Parányi ​talányok 22 csillagozás

Hatvani Csaba: Parányi talányok

„Királyi kertem a szavanna”

„Csőrünk nagy dumára kész”

„Járásom és púpom ingatag”

„Fejre állhatsz! Lemásollak”

„Fejemből slag lóg le”

„Percekig percegek”

Ebben a mondókás kötetben állatok mutatkoznak be tréfásan, sokszor önmagukat is kinevetve. Vajon mely állatok mesélnek ilyeneket magukról? Fejtsd meg a parányi talányokat, s megtudod!

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Meseidő

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634577652 · Illusztrálta: Kováts Patrik

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Hatvani Csaba: Parányi talányok

Interaktív, verses ismeretterjesztő könyv az állatokról kis ovisoknak. Valami rendszer lehet, hogy jót tett volna neki, mert meglátásom szerint teljesen véletlenszerűen követik egymást az állatok, főleg a második felében, hangya lajhár cet kutya strucc a végén a sorrend, mondjuk lehet, épp az volt a koncepció, hogy változatos legyen, egy háziállat után egy vadállat, egy ízeltlábú után egy emlős stb. A fiam egy idő után már eléggé ficergett, de aztán lehet, hogy csak kezd már kinőni ebből a korosztályból vagy kevés volt benne a munkagép. Jó könyv, ismeretterjesztő is, állatos is, bevonja az olvasót is, a szöveg mennyisége is megfelel ennek a korosztálynak. Rendben van.

6 hozzászólás
csgabi P>!
Hatvani Csaba: Parányi talányok

Humoros volt, jópofa és aranyos ez a kis kitalálós könyvecske, örülök, hogy elolvashattam. Fene tudja, hogy miért, de sikerült elérnie, hogy olvasáskor én is tippeltem, melyik állatról lehet szó (jó, felnőtt fejjel nem nagy kunszt kitalálni, de akkor is elkapott a játék heve), és mindig örültem, ha jól tippeltem. :-D
Az illusztráció, hát felnőtt fejjel nem tökéletes, de nem is a felnőtteknek kell, hogy tetszen, hanem a kicsiknek, ők pedig szerintem szeretik, szeretnék a rajzokat, szóval nincsen azzal semmi baj. :-)

2 hozzászólás
meseanyu P>!
Hatvani Csaba: Parányi talányok

Nagyon jól felépített könyv, érdekesek az információk, és kivételesen a versek sem döcögnek. Nekem viszont az illusztrációk sajnos nem tetszettek.
Szavazás, ahol ti is eldönthetitek, hogy ki a legjobb: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-gyermekirodalom-kozonsegdij

9 hozzászólás
dtk8 P>!
Hatvani Csaba: Parányi talányok

Nagyon jó! Több dolgot egyesít, amit nálunk a célközönség imád. Először is állatokról szól. Az első oldalon látjuk az adott állat élőhelyét felülnézetből, de az állat elbújt, meg kell keresni (böngésző). Van egy verses találóskérdés, de ha így sem megy, akkor azt is látjuk, mi a kedvenc eledele. A következő oldalon pedig ott a megoldás, és pár érdekes információ, volt, ami nekem is újdonság volt. Jók a versek, tetszettek az illusztrációk is, és azt éreztem, végre valami új ötlet!

6 hozzászólás
Gelso P>!
Hatvani Csaba: Parányi talányok

Őszintén szólva nekem kellemes meglepetés ez a találóskérdéses könyv – bár – teszteltem a kisebbik fiammal – és akad benne több olyan feladvány is, ami elég nehéz (pl. a cet, bagoly, zsiráf, rák, mókus, kakas – amiknek a megfogalmazásaiban elrejtett terminusoknak jelentéseiben még nem feltétlenül tájékozottak a kisebbek, ezért értelmezésük nehézkes) …De többnyire a mondókák kedvesek, aranyosak, játékosak, (pl. pingvin, majom, denevér, lajhár) az ismeretterjesztő részek egy 10-12 évesnek is tartogatnak újdonságokat (és egy sokkal idősebbnek is).
Csatlakozva az előttem szólókhoz, nekem nem a cicával volt bajom, valamiért a papagáj, oroszlán olvastán szaladt ráncba a homlokom és égbe a szemöldököm.
De kifejezetten üdítő időtöltés volt a többi feladvány felolvasása és találgatása a kisfiammal. A rajzok nekem tetszettek, és a kisfiam is megerősítette, hogy neki is tetszik, mert közel áll a gyerekek világához – főleg azoknak, akik kevésbé ügyesek a rajzoláshoz, a könyv rajzai láttán megjön a bátorságuk az állatok rajzolásához.
A pármondatos ismereteket pedig külön köszönjük – nem felejtjük el pl. a zebráról, elefántról, pingvinről vagy a szúról olvasottakat. Igazi meglepetés volt ez a kopogóbogár/szú-dolog, és szembesülni azzal a tévhitünkkel, hogy a teve a púpjában nem vizet, hanem zsírt tartalékol..

