Mozgóképkultúra ​és médiaismeret – Tankönyv 12-18 éveseknek 7 csillagozás

Hartai László – Muhi Klára: Mozgóképkultúra és médiaismeret – Tankönyv 12-18 éveseknek Hartai László – Muhi Klára: Mozgóképkultúra és médiaismeret – Tankönyv 12-18 éveseknek

Hogyan, ​milyen „szabályok” szorításában mesélhetik el a filmkészítők a történeteket nekünk a moziban? Hogyan épül fel egy izgalmas üldözés vagy krimifordulat? Miért, hogy azt is látni véljük a képen, amit meg sem mutatnak nekünk? A tankönyv Mozgóképkultúra fejezetei a mozgókép kifejezési lehetőségeit a filmtörténet gazdag anyagából vett művek segítségével mutatják be, hiszen ennek az új nyelvnek a legszebb példái, a „nyelvhasználat” legárnyaltabb darabjai a filmnek köszönhetőek. Látni fogjuk azt is, hogyan lehet a mzgókép nyelvén hatékonyan és pontosan közölni a világ eseményeit, akár egy olyan „eseményt”, mint a legújabb mosópor, vagy CD felbukkanását az üzletekben. A Médiaismeret többnyire a század második felének uralkodó médiumával, a televízióval foglalkozik, televíziós műsortípusokat, illetve magát a televíziós jelenséget mutatja be. Az utolsó fejezetben pedig a napjainkban születő új kommunikációs formák – mint a multimédia, vagy az internet – jövőnkre, s a mozgóképi… (tovább)

>!
Korona, Budapest, 2004
366 oldal · ISBN: 9639036544
>!
Korona, Budapest, 1998
366 oldal · ISBN: 9639036544

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Stephanie_Ford_és_Városi_Emese IP>!
Hartai László – Muhi Klára: Mozgóképkultúra és médiaismeret – Tankönyv 12-18 éveseknek

Ismétlésként olvastam. A fiam még ebből a könyvből tanult jó rég, én meg… A tantárgyunk neve filmismeret volt a mozigépész tanfolyamon, és azt kell mondjam, már a ’80-as évek végén jól lefedte ezt a könyvet. Persze azóta tovább dagadt a médiauniverzum. Sajnos az anyaga kissé elavult már, ugyanakkor pl. a filmelemzések most is megállják a helyüket. Nekem egy kicsit kevés volt, megfigyeléses feladatok helyet jobban belemerültem volna a jelenség pszichológiai hátterébe, hogy csak egy példát említsek.

Pennmenelien P>!
Hartai László – Muhi Klára: Mozgóképkultúra és médiaismeret – Tankönyv 12-18 éveseknek

Alig használtuk igazából az órákon, csak pár fejezetnél volt kötelező ebből olvasni az anyagot. Én viszont elolvastam, mert érdekelt és jó is volt akkor, nyilván egy technikailag fejlődő területen a friss infókat is össze kellett szedni, de alapnak szerintem jó.

zonga>!
Hartai László – Muhi Klára: Mozgóképkultúra és médiaismeret – Tankönyv 12-18 éveseknek

Strukturálatlan, logikátlan, nehezen követhető. Vannak benne jó dolgok, de tankönyvként azért nehezen használható.

Képopera P>!
Hartai László – Muhi Klára: Mozgóképkultúra és médiaismeret – Tankönyv 12-18 éveseknek

Nagyon szerettem, a mai napig építkezem a belőle szedett okosságokból. Persze nem volt utolsó megnézni hozzá az Andalúziai kutyát és részt venni a gimis filmklub vetítésein és beszélgetésein. Kifejezetten élmény volt utána megfigyelni a filmekben a tanultakat. Később a fősulin egy jóbarátnőm a vizsgájához is fel tudta használni effektíven.


Hasonló könyvek címkék alapján

Király Jenő: Frivol múzsa I-II.
Király Jenő: Mágikus mozi
Kovács András Bálint: A modern film irányzatai
Honffy Pál: Képek, mozgó képek, hangos képek
Tóbiás Áron (szerk.): Filmkönyvek könyve
Rajnai András: Sugarakból teremtett világ
Karig Sára (szerk.): Barátok, rokonok
Király Jenő: A fantasztikus film formái
Bölcs István – Cseres Miklós – Lukács Antal – Ranódy László: Film, rádió, televízió