Sztreccs 23 csillagozás

Háy János: Sztreccs

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: POKET zsebkönyvek

>!
Sztalker Csoport, Budapest, 2019
164 oldal · puhatáblás · ISBN: 978615822124

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 28

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
csucsorka P
Háy János: Sztreccs

Tele van a kedvenc novelláimmal! ♥Jó volt őket újraolvasni némi villamosozgatás közben.

Ha valaki még nem olvasott Háytól és tűnödik, hogy mivel kezdje: szerintem ez a legjobb megoldás.

7 hozzászólás
>!
Molymacska P
Háy János: Sztreccs

Valószínűleg ha nem jön ki a POKET, sokkal később kezdtem volna Háy Jánostól olvasni, de így a folyamatokat felgyorsította a Sztalker csoport.
Meg kell jegyeznem, szerintem Háy egy zseni. Zseniálisan ír, zseniálisan formálja a szavakat, zseniálisan fejezi ki a problémákat és érzelmeket, és amikor egy novellát befejeztem, egyszerűen egy űr támadt, amit gondolataimmal kellett betölteni. Szerintem ilyen egy jó író novellája.
Ellenben ami miatt nem felhőtlen az öröm, hogy egy idő után nem lehet a novellákat külön kezelni. Mert mind nagyon hasonló. És mind negatív… Még az elején volt változatosság, hogy a férfi csak otthagyta a nőt, vagy nem, utána viszont sorra jöttek a házasság törő történetek, amelyek önmagukban borzasztó erősek voltak (és gyönyörűek, és tényleg imádtam őket) de így egymás után már nem tudtam szétválasztani a történeteket, és egy nagy házasságtörő massza lett az egész. Ha egy picikét más lett volna a novellák sorrendje, vagy más fajta novellákat is beleraknak, valószínűleg sokkal pozitívabb lenne a véleményem róla, de így sajnos nekem nagyon nem jött ez a kiadás (és itt szigorúan a kiadás nem jött be!!!)
Remélem, ha legközelebb olvasok Háy Jánostól, akkor az sokkal pozitívabb élmény lesz, mint ez. Nemsokára…

>!
IrodalMacska P
Háy János: Sztreccs

Háy Jánost olvasni egy egészen különleges és újszerű élmény volt. A könyvre Budapesten járva figyeltem fel a Keletiben található POKET automatában és gyorsan rá is kerestem az író nevére. A korábbi könyveinek a fülszövege és azoknak a Molyoknak az értékelései, akiket követek, meggyőztek, hogy vásároljam meg ezt a kis novellagyűjteményt. Nem bántam meg, de… !

… de ezt a könyvet nem tudtam egy ültő helyemben kiolvasni. Annyira tele volt élettel, hogy kis dózisokban kellett adagolnom, oldalról oldalra alaposan megrágva, lassacskán megemésztve az olvasottakat. Az értékelések nagy része arról szól, hogy nincsenek pozitív kicsengésű történetek a gyűjteményben, de az élet önmaga is egy, az emberiség számára negatív irányba halad: megöregszünk, meghalunk. Felkaphatjuk a fejünket a megcsalásról, a halálos betegségekről szóló novellák olvasásakor és felszisszenhetünk, hogy na de kérem szépen, mi ez a nagy pesszimizmus, de nézzünk csak körül! Érdemes tanulmányozni a válásokkal kapcsolatos statisztikákat (http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/valas17.pdf), illetve a saját praxisomból látom, hogy sokkal több 40-50 év közötti elhunyt hagyatékát tárgyaljuk, mint mondjuk korábban, amikor a 80 év körüli elhalálozottak voltak túlsúlyban. De beszélhetnénk még az egyedülálló anyákról, a szeretők titokban vállalt gyermekeiről, családok elhidegüléséről, a gyermekek szülőktől való elszakadásáról, amik nem pusztán maguk után negatív szájízt hagyó irományok, hanem a mindennapok, amik körülvesznek minket. Pontosan emiatt lehet csak megfontoltan, lassan olvasni ezt a könyvet, mert az életet és a vele járó érzéseket, megpróbáltatásokat is csak napról napra tudjuk feldolgozni, egy komolyabb dózisba beleőrülnénk.

