kedvesnek, viccesnek, léleksimogatónak, és úgy éreztem, megtalált az igazi, már ami a könyvfesztes 500 forintos könyvek választékát illeti.

Tényleg mesésen indult, csillámló tengerrel, vándorló hajósokkal, csintalan, serteperte angyalokkal.
És igazából ilyen is maradt, olyan volt, mint maga a tenger: a szöveg hullámzott, néha maga alá temetett, néha ellaposodott, néha egy-egy pillanatra a hullámok hátán kibukkant a cselekmény, aztán visszamerültünk ismeretlen tájakra: történelem, mitológia, a felhők fölött Isten birodalma.
A szöveget élveztem, de tényleg olyan volt, mintha egy hullámzó vízen hajóznék, ahol nem nálam van az irányítás, és ahol folyamatosan kapaszkodnom kell, ha a kontroll vagy a cselekmény illúzióját kicsit is fenn akarom tartani. Szóval néha hánykolódtam, viszont közben azért nem feledkeztem el gyönyörködni abban, amit ez az út elém sodort.

Nekem is az angyalok voltak a kedvenceim, az igazi mese volt tényleg, olyan, amilyet vártam. A fő szál, háát. Nem tudok vele mit kezdeni. Szerelmi történetként nem tudom értelmezni, mert… nem. Talán a kulcs a könyv végefelé elhangzó mondatban van: „te nem szeretsz, te akarsz”. Persze nem új történet ez sem, sőt, igazából nincs is benne semmi meglepő. A szereplői nem valós emberek, csak toposzok, egysíkú mesefigurák, akikről igazán nem tudunk meg semmit, nem érzünk együtt velük, nem drukkolunk nekik.
Szóval ha valamivel bajom volt, az pont a rejtőző cselekmény: ez egy történet nélküli könyv, de ha már az, lehetett volna teljesen az. A történetnek nincs elég nagy súlya, talán csak alibiből, mint egy utat mutató vezércsillag került a könyvbe, de ilyen módon meg nekem egy kicsit kilógott. Szépsége vagy tragikussága nem talált meg, a végén igazából csak ráncoltam a szemöldököm, hogy oké, de én most ezzel mit kezdjek.

Azért jó kis mese volt.

>!
korkata
Háy János: Xanadu

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

A történet meseszerű. Olvasása közben kedvem támadt nekem is utazni. Velencébe hajózni.
A legjobban az angyalos részek tetszettek. Megmosolyogtattak csintalan történeteikkel.
A velencei kereskedő nem nyerte el a tetszésemet. Csak magának élt, a saját boldogságának.
Néha nehezen követtem, hogy hol is tartok éppen.
Mást kaptam mint az eddigi Háy János könyvek olvasásakor.

>!
robinson P
Háy János: Xanadu

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

Mesésen vicces, viccesen mesés! Nem veszem komolyan (na, ez most mi?), akkor szórakoztató, néhol abszurd is talán. Az angyalok jó fejek, ők kimondottan viszik előre a sztorit. A gyerek és a Házasságon innen … nagyon jók voltak, ez kevésbé, nekem. A napra jutni még ezután jön.
Irány Velence!

2 hozzászólás
>!
nyerw
Háy János: Xanadu

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

János, János, már megint ezt csináltad velem. Álnaivba meg szépbe burkolod a fájdalmat, én meg az elején mindig elhiszem, hogy nekem nem fog fájni a végére. De az Istened kegyetlen és érzéketlen, megkínoz embert és angyalt, hogy a fájdalomnak vége sose ne lehessen ezen a világon. És mindg ugyanoda lyukadunk ki, hogy nincs kibe' meg mibe' bízni, én pedig szeretlek és gyűlöllek azért, hogy emlékeztettél erre.

>!
Katherine_Grey
Háy János: Xanadu

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

Varázslat. Játék. Próza.

>!
sassenach
Háy János: Xanadu

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

Szeretem Háy-t, ezért adok neki egy csillagot. Többet sajnos most nem tudok, mert ez a könyv hatalmas csalódás volt számomra.

>!
jethro
Háy János: Xanadu

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

A történet csodálatos, magával ragadó, a befejezés drámai. A regény nyelvezete méltán idézi a régi klasszikusokat, és mégis modern, időtálló. A mai magyar prózaírás egyik kiemelkedő remeke.

>!
memoir
Háy János: Xanadu

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

Szubjektív vélemény, az tuti, de nekem ez szörnyű volt.

2 hozzászólás
>!
ciemat P
Háy János: Xanadu

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

A Mélygarázs után ez egy nagyon nagy csalódás. Az angyalok humora eleinte fenttartja az érdeklődést, de idővel sajnos ez sem segít a történeten. Nekem nagyon erőltetett volt a szerelmi szálnak titulált vonal. A karakterek is nagyon gyengék, még úgy is, hogy tudom, hogy fikció, mese az egész.

>!
borismama
Háy János: Xanadu

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

Más, mint amit eddig olvastam az írótól. Kezdetben idegenkedtem, de aztán magával ragadott a mese. A gazdag velencei kereskedők sem voltak mind boldogok.


Népszerű idézetek

>!
Grapefruitossy P

Unom már, és unjátok ti is – mondta a tél, s egy éjszaka zsákba hányta a fegyvereit, és úgy elkotródott, mintha sosem járt volna itt.

