Halálvilág (Halálvilág 1.) 35 csillagozás

Harry Harrison: Halálvilág

A bolygó neve Pyrrus… egy különös hely, ahol az összes állat, növény és természeti erő mintha egyetlen cél érdekében esküdött volna össze: elpusztítani az embert.
A telepesek itt szuperemberek… kétszer olyan erősek, mint a szokványos emberek, és a reflexeik egészen lélegzetelállítóak. Szükségük is van rá. Mert ha élni akarnak, gyilkolniuk kell…
Jason dinAltra, a csillagközi szerencsejátékosra és hazárdőrre vár a feladat, hogy rájöjjön, miért vált ilyen ellenségessé a Pyrrus bolygó az ember rövid itt-tartózkodása alatt…

Eredeti megjelenés éve: 1960

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Phoenix Science Fiction & Fantasy

>!
Phoenix Könyvek, Debrecen, 1992
188 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637457666 · Fordította: Nemes István, Szegi György

Kedvencelte 3

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Noro>!
Harry Harrison: Halálvilág

Az Acélpatkány-könyveknél komolyabb, de a humortól nem mentes történet. Egy világ, ahol a gyerekek egyszerre tanulnak meg járni és lőni, kisiskolás korukban pedig jó kondiban levő, felnőtt külvilágiakat képesek lealázni. Ugyanakkor naivak és csőlátásos módon gondolkoznak, ami időnként vicces, máskor katasztrofális helyzeteket eredményez. Vajon egy ravasz külvilági rá tudja-e venni őket, hogy – saját érdekükben – csak egyszer ne agresszíven álljanak hozzá minden problémához?

Rendbonto>!
Harry Harrison: Halálvilág

Könnyed kis olvasmány, de egy kicsit többet vártam tőle. Bár a bolygó leírása, hogy milyen veszélyes hely, stb., eléggé tetszett, de az egész nem volt valami nagy sztori. Sci-fi rajongóként nem bántam meg, hogy elolvastam, és a könyv olvastatta is magát. Nem tetszett benne, hogy földi példákat hozott és azzal magyarázott pár dolgot, tekintve, hogy az emberigés már több száz bolygóra szétszóródott (gondolom elég sok év alatt, szóval ki a fene emlékszik már akkor, hogy mi is az a Föld?!). Az egész eleje úgy kezdődött, mintha Las Vegast írta volna le, pedig egy másik bolygón tartózkodtak a karakterek.
A negatív élmények után egy kis pozitív is jöjjön. Tetszett, hogy a Pyrrus-on élő emberek mennyire kemények, de egyben ostobák, szűk látókörűek. Továbbá az is jellemző az emberiségre, hogy tök mindegy milyen bolygón élünk, mi ott is képesek vagyunk egymásnak esni. A könyv sok olyan dolgot felhozott, amit jobb lett volna kifejteni, én szívesen olvasgattam volna még. De rövidke, és az események gyorsan lezajlottak (bár időben több hónap eltelt a történetben), pedig érdemes lett volna bővebben írni a bolygóról és a háborúról.
Sajnos nem győzött meg annyira, hogy a többi két részt is elolvassam.

Eltiron>!
Harry Harrison: Halálvilág

Nagyon jó, pörgős akció sci-fi, tipikus HH-stílusban, sajnos a folytatásairól ez már nem elmondható.

svindler>!
Harry Harrison: Halálvilág

Rég olvastam, de akkor tetszett. Eléggé akciódús sci-fi.


Népszerű idézetek

dr_Eminens>!

–[…] Minden űrrepülőtér közelében vannak bárok és éttermek, tehát odamegyek. És állandóan bajba kerülök a férfiakkal. Italt akarnak venni nekem, meg a kezemet fogdossák.
– No igen, egy magányos lány nagyfokú érdeklődésre számíthat a férfiak részéről az ilyen kikötői csomópontokon.
– Ó, ezt tudom – felelte Méta. – Csak azt nem értem, miért nem hallgatnak rám, amikor kijelentem, hogy nem érdekelnek, és menjenek el. Csak nevetnek, és többnyire még rámenősebbek lesznek. De már rájöttem, hogy egy dolog mindig hat. Szólok nekik, hogy eltöröm a karjukat, ha nem hagynak békén.
– És ez visszatartja őket? – kérdezte Jason némi kétkedéssel.
– Természetesen nem. De miután egyiküknek eltöröm a karját, a többiek sem zaklatnak.


A sorozat következő kötete

Halálvilág sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.
Orson Scott Card: Végjáték
Dan Simmons: Hyperion
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák
Frederik Pohl: Az átjáró
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek
Ted Chiang: Érkezés és más novellák
Martha Wells: Mesterséges sors