Sztreccs 103 csillagozás

Háy János: Sztreccs

POKET kiadásban jelenik meg Háy János legújabb, Sztreccs című novelláskötete. Történetek arról, hogy milyen a szerelem, a házasság, az elválás. Mesék csalódásokról, egymásra találásokról, családokról. Nőkről. Férfiakról. A szüleinkről. Szomszédainkról és saját magunkról. “Mert ilyen a szerelem, valójában magunkban születik, és kevesebb kell a másikból bele, mint gondolnánk. Amikor benyitott a lakásba, látta, hogy az asszony arca mennyire szürke, élettelen, épp az ellenkezője, mint az övé. Nem is örülsz, kérdezte, hogy ilyen korán hazaértem? De, mondta az asszony, s a férfi azt gondolta, kár volt, kár volt útközben megszeretni.”

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: POKET zsebkönyvek

>!
Sztalker Csoport, Budapest, 2019
164 oldal · puhatáblás · ISBN: 978615822124

Enciklopédia 1


Kedvencelte 10

Most olvassa 33

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

giggs85 P>!
Háy János: Sztreccs

Bár abban biztos vagyok, ha ezt a vékonyka kötetet nem két hosszabb buszutazás során olvasom el – hanem hetente mondjuk csak 1-2 történetet – akkor sokkal jobb lett volna az olvasmányélmény, de ebben a formában és szerkesztésmódban (minőség ide, minőség oda) olyannyira önismétlő, ami miatt inkább nem tetszett.
Bár alapvetően szeretem, ha egy novelláskötet egy tematikára épül, és nem csak egymás mellé hajigált történeteket kapok, de ebben a formában (nálam) ez nem nagyon működött. Háy olyan szintre vitte a kis magyar kapcsolati nyomor ábrázolását, hogy azzal 160 oldalon nem nagyon tudtam mit kezdeni.

1. Tudniillik, itt ha van gyereked, akkor csak azért, hogy a) utáljon, b) levegőnek nézzen vagy c) kihasználjon. Ha nincs, akkor azért, mert d) akkora csődtömeg vagy, hogy még ezt sem tudtál összehozni.
2. Az itt szereplő nőknek és férfiaknak, ha van párjuk, akkor csak azért, hogy a) megcsalják, vagy azért, hogy b) az csalja meg őket, vagy esetleg c) velük csalja meg éppen a hites férjüket / feleségüket. Persze mindig d) vagyis szakítás lesz mindennek a vége…
3. Ha vannak barátaid, csak azért, hogy a) szarj a fejükre, amikor épp párkapcsolatban vagy, b) ezt ők tegyék veled ugyanebben az esetben, c) mindkettő. De d) az is előfordulhat, hogy akkora csődtömeg vagy, hogy még barátaid sincsenek…
4. Ha van munkahelyed, akkor a) utálod, és megpróbálsz minél többet lógni, b) utálod, de megpróbálsz minél többet bent lenni, hogy ne a hasonlóképpen utált családoddal / pároddal kelljen töltened az időd, vagy c) akkora lúzer vagy, hogy még munkád sincs.
5. Ha vannak szüleid, akkor a) utálod őket, és megpróbálod elkerülni, b) utálod őket, de folyton rád telepednek, c) utálnak téged, mert egy lúzer vagy, d) utáltad őket, ők is téged, de szerencsére már meghaltak.

Na most, Háy ezekben az 1-2-3 (zsebkönyvnyi) oldalas történetekben fogta az előbb felsorolt pontokat egytől ötig, és kiválasztotta belőle az alpontokat a-tól d-ig, hogy elénk öntse ezt a nyomorpornót. Amit ilyen töménységben nem fogadott be a nyomrom. Sajnos. Sajnos, mert egyébként érződik, hogy a legtöbb minőségi munka, a szerző hitelesen, sőt néhol kimondottan elgondolkodtató módon villantott fel élethelyzeteket, de ebben a rövidségben persze különösebben árnyalt karakterekre, vagy történetekre nincs is igazán idő. Én kicsit sajnáltam, hogy ilyen lett ez a kötet, de ez van. Egy sokadik kis magyar nyomor-ábrázolás.

