Tartalék 243 csillagozás

Harry herceg: Tartalék

„Az ​Örökös és a Tartalék – nem értékítélet, mégsem lehet félreérteni. Én voltam az árnyék, a támasz, a B terv… Akkor hívtak, ha helyettesítésre vagy figyelemelterelésre volt szükség. Ezt életem kezdetén tudatták velem, majd rendszeresen meg is erősítették.”

Édesanyja elvesztése előtt Harry herceget úgy ismerték, mint a komoly Örökös (bátyja, Vilmos herceg) gondtalan, jókedvű Tartalékát. A gyász azonban mindent megváltoztatott. Nehézségei akadtak az iskolában, dühös volt és magányos. Mivel a sajtót tartotta felelősnek anyja haláláért, nehezen fogadta el, hogy neki is a reflektorfényben kell élnie az életét.

21 éves korában csatlakozott a brit hadsereghez, ahol a fegyelem rendszert vitt az életébe. Két bevetés után hősként kezelték otthon, mégis elveszettebbnek érezte magát, mint valaha. Poszttraumás stressztől szenvedett, pánikrohamokkal küzdött. És ami a legfontosabb: nem találta az igaz szerelmet.

Aztán találkozott Meghannal. A világot magával… (tovább)

Prince Harry: Spare

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2023

>!
Corvina, Budapest, 2023
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631369052 · Fordította: Németh Anikó Annamária, Szepes András
>!
Corvina, Budapest, 2023
ISBN: H000000033374 · Felolvasta: Kisfalusi Lehel
>!
Corvina, Budapest, 2023
416 oldal · ISBN: 9789631369113 · Fordította: Németh Anikó Annamária, Szepes András

1 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

William Shakespeare


Kedvencelte 7

Most olvassa 68

Várólistára tette 150

Kívánságlistára tette 141

Kölcsönkérné 14


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Harry herceg: Tartalék

Túlságosan magasröptű értékelést ne várjatok tőlem ezzel a könyvvel kapcsolatban. Magát a tartalmát eleve nem szeretném bírálni, mindenkinek a saját belátására bízom, hogy kinek hisz.
Az írásmóddal nem voltam kibékülve maradéktalanul. Néhol unalmas, vontatott, illetve valahogy nem ilyennek képzeltem ezt a könyvet. Sokszor úgy éreztem, hogy egy-egy bulvár cikkre reagál csak, nem is igazán a történetét meséli. Azt is gondoltam, hogy több szó lesz valamivel a családjáról, de leginkább az édesapjáról és Vilmosról esett szó.
Ha azért akarod elolvasni, mert a királyi családra vagy kíváncsi, akkor ez nem a Te könyved lesz. Nem igazán jutottam még dűlőre, hogy megérte-e elolvasni, sokszor legszívesebben a falat kapartam volna.

3 hozzászólás
Dóra_Viki P>!
Harry herceg: Tartalék

Botrány könyvként volt beharangozva. De ez inkább egy meg nem értett fiú memoárja, aki édesanyja elvesztését talán a mai napig sem volt képes feldolgozni. Aki csak egy szerető és összetartó családra vágyott , hogy az apja megölelje, a szemébe mondja büszke rá és ne a párnája alá dugdusott leveleiből tudja ezt meg. Harry Vilmossal való kapcsolatán meglepődtem, hogy már a középiskolában is elzárkózott öccse elől, már akkor éreztette „felsőbbrendűségét”. off Talán már gyermekkorukban elkezdődött az eltávolodás, rivalizálás. Olyan, mintha a Palota és Harry két külön nyelvet beszélne. Hallják, hogy beszél, de nem értik mit mond, vagy ha mégis, magasról tojnak rá.
Sok szempontból nagyon emlékeztet Harry sorsa Dianáéra. Mindketten menekültek a királyi udvar, a paparazzók, es sajtó elől. Hasonló ügyek mellett állnak ki.
Persze ez Harry nézőpontja. Mint minden éremnek, ennek a történetnek is két oldala van, sőt… De ha már a fele is igaz, én megértem, miért függetlenedtek a családtól. És remélem, hogy Amerikában egy nyugodt, boldog életre találnak.

Számomra egy kicsit csalódás volt a könyv. Érdekesebbre számítottam. Úgy éreztem néhol, hogy az eddig róla megjelent cikkeket kommentálja, helyreigazítja. Talán még unalmasnak is mondhatnám.

