Harry ​Potter – Utazás a mágia történetében 21 csillagozás

Harry Potter – Utazás a mágia történetében

A Harry Potter megjelenésének 20. évfordulóját ünnepelve ismerkedj meg a British Library Harry Potter – A mágia története című kiállításán bemutatott varázslatos tárgyakkal! A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában oktatott mágiaágakat sorra véve a varázslás több ezer éves múltja tárul fel e könyv lapjain. Ismerd meg az alkímia világát, készíts magadnak saját bájitalt, csodálj meg egy igazi mandragóragyökeret, tudd meg, valóban létezik-e a bezoárkő, böngészd Leonardo da Vinci jegyzetfüzetének lapjait vagy a csillagos ég legrégebbi atlaszát! Ráadásként J.K. Rowling eddig publikálatlan rajzai és kéziratai révén a könyvsorozat megalkotásának folyamatába is bepillantást nyerhetsz!

Eredeti mű: Harry Potter – A Journey Through A History of Magic

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Animus, Budapest, 2018
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245477 · Illusztrálta: Jim Kay, Olivia Lomenech Gill

Most olvassa 6

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 168

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
tonks
Harry Potter – Utazás a mágia történetében

Bár több módon is ünnepelhetik a rajongók, hogy „20 éves a Harry Potter”, azt se feledjük, hogy magyarul 2008 februárjában jelent meg a Halál ereklyéi és azt a mindenit! 10 év; bevallom, ez kicsit jobban meghat, mint a 20-as jubileum, pedig éppúgy emlékszem a kezdetekre, mint a befejezésre. Emlékszem, hogy az utolsó, hetedik kötettel direkt lassan haladtam, beosztottam a naponta elolvasható fejezeteket, mert féltem a búcsútól. Mert bár az akkori énem tudta, hogy a három jóbarát örökre velem marad, arra azért nem gondoltam, hogy ennyire a köztudatban fog maradni J. K. Rowling világa. Bár bőven húzom a szám egy-két dologra, amit feleslegesnek és/vagy bőrlehúzásnak érzek, általában a kíváncsiságom győz.
És az Utazás a mágia történetében a lehető legjobb dolog, amire kíváncsi lehettem. Már ahogy a pultra tették elém a könyvesboltban, már attól levedlettem 26 éves-higgadt-komoly-emancipált-nő mivoltomat és újra vigyorgó kiskamasszá változtam. Gyönyörű ez a kiadás, színes és súlyos lapokkal, sok érdekességgel. Egy átlagos csütörtök délutánt remek szórakozássá varázsolt. He-he.
Én szeretem Jim Kay illusztrációit, úgyhogy jó volt újra megnézegetni őket és őt is kicsit jobban megismerni. A British Library pedig tényleg apait-anyait beleadott, rengeteg érdekes tárgyat bemutatnak (biztos klassz őket élőben is látni). Egy-két dolog elég felszínesen van ugyan bemutatva, de a többi kárpótol és logikusan követik egymást a fejezetek. A kedvenceim Rowling kézzel írt vázlatai, rajzai, lapjai voltak, elég jól ki tudtam silabizálni a kézzel írott oldalakat is, pedig közel sem tökéletes az angolom. Nagyon érdekes, mennyi minden változott a végső verziókig.
Ami azért érződött, hogy alapvetően gyerekeknek készült ez a kiadvány, érdekes kísérleteket is kínál nekik a kötet, valamint szerintem erősen inspirál arra, hogy utánanézzünk egy-két dolognak a történelemben – nekem legalábbis égett a kezeim alatt a google.
Már a könyv felénél tartottam, amikor végre beugrott, mire is emlékeztet ez a kötet: a saját, gyerekként készített Harry Potter mappámra, amiben voltak újságkivágások, kézzel írt roxforti levél, varázsigék gyűjteménye, órarend, stb. Nagy szeretettel készítettem annak idején és úgy érzem, ez a kötet (és kiállítás) is ugyanígy készült.

