A ​technicolor® időgép 132 csillagozás

Harry Harrison: A technicolor® időgép

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A technicolor időgép a következetesen végigvitt sci-fi ötlet remek példája. A hollywoodi Climactic filmstúdiót csőd fenyegeti. Péntek este van, hétfő reggel megjelennek a bank csődszakemberei. Addigra el kell készülnie a Viking Kolumbusz című monstre szuperprodukciónak, még akkor is, ha az ónorvég sagákat esetleg újra kell értelmezni, és a kritikusok is némi joggal fanyalognak a film földhözragadt realizmusa láttán…

Eredeti megjelenés éve: 1967

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
Móra, Budapest, 1989
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631163431 · Fordította: Molnár István

Enciklopédia 6


Kedvencelte 14

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

J_Goldenlane IP>!
Harry Harrison: A technicolor® időgép

A filmstúdió hétfőn csődbe megy, ha nem tesznek le az asztalra egy bedobozolt filmet – és péntek van.

Tiszta mázli, hogy éppen adódik egy mindenki által őrültnek tartott, és éppen ezért szintén a csőd szélén álló, zseniális tudós, aki pénzügyi támogatásért hajlandó afféle alantas célokra felajánlani a frissen feltalált időgépet, mint a filmgyártás. Így indul az őrült menet, csináljunk viking filmet egy hétvége alatt! Valódi helyszínen, valódi statisztákkal, sőt, valódi főszereplővel!

Ezzel a nyitással persze nyugodtan lehetne a regény súlyosan sötét, mélylélektani katasztrófarepülés, de szerencsére nem az. A könyvet átszövi a könnyed, elegáns humor, az olvasó a nevetés könnyivel küszködik, és bár felvetődnek morális problémák, de szerencsére nem az a konklúzió, hogy az időgépre még nem értett az emberiség.

Amúgy a regény szépen végigmegy az időutazás főbb paradoxonjain, és legtöbbjére azt, a számomra igen megnyugtató választ adja, hogy „igen, ez egy paradoxon. És?”. A filmiparnak tartott görbe tükör a mű másik lába, amivel stabilan áll a hollywoodi cukormázban, és természetesen ebből is viccet csinál.

Ha csak laza szórakozásra vágysz, már akkor is érdemes elolvasni. Ha pedig utána van kedved egy kicsit gondolkodni is, akkor ez a te könyved!

2 hozzászólás
ViraMors P>!
Harry Harrison: A technicolor® időgép

Hát ez egyszerűen zseniális!

Végy egy filmstúdiót. Lehetőleg olyat, ami erőteljesen a csőd szélén billeg. Tegnapra kell egy kész film, de esetleg ráér hétfőig.
Adj hozzá egy tudóst. A zseni típusból. Föltalálta az időutazást, de a kutya se hisz neki, elvégre ez annyira lehetetlen, hogy miért is hinnék el neki?
Mindehhez adj hozzá pár „kötelező” elemet (bögyös szőke, műmájer főszínész, pár időutazós paradoxon stb), gördíts eléjük minél több akadályt (lábtöréstől az iszákos vikingen át a technikai problémákig), némi humort, pár kellemesen parodisztikust vonást, és küldd el őket valósághű viking filmet forgatni.
Az eredmény kicsit tudományos és nagyon szórakoztató. Engem megvett :D

4 hozzászólás
makitra P>!
Harry Harrison: A technicolor® időgép

A molyos sci-fi meetingre újraolvasva meglepődtem, hogy mennyire szórakoztató, pörgős és kicsit cinikus kis regényről van szól.

A múltba visszahelyezett filmforgatás elmés görbe tükröt mutat nem csak a filmgyártásnak, a hollywoodi rendszernek, de kicsit az egész kapitalizmusnak is. A Jack Daniels ereje lenyűgöző :) Azonban Harrison van annyira intelligens író, hogy ne csak a modern kor, hanem a viking mentalitás hatását is bemutassa; végül is, nem figyelhetsz meg úgy valamit, hogy az hatással ne lenne rád. Előkerül pár mélyebb kérdés is, de a könyv világához igazodóan csak rövid kifejtést kapnak, ide elég ennyi is.

A cselekmény lendületes, sodró, jó a meseszövés, igaz, a szereplők nem többek pár felskiccelt vázlatnál (az egy Barney-t kivéve), tökéletesen illeszkednek ebbe a világba és betöltik rendeltetésüket. A tudományos háttér nem túl alapos, de koherens (már amennyire az időutazás ábrázolható következetesen), így betölti a szükséges rendeltetését.

Elmés görbe tükör A technicolor időgép, aki szereti a paródiákat és a filmeket, mindenképpen érdemes elolvasnia.

Zsola>!
Harry Harrison: A technicolor® időgép

Hát én azt hittem, hogy több lesz benne a poénkodás. Félreértés ne essék így is épp elég vicces volt, sőt talán ez így jobb is mintha csak poént poénra halmozott volna az író. Csodával határos módon a vicces és banális alapsztoriból egy nagyon érdekes és logikusnak tűnő időutazós történet kerekedett. Ami élvezetes, gyorsan olvasható, könnyed és nagyon szórakoztató. Hatalmas plusz pont Harrisonnak a múltbeli időpont megválasztása miatt. Mind a történelmi korszak mind a népcsoport mind a történelmi eseményi telitalálat. Egy olyan időbeli és térbeli pontot sikerült találnia a regényéhez, ami szerintem mindenki fantáziáját meg tudja mozgatni.