4 hozzászólás
csucsorka P>!
Háy János: Sztreccs

Tele van a kedvenc novelláimmal! ♥Jó volt őket újraolvasni némi villamosozgatás közben.

Ha valaki még nem olvasott Háytól és tűnödik, hogy mivel kezdje: szerintem ez a legjobb megoldás.

9 hozzászólás
cortinadampezzo P>!
Háy János: Sztreccs

Régi meggyőződésem, hogy Háy Jánosnak a legjobb magyar novellisták között lenne a helye, mert olyan empátiával ír, ami csak nagyon kevesek sajátja. Van azonban egy rossz szokása, képtelen a novelláit a megfelelő mondatnál lezárni, szinte kényszeresen akar újabb és újabb csavarokat beleírni, ami az egyébként élettel teli és erős történeteit nehezen komolyan vehetővé teszi. Ezek a csavarok egyébként sem tesznek hozzá a történethez, inkább olyanok, mint amikor egy rossz szappanopera egyik epizódjának végén kiderül, hogy Juanita gyermeke nem Josétől van, hanem Fernandótól, és mindenki megdöbbent fejjel néz, miközben a kamera tü-dümm hangeffektek kíséretében egymás után közelít rá az O betűt formáló szájakra.

Nos, ilyen érzésem volt a Sztreccs kötet elején lévő párkapcsolati témájú novellák olvasásakor. Alapvetően jó írások lennének ezek, hisz Háy nagy beleéléssel és talán elcsépeltnek hangzik, de bölcsen ír olyan dolgokról, mint rossz házasságok, megcsalások, becsúszott gyerekek, párkapcsolatban szenvedő nők és férfiak. Az utolsó mondatok azonban agyonnyomják az élményt és azt is elrontják, ami addig jól működött, és nehéz úgy koncentrálni Háy novelláinak erényeire, hogy közben egy régi brazil tévésorozat szignálja szól a fejemben.

A Sztreccsben nincs új tartalom, nagyjából fele a Házasságon innen és túl és a Hozott lélek kötetekből nyújt ízelítőt, a többi írás pedig más könyvekben, folyóiratokban, valamint az ÉS-ben jelent meg az elmúlt néhány évben. Ezek fokozatosan elhagyják a párkapcsolati problémákat, és más megpróbáltatásokról szólnak, érdekes élmény volt például néhány történelmi témájú írást olvasni Háytól. Az utolsó néhány novella már idős emberek elmagányosodásáról és az öregkor fájdalmairól szól, és egyértelműen a kötet csúcspontjai, úgy szorítják össze az olvasó szívét, hogy közben nélkülözik a hatásvadászatot és a meghökkentő fordulatokat, csak szépen, nagyon tisztán szólnak az emberi élet legfájdalmasabb időszakáról. Háynak ezt a vonulatot kéne továbbvinnie, a párkapcsolati írásokat pedig hagyja a bulváríróknak, ő is, és mi is többek lennénk ettől.

>!
Sztalker Csoport, Budapest, 2019
164 oldal · puhatáblás · ISBN: 978615822124
Molymacska P>!
Háy János: Sztreccs

Valószínűleg ha nem jön ki a POKET, sokkal később kezdtem volna Háy Jánostól olvasni, de így a folyamatokat felgyorsította a Sztalker csoport.
Meg kell jegyeznem, szerintem Háy egy zseni. Zseniálisan ír, zseniálisan formálja a szavakat, zseniálisan fejezi ki a problémákat és érzelmeket, és amikor egy novellát befejeztem, egyszerűen egy űr támadt, amit gondolataimmal kellett betölteni. Szerintem ilyen egy jó író novellája.
Ellenben ami miatt nem felhőtlen az öröm, hogy egy idő után nem lehet a novellákat külön kezelni. Mert mind nagyon hasonló. És mind negatív… Még az elején volt változatosság, hogy a férfi csak otthagyta a nőt, vagy nem, utána viszont sorra jöttek a házasság törő történetek, amelyek önmagukban borzasztó erősek voltak (és gyönyörűek, és tényleg imádtam őket) de így egymás után már nem tudtam szétválasztani a történeteket, és egy nagy házasságtörő massza lett az egész. Ha egy picikét más lett volna a novellák sorrendje, vagy más fajta novellákat is beleraknak, valószínűleg sokkal pozitívabb lenne a véleményem róla, de így sajnos nekem nagyon nem jött ez a kiadás (és itt szigorúan a kiadás nem jött be!!!)
Remélem, ha legközelebb olvasok Háy Jánostól, akkor az sokkal pozitívabb élmény lesz, mint ez. Nemsokára…

