Harry ​Potter – Utazás a mágia történetében 52 csillagozás

Harry Potter – Utazás a mágia történetében

A Harry Potter megjelenésének 20. évfordulóját ünnepelve ismerkedj meg a British Library Harry Potter – A mágia története című kiállításán bemutatott varázslatos tárgyakkal! A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában oktatott mágiaágakat sorra véve a varázslás több ezer éves múltja tárul fel e könyv lapjain. Ismerd meg az alkímia világát, készíts magadnak saját bájitalt, csodálj meg egy igazi mandragóragyökeret, tudd meg, valóban létezik-e a bezoárkő, böngészd Leonardo da Vinci jegyzetfüzetének lapjait vagy a csillagos ég legrégebbi atlaszát! Ráadásként J.K. Rowling eddig publikálatlan rajzai és kéziratai révén a könyvsorozat megalkotásának folyamatába is bepillantást nyerhetsz!

Eredeti mű: Harry Potter – A Journey Through A History of Magic

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Animus, Budapest, 2018
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245477 · Illusztrálta: Jim Kay, Olivia Lomenech Gill

Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 149

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
tonks
Harry Potter – Utazás a mágia történetében

Bár több módon is ünnepelhetik a rajongók, hogy „20 éves a Harry Potter”, azt se feledjük, hogy magyarul 2008 februárjában jelent meg a Halál ereklyéi és azt a mindenit! 10 év; bevallom, ez kicsit jobban meghat, mint a 20-as jubileum, pedig éppúgy emlékszem a kezdetekre, mint a befejezésre. Emlékszem, hogy az utolsó, hetedik kötettel direkt lassan haladtam, beosztottam a naponta elolvasható fejezeteket, mert féltem a búcsútól. Mert bár az akkori énem tudta, hogy a három jóbarát örökre velem marad, arra azért nem gondoltam, hogy ennyire a köztudatban fog maradni J. K. Rowling világa. Bár bőven húzom a szám egy-két dologra, amit feleslegesnek és/vagy bőrlehúzásnak érzek, általában a kíváncsiságom győz.
És az Utazás a mágia történetében a lehető legjobb dolog, amire kíváncsi lehettem. Már ahogy a pultra tették elém a könyvesboltban, már attól levedlettem 26 éves-higgadt-komoly-emancipált-nő mivoltomat és újra vigyorgó kiskamasszá változtam. Gyönyörű ez a kiadás, színes és súlyos lapokkal, sok érdekességgel. Egy átlagos csütörtök délutánt remek szórakozássá varázsolt. He-he.
Én szeretem Jim Kay illusztrációit, úgyhogy jó volt újra megnézegetni őket és őt is kicsit jobban megismerni. A British Library pedig tényleg apait-anyait beleadott, rengeteg érdekes tárgyat bemutatnak (biztos klassz őket élőben is látni). Egy-két dolog elég felszínesen van ugyan bemutatva, de a többi kárpótol és logikusan követik egymást a fejezetek. A kedvenceim Rowling kézzel írt vázlatai, rajzai, lapjai voltak, elég jól ki tudtam silabizálni a kézzel írott oldalakat is, pedig közel sem tökéletes az angolom. Nagyon érdekes, mennyi minden változott a végső verziókig.
Ami azért érződött, hogy alapvetően gyerekeknek készült ez a kiadvány, érdekes kísérleteket is kínál nekik a kötet, valamint szerintem erősen inspirál arra, hogy utánanézzünk egy-két dolognak a történelemben – nekem legalábbis égett a kezeim alatt a google.
Már a könyv felénél tartottam, amikor végre beugrott, mire is emlékeztet ez a kötet: a saját, gyerekként készített Harry Potter mappámra, amiben voltak újságkivágások, kézzel írt roxforti levél, varázsigék gyűjteménye, órarend, stb. Nagy szeretettel készítettem annak idején és úgy érzem, ez a kötet (és kiállítás) is ugyanígy készült.

1 hozzászólás
>!
gabiica P
Harry Potter – Utazás a mágia történetében

Harry Potter rajongóként természetesen én is beszereztem ezt a könyvet.
Tartottam tőle, hogy vajon mit fogok érezni az olvasásakor, de nem volt olyan rémes, mint számítottam.
Az illusztrációk gyönyörűek voltak, Jim Kay remek munkát végzett.
Nagyon tetszett, hogy megmutatták Rowling saját illusztrációit is, eredeti kéziratokat, piszkozatokat. Nekem tudtak újat mutatni.

A könyv szerkesztésével nem feltétlenül értek egyet. Néhol kicsit összevisszának, rendszertelennek tűnt, bizonyos fejezetek után nem azt a folytatást vártam, amit kaptam. Nem igazán fedeztem fel benne rendszert.

