A ​rabbi szerdán megázott (Rabbi-könyvek 6.) 40 csillagozás

Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

A Barnard's Crossing-i hitközség vallási reneszánszát éli; szerdánként buli az elnöknél, hétvégenként meditáció a hegyekben. Small rabbi szerint ez idegen a zsidóságtól, ezért ismét szembekerül az elnökséggel. Mindeközben egy különös haláleset tovább borzolja a kedélyeket, de kedvenc rabbink, a maga sajátos szemléletmódjával ismét nekilát, hogy kiderítse az igazságot…

Eredeti megjelenés éve: 1976

>!
Konkrét Könyvek, Budapest, 2009
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637424489 · Fordította: Moldova Júlia

Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Stendhal>!
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

Nem vagyok nagy krimitudor, nem ismerem a trendeket, a kliséket és egyáltalán a műfaj kevéssé áll közel hozzám, de ez a rabbi könyv határozottan jó volt. Mármint nem úgy volt jó, hogy valami hatalmas irodalmi magasságokba röpített volna, hanem úgy volt jó, hogy szórakoztatott, nem bonyolította túl a történetet, nem erőlködött azon sem, hogy nagyon eredeti legyen. Szóval kikapcsoló, könnyed, egyáltalán nem véres. Amolyan krimi light. Viszont egy csomó vallási, vagy egyébként zsidósághoz kötődő kifejezést megmagyaráz, ami az olyan abszolút inkompetenseknek, mint én tök jól jön olvasás közben.

2 hozzászólás
Iza_Rápolti IP>!
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

Bár nem vagyok az újraolvasás híve, de ezt a kötetet üdítő volt újra elolvasni. Sőt visszahúzott az olvasás világába, ahol a válság kerülgetett egy ideje.

kolika>!
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

Újra egy érdekes esettel kerül szembe Lanigan rendőrfőnök, s vele együtt Small rabbi is.
Allergiás gyógyszer bevétele okoz halálesetet, s a gyanúsítottak – ki tévedett – száma végtelen. Több gyanúsítottról is kiderül. hogy náluk nem kimondottan örvendett népszerűségnek az elhalálozott. Lanigan nyomozása tévútra futna, ha nem jönne a rabbi a pilpuljával, s ez alapján – na meg ennek nyomán talált bizonyítékkal – szépen ki is derülnek az okok. A nyomozás során sok eltitkolt, vagy elhallgatott múltbéli eseményre is fény derül, s némely esetben – talán – a félreértések is megoldódni látszanak.
Azon felül, hogy ebben a különös halálesetnél is segít a rabbi, még a saját gyülekezetével is meg kell vívnia eléggé magányos harcát.
Small rabbit nagyon kedvelem, s időnként bosszant, hogy a szerző olyan kevés embert állít melléje.

Genovéva_Évi>!
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

Először kicsit furcsa érzéseim voltak a könyvel kapcsolatban, elég sok idegen szóval találkoztam benne, ami kicsit nehezítette nekem az olvasást. Érdekes szemszögből olvashattam a vallásról, jobban megismerhettem a zsidó vallást, amiről eddig soha nem olvastam. Mondhatom hasznos olvasmány is egyben. Nekem tetszett, érdekes szempontok, okkifejtések, voltak megbújva egy krimivel a „háttérben”. Nem varázsolt el de nem is volt rossz, sőt olvastatta magát főleg a 150 ik oldaltól igazán izgalmassá vált :) Összességében tetszett és sok új dolgot megtudhattam belőle. Sajnáltam mikor vége lett, olvastam volna még.

szabrinka>!
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

Ha rövid és lényegre törő akarok lenni – mint egy jó cím :D –, azt kell mondanom, hogy gyorsan fogytak azok az oldalacskák :)

Katherine_Grey>!
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

A rabbi-könyvek közül ez a hatodik. Nagyon izgalmas, mert megjelenik benne a hetvenes évek vallásos-mozgalmas énkeresése is.
A sorozatról itt írtam:
http://katherines-bookstore.blogspot.com/2012/02/rabbi-…

István_Seres>!
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

Krimi amiben a cselekmény állandó izgalomban tartja az olvasót, szinte letehetetlen .Az olvasás során az olvasó megismerkedhet a zsidó szokásokkal, hagyományokkal. A zsidó szavak és kifejezézek nem zavaróak a könyvben, érthetően magyarázva vannak. Tetszett nagyon érdemes elolvasni.

naravna>!
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

Egy kriminél általában nem pozitív, ha azt mondjuk rá, „nyugodt”. Én most mégis ezt mondom, mégpedig teljesen pozitív értelemben. Jól követhető a cselekmény, elgondolkodtató a történet és a könyv során megismert zsidó szokások és elvek is. Várom már, hogy elolvassam a többi részt is. Sajna nem sikerült az elsővel kezdenem. A borító már önmagában is felér 4 csillaggal, a felet meg megkapja a történet ;)

peka87>!
Harry Kemelman: A rabbi szerdán megázott

Egyre jobban bírom a rabbit :) Viszont szerintem a visszalévő kötetekben sem fogok rájönni a megoldásra, sajnos az én észjárásom nem elég csavaros. Pedig most azért volt egy olyan érzésem, hogy rájöttem. Hát már megint nem.


Népszerű idézetek

karaj>!

Aztán csak járkált a boltban. Kiegyenesített egy-egy sort, megigazította az üvegeket, hogy a címke pontosan kifelé nézzen, néha átpakolta az árut egyik polcról a másikra… Vagy csak körbement, végighúzva kezét mindenen, ahogy egy szerető megsimogatja a kedvesét: csak az érintés kedvéért, hogy megbizonyosodjon róla, valóban ott a másik.

36. oldal

szabrinka>!

A szamár története… tudja, amelyik éhen hal, mert tőle egyenlő távolságra tesznek le két bála szénát… sokkal inkább emberekről szól, nem szamarakról. Az emberek hajlamosak arra, nem az állatok, hogy egyszerre két helyen akarnak lenni, egyszerre két dolgot akarnak csinálni. Ez normális, de néha eljut addig a pontig, hogy megbénít minden cselekvést és döntést, az eredmény meg színtiszta frusztráció, lelkifurdalás, sőt akár tökéletes bénultság.

A küzdelem okozta stressztől megkönnyebbülünk, ha feladjuk a harcot.

74. oldal


A sorozat következő kötete

Rabbi-könyvek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Brown: Eredet
Faye Kellerman: Rituális fürdő
Karin Slaughter: Hitetlen
Steve Berry: A templomosok öröksége
Douglas Preston: Égi jelek
Francine Rivers: Kimondatlanul
Anne Rice: Az út Kánáig
Steve Berry: A Kolumbusz affér
Michael Chabon: Jiddis rendőrök szövetsége
Kristina Ohlsson: Dávidcsillagok