IrodalMacska P>!
Háy János: Sztreccs

Háy Jánost olvasni egy egészen különleges és újszerű élmény volt. A könyvre Budapesten járva figyeltem fel a Keletiben található POKET automatában és gyorsan rá is kerestem az író nevére. A korábbi könyveinek a fülszövege és azoknak a Molyoknak az értékelései, akiket követek, meggyőztek, hogy vásároljam meg ezt a kis novellagyűjteményt. Nem bántam meg, de… !

… de ezt a könyvet nem tudtam egy ültő helyemben kiolvasni. Annyira tele volt élettel, hogy kis dózisokban kellett adagolnom, oldalról oldalra alaposan megrágva, lassacskán megemésztve az olvasottakat. Az értékelések nagy része arról szól, hogy nincsenek pozitív kicsengésű történetek a gyűjteményben, de az élet önmaga is egy, az emberiség számára negatív irányba halad: megöregszünk, meghalunk. Felkaphatjuk a fejünket a megcsalásról, a halálos betegségekről szóló novellák olvasásakor és felszisszenhetünk, hogy na de kérem szépen, mi ez a nagy pesszimizmus, de nézzünk csak körül! Érdemes tanulmányozni a válásokkal kapcsolatos statisztikákat (http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/valas17.pdf), illetve a saját praxisomból látom, hogy sokkal több 40-50 év közötti elhunyt hagyatékát tárgyaljuk, mint mondjuk korábban, amikor a 80 év körüli elhalálozottak voltak túlsúlyban. De beszélhetnénk még az egyedülálló anyákról, a szeretők titokban vállalt gyermekeiről, családok elhidegüléséről, a gyermekek szülőktől való elszakadásáról, amik nem pusztán maguk után negatív szájízt hagyó irományok, hanem a mindennapok, amik körülvesznek minket. Pontosan emiatt lehet csak megfontoltan, lassan olvasni ezt a könyvet, mert az életet és a vele járó érzéseket, megpróbáltatásokat is csak napról napra tudjuk feldolgozni, egy komolyabb dózisba beleőrülnénk.

>!
Sztalker Csoport, Budapest, 2019
164 oldal · puhatáblás · ISBN: 978615822124
Ildó P>!
Háy János: Sztreccs

     Korábban nem olvastam még semmit Háy Jánostól, a Sztreccs viszont jó első olvasmánynak tűnt.
     Nem is tudom igazán, tetszett-e ez a kötet. Jó írások, olyan hétköznapi történetekkel, amik bárkivel megeshetnek, akár velünk is, még ha soha nem is gondolnánk. Ugyanakkor nem lehet ennyi keserűséget, csalódást, megbántást, kihasználást egyszerre feldolgozni. Csak apró részletekben, napi egy-két történetet olvasva lehet haladni vele, különben minket is agyonnyomna ez az irtózatos nyomor.
     A többnyire névtelen szereplők sokkal távolságtartóbbak, mint azt a történeteikből várnám, a negatív hangulat azonban mégis teljes erővel hatott rám is. A történetek egymásutánisága pedig szépen megrajzolja azt az ívet mely során a lányból és a fiúból nő és férfi lesz, a nőből és a férfiből anya és apa, míg végül már néni és bácsi lesznek.
     Minden érzés ellenére elgondolkodtatott, és ez számomra már a jó könyv ismérve, szóval mégiscsak tetszett azért.

Judyt IP>!
Háy János: Sztreccs

Ennek a könyvecskének én egy jó erős négyest adok.

Érdekes olvasni, hogy egy férfi milyen jól is tudja látni, hogy egy-egy esetben mik zajlanak le a nők fejében, szívében. Meglepő volt. Sokszor bólogattam, de sokszor ingattam is a fejem.
Élményekben gazdag utazás volt egy a fiatal lányoktól indulva át a klasszikus családmodellen, eljutva az idősekhez. Furcsa, hihetetlen és sokszor érthetetlen emberi kapcsolatokra bukkantam. Olykor olyan érzésem volt, mintha több történetnek ugyanaz lenne a főszereplője, máskor meg éreztem a váltás a karakterek között.