Viszont tetszettek az érdekességek, amiket bemutattak. Noha nem minden kapcsolódott feltétlenül magához a Harry Potter-világhoz, de alapvetően a varázslathoz, boszorkánysághoz igen, így szívesen olvastam őket.

Kicsit többre számítottam, de csalódottnak nem nevezném magam.

>!
GytAnett P
Harry Potter – Utazás a mágia történetében

Ahogy jött a hír, hogy megjelenik ez a kötet, már repült is a kívánságlistámra, azonban az ára elrettentett, így inkább a könyvtárban rendeltettem meg. Úgy voltam vele, hogy majd meglátom, tényleg kötelező eleme-e a polcomnak. Milyen jól tettem, hogy könyvtárból olvastam!
Nagyon pénzlehúzásnak éreztem az egészet. Na jó, nem egészet, de nagy részét. Nem igazán tudtam mit kezdeni a könyvekből kivett idézetekkel. Nagyon sok dolgot ismertem már. Szerencsére volt néhány új információ is, viszont egyik sem a Harry Potterrel kapcsolatban.
Örültem (volna) J.K.R. jegyzeteinek, nyersanyagainak, amennyiben le lettek volna fordítva magyarra. Még az elején csak-csak elboldogultam szegényes angoltudásommal, aztán amikor 4 oldalnyi szöveg jött velem szembe, azzal már nem erőlködtem. Sajnos a HP „szakszavakat” csak magyarul ismerem. Nagyon dühítő volt, hogy emiatt nem nyertem bepillantást a kulisszatitkokba, érdekességekbe.
Nem mellesleg ez nem éppen az a könyv, amit a táskádban cipelsz, hogy ha véletlen van pár perced, akkor olvasd. Nagyon nem találtam meg vele a kényelmes pozíciót, de ez már legyen az én gondom. :D
A rajzok miatt megéri a 3.5 csillagot. Jim Kay elképesztően tehetséges. Nem hiába fáj a szívem az illusztrált HP kötetekért. :(
Összességében egynek elment, nem bánom a rá szánt időt, de rettentő nagyot csalódtam. :(

7 hozzászólás
>!
Milli88 P
Harry Potter – Utazás a mágia történetében

Harry Potter rajongóként nem is volt kérdés, hogy kell a polcomra.
Sokat morfondíroztam, hogy mennyi legyen a csillagok száma, de végül a kevesebb mellett döntöttem.
Informatív, érdekes, szépek az illusztrációk. Tetszettek az eredeti Rowling által rajzolt képek és az eredeti dokumentumok.
Kicsit sajnálom, hogy az angol szöveg nem volt lefordítva. Az, hogy én nem vagyok perfect angolból, az egy dolog. De nem hinném, hogy egy gyerek (mert ez egy gyerekeknek szóló kiadvány) meg tudná érteni.
Aranyosak a „csináld magad” részek, gyerekek kifejezetten élvezni fogják.

Összességében gyönyörű kiadvány, sok jó és szép dolog van benne, de felnőtteknek nem kifejezetten ajánlom. Mi várjuk meg a mi kiadásunkat. :)

>!
Ferger_Jolcsi P
Harry Potter – Utazás a mágia történetében

Az illusztrációk nagyon tetszettek a kötetben, hűen követik a HP világot. Ami viszont nagyon nem tetszett, hogy a sok angol szöveg (Rowling jegyzetei, vagy más írások) nem lettek lefordítva, így volt, hogy oldalakat kellett átlapozzak, mert nem tudok angolul…. Pedig pont ezek a részek érdekeltek volna a legjobban, mert vagy kimaradt jeleneteket tartalmaztak, vagy olyan átírt jeleneteket, amik végül másképp kerültek be a végleges HP kötetekbe. Ezt leszámítva nagyon szépen összeszedte a „mágia” történelmének pontjait, tulajdonságait. Több új információval is gazdagodtam általa.

>!
Felixa P
Harry Potter – Utazás a mágia történetében

A külcsín és a belbecs tipikus esete… Ugyanis gyönyörű kívülről, szinte kiált a leendő olvasó után, hogy vegye a kezébe. Én is így jártam… …és hatalmasat csalódtam… Szép, igényesen szerkesztett, tele sok információval – amelyek mellesleg számomra nem igen szolgáltak sok újdonsággal –, és ezzel el is érte a célját; azt, hogy lapozgassák. A Rowling rajzok és kéziratok csemegeként szolgálnak és feldobják a könyvet, viszont aki nem tud angolul, az egyáltalán nem értékeli azokat az oldalakat. Többre számítottam, mint amennyit kaptam.

