Messzi ​volt Klockrike 4 csillagozás

Harry Martinson: Messzi volt Klockrike

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​író – az 1974. évi Nobel-díjas – néhol hangot vált ebben a lírai alaphangú regényben: szikáran, érdesen tudatja, hányan vándoroltak ki Svédországból a századforduló gazdasági válságának éveiben, mekkora volt az öngyilkosok száma a munkaképes férfiak tömegében, mekkora a fiatalabb nők népességcsoportjában, és hányan váltak munkásból, kisiparosból, béresből csavargókká. A skandináv író vándorokról, bolyongókról, csavargókról írta ezt a regényét 1948-ban: nyugtalan boldogság- és szabadságkeresőkről és derűsekről, akik minduntalan visszatérő alakjai, hősei a skandináv irodalomnak, Ibsen Peer Gyntje óta szakadatlanul a modern irodalomnak is. De ez a sajátosan skandináv – történelmi és társadalomtörténeti – regény egyben egy világjelenség sajátos, szép és igaz vizsgálata is lett: Martinson évtizedeink csavargóiról – a társadalomból kiszakadtakról, kiszakadni vágyókról, társadalomtagadókról, munkátlan-igénytelen hippikről, hippizmusról – is írta ezt a regényt. Megelőzve azokat az… (tovább)

>!
Magvető, Budapest, 1977
344 oldal · ISBN: 9632705564

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Gregöria_Hill
Harry Martinson: Messzi volt Klockrike

Ez a könyv kb. 20 éve áll a polcomon, és én azt hittem, háborús regény, mondjuk ennyit rólam. Ezzel szemben egy Nobel-díjas svéd író csavargóregénye. Különben örülök, hogy most olvastam, mert több sebtől aktuális. Történik ekkor: http://moly.hu/idezetek/654224. A szereplők már rég nem klasszikus értelemben kalandot kereső lézengő ritterek és nem is szplínes úrfik, de még előtte vannak egy generációval a gépesítés okozta munkanélküli tömegeknek is, ami megint egy új műfaj, inkább társadalmi, mint (szabadság)filozófiai háttérrel. Legalább részben szabadon választott, nem pedig kényszerített életformát mutat be a regény*. Akinek tetszettek Jack London ilyen témájú művei, annak Martinson be fog jönni (jóval kevesebb vonattal, mert Bolle nem vonatos). Szerettem volna azt írni, hogy közelebb hozza a témát, minthogy európai, de végül is arra jutottam, hogy ilyen szempontból nincs különbség, mondjuk nem használja a hobo szót. De jó hogy nekünk is van ilyenünk (mink alatt az európaiakat értem), és én nem is tudtam!

Hacsak az nem, például, hogy rettenetes lehet Svédországban lenni csavargónak abban a jobbára hideg és túl gyakran havas országban (ennyit a szabad ég alatt háló tarisznyás vándorlegényekről). Ez a tényállás egyfelől még kétszer zárójelbe teszi, hogy mennyire laza (easy) dolog vándorolni, másfelől viszont kétségkívül lehet benne valami, ha ennek ellenére is. Erről gyakorta el is filozofálgatnak a svéd vagabundok, a szabadon választottságról, továbbá az író is, aki egyébként magánszálon érintett (ami szimpi).

Máskülönben időnként a földrajzi nevek tekintetében meglepi az olvasót az az ismerős érzés, hogy mintha az Ikea konyhabutikjában csavarognának. Ez de rossz volt. Illetve itt lehetnek trollok az erdőben! A trollok európaiak.

A csavargóságnak egyébként itt is megvannak a maga szabályai és protokolljai, amiket nem vezet jóra megsérteni, meg áruló jel is a nemismeret. Már eleve a „felszentelés” (idézve) csavargónak durva erőfeszítéseket kíván. „Először hétmillió lépés által. Azután újabb hétmillió lépés által.” (255. p.) 2x7 millió lépés, azért gondoljunk bele mi magyarok, hogy az 13 komplett kéktúra (!) https://goo.gl/SwwTrk

A szöveg egyébként több lazán összefüggő epizodikus részből áll össze, sok anekdotával (amelyből nekem a Szalmabábu és a Lepényhal tetszett leginkább), olyan nyelvi leleményekkel, amelyek néhol Pom Pom barátait idézik, mint a Robotoló Remetenő, bár valószínűleg ez csak magyarul bónuszpoén.