(első mondat)

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

>!
Citrompor P

Zuhogott lefelé az elvadult zápor, sistergett a tüzes mennykő, s az Atya egyenként hívatta magához az őrangyalokat, először az egyszerű népség védelmezőit:
– Szóval te vigyáztál Marcusra?
– Igen, én voltam – hangzott a megszeppent válasz.
– Nézz le a városra! – az angyal megfordult, lehajolt, és bámulta az esőtől ázott forgatagot, alighogy nézni kezdett, az Úr úgy seggbe billentette, hogy homlokkal előre fúródott bele a Canale Grande fenekébe.
– Jöhet a következő – kiáltott ki, s mire mindegyik sorban meglátogatta, Velence központi csatornájában úgy sorjáztak fejjel a fenékbe fúródva az angyalok, mint valamiféle cövekek.

73. oldal

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

>!
Citrompor P

Az Atya kicsit gondolataiba bambult, hogy na, jól is néznénk ki, ha meghalna a mesemondó, akkor aztán vége is lenne a mesének, még csak az hiányozna nekünk, aztán az őrszolgához fordult:
– Menj, és mondd meg neki, hogy még egyszer újjá kell születnie, nem elég érett a túlvilági életre.
A kapus szalad szolgálatkészen, mint a jószellemek a gyermekmesékben, és kiszólt Vinciusnak:
– Te, Vincius, most is korán érkeztél, mehetsz vissza!
Vincius lelke alig tudott kibökni egy kurvaanyádat, s már pottyant is bele valaki születő lelkébe, hogy onnét zenghesse meséit. A mesék pedig egyre szebbek voltak, és egyre elszántabbul ócsárolták a Teremtőt, de ez csak szórakoztatóbbá tette a történeteket a Teremtő számára, dehogyis vált volna meg kedves szolgájától. Vincius túlvilági esélyeit minden újjászületés tovább csökkentette.

126. oldal

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

>!
art3mis

– Istenem, istenem – motyogta keserűen az Úr, hallván az angyallocsogást, – mit csináljak, mégiscsak az enyémek.
Még elgondolni is szörnyűséges azt a szomorúságot, ami kiült a világok királyának arcára, nem még látni. A legrosszabb sora végül is neki volt a világon, mert ő volt a világ és minden, ami nyomorúságos és keserűséges volt, hát persze az is ő volt, meg külön rossz volt arra gondolnia, hogy nemcsak az is ő, hanem java részét ő teremtette, vagy a teremtményeibe teremtett teremtés teremtette, s neki még az sem adatott, ami minden rossz sorú lénynek, hogy fohászkodhasson valami felsőbb uralkodóhoz, a földek császárához vagy az egek királyához, bizony, ha ő azt mondta: Istenem, istenem, az olyan volt, mint amikor Barbarossza Frigyes elcseszte a hadjáratot, és azt mortyogta maga elé: Frigyes, Frigyes.

103. oldal

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

>!
robinson P

A tenger olyan volt, mint a kenőcs, apró hullámai falták a napot, sugarakat forgattak ölükben, aztán áthidegítve visszaküldték őket gazdájukhoz.

5. oldal

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

>!
korkata

Minden cselekedet jeleket ró a szívre – mondta a prédikátor –, s a jeleket az Isten angyalai leolvassák, és feljegyzik egy hatalmas könyvben. A feljegyzések szerint várható büntetés és jutalmazás, mikor eljön a végítélet órája.

325. oldal Európa 2013.

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

>!
Citrompor P

A javítás legfőbb módja – mondta angyalainak az Úr – , hogy megedződjünk.
Az angyalok mélyen hallgattak, még soha nem hallották ezt a szót, rettent rosszul hangzott. Itt valami nagy baj lesz – gondolták magukban – , katasztrófa előtt állunk.
– Mert vegyük például a vasat – folytatta az Úr, s az angyalok magukban ezt mortyogták: ne vegyük, ne vegyük a vasat, azt aztán ne vegyük – , szóval a vasat a kovács – hogy jön ide a kovács, morgolódtak az angyalok – , a kovács, hogy keményebb legyen a vas, tűzbe teszi…
– Jézusmária – bukott ki az egyik angyal száján a hangos szó –, ez meg akar bennünket égetni. (…)
– Nem úgy gondoltam, hűséges alattvalóim, hát ti nem vagytok vasak, a kovács esete csak egy példázat volt, tudjátok, a példázatokban csak hasonlítjuk a mi helyzetünket valami máshoz, de attól az még nem a mi helyzetünk. Hasonlatokat meg példázatokat azért mondok, hogy jobban megértsétek, mi fog történni veletek. Ha például egy híres kán tündérpalotát épít Xanaduban egy királylánynak, az hasonlít arra, amikor egy pénzeszsák kereskedő palotával kápráztatja el a szeretőjét, de nem ugyanaz.

74-75. oldal

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

>!
robinson P

– Istene, istenem – sziszegte a harmadik angyal, s ebben a két szóban benne volt minden véleménye társairól, s egyben a panasz is az Atyának, hogy éppen velük kell a munkákat végeznie. Mert az angyalcsapatok mindig hárman járnak.

15. oldal

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

>!
lollippi I

– Szóval arra gondoltam, hogy először teremtek hat napot, meg még egy hetedik pihenőfélét, aztán amikor ezzel készen vagyok, szépen sorjában a napok mindegyikén megcsinálom a világ egyik részét. Segítetek? – kérdezte barátian az Úr.

47. oldal

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő

>!
Grapefruitossy P

Varászszoba volt az, mint a világ előtti mesékben, mikor az Úr még gyártotta a földet.

109. oldal

Háy János: Xanadu Föld, víz, levegő


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
A. O. Esther: Megbocsátás
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Leiner Laura: Valahol
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Raana Raas: Hazatérők
J. Goldenlane: Csillagok szikrái
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Békés Pál: Csikágó
Raana Raas: Elágazó utak