Szentinel>!
Harry Harrison: A technicolor® időgép

Ennél viccesebb időutazós regényt én még nem olvastam.

Igazán sajnálom, hogy Harry Harrison könyveit eddig nem tanulmányoztam eléggé. Ezután jobban oda fogok rá figyelni. Mert az, hogy valaki ennyire egy beteg állat legyen a lehető legpozitívabb értelemben… Odinra! Egybegyúrni a viking történeket az időutazással és a filmgyártással? Szentséges habakuk!

Harrison regénye egy csőd szélén álló stúdió utolsó dobásának krónikája. Egy kétségbeesett cég kétségbeesett ötlete. Egy tudós felajánlja időgépét, a így jobb híján azt tervezik, hogy viking történelmi filmet forgatnak eredeti szereplőkkel és autentikus korban és helyszíneken. Ez pedig rengeteg humoros helyzetet hordoz magában már alapból is, de ahogy az író ezt levezette, azt tanítani kellene. Amellett, hogy jól ábrázolta a modern kor és az 1000-es évek viking kultúrájának egymásra találását, és sikerült kihoznia a legtöbbet a helyzetből adódó humorból is, még az időutazás paradoxonjait is érinti.

A könyv egyébként gyorsan olvasható. Sok párbeszédet és kevés leírást használ, a cselekmény pedig megállás nélkül pörög. Bőven tudom ajánlani mindenkinek, aki egy gyors, kikapcsoló, szórakoztató és mégis okos sci-fit szeretne olvasni. Számomra most mindennél jobban esett egy ilyen sztorit elolvasni.

Shinzo>!
Harry Harrison: A technicolor® időgép

Érdekes választás volt számomra első könyvnek az írótól, de nagyon nem bántam meg. Igazán kellemes perceket okozott. Hajmeresztő ötletek, mint létező kész tényként és szinte természetesnek véve, mindez szenzációs humorba öntve, egyszerűen le voltam nyűgözve. Bár rövid, mégis annyira bele tudtam élni magam, hogy simán elképzeltem volna még pár filmforgatást, mint folytatásokat… a végén az utolsó mondatok elég sejtelmesek :) A szereplők, hát én egytől-egyik bírtam őket, nagyon szerethetőek, főleg Barney! (Na igen, ebből egyértelműen kiderül, hogy őt kedveltem meg legjobban.) Bár a vikingek és a stáb is sok szerepet kapott, mégis őt éreztem a történet igazi kulcsfigurájának, mintha köré épült volna az egész. Persze a történetben kapunk még egy kis gyorstalpalót a viking történelemből, a jelenkorból és amerre még elvetődnek bátor hőseink. Összességében nagyon tetszett, szenzációsan üdítő humorbomba és naná hogy fogok még olvasni az írótól.

Kocos>!
Harry Harrison: A technicolor® időgép

Pontosan azt adta a könyv, amire vállalkozott: könnyed kikapcsolódást. A történet remek, a poénokon hangosan fel lehet nevetni, a szereplők szerethetők. Az időutazás pedig létezik, és ez paradoxonok forrása, a cetli tehát van!

Sai_home>!
Harry Harrison: A technicolor® időgép

Van egy Fergeteges forgatás című vígjáték, ami nagyjából arról szól, hogy egy, a csőd szélén álló filmes csinálni akar egy filmet, ami majd megoldja a gondjait. Nem annyira sok maradt meg bennem a filmből, de arra emlékszek, hogy mindenféle probléma merült fel, ami egy átlag ember számára azt jelentette volna, hogy lehetetlen leforgatni a filmet, de a Steve Martin által eljátszott karakter csak legyintett és megoldotta a megoldhatatlant.
Ez is egy hasonló történet, csak éppen időutazás is szerepel benne. Szinte ott érzi magát az ember a forgatáson, a problémák csak jönnek és jönnek, de a főszereplő mindenre megtalálja a megoldást. A könyv jelentős része egyébként akár időutazás nélkül is létrejöhetett volna :)
Hiába jelent meg eredetileg 1967-ben, akár ma is írhatták volna, még talán a technológia se tűnik elavultnak, én valahogy így képzelek egy ma is egy forgatást.
Vidám, szórakoztató történet, aki ilyenre vágyik az nem fog csalódni.

kvzs P>!
Harry Harrison: A technicolor® időgép

A legzseniálisabb sci-fi paródia amit eddig olvastam. Imádtam 15 éve és imádom most is. Harrison teljesen logikusan, játékosan és végig viccesen parodizálja a sci-fiket, olyan jó humorral, amiben semmi bántó nincs.
A könyv olvastatja magát, a néhol túlsztereotipizált szereplők imádni valóak, a történet a maga kifacsart módján tökéletesen logikus, a csattanó a poénok mellett is elgondolkodtató.

