Álmaim ​cukrászdája 4 csillagozás

Havas Dóra: Álmaim cukrászdája

Álmaim cukrászdájában reggel ragacsos kakaós csiga, finomságokkal töltött friss croissant szendvics és istenien illatozó kókuszos cukkinis sütemény várná a vendégket, hogy később a kínálatot pohárdesszertek, tartok és torták váltsák fel. Minden nap lenne valamilyen cheesecake, posírozott körtés sütemény és természetesen pogácsa…

Ez a cukrászda nem nyit meg, de a sütemények nagyon is valósak. Ebben a könyvben azokat a receptektet gyűjtöttem össze, amelyeket a hétköznapjaim során a leggyakrabban készítek. Reményeim szerint a teljesen kezdők és a profi amatőr cukrászok is találnak kedvükre való receptet a válogatásban.

>!
Lila Füge Produkció, Budapest, 2017
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631290059

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

janetonic >!
Havas Dóra: Álmaim cukrászdája

Ebben a könyvben aztán igazán nincs semmi különös. Szépen követi az összes aktuális gasztro-trendet: a blog már réges-rég működik, (igaz, egy ideig alvó üzemmódban volt, de újjáéledt, ahogy Dóra ismét önállósodott), lett tévéműsor (a könyv pedig ennek lenyomata), és ami manapság főleg divat, karácsony előtt megjelent a Lila Füge magazin is. Mindegyik remek munka, látszik az odafigyelés és átgondoltság, de végül mégis az az érzésem tőle, hogy semmi igazán újat nem ad. Ez a könyvre is érvényes: egy csokor recept, édes és sós vegyesen, szép fotókkal, megbízható leírásokkal, de ha nem vagy kifejezetten Lila Füge rajongó, akkor nem nagyon marad más meggyőző érv mellette. A receptek közt lépten-nyomon felbukkannak a szokásos trendi sütemények: cheescake és pavlova, rugelach és bagel, na meg házi mogyorókrém, vaníliakivonat és tahina. Csak kevésnél csillant fel a szemem igazán (ilyen volt a taralli, a vietnámi gofri vagy a lehetetlen sütemény). Aki süt-főz, annak az évek során kikristályosodik egy receptgyűjteménye, és persze a gyűjtemény darabjai aztán elindulnak erre-arra, és átvándorolnak más recepttárakba is. Havas Dóra könyve is egy ilyen receptgyűjtemény – mindenki találhat benne néhányat, amit a saját repertoárba építhet, de ez nem elég ahhoz, hogy a polcomon akarjam tudni a könyvet, megelégszem a könyvtárival is.

A legtöbb figyelmet a recepteket kísérő szövegekre fordítottam most, ez az a tér, ahol nagy mozgástere van annak, aki szakácskönyvet ír. Az Álmaim cukrászdája azonban olyan szűk terepen mozog, hogy kár is végigolvasni ezeket. 3-4 soros kedves buzdítások, hogy kedvet csináljanak az elkészítéshez, olykor egy-két saját tapasztalat felidézése, de semmi igazán személyes, egymás után olvasva őket szinte egyformának is tűnnek. Hibának felróni nem tudom, mert a hangsúly mégiscsak a recepteken kell, hogy legyen, de mégis egy kihagyott lehetőség, amivel bátran lehetne játszani. Talán majd legközelebb.

Baráth_Zsuzsanna P>!
Havas Dóra: Álmaim cukrászdája

Havas Dórát azért kedvelem, mert ő az a hétköznapi lány, aki ugyanolyan, mint bárki más, nincs sok ideje, mert rengeteget dolgozik, de azért odafigyel arra, hogy a család asztalán finom és változatos ételek szerepeljenek. Afféle magyar Nigella, aki az egyszerű, de nagyszerű recepjtjeivel és természetes, közvetlen stílusával hódít a blogján és a tévében. Jót tett neki, hogy otthagyta a Street Kitchen csapatát, és újra magánzó lett, azóta szépen építgeti hosszú évek óta meglévő blogját, a Lila fügét, és a TV Paprikán is találkozhatunk vele, ahol nemrégiben futott Álmaim cukrászdája című sorozata, amely nekem nagyon tetszett, ezért nem volt kérdés, hogy beszerzem az ennek alapján készült szakácskönyvet is. Nem csalódtam, azt kaptam, amit vártam, a tévében látott receptek átlátható és precíz leírását, kiegészítve „Dórás” sztorikkal, amelyektől igazán egyedi lesz ez a szép kivitelű kötet. Az ára meglehetősen borsos, ezért inkább karácsonyi ajándéknak javaslom, mert nem mindennap dobhatunk ki 6.990 Ft-ot egy szakácskönyvre, amelyben inkább a brand-et kell megfizetni, hiszen a gyorsan elkészíthető, házias finomságokhoz nem kell extra tudás, kezdő konyhatündéreknek ugyanúgy hasznos, mint kevés idővel, ámde több gyerekkel is rendelkező anyukáknak. Igényes, jól szerkesztett, ínycsiklandozó fotókkal készült szakácskönyv, amely stablian hozza a Havas Dórától megszokott színvonalat, nyugodt lelkiismerettel pakolhatjuk fel a polcra a szerző korábbi kiadványai mellé. Biztosan nem fog beporosodni, sok ötlet van benne, amit muszáj kipróbálni.
A teljes kritika itt olvasható:
http://jusandcalzone.blog.hu/2017/11/17/konyvajanlo_hav…


Hasonló könyvek címkék alapján

Gabula András – Halmos Monika – Korpádi Péter – Patyi Árpád: Nagy Süteménykönyv
Péter Jánosné: Süteményeskönyv
Stahl Judit: Gyors muffinok
Lajos Mari – Hemző Károly: 99 sütemény és torta 33 színes ételfotóval
Korpádi Péter: Különleges muffinok
Pasch Julianna – Jámbor Mariann: Csábító házi sütemények
Korpádi Péter: Muffinok és pogácsák
Bödör Zoltánné – Kovács Zoltán: Sütemények
Horváth Alexandra: Hangulatfüggő
Csigó Zita – Liptai Zoltán: Desszertek