Tűk ​hegyén táncolva 5 csillagozás

Havasi Laura: Tűk hegyén táncolva

„ Havasi Laura Tűk hegyén táncolva című könyve döbbenetes dokumentum egy lányról, aki egyre mélyebben csúszik bele a kábítószerezés örvényébe. A naplóként feltárulkozó önvallomás hiteles képet ad a drogos fejében lévő hiedelmekről, amelyek egyre szűkülő élettérbe vezérlik. A hétköznapi kifejezésekkel megírt napló szövegébe olykor-olykor rendkívül kifejező, és egészen más nyelven íródott lírai szövegek, versek jelennek meg, kiemelve az olvasót a nyomasztó helyzetekből, biztató perspektívát adva a végkifejletnek. ” ( Dr. Gerevich József )

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Publio, 2014
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633970720
>!
Publio, 2014
216 oldal · ISBN: 9789633970737

Kedvencelte 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

AeS P>!
Havasi Laura: Tűk hegyén táncolva

Alighanem ebből most csak csapongás lesz, nem összefüggő gondolatsor, de miért is lenne a megtestesült káosz végigolvasása után rend a fejemben?
Nekem nem ez az első drogos témájú könyvem, amit olvasok, meg kicsit a szakmámból kifolyólag is, meg amúgy van egy ex-heroinista ismerősöm, aki nagyon kedves nekem; a lényeg, hogy nem a nulláról kezdem, és láttam már pár dolgot a pesti éjszakában is, hogy ilyen bölcselkedőre vegyem a figurát. (Közel sem mindent! Pedig még a Kék Pont tűcseréldéjében is voltam, amíg még működött.)

Az egyik, amit nagyon fontosnak tartok ebben a könyvben, az a lecsúszás fokozatainak ábrázolása, és az a szorítás, ahogy átmegy kemény heroinfüggőségbe – az az alkudozás, hogy most már csak becsszó kettőt fog szúrni, és vége, meg hogy akkor már szokjunk rá rendesen, mielőtt leszoknánk róla, ha nem tiszteletlenség, azt mondom: klasszikus.
A másik a szülői felelősség kérdése, ezzel nem leszek népszerű, de azt gondolom, hogy szinte mindegy, mit csinálnak. Pont ez a könyv mutatja be, hogy nem abból lesz szerhasználó, akinek már a nagyapja is az volt, hanem bárkiből lehet egy-két-száz rossz döntés és a körülmények szerencsétlen együttállása folytán. Bocs.
A harmadik, hogy magyar a főhősünk, persze ez könnyen vált ki elutasítást, ha elhisszük, hogy ilyen csak a Trainspottingban van; valamint nő, és ez is nagyon fontos nekem, mert eddig csak férfitörténeteket hallottam.

(Sajnos a lírai részek nekem pont nem feküdtek, meg a tördelés, meg a két kézzel szórt felkiáltójelek sem, és muszáj bevallanom, hogy a verseket a legelsőtől kezdve át is lapoztam, sokkal jobban tetszett a reális ábrázolás.)

Ez most már kezd irgalmatlan hosszúra nyúlni, pedig még a legfontosabbat le sem írtam, hogy az az illúziója se legyen senkinek, hogy ma ez van, ami ebben a könyvben, mert ha lehet ez szörnyűbb, akkor az: betilthatatlan dizájnerdrogok, amiket naponta 10-15 alkalommal kell szúrni, ismeretlen összetevők, ismeretlen hatás, ismeretlen adagolás, meg a biofű, ami „se nem bio, se nem fű”, úgyhogy csak arra kérek mindenkit, hogy ne dugja homokba a fejét, ne tegyen úgy, mintha a drog csak a drogosok problémája lenne, és ha mást nem is tesz, olvasson sok anyagos könyvet, akár szép-, akár szakirodalmat. És ezt a könyvet is nyugodtan.

1 hozzászólás
bozs>!
Havasi Laura: Tűk hegyén táncolva

Nagyon megviselt ez a könyv!!! A most 10 évesemet nagyon féltem ettől az egésztől. Sajnos belőle kinézem ezt (de szörnyű ilyeneket gondolni a saját cuki gyerekemről), az ő nevelése el lett tolva. Valamint függő is van a közeli rokonságba és nem tudom hogyan kéne viselkedni vele. A legnagyobb baj, hogy ötletem nincs kihez lehetne fordulni, ha segítségre lenne szükség.
Tudom, tudom egy könyv miatt nem kéne tragikusan látni a jövőt, de ez felkavart.
Kíváncsi lennék, hogy megtörtént eseten alapul e ez a napló és a függők tényleg utálják magukat!?

(Lehet pár nap múlva törlöm az értékelést, de addig talán kapok ötleteket a megelőzésre. Csernus könyvét olvastam, az semmit nem mond.)

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Havasi_Laura>!

Hiszek abban, hogy legalább egyszer életünk folyamán meg kell tapasztalnunk, amit csak lehet! Nem halhatok meg úgy, hogy azon kesergek az utolsó pillanatokban, mi maradt ki az út során…

44. oldal, 08.06. - Tűk hegyén táncolva (Publio, 2014)

tamii>!

Átkarolom magányomat
Jó itt a saját ölemben.
– Hogy porzik az út a szenvedéstől?
Nem számít, semmi nem számít.
Már simára csiszoltam az éveket.
Most minden olyan egyszerű…
… Megnyugtatna ez az állandóság.
Így egyedül, kettesben magammal.
Aláírom, hogy jól érzem magam.
Másfajta örömök? Igen, biztosan léteznek,
De köszönöm, megfelel így.
Félálomban élet és halál közt.

9. oldal

tamii>!

Vajon normális az, hogy az ember minduntalan kerget valamit, amit boldogságnak nevez, és közben azt sem tudja, mi az?


Hasonló könyvek címkék alapján

Kapitány-Fövény Máté: Ezerarcú függőség
Nikki Sixx – Ian Gittins: A heroin-naplók
Pusztaháziné Gazdag Ilona: Más világ
Roberto Pacini – Giuseppe Paolino – Matteo Fiorelli – Pasquale Ionata – Maria Scotto – Raimondo Scotto: Szenvedélyek fogságában
Gyuris Petra – Meskó Norbert – Tisljár Roland (szerk.): Az evolúció árnyoldala
Rácz Zsuzsa: Kábítószeretet
Nagy Gábor – Lovass Pál: A kábítószerek világa
Szabó Győző: Toxikoma
Buzai Borbála: Sárkányos lány
Csernus Imre – Funk Sándor – Pál Ferenc – Váradi Tibor: Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak?