Biri ​és Bori 79 csillagozás

Hárs László: Biri és Bori Hárs László: Biri és Bori Hárs László: Biri és Bori

Hárs László nagy sikerű regényének harmadik kiadása lányokról szól lányoknak. Illetve: különösképpen egy lányról, aki egy személyben két szerepet játszik: önmaga ikertestvére is. Boróka Biri szerény, vidám vidéki kislány, aki az egyik budapesti tér huligánjainak szemtelenkedéseiért úgy fizet, hogy maga huligánabbnak, szemtelenebbnek tetteti magát minden huligánnál… Hogyan játssza el két szerepét, és hogyan diadalmaskodik végül Biri igazi „énje” a nyegle Bori felett – erről szól a regény, melyben vidám és ábrándos, hangos és halk, jó modorú és modortalan pesti fiúk és lányok ismerhetnek magukra a kalandos történet olvasása közben.

Eredeti megjelenés éve: 1964

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pöttyös könyvek

>!
Móra, Budapest, 1986
182 oldal · ISBN: 9631142698 · Illusztrálta: Mészáros Márta
>!
Móra, Budapest, 1978
182 oldal · ISBN: 9631142698 · Illusztrálta: Mészáros Márta
>!
Móra, Budapest, 1974
154 oldal · ISBN: 9631100405 · Illusztrálta: Réber László

1 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Boróka Biri · Csöpi · Glatter Frigyes (Glatyi) · Karesz · Mokány · Pupák úr · Tuskólábú


Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
EssentialHencsi P
Hárs László: Biri és Bori

Ez a pöttyös könyv kimaradt annak idején, és most meg kiderül, hogy ez megvan nekem „ifjúsági rádiójáték” formában, A Jázmin téri ikrek címmel. Azt meg jó sokszor hallgattam ahhoz, hogy minden szereplőhöz tudjak egy hangot társítani, így még élvezetesebb volt az olvasás. Szeretnivalóan kedves könyv, a hatvanas évek huligánsága pedig kimerült abban, hogy a pad helyett a támlán ült a galeri. Micsoda fertő!

>!
icu79 P
Hárs László: Biri és Bori

Ez is kimaradt a gyerekkoromból, de örülök, hogy végül, kissé megkésve a kezembe került. Nagyon jópofa a történet és maga az ötlet is, amit Biri kieszel és ügyesen végig is viszi tervét. Nagyon szurkoltam neki! Különösen tetszett benne, hogy a könyvek által kipallérozott fantáziája segítette hozzá a cselhez. :)

1 hozzászólás
>!
mohapapa I
Hárs László: Biri és Bori

Szerencsére nem hittem a fülszövegnek, miszerint Hárs László könyve „lányokról szól lányoknak”. Egy pillanatra megtorpantam tőle, de aztán legyintettem rá. Jól tettem.

A kis pöttyös regényről azok a jó kis szerepcserélős kabarék, meg régi magyar filmek jutottak eszembe, amikor mindenki kever mindenkit mindenkivel, az ember csuda jókat kacag rajtuk, aztán el is feledi az egészet, csak a fíling marad meg hosszú időre.

Szóval nem lánykönyv ez kérem, ez a szöveg csupán promóció. Már csak azért sem igaz a reklámduma, mert a spoiler kívül a többi főszereplő (5!) mind fiú. (Beeee!)

A történetről nem is mondok semmit. Egyfelől, mert merő spoiler lenne az egész, másfelől mert a lényeg nem is annyira a történetben, bár az sem rossz ám!, hanem inkább a stílusban van. Hárs László írt egy előszót a hetvenes években a hatvanas években született könyvhöz, s azt mondja, hogy annyira mai volt a hatvanas években, hogy a hetvenes évek már túl is haladta. De nem is. Egyetlen problémám volt csak: fogalmam sincsen, milyen az a csibésznadrág? A többi rendben volt, képben voltam.

Azt mondom én, kérem szépen, aki kedves, vidám, könnyed történetet akar olvasni, nemre, életkorra való tekintet nélkül olvashatja a Biri és Bori-t! Jókat fog derülni rajta, komolyan! Azt pedig elárulom, hogy Bori és Biri egyik randihelye, a Flórián téren álló ház, amelyben a Felszabadulás mozi volt egykor, tavaly nyárig az otthonunkat adta. Ettől még inkább szívcsücsök a könyv, bár semmilyen értékét ne emeli, csak a személyes érintettséget.

Azt mondjuk sajnálom, hogy nem a Réber Lászlós illusztrációkkal olvastam.

1 hozzászólás
>!
csepergő
Hárs László: Biri és Bori

9 éves voltam azon a nyáron, amikor először olvastam. A nagymamám ablakának széles párkányán kuporogva olvastam Borókáék történetét, és közben arra gondoltam, milyen jó lehetne egy ikernővér vagy éppenséggel miért ne játszhatnám el magam a saját Borimat. Tulajdonképpen mindenkiben ott él egyszerre Biri és Bori is, a körülményektől függ, hogy épp melyikőjük lép ki aznap az ajtón. :)

>!
Gikkus
Hárs László: Biri és Bori

Nagyon tetszett ez a kis történet! Könnyed, vidám olvasmány, ami jól jön, hogy a suliidőszakban ki tudjon kapcsolódni az ember. Hihetetlen, de az előreutalásai kifejezetten tetszettek! Ilyet sem mondtam még soha! Sőt, pont az előreutalások tették élvezetessé! Személy szerint 10-12 éveseknek ajánlanám leginkább, de idősebbeknek is ajánlom, ha egy kis időre le akarják tenni az aktuális kötelezőt… Eléggé rövid, két-három óra alatt kiolvasható kissé kiszámítható, de mégis érdekes és élvezhetően aranyos kisregény.
Nekem jobban tetszett, mint jó néhány, mostanában felkapott regény…

>!
PTJulia P
Hárs László: Biri és Bori

Minden „őskoriságával” együtt csak szeretni lehet ezt a történetet.
("haj, ezek a mai fiatalok!" Ha ennyi lenne csak a huligánság, ami ebben a könyvben megjelenik…)

1 hozzászólás
>!
Lahara ISP
Hárs László: Biri és Bori

El is felejtettem, hogy ez ilyen jó könyv, izgalmas meg vicces, és legfőképp kicsit elgondolkodtató, hogy merjük-e magunkat fölvállalni, vagy inkább játsszunk szerepet. Én mondjuk az előbbire szavazok. Nem mai könyv, mégis ajánlom a mai kis- és nagykamaszoknak is! Fiúknak ugyanúgy, mint lányoknak.

>!
Lalauda
Hárs László: Biri és Bori

Egyik kedvenc pöttyös könyvem. Végig érdekes, izgalmas és vicces. Persze kicsiként jobban élveztem, de még így is élvezhető volt.
Biri és Bori közül én is biztos Birit választanám. Egyébként a kedvencem Pupák úr.

>!
Habók P
Hárs László: Biri és Bori

Jaj, nagyon szerettem már kamasz koromban is, aztán fiatal felnőttként újra a kezembe került. (Ott is maradt.) Élveztem a kettős játékot, a fiatalok csatározását, a finom nevelési szándékot a Jókai összessel. Csak a Bérglatyi szerepe nem volt egész világos, de istenem, ennyi jó mellett ez is elfér.

>!
Sás
Hárs László: Biri és Bori

Inspiráló egy regény, kamaszkor előtt olvasva, szerintem kilenc évesen épp időben nyomták a kezembe. Ettől ihletve kértem az első magassarkúmat. Persze csak jó pár évvel később kaptam meg.


Népszerű idézetek

>!
Szelén

– Nem láttátok a rumosüveget? (…)
– Rumosüveg? – Gyula bácsi komor arccal meredt Lonci nénire. – Láttam bizony. A ház előtt sétált, és azt mondta, randevúja vagy egy konyakosflaskával.