Roxa>!
Harry herceg: Tartalék

A sok elítélő értékelést, kommentet olvasva szomorú lettem. Rettentően sok előítélet lett megfogalmazva, és sokan nem értik mi az alap probléma.
Nem szeretnék így élni, hogy minden lépésemet figyelik, engedélyt kell kérnem ahhoz, ha valamit saját magam csinálnék, hogy mindig mások akarata szerint cselekedjek. Mi van akkor, ha az ember csak ember akar lenni, szabad ember? Mi van akkor, ha csak élni akar? Elmenni a boltba. Sétálni egy parkban. Mindezeket úgy, hogy nem másznak az arcába, nem követik, nem fotózzák. Már kislányként is hidegen hagytak a herceges, hercegnős dolgok, soha nem tartottam kecsegtető életformának. Nem tévedtem nagyot, valóban nem a megtestesült álom, ha az ember személyiségtípusa által nehezen viseli a központi szerepet, plusz többszörösen traumatizált.
Nem látom be mi a könyvvel a probléma, többször elmondta, hogy ez ő története, az ő szemszögéből, aki eleve “szerelmes” a királyi családba, az ne olvassa el. Ez ilyen egyszerű.

1 hozzászólás
Zama>!
Harry herceg: Tartalék

A Tartalék már a sokadik kötet, amit olvastam a királyi családról. Mindegyik adott valami pluszt, egy másfajta megközelítést. A Netflixes Korona sorozat pedig csak fokozta az egészet. A könyvek olvasása során az járt a fejemben, vajon mennyire vehetjük a leírtakat pontosnak. Mindenki a saját igazát próbálja előtérbe helyezni, magát kedvező színben feltüntetni. Vannak monarchia párti és monarchia ellenes írók. Ez sok esetben érződött is a könyveken. Az egészet fokozza a különböző sajtó hírek sokasága. Egyszerűen nem lehet eldönteni, a mi az igaz, mi a ferdítés. https://zama.hu/harry-herceg-tartalek/

Sárhelyi_Erika I>!
Harry herceg: Tartalék

Mindig is azt vallottam: hallgattassék meg a másik fél is. Meghallgattam. És hiszek neki. Én neki hiszek.

1 hozzászólás
Athensia70 P>!
Harry herceg: Tartalék

Na végig szenvedtem a könyvet. Számomra borzasztó volt és nagyon jó indulattal adtam 3 csillagot. Megerősített abban, hogy amit gondoltam az valós. Én nem adtam volna ki ezt a könyvet.

5 hozzászólás
Manawydan>!
Harry herceg: Tartalék

Azért adok rá 3 csillagot, mert voltak olyan elnyújtott és számomra teljesen hiteltelen részek, amik rendkívül untattak és bosszantottak. Egyébként nem az îrásmóddal volt a gond. Érződik a szövegen, hogy kapott segîtséget. Másrészről a könyv egy pontjan kifejezetten beismeri, hogy nincs is îrói vénája….
Szeretem az ismert filantróp emberek memoire-jait, azért is olvastam el, érdekel a világlátásuk.
Az értékelésemben nem ezt akartam îrni, de engem sajnos nem győzött meg. A kiváltságos élete, az anyagi gondtalanság párosult a nihillel és a nyafogással. Úgy utazgatott a nagyvilágban, mint ahogy az átlagember átgyalogol a szomszédos faluba. Szóval…. Harley motorokkal végigszántani az USA-n, Vegasban jó sok pénzt elverni, a sarki túrák és Botswana…szóval….. na. Minden hétvégén meg tekerte a jointot. Én megértem, hogy nem akarta a sajtót hozzá, de hát azoknak az embereknek tudósítottak, akik finanszîrozták az életmódját. Ahogy ezen könyv is hasonló célból îródott. Valamit valamiért. Ő maga ismerte be, hogy ketrecbe zárt látvànyosság az egész család. Félreértés ne essék, szerintem mindannyian álltunk szemben olyan képtelen koholmány hazugsággal, amit rólunk terjesztettek, és szembe kellett nézni azzal a tehetetlenséggel is, hogy nem biztos, hogy meg tudjuk védeni magunkat. Ez kegyetlen; és biztos, hogy pusztító amit a sajtó művel velük….és ezek szerint nem kezeli jól ezt az egészet a királyi család. Vagy nem is akarja jól kezelni.

A másik, amit hozzáfűznék, hogy remélem nem hiszi el Harry, hogy a brit hadsereg tapsolt örömében azon szenvedélyének, hogy ő elképesztően veszélyes helyeken háborúsdit akart játszani. Egész életében védték az életét, minimum 3 testőrrel járkált még az iskolába is; később pedig problémázott azon, hogy elvonták tőlük a védelmet, amikor kiköltöztek az USA-ba Meghannal. Szóval egy olyan helyen, mint Afganisztán, hatalmas erőfeszítésébe kerülhetett a nemzetbiztonságnak, hogyan védjék – még a háborús gondokon felül is – a hercegfi életét. Nem csodálkoztam azon, hogy utána visszautasítottak minden ilyen haborusdit. Ez valamiért borzasztóan fontos lehetett neki, mert a könyv fele errő szól.

Szerintem az volt a legnagyobb probléma és itt talán hibázott a királyság is, hogy nem adtak neki funkciót, ő csak úgy volt, és kereste a helyét az életben, kellett, hogy valami a létjogosultságát igazolja. Nagyon sajnálom Őt, az idő persze majd eldönti, hogy jó helyen van-e most, avagy sem. A legjobban ő ismeri magát és a családját, emberileg meg tudom érteni. Azért titkon remélem nem egyedül Meghan volt az egyetlen jó, ami történt vele ebben az életben….Sok boldogságot neki, remélem megtalálja a békéjét. De összefoglalva, én ezt a könyvet ilyen formában nem îrtam volna meg. Sokkal több van Harryben annál, minthogy egy kétségbeesett Tartalék legyen csak.

latinta P>!
Harry herceg: Tartalék

Egyke? Testvérek?
Melyik a jobb?
    Ebben a helyzetben, amiben Harry herceg élte meg eddigi életét, nem igazán sokszor tapasztalhatta meg, hogy neki odaadó, szerető testvére van, aki egyszersmind a legjobb barátja is lehet(ne).
    Nagyon nem fenékig tejfel a mesebeli?!? herceg – főleg, ha másodszülött, durvább megfogalmazásban: tartalék (lásd a címet), ehhez még igen korán félárva – gyerek- és felnőttkora.
    Fájdalmas, kilátástalan az a tehetetlenség, amivel folyamatosan szembesülnie kell/ett, ráadásul a közvetlen hozzátartozóival kapcsolatban.

    Döbbenetes olvasmány.

Angieolvas>!
Harry herceg: Tartalék

Értékelést nem igazán tudnék írni, nyilván ez Harry szemszöge. Nekem ő mindig szimpatikus volt és Meghannel se volt sose gondom. Megértem miért akartak kiválni a királyi családból, hiszen nem túl összetartóak. Mindenki felszínesnek tűnt. Willyn lepődtem meg leginkább, azt hittem jobb testvérek.
Voltak olyan részek, amit nem feltétlen raktam volna bele…spoiler
Azon is elcsodálkoztam, Harry mért nem tudja a családja történetét,pl Margit hercegnő nem engedélyezett szeretőjét stb.
Aztán rájöttem, hogy a királyi család nem beszél egymással úgy egyáltalán.

Kriszta9>!
Harry herceg: Tartalék

Érdekes volt a történet, egy másfaja életbe betekinteni! Sok meglepő dolog volt számomra, például, hogy milyen kapcsolata volt, van a két testvérnek! Nagyon sajnáltam amikor az anyjarol beszelt, nagyon erezni a fajdalmat, a veszteseget.
Összessegeben akit kicsit is erdekli a csalad elete, annak ajanlom a konyvet, sok erdekes dolog van benne!


Népszerű idézetek

Adri_Gr P>!

Nagyapa volt világom teremtője. Nélküle én sem léteznék.
Ahogy a bátyám sem.
Ellenben édesanyám talán itt lenne.

Sárhelyi_Erika I>!

    A legjobban az zavarta, ahogyan mindent elkövettem, hogy elkerüljem a könyveket. Apu nem csupán élvezte, hanem egyenesen magasztalta őket. Különösen Shakespeare műveit.
    […]
    Sosem kételkedtem abban, mennyire bosszantja Aput, hogy én is a Shakespeare-t nem ismerő hordához tartozom. Próbáltam változtatni rajta. Elővettem a Hamletet. Lássuk csak… magányos herceg, aki az egyik halott szülő megszállottja, és közben figyeli, hogy a még élő másik szülő miként szeret bele a már halott szülő trónjának bitorlójába…?
    Be is csuktam a könyvet. Köszönöm, de nem. Ennyi elég.

