Requiem 14 csillagozás

Volt egy fiú…de ki volt ő?
Hatala Csenge: Requiem

A ​népszerű kultúrdetektív újra akcióban!

Volt egy fiú… akinek emlékére a Karthago együttes 1981-ben megírta a Requiem című slágerét. A dal országos és nemzetközi sikereket aratott, a mai napig több ezer ember énekli a koncerteken, ihletőjére mégis nagyon kevesen emlékeznek.

Ki volt a székesfehérvári koncerten elhunyt fiú? Vajon mi történhetett vele azon a sokat emlegetett, februári estén, és miért nem mesélte el még senki a történetét? Hatala Csenge Requiem című nyomozási naplójában többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Csenge további izgalmas dilemmák nyomába ered: Kitiltották-e a Karthago zenekart Fejér megyéből a koncerten történt, tragikus esemény miatt? Kik azok a csövesek? Mi a közös a Technokol Rapidban és a Parkánban? Hogy született meg a Requiem című, híres dal, és milyen fogadtatása volt, amikor először játszották?

Hatala Csenge a valós eseményeken alapuló történetek megszállottja. Első könyvében, a Hírzárlat című… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
160 oldal · ISBN: 9789632936864
>!
Athenaeum, Budapest, 2017
156 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632936765

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

>!
White13 P
Hatala Csenge: Requiem

Hatala Csenge: Requiem Volt egy fiú…de ki volt ő?

A könyv szuper! Nyomozási napló, érdekes,okosan felepitve. Nem hosszu, megis ezer dolog van benne. Egy korszak, annak zeneje es zenekarai, társadalom, fiatalok es mindennapok. Összetett és érdekes, informatív. Es orakat lehet rola beszelni, megtortent, a legjobb barátnőmmel hosszasan taglaltuk. Ajanlom! Konyvbemutato es sajtotajekoztato junius 8-an lesz, reszletek majd az Athenaeum falán. :)

2 hozzászólás
>!
tmezo P
Hatala Csenge: Requiem

Hatala Csenge: Requiem Volt egy fiú…de ki volt ő?

„Ez egy olyan történet, amit nyomozati anyagok nélkül lehetetlen alátámasztani. Az iratok pedig eltűntek.”

Nekem teljesen új ez a történet. Ezidáig nem hallottam a fiúról, bár a dalt ismertem, az eredetét azonban nem. Szomorú, és rejtélyes történet az övé, nem sokat lehet megtudni a pontos okról, miért halt meg azon a koncerten. Eltűnt minden nyom, amiből kiderülne miért, csak néhány emlék maradt.
Tetszett a könyv felépítése, mert a fiúról is szólt, és a zenekaról is. Olvashattam a 70-es évek végéről, a 80-as évek elejéről, hogyan éltek/szórakoztak a fiatalok, hogyan működtek a magyar rockzenekarok.
Nagyon jól látszik, hogy az akkori rendszer, a politika, fura dolgokat produkált.
„(…) a szocialista érában tabutémának minősült a kábítószer használata, (…)”

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Hatala Csenge: Requiem

Hatala Csenge: Requiem Volt egy fiú…de ki volt ő?

Van egy dal, amely nélkül nincs Karthago-koncert. A Requiem egy fiú emlékére íródott, aki a zenekar székesfehérvári koncertjén halt meg 1981-ben. De ki volt ő, és mi okozta a halálát? Ennek a rejtélynek járt utána Hatala Csenge, és egy nyomozási naplóban osztotta meg velünk azokat az információkat, amelyeket kutatásai során talált Dezsőről. Mert így hívták azt a 16 éves fiút, akinek teljesen értelmetlen halála a hazai rockélet egyik legnagyobb mítosza lett. Jó néhány momentumról sikerült bebizonyítani, hogy nem felelnek meg a valóságnak, de ennyi év távlatából már nyilván nem lehetett mindent kideríteni, mivel a legfontosabb bizonyítékok (boncolási jegyzőkönyv, rendőrségi jelentés, stb) elvesztek. Ennek ellenére érdemes végigolvasni ezt a vékonyka kötetet (150 oldal), mert egyrészt egy izgalmas nyomozás részesei lehetünk, másrészt pedig igazi időutazáson vehetünk részt, betekintést nyerhetünk a 80-s évek magyar rockéletébe, sok érdekességet megtudhatunk a Karthago zenekarról (amelynek az igazi áttörést pont ez a dal hozta el, a mai napig ez a legismertebb számuk), és üdítő módon nem bulvár szinten meséli el a család tragédiáját a szerző, hanem tiszteletben tartja az elhunyt fiú emlékét. Nemcsak rajongóknak ajánlom ezt a könyvet, hanem mindenkinek, akit érdekel, hogy ki volt az a fiú, aki most már mindig velünk marad, amíg halljuk az elefántdübörgést…
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/07/06/konyvkritika_h…