>!
mosolytó
Harry Potter – Utazás a mágia történetében

Alapjában véve nem rossz. Alapjában véve egyébként is Harry Potteres hangulatban vagyok, szóval jókor kapott el. S mivel a születésnapomon jelent meg – de sajnos csak utána másfél héttel kaptam meg –, már rögtön egy jó pontja volt.
Alapjában véve elmúlt húsz éves a Harry Potter. Vagyis a Bölcsek köve. És akkor ünnepeljünk. És akkor adjunk ki ezzel kapcsolatban valamit, amit megint megvesz a Harry Potteren felnőtt fiatalság – ma már fiatal felnőttség. És persze megvettem, itt vagyok élő példaként.
Tetszik a formája, a színessége, az ötletessége. Nagyon tetszett, hogy olyan kihúzott vagy átírt jeleneteket tettek bele, amik kicsit másabb oldalról mutatják be, hogyan is gondolkozott, illetve dolgozott JKR. Ötletes volt, hogy a különböző táblázatai is helyet kaptak benne, már ezektől sok minden más. Hiszen eddig ott volt a kezünkben a kész végtermék, ugyanakkor annyi minden változott írás előtt és közben (de végeredményben még utána is).
Külön kis adalék, hogy régi mondákkal, varázslókkal és hozzájuk kapcsolódó dolgokkal egészítették ki, így még inkább biztos, hogy kaptunk plusz információkat.
Egyik szemem sír, a másik pedig mosolyog. Örülök, hogy öregszem, mert ilyen fantasztikus történetek lehetnek mögöttem. Szomorú vagyok ugyanezért.
Azért én köszönöm, JKR, mert ma biztosan nem itt lennék, ha két évtizeddel ezelőtt ezt te nem jelenteted meg. Ezer hála!

U.i.: Jól látom, hogy én írtam az első értékelést? Oh jaj…

>!
Dóra_Nagy_6
Harry Potter – Utazás a mágia történetében

Ezek az illusztrációk valami csodálatosak. Sokszor elő fogom még venni nézegetni ezt a könyvet. :)

>!
Dorku
Harry Potter – Utazás a mágia történetében

Nagyon szép és igényes könyv lett, de eléggé gyerekkönyv érzésem volt vele kapcsolatban. Persze voltak benne érdekességek, meg csodaszép képek, de azért kicsit többet vártam volna. Persze nem bánom, hogy elolvastam, na meg hogy a polcomon tudhatom, mert Harry Potter és az ő univerzuma örök szerelem marad.

>!
ZsebiésMotyó
Harry Potter – Utazás a mágia történetében

Az illusztrációk nagyon tetszettek. Voltak benne érdekességek amiket valóban jó volt megismerni. A könyvidészetek is jók voltak, bár néha kicsit túlzasnak tartottam. Az időrendre jobban figyelhettek volna. Az eredeti gépelt szövegek mellé is oda tehettek volna magyar fordítást a fiatalabb olvasók miatt.


Népszerű idézetek

>!
tonks

Hagridot felszabadultan lehet rajzolni. Mikor gyerekeket rajzol az ember, egyetlen vonást se szabad elvéteni, egyetlen elvétett firkantás tíz évet öregíthet egy gyerekarcon. Hagriddal nincs ilyen probléma: ő egy irkafirkatömeg, aminek szeme van.

Jim Kay

102. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai
George R. R. Martin – Elio M. García Jr – Linda Antonsson: A tűz és jég világa
On Sai: Szürke szobák
J. L. Armentrout: Oblivion – Feledés 2.
Forgotten Realms: Világleírás
Maggie Stiefvater: Sinner – A bűnös
Cynthia Hand: Angyalnyár
Stephenie Meyer: Bree Tanner rövid második élete
Daisy Meadows: Rubin, a pirostündér
Czékmási Csaba: A Tűzgyermek és a szellem