55. oldal

Kapcsolódó szócikkek: William Shakespeare
latinta P>!

    Emlékeim szerint az egyetlen irodalmi mű, amit valóban élveztem, egy rövidebb lélegzetvételű amerikai regény volt, irodalomórán foglalkoztunk vele: John Steinbecktől az Egerek és emberek.

OITNB>!

Mikor szabadul már ki valaki ebből a családból azért, hogy éljen?

latinta P>!

    A Westminster-apátsághoz érkeztünk.
    Mint mindig ezen a helyen, most is görcsbe rándult a gyomrom. Arra gondoltam, semmi sem hasonlítható ahhoz, mint amikor valaki ott köt házasságot, ahol az édesanyja gyászszertartása zajlott.

latinta P>!

    Ha létezik annál unalmasabb tevékenység, mint követni a festék száradását, akkor az a sivatag megfigyelése lehet… a lélek sivatagának megfigyelése… a magányé.

latinta P>!

    Bevallom, boldog voltam. Fontos és hazafias munkát végeztem. A korábban már a Dalesben, a Sandringhamben, vagy akár az ifjúkoromban, akár a Balmoralban csiszolt képességeimet használtam ez idő tájt. Tiszta és világos összefüggés mutatkozott a Sandyvel folytatott vadászat és az itt végzett munkám között. Végre brit katonaként lehettem a harctéren, miután erre a szerepre készültem egész életemben.
    Ugyanakkor Widow-6-7 is voltam. Sokféle becenevem volt már az életben, de ez volt az első, ami többet jelentett számomra egy szimpla fedőnévnél. Ténylegesen és igazán el tudtam rejtőzni mögötte. Most először voltam csupán egy név. Egy véletlenszerűen kiválasztott név és szám. Rang nélkül. Testőrök nélkül.
    Így érzi magát mindennap a többi ember?
    Élveztem a normalitást, lubickoltam benne, és arra gondoltam, hogy milyen messzire kellett utaznom érte. Közép-Afganisztánban a tél, az éjszaka és egy háború kellős közepén beszéltem valakihez, aki négy és fél kilométerrel felettem repült. Vajon mennyire lehetett abnormális az életem, ha ez volt az első hely, ahol végre normálisnak éreztem magamat?

Mesii >!

A nálam két évvel idősebb Willy volt az Örökös, én pedig a Tartalék.
Nem csupán a sajtó nevezett így minket, bár ők kétségkívül élenjártak ebben. Ezeket a rövid meghatározásokat használta velünk kapcsolatban Apu, Mami és Nagyapa. Sőt még Nagyi is. Az Örökös és a Tartalék. Nem volt ebben a megfogalmazásban semmifajta értékítélet vagy kétértelműség. Én voltam az árnyék, a biztos háttér, a B terv. Létezésem akkor nyerne igazán értelmet, ha Willyvel történne valami. Azért élek, hogy támaszt nyújtsak, szükség esetén elvonjam a figyelmet, és elterelő hadműveletbe kezdjek, valamint, ha a szükség úgy hozza, szerveimmel is rendelkezésre álljak. Például a vesémmel. Vértranszfúzióval. Csontvelővel. Mindezt teljesen egyértelművé tették már életutam elejétől fogva, később pedig rendszeres időközönként ismét tudomásomra hozták.

Garbai_Ildikó P>!

Az élet nem feltétlenül csodálatos, ugyanakkor nem is rettenetes.

185. oldal

Garbai_Ildikó P>!

-Harry herceg? Ó,igen. Nem ő a legélesebb kés a fiókban.

92. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Felton: Túl a varázslaton
Barack Obama: Egy ígéret földje
Bereményi Géza: Magyar Copperfield
Karl Ove Knausgård: Játék
Richard Shepherd: Holtak vallatója
Douglas Stuart: Shuggie Bain
Nelson Mandela: A szabadság útján
Trevor Noah: Bűnben születtem
Kuki Gallmann: Álom Afrikáról
Esterházy Péter: Harmonia Cælestis