A ​rabbi szerdán megázott (Rabbi-könyvek 6.) 28 csillagozás

Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

A Barnard's Crossing-i hitközség vallási reneszánszát éli; szerdánként buli az elnöknél, hétvégenként meditáció a hegyekben. Small rabbi szerint ez idegen a zsidóságtól, ezért ismét szembekerül az elnökséggel. Mindeközben egy különös haláleset tovább borzolja a kedélyeket, de kedvenc rabbink, a maga sajátos szemléletmódjával ismét nekilát, hogy kiderítse az igazságot…

Eredeti megjelenés éve: 1976

>!
Konkrét Könyvek, Budapest, 2009
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637424489 · Fordította: Moldova Júlia

Kedvencelte 3

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Stendhal
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

Nem vagyok nagy krimitudor, nem ismerem a trendeket, a kliséket és egyáltalán a műfaj kevéssé áll közel hozzám, de ez a rabbi könyv határozottan jó volt. Mármint nem úgy volt jó, hogy valami hatalmas irodalmi magasságokba röpített volna, hanem úgy volt jó, hogy szórakoztatott, nem bonyolította túl a történetet, nem erőlködött azon sem, hogy nagyon eredeti legyen. Szóval kikapcsoló, könnyed, egyáltalán nem véres. Amolyan krimi light. Viszont egy csomó vallási, vagy egyébként zsidósághoz kötődő kifejezést megmagyaráz, ami az olyan abszolút inkompetenseknek, mint én tök jól jön olvasás közben.

2 hozzászólás
>!
kolika
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

Újra egy érdekes esettel kerül szembe Lanigan rendőrfőnök, s vele együtt Small rabbi is.
Allergiás gyógyszer bevétele okoz halálesetet, s a gyanúsítottak – ki tévedett – száma végtelen. Több gyanúsítottról is kiderül. hogy náluk nem kimondottan örvendett népszerűségnek az elhalálozott. Lanigan nyomozása tévútra futna, ha nem jönne a rabbi a pilpuljával, s ez alapján – na meg ennek nyomán talált bizonyítékkal – szépen ki is derülnek az okok. A nyomozás során sok eltitkolt, vagy elhallgatott múltbéli eseményre is fény derül, s némely esetben – talán – a félreértések is megoldódni látszanak.
Azon felül, hogy ebben a különös halálesetnél is segít a rabbi, még a saját gyülekezetével is meg kell vívnia eléggé magányos harcát.
Small rabbit nagyon kedvelem, s időnként bosszant, hogy a szerző olyan kevés embert állít melléje.

>!
malasingud
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

Nagyon szeretem ezt a sorozatot, de ennek a résznek a végén kicsit értetlenül álltam. Nem értem a gyilkos mért tette, amit tett és hogyan.Ha vki esetleg emlékszik és még tudja privátba rám írna?:)))

>!
szabrinka
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

Ha rövid és lényegre törő akarok lenni – mint egy jó cím :D –, azt kell mondanom, hogy gyorsan fogytak azok az oldalacskák :)

>!
Katherine_Grey
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

A rabbi-könyvek közül ez a hatodik. Nagyon izgalmas, mert megjelenik benne a hetvenes évek vallásos-mozgalmas énkeresése is.
A sorozatról itt írtam:
http://katherines-bookstore.blogspot.com/2012/02/rabbi-…

>!
naravna
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

Egy kriminél általában nem pozitív, ha azt mondjuk rá, „nyugodt”. Én most mégis ezt mondom, mégpedig teljesen pozitív értelemben. Jól követhető a cselekmény, elgondolkodtató a történet és a könyv során megismert zsidó szokások és elvek is. Várom már, hogy elolvassam a többi részt is. Sajna nem sikerült az elsővel kezdenem. A borító már önmagában is felér 4 csillaggal, a felet meg megkapja a történet ;)

>!
Petra_Hegedüs
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

Egyre jobban bírom a rabbit :) Viszont szerintem a visszalévő kötetekben sem fogok rájönni a megoldásra, sajnos az én észjárásom nem elég csavaros. Pedig most azért volt egy olyan érzésem, hogy rájöttem. Hát már megint nem.

>!
meseanyu MP
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

Most is rájöttem a gyilkosra, apa szerint már jobb vagyok mint Miss Marple. :-) Ennek ellenére talán ez a kötet tetszett eddig a legjobban, jó hangulata volt.

>!
ritamatuska
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

imádom Kemelman sorozatát, zseniálisak a karakterek és kifejezetten jókat szórakozok a hitközség „kavarásain”:)

>!
vvera
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

Olyan volt mint A.C. És ez egy nagy dicséret
Fogalmad nincs mi, és miért történik bűnügyi fronton, de cserébe alapos és érdekfeszítő leírását kapod egy kisebb közösségnek, melyet egyébként oly szívesen megismernél alaposabban.
Ez volt az első, amit olvastam, alig várom többi napot! Mit csinál a rabbi hétfőn, kedden, csütörtökön, és szombaton?

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
karaj

Aztán csak járkált a boltban. Kiegyenesített egy-egy sort, megigazította az üvegeket, hogy a címke pontosan kifelé nézzen, néha átpakolta az árut egyik polcról a másikra… Vagy csak körbement, végighúzva kezét mindenen, ahogy egy szerető megsimogatja a kedvesét: csak az érintés kedvéért, hogy megbizonyosodjon róla, valóban ott a másik.

36. oldal

>!
szabrinka

A szamár története… tudja, amelyik éhen hal, mert tőle egyenlő távolságra tesznek le két bála szénát… sokkal inkább emberekről szól, nem szamarakról. Az emberek hajlamosak arra, nem az állatok, hogy egyszerre két helyen akarnak lenni, egyszerre két dolgot akarnak csinálni. Ez normális, de néha eljut addig a pontig, hogy megbénít minden cselekvést és döntést, az eredmény meg színtiszta frusztráció, lelkifurdalás, sőt akár tökéletes bénultság.

A küzdelem okozta stressztől megkönnyebbülünk, ha feladjuk a harcot.

74. oldal


A sorozat következő kötete

Rabbi-könyvek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Faye Kellerman: Rituális fürdő
Stephen King: A halálsoron
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
J. D. Robb: Halálos híresség
Ilona Andrews: Magic Burns – Perzselő mágia
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
Frank Miller: Sin City – A sárga rohadék