>!
M_Annie_99
Hatala Csenge: Requiem

Hatala Csenge: Requiem Volt egy fiú…de ki volt ő?

Azt hiszem, mindenki ismeri, akár csak hallásból is, a Karthago együttes Requiem c. dalát. Ha az egész dalszöveg nem is, de az a bizonyos kérdés nagy valószínűséggel sokaknak ismerősen cseng: „Ugye eljössz még?”

1981-ben, a zenekar székesfehérvári koncertjén egy fiú meghalt a Karthagóért, s a rockzenéért – az ő emlékére született ez a dal, s vele együtt ez a könyv is. Hatala Csenge megpróbál fényt deríteni arra, hogy ki is volt ő, s mi történt vele azon a végzetes estén.

„Ez a fiú azonban sosem tért vissza a koncertről.”

Ha az anyukám nem mesél nekem erről a történetről, biztosan nem foglalkoztatott volna engem is a kérdés, hogy mégis miféle tények, okok állhattak ennek a tragédiának a hátterében, amit a mai napig homály fed.

„Volt egy fiú és volt egy lány”

Az igazat megvallva, nem tudtam, hogyan álljak ehhez a könyvhöz, de végtére is győzött a kíváncsiságom, és izgatottan kezdtem bele az olvasásba, hogy hát akkor most fény derül az igazságra. Ahogyan egyre jobban belemélyedtem Csenge kutatásába, úgy tudtam egyre jobban elképzelni azt a világot, amiben ez a név nélküli fiú élt, a mindennapjaival, és a családi hátterével együtt.

„S a fiú elindult az álmok útján”

Elképesztő volt megismerni őt a rokonai, és a barátai visszaemlékezésein keresztül, akik ezzel próbálták segíteni az írónő munkáját. Ezen felül még a kutatási adatok/eredmények botránkoztattak meg, s olyan heves érzelmeket váltottak ki belőlem, amire egyáltalán nem számítottam. Egyszerűen nem fért a fejembe a gondolat, hogy valakinek így kellett eltávoznia innen, ráadásul egy majdnem velem egykorú gyerekről van szó! Nem is tudom, hogy inkább felháborodtam, dühös voltam, vagy esetleg a fájdalom beszélt belőlem, amikor az ismerőseimnek meséltem közvetlenül az olvasás befejezése után a naplóról.

„Volt egy fiú, s egy forró délután,
Eltévedt végleg az élet útján”

Miután kipanaszkodtam magam a barátaimnak, leültem az anyukámmal beszélni róla, hiszen ő keltette fel az érdeklődésemet a történet iránt, s mivel nem csak én lettem rettentően kíváncsi, mielőtt belefoghattam volna, ő már el is olvasta a könyvet. Mint utólag kiderült, eléggé eltér a véleményünk, ami a Requiemet illeti, mivel az anyukámnak valamilyen szinten hiányérzete volt a befejezés után. Annak ellenére, hogy véleménye szerint tökéletesen volt ábrázolva a hetvenes évek világa, s az akkori tinédzserek élete, ő nem érezte úgy, hogy bármilyen többletinformációhoz jutott volna a napló révén. Tegyük hozzá, hogy ő jóval többet tudott az esetről, (beleértve a felmerült sztereotípiákat is a fiú halálát illetően) és az adott korról, mint például én, aki mondhatni most hallott először a sláger mögött megbújó, valóban megtörtént esetről.