>!
Sztalker Csoport, Budapest, 2019
164 oldal · puhatáblás · ISBN: 978615822124
>!
theodora 
Háy János: Sztreccs

Egyik kolléganőmnek ez lett az első Poket zsebkönyve – a Keletinél vettük és ameddig elmetróztunk a Széll Kálmán térig, beleolvasgattunk és meggyőztem magam, hogy nekem is kell :D
Háy Jánostól már olvastam a Hozott lélek és az Ország, város, fiú lány köteteket, előbbi jobban tetszett és az fogott meg annyira, hogy rájöttem, foglalkoznom kell ezzel az írói munkássággal (is).
A tartalomjegyzéket megnézve több novella szerepel ebben a válogatásban, bár nem nagyon emlékeztem, csak néhánynál derengett hogy mintha én ezt már… :)
Kicsit tömény olvasmányélmény volt, mert több órás vonatútra vittem magammal, és egy nap alatt végeztem is vele. A témák, sorsok hasonlóak voltak, de tetszett az időbeli ív, ami szerint össze lettek válogatva a novellák. A fiatal szereplők felnőtté válásától jutunk el a középkorú életek válságaihoz, majd az öregség és a halál témakörével zárunk. Nem vidám kötet, egyáltalán nem. De annyira életszerű: a saját életünkből vagy ismerősi körből felismerhetjük a bemutatott problémákat. Kicsit benne van a 'katasztrófaturista' hozzáállás, olvasod – olvasod és csóválod a fejed, hogy á veled nem történne meg, vagy milyen jó hogy a te életed más.

>!
fuzsa
Háy János: Sztreccs

szeretem Háyban, hogy ilyen egyszerűen, mégis szépen írja le az életet. hogy a fájdalomban is megmutatja, hogy mi a szép, hogy nem fedi el a valóságot semmi mázzal.
ezek a novellák élettöredékek, életképek, de mintha az élet mindig szomorú lenne. legalábbis a kötet elolvasása után ez a keserédes íz marad meg bennem. hogy a szerelem elmúlik, mert jön egy másik, egy fiatalabb. hogy a szeretet nem elég, nem tart ki egy életen átig, vagy ha igen, akkor az, akit szeretünk, egyszerűen fogja magát és meghal. szóval, hogy mindig van valami, ami miatt magányosak, szomorúak, keserűek leszünk. és ebben a kötetben ez most súlyozottan volt jelen.
nem fogom emiatt lepontozni, mert számomra nem vesz el az értékéből, de tény, hogy voltak pillanatok, amikor le kellett tennem és meg kellett álnom az olvasásban.

>!
sebzek
Háy János: Sztreccs

Katasztrófaturizmus.

A szétrobbantott családokon átívelő utazás. Megtekinthető a félrelépések megannyi példánya, ötletes trükkök praktikák párunk és önmagunk becsapására. A kiüresedés, hiány, és a világtól való elidegenedés partjain sütkérezve figyeljük a gyűlölet hullámainak játékát, közben megveregetjük saját vállunkat, hogy „Nálam azért ilyen sosem történhet meg”, majd kételkedve mosolyt erőltetünk az arcunkra. Eközben mélyen legbelül felvillan az a bizonyos beszarásjelző.

>!
Chi
Háy János: Sztreccs

Szerettem. Csak azt nem, hogy egyetlen pozitív kicsengésű novella sem kapott helyet benne, bár, gondolom, épp ez volt a koncepció, de na! :) A történetek az életről szólnak, életszerűek, de egyszerre sokat nem érdemes olvasni belőlük – legalábbis nekem így volt jó –, mert egyrészt van min gondolkodni, másrészt elmegy a kedvem az élettől. De tényleg, két-három ilyen novella elolvasása után folyton azt éreztem, hogy tennem kell valamit, amivel rácáfolok mindarra, amit olvastam. Azért szép kötet ez.

>!
gidabetti
Háy János: Sztreccs

Feltétlen híve vagyok a POKET kezdeményezésnek, a Könyvfesztivál első napján meg is ajándékoztam magam a kis piros kötettel.
Utazás közben ideális novellákat olvasni – én legalábbis szeretem ilyenkor a rövidebb történeteket – , ezért a formátum tökéletes összhangban van a POKET-közösség azon céljával, miszerint a könyveket a tömegközlekedés közbeni telefonnyomkodás alternatívájának szánják. Ezekből a történetekből ráadásul nem is ajánlatos egyszerre többet elolvasni annál, mint amennyit egy városon belüli utazás ideje amúgy is lehetővé tesz. Ugyan a szövegek nagyon gördülékenyek, visznek, sodornak magukkal, nagyobb mennyiségben „fogyasztva” elég töménnyé válnak.
Ezek ugyanis egyáltalán nem könnyed történetek. Emberi sorsok néhány oldalban összefoglalva, amiktől az olvasó szeretné magát függetleníteni, kívülről szemlélni, és az „én egyáltalán nem ilyen vagyok, ez velem úgysem történhet meg” vigasztaló gondolat szellemében olvasni őket, de a tanulság (ha van egyáltalán ilyen) az, hogy ezek a történetek igenis bárkivel megtörténhetnek. Mindenki lehet az a nő, az a férfi, a kislány, a néni vagy a bácsi. Ha önmagát nem is, egy rokont, ismerőst, ismerős ismerősét biztosan mindenki felismeri a karakterekben. Ettől lesz igazán szívszorító, helyenként egyenesen megrázó ez a kötet.

