Házasságon ​innen és túl 279 csillagozás

Háy János: Házasságon innen és túl Háy János: Házasságon innen és túl Háy János: Házasságon innen és túl Háy János: Házasságon innen és túl

Női ​sorsok, vélemények, létkérdések, mindennapi gondok együttesét járja körül a könyv, természetesen – címe is sugallja – leginkább a párkapcsolatokat vagy épp azok hiányát illetően. Ebből következik, hogy férfiúi jellemeket is megismerhetünk az írásokból: gyors vonásokkal rajzolt, női szemszögből ábrázolt, mintegy a nők „mellékleteként” megjelenő alakok, akik jelentősen és leginkább rossz irányban befolyásolják a nők sorsát. Majdhogynem minden írás negatív képet fest a férfiakról: lelépnek, csak a „szeplő” érdekli őket. Ezért is juthatott az egyik szereplő arra a következtetésre, hogy „egy nőnek nem a férfi a társa, hanem a gyerek”.
Anya–lánya kapcsolatok ábrázolása is ilyen hirtelen vonásokkal készül, sorsfordító pillanatokat jelenítve meg, és ezek is éppen az árnyoldalak. A családon belüli, „házasságon túli” kapcsolatok visszásságait pedig a rutintól unalmassá, idegesítővé degradálódott szerelmesek mindennapjainak, ünnepeinek fáradt szomorúsága, lihegő pénzhajhászása és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2021
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635041428
>!
Európa, Budapest, 2019
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635041428
>!
Európa, Budapest, 2019
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635041428

5 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 28

Most olvassa 58

Várólistára tette 123

Kívánságlistára tette 106

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pjutko P>!
Háy János: Házasságon innen és túl

Mekkora olvasmány volt Háy János novellása! Milyen jó, hogy vannak kihívások, mert ezek hatására kezdtem el több novellát olvasni.

Ez a kötet (Palatinus) négy részre oszt harminchárom novellát. Ezekből a IV. rész, annak is az utolsó két novellája lett a szívem csücske. (Ha van e kötetnek több-novellás kiadása, meg fogom szerezni, hogy azokat is olvashassam!)

Gyönyörűen ír Háy János, nagy mesélő! Teljesen egyedi hangja van! A házasság, a hűség-hűtlenség témáját járja körül ebben a könyvében, de egyéb témák is megtalálhatók a gyűjteményben.
Viszont bármi legyen is az, azt úgy tudja előadni, hogy azt képtelenség tovább nem olvasni!

Örülök, hogy ez a kötet volt az első Háy-könyvem, mert ezek szerint még egy csomó élmény vár rám a könyvei által!

Külön öröm egy szekszárdi olvasónak: nyomás: Séd Nyomda Kft., Szekszárd.

2 hozzászólás
DaTa P>!
Háy János: Házasságon innen és túl

Ez még szerető, az már feleség
ez még feleség, az már szerető.
Ez még elvált, az már házas,
ez még házas, az már elvált.
Ez még szeret, az már nem emlékszik,
ez még nem emlékszik, az már szeret.
Ez még vadászik, az már megfőzte,
ez már megfőzte, az még vadászik…
Ez már, az még és ez még, az már,
de végül mindegyiket megette a halál.

Azon gondolkodom, ha ez lett volna ez első Háym, akkor hogyan értékelném én ezt most. Merthogy nem az első, hanem a hatodik és A gyerek, a Hozott lélek és a Napra jutni után – akarom mondani, miatt – én mára nagyon elfogult lettem Háy Jánossal. Talán túlságosan is. Így 4,5 csillag jár ennek itt most, de ha egy más írótól olvastam volna ezeket a novellákat, nem biztos, adnék én ennyit. Miért? Igazán magam sem tudom. Mert valójában tetszett ez nekem. De még mennyire! Csak mégis maradt ott valami hiány. Hogy értem én, hogy a Háy univerzum alapvetően komor, szomorú, kegyetlen, fájó (mondom ezt úgy, hogy rám vár még A mélygarázs!). Értem én, persze, ebben a világban járok-kelek én is, nincs rajtam rózsaszín szemüveg, de többször éreztem azt egy-egy novellánál, hogy igen, János, tudom, értem, mondtad te ezt már. És közben csak pár sort haladsz és ott van viszont egy mondat, ami annyira arconüt, hogy szabályosan lüktet, ég, mint mikor azt mondja, „ilyen a szerelem, valójában magunkban születik, és kevesebb kell a másikból bele, mint gondolnánk. Meg, hogy az ember örökké okot keres, holott minden csak következmény. Következménye annak, hogy él. De be is fejezem az idézgetéseket, mert még ellágyulok, és módosítom öt csillagra azt a négy és felet. Pedig azt tényleg nem lenne most szabad. Mert jó volt, jó volt ez, de nem olyan tökéletes, mint amilyet egyébként Háy írni tud. Ha igazán akar.