„Mi várunk rád, ha szól a dübörgés”

Ahogy Csenge mondja a naplóban: „Talán minden egészen máshogy történt. Talán éppen így.”

Úgyhogy drága könyvmolyok: ha egy olyan érzelmi hullámvasútra vágytok, amit egy ténylegesen megtörtént eset tud nyújtani nektek, a maga sajátos módján, akkor ne habozzatok. A Requiem csak rátok vár.

„Ugye eljössz még?”

http://laplaputan.blogspot.com/2017/06/ertekeles-hatala…

>!
jaspi 
Hatala Csenge: Requiem

Hatala Csenge: Requiem Volt egy fiú…de ki volt ő?

Nekem nagyon tetszett ez a kötet. Fiatalos nyelvezete miatt nemcsak a régi Karthago rajongók számára élvezetes, hanem a mostani tinik számára is. A nyári szünet első napján lejátszottam a dalt a tizenhat éves lányomnak, és a kezébe nyomtam a könyvet. Este azzal adta vissza, hogy elolvasta, tetszett. Fő kérdése az volt, hogy megvan-e Hatala Csenge másik könyve, mert azt is szeretné elolvasni.
Nagyon jó a kötet felépítése is. Az egyes fejezetek címe és tartalma ugyanis a dal sorait követi. Ahogy haladunk előre a dalban, egyre többet tudunk meg a valós hátteréről is. Az is nagy erénye a könyvnek, hogy nincs túlragozva (150 oldal). A szerző éppen annyit írt, amennyi az ismeretek átadásához, a megértéshez kell. Látható, hogy korrektül utánajárt a dolgoknak, és mindezt kellő alapossággal, méltó módon foglalta össze a kötetben.
Érdemes elolvasni.

>!
Arabella
Hatala Csenge: Requiem

Hatala Csenge: Requiem Volt egy fiú…de ki volt ő?

A dalt ismertem, a történetet nem. Annyi változás történt, hogy ha meghallom majd a dalt mindig eszembe fog jutni egy fiú, aki nem kelt fel a földről egy koncert után. Nagyon sajnálom és nem lett volna szabad ennek megtörténnie. Egy fiatal fiú egy fiatal élet egy tragédia. Köszönjük Hatala Csenge, hogy megírtad ezt az „emlékkönyvet”.

>!
WerWolf
Hatala Csenge: Requiem

Hatala Csenge: Requiem Volt egy fiú…de ki volt ő?

Nehéz csillagozni egy nyomozási naplót, hiszen teljesen más kritériumoknak kell megfelelnie, mint egy regénynek.
Hatala Csenge jelen könyve megpróbálja feltárni a Karthago koncerten 1981-ben meghalt fiú rejtélyes esetét. Szinte a lehetetlenre vállalkozik.
A falak mellett, amikbe Csenge ütközött a nyomozása során, egy nagyon jó korrajzot kapunk a hetvenes-nyolcvanas évek Magyarországáról. Bepillantást nyerhetünk a munkásosztály mindennapjaiba és a lázadó fiatalság kitörési próbálkozásaira. Az államilag ellenőrzött és felügyelt zenei piac kulisszái mögé is benézhetünk.
A szocialista álom és a magyar valóság igen távol estek egymástól. A könyveb azt is jól láthatjuk, hogy mennyire.
Amit én szerettem volna kapni ettől a könyvtől, annak nagy részét meg is kaptam. Rockerként kíváncsi voltam, hogy mennyire volt más élete egy rajongónak abban az időben. Ha összevetem az én fiatalságommal, akkor azt kell mondanom, hogy az elvekben nagyon is megegyezett, de a körülmények teljesen mások voltak.
Csenge egy tragikus történeten keresztül mutatja be azt a világot, ami már elmúlt, de sok embernek az volt az ifjúsága. A rock, Karthago, Omega, stb… kedvelőinek pedig külön ajánlott a könyv.