*az Utószó foglalkozik ezzel, mint később láttam, ennél az egy mondatnál némileg árnyaltabban, kitérve a műfaj változataira, de szerintem jól összefoglaltam. :)

9 hozzászólás
>!
vargarockzsolt P
Harry Martinson: Messzi volt Klockrike

Javaslom elolvasni a könyvről @Gregöria_Hill értékelését: https://moly.hu/ertekelesek/2074954. (Nekem ez a könyv kicsit túl csicsás*, a csavargó-könyvek tekintetében maradok az amerikaiak minimalizmusánál, Kerouacnál – Úton és Jack Londonnál – Országúton.)
* Túlturbózott mesékkel, filozófiával.


Népszerű idézetek

>!
Gregöria_Hill

– Lehet, hogy a huszár szebben mutat a konyhai falvédőn – mondta a gránátos. – Viszont a gyalogság az, amelyik valóban ér valamit. A huszárokra leginkább a bálokon van szükség.

187. oldal

>!
Gregöria_Hill

    1850-től 1913-ig svéd földről több mint egymillió ember vándorolt ki idegen országokba. Ugyanezen idő alatt nyolcvanmillió ember vándorolt át a keleti féltekéről a nyugati félteke országaiba.
    Az öngyilkosok száma Svédországban az ötven éven felüli férfiak lélekszám-csoportjában az 1890-es években évente négyszer annyi volt, mint az 1850-es években.
    A fiatal nők öngyilkosságának évenkénti számaránya ugyanekkor (90-es évek) az 1850-es számok ötszörösére emelkedett. A hivatásos csavargók számának növekedése ez alatt az idő alatt híven követte a sokféle, hasonlóképpen emelkedő görbe növekedését.
    A világtörténelem legnagyobb népvándorlásának örvényei még sokáig éreztették szívó hatásukat szerte a világban.

35. oldal

>!
Gregöria_Hill

Az ember mindig ezt csinálta. Ez nem újság. Az ember mindig addig élt, ameddig csak bírt.

310. oldal

>!
Gregöria_Hill

Bárcsak örökké tartanának a percek. Nem, egyébként talán inkább ne.

33. oldal

>!
Gregöria_Hill

A varázshegy nélküli járás nem is igazi járás, csupán egy taplószáraz hely a valóságban.

225. oldal

>!
Gregöria_Hill

Ahogyan városok vetélkedtek azért, hogy Kolumbusz szülőhelyének tartsák őket, vagy legalábbis annak a helységnek, ahol Kolumbusz tojását tojták, éppúgy vetélkedtek az ország járásai, körzetei és tartományai azért a dicsőségért, hogy nevezetes trollok szülőföldjének vagy híres kísértetjárta helynek mondják őket.

225. oldal

>!
Gregöria_Hill

Nőnemű Robinson Crusoe a zúgó erdőtenger magányos kunyhószigetén.

123. oldal

>!
Gregöria_Hill

Most olyan fogadtatásban lesz része, amit megemleget. Egy kis verés következik. Tudja meg egyszer végre, milyen az, ha tisztességes emberrel akad össze.

109. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Selma Lagerlöf: Jeruzsálem
Selma Lagerlöf: A halál kocsisa
Selma Lagerlöf: Az Antikrisztus csodái
Selma Lagerlöf: Gösta Berling
Selma Lagerlöf: A császár
Pär Lagerkvist: Dvärgen
Selma Lagerlöf: Gösta Berlings Saga
Selma Lagerlöf: A leghatalmasabb érzés
Selma Lagerlöf: Gösta Berling's Saga
Verner von Heidenstam: Endümion