csgabi P>!
Háy János: Házasságon innen és túl

Remek novellák voltak, egyetlen bajuk, hogy roppant nyomasztó volt az egész hangulata. Nyilván ez is volt a cél, és ezt remekül hozták az írások, de ha lehet tanácsolnom: ne betegen olvassátok, mert akkor a kelleténél nyomasztóbb lesz a hangulat. :-)
Tetszett mindegyik elbeszélés, voltak kedvencek is, közülük is kiugró a Lajos utolsó levele Feri feleségéhez – hát az valami zseniális volt. :-)) Jó volt, hogy egy-egy témához tartozó írásokat egybefűzött az író, és nem keveredve, szanaszét lebegtek a kötetben; és nagyon jók voltak a témák is.
Habár nem vagyok kedvelője az elbeszéléseknek, és csak ritkán olvasom őket, most jól esett ez a könyv.

Goofry>!
Háy János: Házasságon innen és túl

Nem értem én a bonyolultság hiátusára adott fanyalgásaitokat…
Most akkor túliképp, mit várjunk egy-egy kismagyar novellától?

– Újdonatomiságot* – napersze, a-tomiság** – csapok horpadt homlokomra.

– Más a valóság? Meghogy pozőr-ikonokus a János ? – Mondjátok.
Sebaj. Hisz lemezeit játszó zenegépe lelki sebeinkre háj-ír & jó-dal-ár: ő máji irodalmár!*** – Most mit mondjak egyebet?

    Újmagyarok, egyszerű ez: él, az aki eleven!****

* novella = újdonság; az atomot nem magyarázom
** mármint A'tom Tomi a hitetlen
*** bocs, sokkot kaptam
**** ~ J.A.

4 hozzászólás
Maya>!
Háy János: Házasságon innen és túl

Az ember örökké okot keres, holott minden csak következmény. Következménye annak, hogy él.
Igazi élmény volt ezeket a novellákat olvasni.
Rólam szól, vagy rólad, a szomszédról, egy ismerősről. Velünk történnek ezek a dolgok. Kiürülnek a kapcsolataink. Kívülről figyeljük a saját életünket. Torz tükörben, felnagyítva szemlélhetjük, ahogy tönkretesszük a saját életünket.
Családi programjaink vannak, amíg kicsik a gyerekek, aztán, ahogy nőnek, szép lassan minden kimarad, eltávolodunk egymástól, talán még saját magunktól is.
Mindenki máshol keresi a boldogságot, mással beszéli meg a fájdalmait. Otthon meg szép lassan széthull minden.

fuzsa>!
Háy János: Házasságon innen és túl

Amikor a Poket-féle Sztreccs kötetet olvastam, akkor többször le kellett raknom, hogy nem bírok befogadni ennyi szenvedést, keserűséget. Tömény volt, hirtelen kaptam sokat. És akkor itt van ez a könyv, ami még intenzívebben mutatja be a valóságot, de annak is a szomorú, a megkeseredett, az elhagyatott, a magányos, a sivár, a nehéz szegletét. Mégis úgy szívtam magamba minden sorát, mint a friss levegőt. És minden fájdalma ellenére ott van ezekben a sorokban a szépség, meg néhol felsejlik a humor is, főleg amikor a leveleket olvassuk. És olvassuk ezeket a kemény sorsokat, vívódásokat, fájdalmakat és vágyunk valamiféle feloldásra, de nem kapjuk meg. Vagyis de, egyetlen lehetséges opció van ott a végén…

Az pedig különösen tetszik a szerkesztésben, hogy a Nehéz átfogja ezeket a novellákat, lényegében benne rejlik az összes esszenciája. És talán pontosan ez a szó az, amivel az egész könyv értékelhető: nehéz.