>!
klodin
Hatala Csenge: Requiem

Hatala Csenge: Requiem Volt egy fiú…de ki volt ő?

Nagyon élénken felidézte bennem mindazt, amit a nyolcvanas években megéltem (bányaváros, panelrengeteg, három műszakban dolgozó szülők, "csöves"korszak, koncertek, kitörési vágy az unalomból, szürkeségből).
Néhány óra alatt elolvastam, azóta is a hatása alatt tart. Ki tudja…. rosszkor rossz helyen, rossz társaságban…akár többünkkel is megtörténhetett volna.
És most sincs ez másképp…

>!
Citadella
Hatala Csenge: Requiem

Hatala Csenge: Requiem Volt egy fiú…de ki volt ő?

„De vajon mi történt azzal a tizenhat éves fiúval 1981. február 13-án a székesfehérvári Köfém Sportcsarnokban? Halálának okát a mai napig csak találgathatjuk. Különféle legendák keringenek arról, hogy az akkoriban elterjedt szipuzás vagy a gyógyszerekre ivott alkohol áldozata lett, vagy netán összetaposta a tömeg. Esetleg a három így együtt. Akármi is történt, a tragédia körülményei a mai napig tisztázatlanok.” – írja Hatala Csenge a Requiem című könyvében. Szigeti Ferenc megírta a Requiem című dalt. Nincs koncert a Requiem nélkül, a Karthago minden koncertjén követeli a közönség. Miért lett kultikus dal? Mi történt azon a koncerten? Rengeteg kérdés van, de kevés a válasz. Pedig Hatala Csenge mindent megtett annak érdekében, hogy megtudjuk, mi is történ.

>!
Aemitta
Hatala Csenge: Requiem

Hatala Csenge: Requiem Volt egy fiú…de ki volt ő?

Nagyon nem… dióhéjban.


Népszerű idézetek

>!
tmezo P

KARTHAGO
REQUIEM
Szigeti Ferenc

Volt egy fiú és volt egy lány
A fiú elindult az álmok útján
Volt egy fiú és volt egy lány
A lány még most is várja talán

Elindult a fiú a fények útján
Elhitte az álmok furcsa hangját
Csalóka színét

De ugye eljössz még
Ugye eljössz még
Ha hallod majd az elefántdübörgést
Ugye eljössz még
Talán eljössz még
Mi várunk rád ha szól a dübörgés

Volt egy fiú, s egy forró délután
Eltévedt végleg az élet útján
Eltévedt fiú, olyan, mint bármelyikünk
Szerette az életét és az álmait

Elindult ő a fények útján
Elhitte az álmok furcsa hangját
Csalóka színét

De ugye eljössz még
Ugye eljössz még
Ha hallod majd az elefántdübörgést
Ugye eljössz még
Talán eljössz még
Mi várunk rád, ha szól a dübörgés

Ugye eljössz még
Ugye eljössz még
Ha hallod majd az elefántdübörgést
Ugye eljössz még
Talán eljössz még
Mi várunk rád, ha szól a dübörgés

Ugye eljössz még

5-6. oldal

Hatala Csenge: Requiem Volt egy fiú…de ki volt ő?

>!
shadowhunter1975 P

– Van egy dal, ami nélkül nagyon nehéz elképzelni egy igazi Karthago-koncertet.

(első mondat)

Hatala Csenge: Requiem Volt egy fiú…de ki volt ő?


Hasonló könyvek címkék alapján

Gergely Anna: A székesfehérvári és fejér megyei zsidóság tragédiája
Ágoston Béla: Bory Jenő és a székesfehérvári Bory-vár
Kovács Péter: A Bory-vár
Bodnár Gyula (szerk.): Székesfehérvár
Polgárdy Géza: Székesfehérvár és környéke kalauza
Laczkó Gábor – Zágoni Balázs: Székesfehérvár
Banizs Károly: Székesfehérvár zöld arca
Fitz Jenő: A székesfehérvári középkori bazilika
Cs. Dobrovits Dorottya: Székesfehérvár – Székesegyház
Csutiné Schleer Erzsébet: Székesfehérvár – Rác utca, Ráctemplom