Érdekes könyv, érdekes történetek, nálam egy négyest ért. :)

>!
Sztalker Csoport, Budapest, 2019
164 oldal · puhatáblás · ISBN: 978615822124
theodora>!
Háy János: Sztreccs

Egyik kolléganőmnek ez lett az első Poket zsebkönyve – a Keletinél vettük és ameddig elmetróztunk a Széll Kálmán térig, beleolvasgattunk és meggyőztem magam, hogy nekem is kell :D
Háy Jánostól már olvastam a Hozott lélek és az Ország, város, fiú lány köteteket, előbbi jobban tetszett és az fogott meg annyira, hogy rájöttem, foglalkoznom kell ezzel az írói munkássággal (is).
A tartalomjegyzéket megnézve több novella szerepel ebben a válogatásban, bár nem nagyon emlékeztem, csak néhánynál derengett hogy mintha én ezt már… :)
Kicsit tömény olvasmányélmény volt, mert több órás vonatútra vittem magammal, és egy nap alatt végeztem is vele. A témák, sorsok hasonlóak voltak, de tetszett az időbeli ív, ami szerint össze lettek válogatva a novellák. A fiatal szereplők felnőtté válásától jutunk el a középkorú életek válságaihoz, majd az öregség és a halál témakörével zárunk. Nem vidám kötet, egyáltalán nem. De annyira életszerű: a saját életünkből vagy ismerősi körből felismerhetjük a bemutatott problémákat. Kicsit benne van a 'katasztrófaturista' hozzáállás, olvasod – olvasod és csóválod a fejed, hogy á veled nem történne meg, vagy milyen jó hogy a te életed más.

1 hozzászólás
fuzsa>!
Háy János: Sztreccs

szeretem Háyban, hogy ilyen egyszerűen, mégis szépen írja le az életet. hogy a fájdalomban is megmutatja, hogy mi a szép, hogy nem fedi el a valóságot semmi mázzal.
ezek a novellák élettöredékek, életképek, de mintha az élet mindig szomorú lenne. legalábbis a kötet elolvasása után ez a keserédes íz marad meg bennem. hogy a szerelem elmúlik, mert jön egy másik, egy fiatalabb. hogy a szeretet nem elég, nem tart ki egy életen átig, vagy ha igen, akkor az, akit szeretünk, egyszerűen fogja magát és meghal. szóval, hogy mindig van valami, ami miatt magányosak, szomorúak, keserűek leszünk. és ebben a kötetben ez most súlyozottan volt jelen.
nem fogom emiatt lepontozni, mert számomra nem vesz el az értékéből, de tény, hogy voltak pillanatok, amikor le kellett tennem és meg kellett álnom az olvasásban.

adrykacska>!
Háy János: Sztreccs

A kötet időben logikusan lett felépítve, az ifjúkor felhőtlen örömétől haladunk szépen lassan a középkorúak problémájáig, majd az öregség és a halál témakörével zárul a füzetecske, ami egy kerek egész ciklus, olyan mint maga az élet.

Egyenként és az egészet tekintve is életszerűek a történetek, az olvasás során mindenki magára ismerhet. Háy Jánosra jellemző szófordulatokkal válik még szerethetőbbé a kötet. Minden novella után megálltam kicsit gondolkodni, hogy velem az olvasottak hogyan is történtek meg, sok minden már a homályba veszett, és végre némi emlékmorzsa is a felszínre tört. Sok történet szólt a mindent elsöprő szerelemről, a házasságról, a megcsalásról, a hazugságokról, a gyermekáldásról, az öregségről, és a halálról. Ha jobban megnézzük minden egyes állomás az élet egy-egy epizódja, amin végig kell sétálnunk, hogy teljessé váljon a földi küldetésünk.