Nem sejtettem, hogy a csappan (ami nem löttyen ill. loccsan) és a paréj (ami nem a paraj) megértése gondot okozhat a gyerekemnek – ugyanakkor a cibóka és a foltos nyakorján meg nekem volt problémás…

1444.

„Szúproblémák”:
https://mttmuzeum.blog.hu/2017/09/28/mi_perceg_a_faban

6 hozzászólás
krlany IP>!
Hatvani Csaba: Parányi talányok

Nagyon jó a könyv koncepciója: versike formában mesél egy állatról, a képen az élőhelye látható, meg kell keresnie a gyerkőcnek és kitalálnia mi az, segítségképen ott van, hogy mi a kedvenc eledele, lapozva egyet pedig ott lesz az állat, és pár szó róla, amolyan ismeretterjesztő üzemmódban. Ez eddig csillagos ötös… csak sajnos van benne egy-két buta dolog pl. hogy a macska kedvence a tej. ez ugye népi hiedelem, ráadásul a macskák többsége laktózérzékeny, hasmenése lesz tőle, a pici cicákra meg veszélyes is tud lenni. ne ezt tanítsuk a gyereknek, inkább az egér…

2 hozzászólás
TiszlaviczMarcsi I>!
Hatvani Csaba: Parányi talányok

A maga nemében ez egy szuper könyv – szuper szöveg még szuperebb illuszrációval: élethű, mégis mókás, kifejező, öröm nézegetni.
Ugyanakkor a szöveggel szerintem az ajánlott célcsoport nehezen boldogulna, szerintem sok olyat tartalmaznak a mondókák, amiket a kisgyerekek még nem értenek, nem tudhatnak.

2 hozzászólás
Boglárka_Madar P>!
Hatvani Csaba: Parányi talányok

Ez egy igazán jópofa mondókás könyv, laponként egyik oldalon a talány, a másik oldalon a megoldás, egy kis extrával. Az első oldalon a mondóka mellett az illusztració is próbál segíteni, hiszen valahol ott lapul elbújva a megoldás.
Jó ötletnek tartom, hogy a mondókák monoton sorát rövid kis érdekes tudnivalókkal szakítja meg az állatokról. (persze csak miután kiderül a megoldás) Biztos, hogy Dórival is el fogjuk olvasni, ovisoknak ideális választás.

A könyv bekerült a Merítés-díj 2020-as Gyermekirodalmi TOP10 listájára, itt lehet szavazni rá: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-gyermekirodalom-kozonsegdij.

1 hozzászólás
Ancsúr>!
Hatvani Csaba: Parányi talányok

Szeretem az ilyen kitalálósdi könyveket gyerekeknek. Jó, mondjuk felnőtt könyvekben is, de abból nem igazán van ilyen cuki kivitelezésű.
A mondókák jól megvoltak szerkesztve, és a képi világot is nagyon eltalálta az író.
Most először fordult meg a fejemben, hogy ezt a könyvet szívesen látnám az én könyvespolcomon is.

2 hozzászólás
Caledonia_Valley P>!
Hatvani Csaba: Parányi talányok

Aranyos találós kérdések gyűjteménye, de engem sajnos nem győzött meg. Vannak benne nagyon aranyos versikék, és természetesen mind könnyen kitalálható, de vannak olyanok is, ahol bizony nagyon döcögnek a rímek, amitől nekem (legyen bármilyen verses, rímes, mondókás stb. kötetről szó) minden alkalommal herótom van… Az illusztrációk sem szépek. :(
Gyermekek számára az aranyos találós kérdések és a sok-sok információ miatt, amit az állatokról ad érdekes lehet, de ennél minőségibb kötetek is vannak a témában a piacon. Sajnálom, hogy ez most nem nyerte el a tetszésem. :(

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

hacso>!

E-vel kezdve ecet leszek
sós vízben.
Levegőért felmerülök
több ízben.
Mérhetetlen nehéz vagyok:
száz tonna.
Mégis ennék, fáj a szilám
planktonra.
Hajt négy uszonyom,
nincs víziszonyom!

hacso>!

Tükörmódra utánozlak.
Fejre állhatsz! Lemásollak.
Emberi a szabásom.
Eltengődök banánon.


Hasonló könyvek címkék alapján

Boros Györgyi: Barátaink az állatok
Harcos Bálint – Kőszeghy Csilla: Bumburi és a tanya állatai
Mondókák, találós kérdések, versikék, dalok
Óriás mondókáskönyv
Nagy mondókáskönyv – Versikék, dalok, találós kérdések
Thorsten Saleina: Aki bújt, aki nem, kukucs!
Varga Ferencné: Sző, fon, nem takács. Mi az?
Kresz Mária: Találós kérdések könyve
Mentovics Éva – Füzesi Zsuzsa: Verses találós kérdések
Jósa Judit: Ki az a Rézmák?