The_General>!
Harry Harrison: A technicolor® időgép

Nagyon szórakoztató könyv. Remekül figurázza ki Hollywoodot és vannak benne vikingek. Nálam ennél több már nem is kell! Végig viccesen, önmagát sem túl komolyan véve pörögnek az események, ennek ellenére elég alaposan összerakott mű. Felveti talán az összes, időutazással kapcsolatos kérdést, de nem bonyolódik bele túlságosan. A szereplők fennakadnak egy kicsit ugyan bizonyos dolgokon, de hát a filmnek forognia kell tovább. A vikingek is remekül meg voltak írva. Pontosabban csak az az egy, aki igazán szerepel benne, de Ottar zseniális. Teljesen így képzelek egy igazi vikinget.


Népszerű idézetek

Izolda P>!

Tex odakiáltott a vikingnek néhányat a legvaskosabb tengerészsértések közül, de egyik se törte át a nyelvi korlátokat. A gyerekkorában tanult latin gesztusokhoz folyamodott hát, s ujjait és kezeit fürgén mozgatva közölte ellenfelével, hogy felszarvazták, hogy kiherélték, szennyes szokásokat tulajdonított neki, s a sorozatot a legvégső sértéssel fejezte be: bal kezét jobb bicepszére csapta, minek következtében jobb ökle felugrott a levegőbe. A felsoroltak közül egy vagy több eredete a tizenegyedik századig is visszanyúlhatott, mert a viking üvöltve tápászkodott föl.

24. oldal

dr_Eminens>!

Megvallok valamit, ami soha senkinek nem vallottam meg, és neked is csak azért merem elmondani, mert egyre részegebb leszek a napidíjadból, és tíz szóból úgyis legfeljebb egyet értesz. Tudod, milyen vagyok? Középszerű. Van fogalmad arról, milyen szörnyű ezt beismerni? Ha tehetségtelen kripli vagy, egykettőre rájössz, aztán úgyis kirúgnak, s dolgozhatsz egy benzinkútnál. Ha meg zseni vagy, büszke lehetsz rá, és kamatoztathatod. De a közepességében az ember sose biztos.

98. oldal

blianhun>!

– Ha megkérdezném, ki fedezte fel Amerikát, mit felelnél?
– Kolumbusz Kristóf, 1492.
– A legtöbb ember így gondolja, pedig a vikingek voltak az elsők.
– Kolumbusz viking volt? Mindig azt hittem, hogy zsidó.

3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: 1492 · Amerika · Kolumbusz Kristóf · viking · zsidók
Shinzo>!

– Kinek, kinek? Nekem. Csúnyán viselkedtem velem szemben, de most majd megfizetek nekem. Hogy képzelhettem, hogy így bánhatok velem!

202. oldal 18. fejezet

ViraMors P>!

Az alvó stúdiótulajdonosokat legjobb békén hagyni.

170. oldal

DTimi>!

Végezz leglalább azzal a sonkával előbb, és jusson eszedbe, hogy ez fontos történelmi pillanat. Megérkeztél az Újvilágba!
– Ostobaság vagy, Barney! Ugyanaz a régi világ, csak egy Vinland nevű hely. Ott azok a fák jónak látszanak.

153.noldal, 13-ik fejezet

ViraMors P>!

És jobb lesz, ha megtanulsz a Földön élni, ha már nem állíthatod meg, hogy leszállj róla.

166. oldal

Shinzo>!

– Már megint ezt a szót használja. Mi az a trilobita?
– Egy kihalt ízeltlábú. Ezt az életformát általában a rákfélék és a pókszabásúak közé sorolják. Néhány fajta egészen apró. Amit ön fogyaszt, az a legnagyobb. Mintegy hatvan centiméter hosszú tengeri levéltetű.

118. oldal 11. fejezet

blianhun>!

– Igazad van, igazad van – morogta Barney. Szókincsében ez állt legközelebb a bocsánatkéréshez.

13. fejezet

Shinzo>!

– Akármit is mondtok, te meg a vaskori barátaid, az alkohol nem nyújt megoldást minden problémára. Azt jelenti, hogy egyedülálló eset vagyok a világegyetemben. Szadomazochista. Az összes többi szegény nyomorult kénytelen beérni azzal, hogy önmagával szemben mazochista vagy másokkal szemben szadista. Én azonban mazochista gyönyört lelek abban, hogy szadista vagyok önmagammal szemben. Egyetlen neurotikus se mondhatja ezt el magáról, csak én – megborzongott. – Talán mégis jót tenne egy ital.

183. oldal 16. fejezet


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

E. Annie Proulx: Kikötői hírek
E. Annie Proulx: The Shipping News
Wayne Johnston: Das Land meiner Väter
Neal Stephenson – Nicole Galland: A D.O.D.O. felemelkedése és bukása
Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény
John Scalzi: Vörösingesek
Andy Weir: A marsi
J. D. Robb: Halálos rögeszme
Kurt Vonnegut: Macskabölcső
James Patterson: Világmegmentés és más extrém sportok