Apám ​szép volt 43 csillagozás

Egy heroinista vallomása
Havas Henrik – Fencsik Tamás: Apám szép volt

A ​könyv főhőse Gabka. Azért Gabka, mert az édesapja Gábor. Az apa egyébként fontos szereplő, ő Gy. Gábor főorvos az egykori Lipótról. 1998-ban öngyilkos lett. A lány akkor huszonegy éves volt, és heroinfüggő. A főorvos alkoholizmussal és egyéb szenvedélybetegségekkel küzdött. A lánya is többször gondolt öngyilkosságra, mert ezt tartotta megoldásnak. Gabka egyéves korában a szülei elváltak. Mindkét szülő újraházasodott, jöttek a féltestvérek. Gabka élete sivár, de rendezett volt. Anyjánál megtanult kulturáltan enni, az apjánál zabálni lehetett a hűtőből. Apai nagypapa és nagymama együtt járta meg Auschwitzot, anyai nagymamánál Herendivel és ezüst étkészlettel terítettek. Gabka nem kitört, hanem kilépett ebből a világból. Ivott, és majd jött Norbert a heroinnal. Aztán jöttek még sokan: bolgárok, csecsenek, albánok, dílerek, fogyasztók… és a pecók, a vécék, a kapualjak, az őrszobák, a kórházak, a pszichiátriai osztályok, az elvonók, majd a végállomás: Komló. Kecskék, napirend,… (tovább)

>!
Havas, Budapest, 2010
212 oldal · ISBN: 9789638910004

Enciklopédia 14


Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

BoneB P>!
Havas Henrik – Fencsik Tamás: Apám szép volt

Az elején volt egy időbeli ugrabugra az nem jött be, már éppen eljutottunk a gimis évekhez, aztán egyszer csak vissza mentünk egy éves korára. Ráadásul túl sok benne az ismétlés, a matek kettesét már vagy ötször leírta, meg, hogy a herointól nem megy a szex. De könyörgöm lehet, hogy ő elszívta az agyát is és nem emlékszik rá, de én elsőre is felfogtam, amit írt. A csajszival se vagyok kibékülve. Oké, hogy szar családban nevelkedett, de ez nem kifogás. Nagyon sok embernek gázos az élete és mégsem használ semmilyen tudatmódosítót. Mikor ilyeneket ír, hogy mindent egyedül kellett csinálnia, mert nem voltak barátai, de volt az a fiú, akibe szerelmes volt, de rá se hederített, tizenévesen. Most akkor barátokat keresett vagy pasikat, mert nem mindegy. Mindenhol a kettősség volt érezhető, mintha nem tudna dönteni semmiben. Persze lehet dicsérni, hogy mekkora erő kellett hozzá, hogy leszokjon és neki sikerült és bla-bla-bla. De ahhoz mekkora erő kell, hogy mikor nem sikerül semmi, az egész életed egy romhalmaz, senki nem szeret, nem törődik veled, akkor ne nyúlj ilyen sz@rságokhoz.

Zizzer>!
Havas Henrik – Fencsik Tamás: Apám szép volt

Így karácsony tájékán mindig előkerülnek az ehhez hasonló romantikus olvasmányok nagymamám polcáról. No, de komolyra fordítva a szót, egy-két bökkenő ellenére érdekes könyv. Kicsit jobban odafigyelhettek volna a szerkesztésre (Simonból Csaba lett – majd ismét Simon), a helyesírásra és a nyelvhelyességre. Én értem, hogy tükrözni szerették volna a „főhős” előadásmódját, de nálam nem fér bele az, hogy kivétel nélkül névelővel látják el a tulajdonneveket: a Csaba a Simon, a Szabolcs, a Norbert…stb. Két fő szakaszból áll a könyv, a második egy személyes naplóból áll, ott elfogadhatónak tartottam volna ezt a névelőzést, de a könyv első fejezetében nem (mivel ez nem egy hagyományos napló, hanem a könyv írói által megszerkesztett szöveg).
A tartalmához nincsen hozzáfűznivalóm, szörnyű, hogy létezik ez a probléma, de hát ez (is) a valósághoz tartozik. Gratulálok Gabkának, hogy ma már tiszta.

Carmilla >!
Havas Henrik – Fencsik Tamás: Apám szép volt

Nagyon rosszul szerkesztett, zavaros, csapongó szövegezésű könyv, rengeteg ismétlődéssel, amiből bizony lett volna még mit húzni. Gondolom, több alkalommal beszélgettek Gabkával, aki magnóra mondta a történetét, és ezt legépelték. De mintha egy kocsmapult mellett zajlott volna az egész, olyan a hangulata –, sajnos. Érdekes, hogy Havas Henrik minden hosszú combú, szőke, szexi cicában meglátja a Témát, és elgondolkodtató, hogy vajon egy csúnyácska, alacsony barnában is megtalálná-e vajon?… Gabka családja és származása sokkal izgalmasabb, mint ő maga. Bár le van festve a szomorú gyerekkor, más drogosokéval összevetve még mindig sokkal szerencsésebb körülmények közé született, s nem véletlen, hogy azóta Svájcban él boldog családi körben. Nagyon nem mindegy a háttér… Az apuka spoiler ugyan nehéz ember lehetett, de ezt Gabka öccse, Bence jobban meg is sínylette, és arra nem is kapunk választ a könyvből, hogy vele mi lett, neki sikerült-e visszatérnie az élők közé… Gabka hihetetlenül szerencsés, hogy drogkarrierje alatt nem kapott el semmilyen életveszélyes fertőzést, sosem sittelték le, és hogy ennyi abortusz után még képes volt azután gyermeket szülni. Azért őt, a spoiler család (hajdani) fekete bárányát szerintem hihetetlen szeretet veszi körül, még ha ő ennek nincs is tudatában. Nézegettem a családot a Facebookon, ahol még a 91 éves Nagyapó is aktív –, mindannyiuk könyvérdemes életutat sejtet! (Persze, Nagyapó meg is írta!) Szóval nézegettem a képeket, és kicsit irigykedtem, de még a Mikulás napi összejövetelekre is, hisz nálunk temetésen sem jön így össze a család, egyszerűen nincs olyan alkalom, amire mindenki eljönne. És eszembe jutottak azok a kábszeresek, akik a társasházunkban laktak, és akik azóta valószínűleg valahol az utcán, vagy egy romházban, részben pedig a börtönben vannak… Ez sokkal tipikusabb pálya egyébként, de nem is Havashoz illő miliő.
    Kicsit öncélúnak és bulvárszagúnak éreztem ezt a könyvet.
Nem is kicsit.