135. oldal - IV. Rengeteg randevú, váltott ikrekkel: 6. (Móra, 1974)

>!
Beni

Csak szegény kis Pupák úr járt-kelt komoran és kétségbeesetten. Újból és újból arról faggatta a galerit, Vilit, még magát Boróka Birit is, hogy: hol van Boricska, miért nem jön soha Boricska, mi történt az ő Boricskájával?
Hűséges kis szívét nem vígasztalta meg se csoki, se homokozójáték, se képeskönyv.
Talán majd a múló idő meghozza számára is a feledést és a vigaszt, hiszen még olyan fiatal – mindössze négyéves.

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Boróka Biri · Pupák úr
>!
TCV

Azt viszont mind a négy hasonlat szerzője első látásra megállapította, hogy a kötet nem valami pöttyös fedelű lányregény, afféle nyafka limonádé, amibe soha sincs egy jóképű bunyó, nem is gügye képeskönyv, amit a homokpogácsát sütő pockok szoktak magukkal hurcolászni. Ez valami egészen más: gazdátlan könyv, kóbor regény, vad kötet, amely még nincs nyereg alá törve.

21. oldal, 1. fejezet, 5. rész (Móra, 1964)

>!
Beni

A kis pupák sértődötten rápillantott. Ajkát duzzogva lebiggyesztette. Aztán felkelt, keresztülgázolt a homokozón, és úgy telepedett le a betonperemre, hogy a hátát mutatta a nevetőnek. Ez a hát csupa megvetés és sértett méltóság volt, minden porcikájából sugárzott a vihogó lányok iránti mélységes lenézés.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pupák úr
>!
Szelén

(…) a valóságban minden „ha”-k és „volná”-k nélkül történt és történik, mert ugyanazt a pillanatot nem lehet kétszer és kétféleképpen átélni, vagy ahogy ezt a görög bölcs mondta: „Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba.”

113. oldal - IV. Rengeteg randevú, váltott ikrekkel: 2. (Móra, 1974)

>!
Szelén

És ezzel teljesen új korszak kezdődött Biri életében, noha erről őneki magának sejtelme se volt.
Ennek következtében azt se gyaníthatta, hogy ez a korszak kizárólag az ő életében új (no és esetleg még Boróka Boriéban), de egyébként sokkal régibb, és úgyszólván egyidős az emberiséggel. S mivel mindezt nem tudta, hát azt se gyanította, hogy hiába írták már meg ezt a fejezetet sok százmilliószor, a saját fejezetét mindenkinek újra és egyedül kell megkezdenie, akárcsak például a születést.

109. oldal - IV. Rengeteg randevú, váltott ikrekkel: 1. (Móra, 1974)

Kapcsolódó szócikkek: Boróka Biri
>!
PTJulia P

S gondolom, arra se emlékszel már, amikor az akkori felnőttek fejcsóválva néztek titeket, vagyis az akkori tizenéveseket, és hol csüggedten, hol feháborodottan hangoztatták: „Haj, haj, ezek a mai fiatalok!” Amiben lényegében teljesen igazuk volt, mert a fiatalok mindig maiak. Mivelhogy a holnapiak még nem fiatalok, legfeljebb csecsemők, míg a tegnapiak már nem fiatalok, hanem felnőttek. Mégpedig olyan felnőttek, akik fejcsóválva nézik a maguk korának mai fiataljait, és hol csüggedten, hol felháborodottan hajtogatják: „Haj,haj, ezek a mai fiatalok!”

7. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jean Webster: Gólyaláb apó
L. M. Montgomery: Barátságok
Thury Zsuzsa: Mostohatestvérek
Szili Leontin: Katinka
Győry-Kiss Mária: A kis kócos
G. Szabó Judit: A Madárijesztő-ház
Fődy Kitti: Remény
Beczássy Judit: Márta
Thury Zsuzsa: Zalai nyár
Varga Katalin: A zöld torony