Gyöngyi69>!
Háy János: Házasságon innen és túl

Az embernek van egy jó és egy rossz oldala, egy árnyékszemélyisége. Erről legtöbben szívünk szerint tudomást sem vennénk legtöbbször. Hát, Háy Jánosban nincs kímélet, a képünkbe nyomja az árnyékainkat… Amennyire szívesen mutatjuk mi magunkból a jót, Háy olyan arányban tárja fel mindazt, amivel nem szívesen nézünk szembe. Mondhatjuk persze, hogy nem rólunk van szó, mi nem vagyunk ilyenek. A novellák valóban szélsőséges történeteket mutatnak be, de tegye a kezét mindenki a szívére: egyetlen egyszer sem, még valamelyik történet egy töredékében sem ismert magára? Akik nemmel válaszolnak, ők a szomszédra, volt tanárra, munkatársra (bezzeg) biztosan ráismernek…
Az író a történeteket sajátos humorral adja elő, de nincs kedvem jókat nevetni, a legtöbb, ami tellett tőlem, itt-ott egy torz vigyor.
Amik a legjobban tetszettek: Rotációs karácsony, Budai hegyek, Titok, A harmadik fiú, Csöpi, Szilveszter.

Ildiko_Szabo_2 P>!
Háy János: Házasságon innen és túl

Első Háy János könyvem, és nagyon tetszett. Több interjút és könyvbemutatót is láttam már az íróval, de eddig még nem olvastam, mostanáig. Ezután biztos fogok többet.
Nagyon tetszik a stílus, ahogy ír, élvezettel lehet olvasni.
Több értékelésben olvastam, hogy nagyon negatív a kötet, én inkább nyomasztónak mondanám, különösen a végén levő történetet, amelyet több szempontból is el olvashatunk.
Több témát is végig követhetünk, hűtlenséget, gyerekek felnövését, gyerekek kirepülését, öregedést. Igaz ugyan, hogy nem a pozitív dolgokat látjuk, de ez az élet. Ha körbenézünk az életünkben, biztos, hogy mindenki látott vagy halott vagy megtapasztalt már ilyen dolgokat. Nekem tetszett.

arsenal0522>!
Háy János: Házasságon innen és túl

Szóval itt van a férfi, ő maga sem tudja, hogy innen vagy túl, válófélben, de most tényleg válófélben vagy mondta neki a nő a békéltető tárgyalás után, és igen látta ezt a könyvet, most amúgy is sokat olvasott tönkrement kapcsolatokról, válásról, Máraitól is ezért olvasta el a Válás Budán-t, és különben is, a Háynak a múltkor olvasott lelkes* könyvében is voltak jó novellák, ebben most meg benne van a Nehéz is, ami egy szìndarab,és a kolleganöje is ajánlotta, a Mucsi játszik benne, és hát tényleg nehéz, de jó, szóval, mint az élet,az is nehéz,néha bele lehet dögleni, úgyhogy megvette akciósan a könyvet és el is olvasta. Jó volt, az elején mindegyik novella tetszett neki, meg a vége fele is, főleg a hidas novellák, meg a Titok, meg a Nehéz, na az aztán pláne, csak ne a Mucsi hangján hallotta volna a fejében, és az aztán tényleg kurva nehéz öregem, hogy ne találd meg ezekben magadat is egy kicsit,meg a szomszédodat, meg a volt osztálytársadat, érted, meg a Lacikát aki feljött vidékröl mert húzta a szíve egy lány után,de persze a lánynak a föorvos kellett,te is ismersz ilyen történeteket.De érted, ez a Háy, ez ismeri az embereket, és a férfi amikor olvasta a könyvét, nem tudta,hogy sírjon, vagy nevessen, egyszer elnevette magát a héven, néha meg görcsben volt a gyomra, és nyomasztó volt olvasni, mert minden nyomorunk és elcseszett döntésünk itt van a könyvben,és minden nőnek úgy látszik van valami zavara, és minden férfi disznó, érted, olyan volt, amikor a Májkel Döglesz azt mondja az Összeomlás cìmű filmben amikor a volt neje betegnek nevezi,akinek segítségre van szüksége, hogy Beteget akarsz látni? Menj be a városba, szóval kérdés, hogy van-e egészséges kapcsolat, és ez a könyv igenis jó volt, és ez a Háy ez tud valamit, adj egy fröccsöt Janikám.**
*Hozott lélek
**bocsánat a stílusért, a könyv hozta ki belőlem