Könnyedségének köszönhetően bárki kézbe veheti és garantálom, hogy nem fogja megbánni, mivel Háy János mindig nívós munkát tesz le az asztalra. A Poket Zsebkönyveknek köszönhetően olyan szépirodalmi művek jutnak el új köntösben az arra fogékony olvasókhoz, amiket az alapműveltség érdekében erősen ajánlott elolvasni. A mai rohanó világban a kiméretének köszönhetően bárhova magunkkal vihetjük, és hacsak egy öt percünk van rá akkor is elő tudjuk kapni a zsebünkből.

http://adrykacska.blogspot.com/2019/06/poketzsebkonyvek…


Népszerű idézetek

rakzsoltmark>!

Mert ilyen a szerelem, valójában magunkban születik, és kevesebb kell a másikból bele, mint gondolnánk.

26. oldal

Melinda_Makkai>!

Nem tudta, hogy ezt hogyan lehet túlélni, s bizonyos értelemben nem is élte túl, csak továbbélt.

163. oldal - Húsz év múlva (Sztalker Csoport, 2019)

Melinda_Makkai>!

Szóval a diszkrimináció benne van a rendszerben. Több pénzt kapnak, meg nem kell attól tartani, hogy elmennek szülni, meg beteg a gyerek, ráadásul nekik egyáltalán nem számít, hogy mikor kezdik el az életüket, nekik nem toporgás, ha harmincnyolc éves korukig nincs gyerekük, elég az, hogy mennek előre a szakmában, mint egy buldózer, akkor alapítanak családot, amikor kedvük szottyan, nyugodtan levadászhatnak még ötvenévesen is egy huszonéves kiszolgáltatott apakomplexusos lányt, mert a biológiai adottságok nem mészárolják le őket a negyvenes éveik elején. S persze ennek a kiválasztott helyzetnek egyenes következménye, hogy nincs olyan, hogy te mondod, hogy menjünk el ide vagy oda, vagy elhív, vagy nem, mindent ő határoz meg. Ha te szarul nézel ki, le vagy írva, ő meg járhat egy ócska farmerban és kész, néha még az sem számít ha büdös, az is olyan férfias.

8. oldal - Nőnek lenni (Sztalker Csoport, 2019)

Melinda_Makkai>!

De egy pesti bérházlakos számára, ha nem sikerül egyszerre felcipekednie, az olyan kudarc, amit még a szomszédok is kilesnek, hogy na, a Laci vagy a Béla, milyen kurvára béna, nem tudja a gyereket, a hatüveg ásványvizet, a heti bevásárlást meg a szánkót felvinni a harmadikra, ennek sem jósolok nagy jövőt. Az ilyen gyenge lábon álló házasságoknak hamar vége lesz.

53. oldal - Svábhegy (Sztalker Csoport, 2019)

Szabella>!

Nincs olyan, hogy jól vagy rosszul, gondolta, már a villamoson volt, csak olyan van, hogy csinálás.

Húsz év múlva, 163.o Sztalker Csoport 2019

IrodalMacska P>!

Nem emlékeztek, hogy valójában hogyan is öregedtek meg, hogy szerették-e egymást, vagy nem.

147. oldal (Elem)

janetonic>!

Ha valakit hosszan nem választ senki, azt később sem akarja választani senki, az eltelt idővel nem közeledik a választáshoz, inkább tovább távolodik.

14. oldal

Melinda_Makkai>!

Nem sokáig él a jelen jövőkép nélkül.

23. oldal - Apa lánya (Sztalker Csoport, 2019)

rakzsoltmark>!

Van olyan, hogy más fájdalmára életet építeni.

131. oldal

theodora>!

Mert ilyen a szerelem, valójában magunkban születik, és kevesebb kell a másikból bele, mint gondolnánk. Amikor benyitott a lakásba, látta, hogy az asszony arca mennyire szürke, élettelen, épp az ellenkezője, mint az övé. Nem is örülsz, kérdezte, hogy ilyen korán hazaértem? De, mondta az asszony, s a férfi azt gondolta, kár volt, kár volt útközben megszeretni.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem

Hasonló könyvek címkék alapján

Megyeri Zsuzsanna: Gyere közelebb!
Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai
Domenico Starnone: Hurok
Kalo Jenő – Pándy Mária – Popper Péter – Ranschburg Jenő: Felcserélt szerepek
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Szilágyi Sándorné (szerk.): Kedves
Novák Éva: Játékok
Tóth Krisztina: Pillanatragasztó
Kötter Tamás: Nem kijárat
Dorothea Benton Frank: Első feleségek klubja