>!
P_Lilla_Réka
Harry Potter – Utazás a mágia történetében

Jó volt megint olvasni egy kis Harry Pottert, viszont ennek ellenére se vagyok túlságosan elégedett.
Ami nagyon tetszett az az illusztrációk. Tényleg egytől – egyig gyönyörű lett mindegyik. De azt nagyon sajnálom, hogy Rowling kéziratai nem lettek lefordítva, ugyanis hiába beszélnek egyre többen angolul attól függetlenül pedig még szintén nagyon sokan nem, főleg a gyerekek akik szerintem leginkább a célközönsége voltak ennek a kötetnek.
Bevallom voltak olyan részek amik sajnos nem is igazán érdekeltek. Szóval jónak jó volt, de igazából sok újdonsággal nem szolgált számomra

>!
mosolytó
Harry Potter – Utazás a mágia történetében

Alapjában véve nem rossz. Alapjában véve egyébként is Harry Potteres hangulatban vagyok, szóval jókor kapott el. S mivel a születésnapomon jelent meg – de sajnos csak utána másfél héttel kaptam meg –, már rögtön egy jó pontja volt.
Alapjában véve elmúlt húsz éves a Harry Potter. Vagyis a Bölcsek köve. És akkor ünnepeljünk. És akkor adjunk ki ezzel kapcsolatban valamit, amit megint megvesz a Harry Potteren felnőtt fiatalság – ma már fiatal felnőttség. És persze megvettem, itt vagyok élő példaként.
Tetszik a formája, a színessége, az ötletessége. Nagyon tetszett, hogy olyan kihúzott vagy átírt jeleneteket tettek bele, amik kicsit másabb oldalról mutatják be, hogyan is gondolkozott, illetve dolgozott JKR. Ötletes volt, hogy a különböző táblázatai is helyet kaptak benne, már ezektől sok minden más. Hiszen eddig ott volt a kezünkben a kész végtermék, ugyanakkor annyi minden változott írás előtt és közben (de végeredményben még utána is).
Külön kis adalék, hogy régi mondákkal, varázslókkal és hozzájuk kapcsolódó dolgokkal egészítették ki, így még inkább biztos, hogy kaptunk plusz információkat.
Egyik szemem sír, a másik pedig mosolyog. Örülök, hogy öregszem, mert ilyen fantasztikus történetek lehetnek mögöttem. Szomorú vagyok ugyanezért.
Azért én köszönöm, JKR, mert ma biztosan nem itt lennék, ha két évtizeddel ezelőtt ezt te nem jelenteted meg. Ezer hála!

U.i.: Jól látom, hogy én írtam az első értékelést? Oh jaj…

>!
Mariann_Czenema P
Harry Potter – Utazás a mágia történetében

Színes, érdekes, lenyűgözően szép kötet volt, de még olvasás után sem gondolom azt, hogy lemaradtunk valamiről, amiért nincs belőle saját példányunk.
Két kiemelt dolgot mondanék, ami nagyon tetszett benne: Jo eredeti regény szinopszisa, vagyis összefoglalója, az eredeti kéziratai, felbukkanó rajzai, táblázatai – nos ezek tényleg megdobogtatják a hard-core fanok szívét.
A másik viszont Jim Kay illusztrációi, különösen a mandragórához készült tanulmányrajzai, a kerti törpe, gnóm variációi, vagy a szárnyas kulcsok vázlatai.
Mindketten, a szerző is, a rajzoló is nem órákat, hanem napokat, heteket töltöttek el fejben, papíron egy-egy jelenet kidolgozásával, a fandom megteremtésével.
(itt pedig pár kép a blogon:
https://czenema.blogspot.com/2018/10/harry-potter-utaza… )

>!
rafaelo0824
Harry Potter – Utazás a mágia történetében

Harry Potter rajongóként mindig öröm egy kicsivel többet megtudni a könyvekről, az univerzumról vagy épp mindezek megteremtéséről. Hihetetlenül gyönyörű ez a könyv, a képeket sokkal jobban élveztem, mint a szöveget, mert egyszerűen csodálatosak és öröm rájuk nézni. Őszintén kemény borítós változatban jobban örülnék neki de így is szépséges dísze lesz a polcnak. Ami nem tetszett: kevés az újdonság, szinte mindent láttam, olvastam már, ami benne van, és valóban eléggé gyerekesre van véve a hangvétel. Azért persze még megtartós.


Népszerű idézetek

>!
tonks

Hagridot felszabadultan lehet rajzolni. Mikor gyerekeket rajzol az ember, egyetlen vonást se szabad elvéteni, egyetlen elvétett firkantás tíz évet öregíthet egy gyerekarcon. Hagriddal nincs ilyen probléma: ő egy irkafirkatömeg, aminek szeme van.

Jim Kay

102. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!
Julie Komorn: Kiút a sötétségből
Balla Zsuzsanna: Fauntallasia
Debi Gliori: Varázs bagázs
Michael Ende: A sátánármányosparázsvarázs­pokolikőrpuncspancs­lódítóbódítóka
Nestor Fairlane: Nem hiszek a szemednek
Lene Møller Jørgensen: A csillagok szava
Bombicz Judit: Csodák könyve
J. R. R. Tolkien: A babó