3 hozzászólás
Nessie1226 P>!
Háy János: Házasságon innen és túl

Különös véletlen, hogy a NIOK februári közös könyve épp Háy János novelláskötete, a Házasságon innen és túl , tavaly februárban pedig szinte ugyanebben az időpontban olvastam először a szerzőtől, akkor a szintén piros borítós Sztreccs című válogatást. A véleményem majdnem teljesen megegyezik a két kötetről, mindkettőben rövid, tanulságos, többségükben komor elbeszéléseket olvashatunk, általában olyan csattanóval, amely felér egy arconcsapással. A témájukat tekintve is hasonlóak: párkapcsolat, szerelem, házasság, család, félrelépés. Nem mindig egyszerű haladni vele, érdemes szüneteket beiiktatni, mert nehéz ennyire felkavaró történetekkel szembesülni egyszerre. Néha félretettem, hogy lélegzethez jussak, s még mindig azt érzem, amit korábban, hogy annyira részletes társadalomrajzot tár elénk, ami már néha félelmetes. Talán jobban tetszett egy hajszálnyival a Házasságon innen és túl , mint a Sztreccs, mert ebben jóval szélesebb skálán mozgatja a szereplőket, több benne a novella, s nem csupán a megkeseredett kapcsolatokról, megcsalásokról és szétszakadt családokról mesél, hanem az életről is. A mindennapi mókuskeréktől kezdve, a szürke hétköznapokon át, amelyek észrevétlenül bedarálnak, a társadalmi elvárásokig, a megfelelési kényszerig, a szüleinktől örökölt néha nagyon káros berögződésekig megtalálhatunk benne mindent. Ijesztő azzal szembesülni, amit sajnos a való életben is folyamatosan megtapasztalunk, ha nem mi kerülünk ilyen helyzetekbe, akkor biztosan van legalább egy olyan ismerősünk, aki átélt hasonlót. Érdekes a tagolása a kötetnek, a 3. és 4. rész tetszett a legjobban, a hidak után jöttem rá, hogy kedvelem Háy stílusát, s nem csak nyersen és tömören tud hatásosan írni, finomabban, kifejtősebben ugyanúgy élvezhető. Attól függetlenül, hogy összességében tetszenek az írásai és sokszor a mondanivalója bekúszik az ember bőre alá, mégis azt érzem vagy inkább szeretnék hinni benne, hogy nem csupán ilyen az élet. Talán nem mindenki így éli a mindennapjait, létezik szeretet és tisztelet, normális kommunkáció, s nem csak a kofliktuskerülés, az egymás mellett elbeszélés, nem mindenkinek a kirakatélet a cél, miközben a nagy küzdelemben elfelejtünk embernek maradni és egymásra figyelni, s nem elfelejteni, hogy könnyebb együtt haladni, mint áttiporni a másikon. Emiatt lehet nehezen megemészteni ezeket a történeteket, bár nem feltétlenül volt mindegyiknek ennyire negatív kicsengése. Mindenesetre érdemes olvasni, bár kell hozzá a megfelelő hangulat, lelkiállapot.


Népszerű idézetek

Sárhelyi_Erika I>!

A titkok is olyanok, mint az élelmiszerek, egy idő után lejár a szavatosságuk.

Rea P>!

Ahogy közeledett a házuk felé, már szerette. Mert ilyen a szerelem, valójában magunkban születik, és kevesebb kell a másikból bele, mint gondolnánk.

Sárhelyi_Erika I>!

Az ember örökké okot keres, holott minden csak következmény. Következménye annak, hogy él.

Valcsa P>!

(…) mikor a fiú mondta neki, hogy vége. Ez a hat év szép volt, kár lenne elrontani másik hattal. Meg ő talált is valakit, akivel lehetne az újabb hatot.

Futtetenne I>!

Mobilon a sírás nagyon rosszul hangzik, inkább fülsértő, mint megrendítő.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sírás
sassenach>!

Ilyen a budapesti metró. Simán leülhet az ember egy halott mellé.

75. oldal /Életveszély/

1 hozzászólás
Dora>!

Budáról Pestre alig lehet átjutni, de ha sikerült, akkor meg vissza tiszta kínszenvedés. Aki ebben a városban a felújításokat tervezi az, bazmeg, mondta erőltetett felháborodással, az nem itt él, az e-mailen küldi a terveit egy Tolna megyei zsákfaluból.

30. oldal

1 hozzászólás
Futtetenne I>!

A pálinka meg olyan, mintha baltával vágnának bele az ember agyába. Kemény.

108. oldal

2 hozzászólás
encsy_eszter>!

(…) ez a modern cégeknek a szerencséje, hogy az emberek annyira gyűlölnek otthon lenni, hogy inkább napi huszonnégy órában melóznak, akár a rabszolgák.

A harmadik fiú

robinson >!

Ki tudja. Az ember örökké okot keres, holott minden csak következmény. Következménye annak, hogy él.

109. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Závada Pál: Jadviga párnája
Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek
Bächer Iván: Hatlábú
Tóth Krisztina: Vonalkód
Spiró György: Álmodtam neked
Kiss Ottó: Csillagszedő Márió
Szabó Magda: Tündér Lala
Békés Pál: Csikágó
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Szabó Magda: Az ajtó