Pilla90>!
Havas Henrik – Fencsik Tamás: Apám szép volt

Nagyon megszerettem Gabkát!Annyira nyersen mesél a múltjáról le a kalappal előtte!

1 hozzászólás
Koksa>!
Havas Henrik – Fencsik Tamás: Apám szép volt

Kisebb-nagyobb hibák vannak ugyan benne, de 2010 karácsonya óta el akartam olvasni, és tetszett nagyon. Mindig is imádtam züllött emberekről olvasni.

lexa_Talmacsi>!
Havas Henrik – Fencsik Tamás: Apám szép volt

Néhol csömör, néhol megrázó, de 4 év távlatából is emlékezetes. Talán az egyetlen Havas könyv, amit jónak vélek.

Zanit>!
Havas Henrik – Fencsik Tamás: Apám szép volt

A leírás alapján – és Havas Henrik miatt – magas elvárásaim voltak a könyvvel kapcsolatban.
De sajnos nem tetszett. Maga a történet „érdekes” lett volna, de a csapongás az időben, a sok ismétlés miatt teljesen elvesztem néha a történésekben.
Ez a könyv nem méltó havashoz…


Népszerű idézetek

Carmilla >!

Amikor anyagoztam, úgy gondoltam, hogy én vagyok a világ ura, én vagyok a középpontja mindennek. Aztán újra emberré kellett változnom, vissza kellett térnem az emberek közé. Ez egy nehéz folyamat.

137. oldal (Havas, 2010)

Carmilla >!

Kombidressztől kezdve a magas sarkúig volt nálam mindenféle ideális öltözet egy komlói kecskefejéshez.

117. oldal (Havas, 2010)

Carmilla >!

Gyűlölöm a képmutatást, és gyűlölöm, ha az emberek megjátsszák magukat. Egyszer úgyis mindenki szembekerül önmagával.

140. oldal (Havas, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: képmutatás
Carmilla >!

(…) Ott ültünk egy körben, és érezni lehetett, hogy vannak, akiket szinte simogat a halál keze… Én is így ültem ott tíz évvel ezelőtt… Semmit sem tudtam, semmit sem értettem. Csak fogtam az ördög kezét.

208. oldal, Utószó (Havas, 2010)

Carmilla >!

(…) Nyilván boldog volt, hogy vele mutatkozhat, a nádszálvékony, szőke csajjal, aki fekete miniszoknyában meg bundában lófrál. Csakis feketében. Fekete, fekete, fekete, fekete, fekete csak és kizárólag fekete.

91. oldal (Havas, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: fekete
Carmilla >!

Aztán egyik reggel felkeltem, majdnem lenyeltem a fogam. Leesett az első fogam.

94. oldal (Havas, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: fog
Carmilla >!

Az én szobámban azért volt egy csomó befőttesüveg, mert azokba pisiltem. Napokig ott álltak az üvegek.

96. oldal (Havas, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: pisilés
Carmilla >!

(…) Én egyáltalán nem akartam leszokni, de annyit tudtam, hogy bele vagyok kényszerítve ebbe a helyzetbe. Aztán valahogy lehoztak a heroinról, csak gyógyszereket szedtem, és így elvállaltak a II-es női klinikán. Meg kellett szülni a gyereket, négy hónapos körül lehetett. (…)

7. oldal (Havas, 2010)

Carmilla >!

Csak négyféle ételt voltam hajlandó megenni. Egy heroinos nem nagyon eszik, de ha eszik, akkor édességet kíván. Nekem a mézes-mogyorós Corn Flakes volt a kedvenc, a meggyes Danone ivójoghurt, a Carte d'Or diós fagyi és a Milky Way karamellás tejital.

20. oldal (Havas, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: heroin · Milky Way
Carmilla >!

(…) Csak a Fekete Lyuk és a Total Car volt olyan hely, ahol elvadult, kitetovált, fülbevalós arcok járkáltak. Mindenki baseballsapkát és katonai nadrágot hordott. Ez kirívó volt akkoriban, mert a fiatalok alapvetően nem így öltöztek.

26. oldal (Havas, 2010)


Hasonló könyvek címkék alapján

James Frey: Millió apró darabban
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám
Kapitány-Fövény Máté: Ezerarcú függőség
Baráth Viktória: Egy év Rómában
Máté Gábor: A sóvárgás démona
Zacher Gábor – Karizs Tamás: A Zacher
Zacher Gábor: A Zacher 2.0
Révai Gábor: Beszélgetések a függőségről
Révai Gábor: A kisközösségekről
Martha Tailor: Drogfüggők