Közötte ​apának és anyának, fölötte a nagy mindenségnek 11 csillagozás

Kilenc történet
Háy János: Közötte apának és anyának, fölötte a nagy mindenségnek

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer kilenc történet. Ennek a kilenc történetnek volt legalább kilenc főhőse. Mind a kilenc főhős kicsi volt, középső és nagy is. Pont olyanok voltak, mint a mi kicsi-középső-nagy testvérkéink. Hasonlítottak ránk. Hát ez a legalább kilenc főhős elindult szerencsét próbálni, hogy megtudja, kicsoda ő, meg hogy mivégre van ezen a világon. Ment mendegélt, bant bandukkolt a kilenc főhős, én meg néztem a mi kis testvérkénket, néztem és jegyezgettem, egészen addig, míg meg nem… (és meg igen)

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tartalomjegyzék

>!
Noran / Palatinus, Budapest, 2000
130 oldal · ISBN: 9639259349

Kedvencelte 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Gáborr_Nagy>!
Háy János: Közötte apának és anyának, fölötte a nagy mindenségnek

Megható, keserű történetek, az általam annyira szerett Háy-féle humor hiányzott belőlük. A címet sem értettem. A kisregény vége pedig teljesen előkészítetlennek tűnt. A boríton a szerző festményei! (Hagyományos szomorúmanó család, és Hagyományos szomorúmanók az égen) Szenzációs!

Sicc>!
Háy János: Közötte apának és anyának, fölötte a nagy mindenségnek

Azt hittem, jobban szeretem Háy humorát….rájöttem, hogy nem. Végig szomorú, nyomasztó, de hihetetlen jó stílusban.

Eszter_28>!
Háy János: Közötte apának és anyának, fölötte a nagy mindenségnek

A kisregény kifejezettem tetszett benne, nagyon imádtam. Hihetetlen Háy nyelvhasználata, a könyvet olvasva úgy éreztem magam, mintha Háy a számba adná a szavakat, én pedig úgy ízlelgetném őket, mint egy finom süteményt vagy kijevi csirkét. A legjobban a pár „össze nem illéséről” írott részek tetszettek, az valami zseniális volt, annyira láttam magam előtt… Emellett imádtam a bibliai történeteket is benne, és szerintem nagyon érdekes volt az a számítógépvilág ötvözet is benne, mert nem volt unalmas és tanító jellegű. Na persze megnéztem, mikori a könyv és alig akartam elhinni :D
A novellák sajnos kevésbé fogtak meg, a telefonszerelős tetszett úgy igazán, a többire annyira nem is tudtam figyeli, bár egy-egy nyelvi kifejezés ott is megragadta a figyelmemet.
Egyébként nagyon érdekes lenne Háynál vizsgálni ezt az isten-képet, már kicsit bánom, hogy nem ez lett a szakdoga témám :)

Pixelhiba>!
Háy János: Közötte apának és anyának, fölötte a nagy mindenségnek

Annyira nem szeretem amikor a kisregényeket, novellákat ide-oda rakják, megjelennek több kötetben is, itt is a 80%-át már olvastam másik kötetben, de ez nem az értékéből von le, A telefonszerelő külön kedvenc. A Gézagyerek új volt, meg is adta a kedvet a belőle írt drámához, mert így utazik azóta a Gézagyerek körül a konyhakő mindennap.


Népszerű idézetek

Gregöria_Hill>!

Soványult, egyre vékuskább lett, de a férfi semmit nem vett észre, hisz a háborúban élt borzalmakhoz képest az elhidegült asszony is olyan volt, mint egy langyos tetőcserép.

86. oldal

Pixelhiba>!

Ó, ha gyermekem lesz a halottembertől – gondolta megrettenve. Halottgyermeket fogok szülni. Istentelen félelem költözött a lelkébe, éppen arra az üres helyre, ahol korábban az ura volt. És a szellem meg minden éjjel tivornyázott a testén, s minden éjjel attól rettegett az asszony, hogy gyermeke lesz tőle, s az idegszálak a félelemtől összevissza hurkolódtak. Véget kell vennem ennek a bűnviszonynak – gondolta –, véget kell vetnem.

87. oldal, A halottember, Budapest: Palatinus, 2000

Pixelhiba>!

– Nem üres annak belül – mondta a másik asszony –, ismerem én az ilyen ürességet. Nekem az első uram volt így. Azt mondta, nagy kongó semmi maradt a hasában, mert kipusztítottam belőle mindent, amit érzett, de én hallottam, amint este elaludt, hogy valamik cincognak az ő szíve alatt és viháncolnak s azok nem hagyják aludni békésen, és rájöttem akkor, hogy az ő szívében patkányok jöttek, s azok tolluktól fosztották a galambokat, s hogy ezek a patkányok megeszik a meztelenre pucolt állatokat, és mikor végeztek apró csontjaikkal, akkor engemet is megrágnak majd.

102. oldal, A népzenész, Budapest: Palatinus, 2000

Gregöria_Hill>!

– Megyek bort fejteni -kiáltott az öreg hátra az udvarba, s korát meghazudtoló fürgeséggel surrant ki az ajtón, s kaptatott felfelé a lejtőn, az asszony meg rikoltozott, hogy hányszor kell egy évben azt lefejteni, s hogy már megint itthagyja az összes munkával egyedül, hogy a veresbor harapdálja szét a beleit.

95. oldal

Gregöria_Hill>!

Minden koncert egy órával később kezdődik -mondta Deda-, kivéve a Kovács Katit.

53. oldal

hofi73>!

A Géza ment minden reggel, aztán délután haza, onnét meg vissza a kocsmába, hogy meghallgassa a Banda Pistát, meg a Herda Lajost, akik munka után nem hazamentek, hanem mindjárt a kocsmába, mert nekik nem volt otthon senki anyjuk, csak az asszony, aki már rég nem vetekedett a sörrel sem, meg a borral sem, mert ebben is, abban is évekkel ezelőtt alul maradt. Néha háltak csak velük, egy hónapban egyszer mondjuk, de másnap arra sem emlékeztek. Egyáltalán nem tudták, hogy saját házasságukban még van-e valami olyan dolog, amiről a kocsmában örökösen beszéltek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tar Sándor: Ennyi volt
Krasznahorkai László: Megy a világ
Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek
Tar Sándor: Lassú teher
Tar Sándor: A 6714-es személy
Halász Margit: Forgószél
Bächer Iván: Hatlábú
Ta-mia Sansa: Forradások
Krasznahorkai László: Kegyelmi viszonyok
Békés Pál: Bélyeggyűjtemény