>!
ritazsofia
Háy János: Sztreccs

A Hozott lélek után nem voltam biztos benne, hogy valaha még fogok Háyt olvasni, de a Poketnek nem bírtam ellenállni, hiába. Volt ami már ismerős volt korábbról és ezek között volt olyan is, amit még jól is esett újraolvasni, annak ellenére, hogy ezek egyáltalán nem vidám történetek.
Húsba vágó, őszinte irodalom ez, apránként fogyasztva kezdünk barátkozni.

>!
rakzsoltmark
Háy János: Sztreccs

Lehetett volna kicsit pozitívabb kicsengésű válogatás, de nem lett. Kicsit zavaró volt viszont, hogy volt amit már harmadszorra olvastam el. Még ez sem lenne feltétlenül baj, csak ez elvileg egy “új kötet” vagyis úgy reklámozták… Viszont ami tényleg felbosszantott, hogy egy tartalmat nem raktak bele, igazából lehet, hogy volt benne 1-2 új novella de nemtudom megállapítani ha egy tartalmat nem képesek belerakni. Egy előszó is növelte volna a kötet igényességét, ahol meglehetett volna indokolni a válogatás miértjét.
Amúgy imádom Háyt, a novellák akármennyire is negatív kicsengésűek, csodaszépek. A Poketet is nagyon szeretem, de most kicsit csalódtam.


Népszerű idézetek

>!
rakzsoltmark

Mert ilyen a szerelem, valójában magunkban születik, és kevesebb kell a másikból bele, mint gondolnánk.

>!
IrodalMacska P

Nem emlékeztek, hogy valójában hogyan is öregedtek meg, hogy szerették-e egymást, vagy nem.

147. oldal (Elem)

>!
theodora 

Mert ilyen a szerelem, valójában magunkban születik, és kevesebb kell a másikból bele, mint gondolnánk. Amikor benyitott a lakásba, látta, hogy az asszony arca mennyire szürke, élettelen, épp az ellenkezője, mint az övé. Nem is örülsz, kérdezte, hogy ilyen korán hazaértem? De, mondta az asszony, s a férfi azt gondolta, kár volt, kár volt útközben megszeretni.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
rakzsoltmark

(…) lehet, egy jóindulatú emberben valami rosszindulatú. Mondjuk a daganat.

>!
adrykacska P

… a fiú mindig igyekezett megtudni, hogy a partnerre milyen mobilt használ, mert nem akarta ráfizetni a gatyáját a szerelemre.
(Sztreccs)

11.

>!
rakzsoltmark

Van olyan, hogy más fájdalmára életet építeni.

>!
Szabella

Mert kimondatlan bár, de a különböző kormányzatok célja az, hogy rabláncra verjék elsőként a pedagógusokat, hogy azok aztán apró rabokat neveljenek a társadalom számára, afféle rendszabályokhoz igazodó robotokat……

85. oldal A tanárnő ( POKET)

>!
Szabella

Nincs olyan, hogy jól vagy rosszul, gondolta, már a villamoson volt, csak olyan van, hogy csinálás.

Húsz év múlva, 163.o Sztalker Csoport 2019

>!
gidabetti

Minden életnek egy változata van: az, amit élünk.

84. oldal, Hiány - Sztalker Csoport, 2019


Hasonló könyvek címkék alapján

Rájátszás
Corinna Ann Jay: Amikor éjfélt üt az óra
Füller Tímea: Tócsatükörben
Gimpel Tomi: Hogyan szelídítettem villamost
Pozsonyi Ádám: Kard ki kard!
Major Attila: A fenyőforgács lázadása
Jolsvai András: Az ember játszik
Bakonyi László István: Egy viharvert tanár félperces történetei
Szöllősi Bernadett: Egy lélek margójára
M. Szlávik Tünde: A férfi illata