A ​Rozsdamentes Acélpatkány (A Rozsdamentes Acélpatkány 1.) 74 csillagozás

Harry Harrison: A Rozsdamentes Acélpatkány Harry Harrison: A Rozsdamentes Acélpatkány

Vidám sci-fi regény Harry Harrison kötete. A Rozsdamentes Acélpatkány címszereplője az immár bűnözésmentes Galaxis egyik utolsó bűnözője, aki remekül szórakozik a bűnnel szemben védtelen bolygók kifosztásán. A bűnözésre nincs szükség, a fogalom maga is elhalt, hiszen az Univerzumban mindenütt egyformán magas az életszínvonal. Nem véletlen, hogy a csillagközi különleges rendfenntartó erők is igényt tartanak a maga területén felülmúlhatatlan szakember szolgálataira. A bűnüldöző szervek – a testületnél minden munkatárs korábban sikeres rabló, de legalább sikkasztó volt – az Acélpatkánynál sokkalta veszedelmesebb ellenfél nyomára bukkantak. Egy gyönyörű és mindenre elszánt asszonyt a Galaxist magát szeretné eltulajdonítani.

Eredeti mű: Harry Harrison: The Stainless Steel Rat

Eredeti megjelenés éve: 1961

>!
Szukits, Szeged, 2004
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 963497046x · Fordította: Kiss Tamás
>!
Móra, Budapest, 1989
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631165086 · Fordította: Molnár István

Enciklopédia 1


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
csartak MP
Harry Harrison: A Rozsdamentes Acélpatkány

„Hátra arc és indulás! Holnap is lesz jó fogás.”
174 oldalnyi öntelt monológ, Sikamlós Jim a legüberfább zsivány a Galaxisban. Az álszerénység a tehetetlenek menedéke, szóval gond egy szál se, Jim csontjai velejéig romlottak, érzelmei hullámhegyein sodródik, élete züllött zamatát ízleli.. büszke és magányos, ő az acélpatkány.
Kiadják ezt valaha normális borítóval?

2 hozzászólás
>!
B_Petra
Harry Harrison: A Rozsdamentes Acélpatkány

Csihi-puhi, ez jutott róla eszembe, egy utolsó vagány az acélpatkány a megszelídített (kicsit birka) emberiség nyakán. Nos ha ez bekövetkezik az ég legyen velünk, mert nem marad más, és egyetlen reményünk az intuícióra vagy némi vagányságra a rablóból lett pandúr.
Érződik, erősen rajta az idejétmúltság, de ifjúsági fiú regénynek kezdeti kóstolgatásra elmegy.

>!
Marcus
Harry Harrison: A Rozsdamentes Acélpatkány

Végre egy tényleg humoros könyv, ami mellesleg akcióregénynek sem utolsó. A hihetetlenül pofátlan főhősnek be nem áll a szája – az E/1-es narrációnál ez érdekes is lenne, de mégis ezt éreztem olvasás közben –, no de az események sem hagynak egy perc nyugtot sem neki, végig 100%-on pörög a történet.

A történet szerint Sikamlós Jim (tökéletes old school név) egy bűnözés nélküli világban bűnöző. Itt ez színtiszta lázadás, ezért a Jim-féle alakoknak mindenre készen kell állniuk – nemcsak patkányoknak, hanem rozsdamentes acélpatkányoknak kell lenniük. Van azonban egy szervezet, amely épp ezeket az embereket sorozza be, hogy a tényleg veszélyes ámokfutók ellen harcoljon. Jim is horogra akad, és innentől kezdve egy olyan ellenféllel szemben kell helytállnia, aki még nála is okosabb és találékonyabb.

A könyv jövőképe teljesen a főhőshöz van alakítva, ami pozitív, viszont a technológia is „dramaturgiai”, azaz épp azt tudja (vagy nem tudja), ami a történethez szükséges. Vannak űrhajók, totális alakváltó műtétek, de ha túl könnyű lenne valamit a technika segítségével megoldani, akkor azt egyszerűen nem lehet, és kész.

Könnyű, gyors, izgalmas olvasmány, nagyon szerethető. Kint nem véletlenül élt meg tizenkét részt és emelkedett kult státuszba.

1 hozzászólás
>!
Csöre P
Harry Harrison: A Rozsdamentes Acélpatkány

Végtelenül idegesítő főhős egy hasonlóan idegesítő világban.
Először is, Sikamlós Jim (milyen név ez???) öntelt, de csak közepesen tehetséges bűnöző egy olyan világban, ahol minimális a bűnözés, a hajlamot már gyerek fejjel szűrik, a bűnösök agyát pedig drasztikusan „feljavítják”, már ha elkapják őket. Ő egy olyan ember, aki élvezi a bűnözést, élvezi saját zsenialitását, amivel átveri a jól nevelt többséget, élvezi az adrenalint, amivel a veszélyhelyzetek járnak.
A volt bűnözőkből álló rendfenntartó erők érdekes ötlet, bár, mint „hősünk” esetében is látszik, kétes a sikere.
A felvázolt világot pedig azért találom végtelenül idegesítőnek (bár lehet, hogy csak Jim szemüvegén keresztül az), mert elvesztette kreativitását, lendületét. A magas életszínvonal, technikai fejlettség elkényelmesítette a népet.
A cselekmény egyébként fordulatos, egy kicsit talán túl pörgős is. Érdekes, hogy ebben a bűnözésmentes világban mennyi a fegyver… meg mennyi technikai megoldás létezik átverésre, rombolásra, bűnözésre.
Összességében szórakoztató, gyors olvasmány, de nem fog újrázni.

>!
zamil
Harry Harrison: A Rozsdamentes Acélpatkány

Egyet kell értenem @blianhun-nal nekem sem a kedvenceim közé tartoznak az ilyen „piff-puff” akció sci-fik. A humorral nem volt gond, azt élveztem, szórakoztatott. Hanem kevésnek találtam benne a világleírást, a technikát.
Könnyed szórakozást nyújtott, biztos meg van a rajongó tábora, de nekem egy humoros könyv marad.

9 hozzászólás
>!
Roszka P
Harry Harrison: A Rozsdamentes Acélpatkány

Biztosan remek olvasmány volt, amikor megjelent. A mai kor már nagyon túl haladt rajta.
Tulajdonképpen egy nyomozás egy gyilkos után, pár űrhajóval és különös kifejezéssel.

2 hozzászólás
>!
Izolda +SP
Harry Harrison: A Rozsdamentes Acélpatkány

A galaxis Háry Jánosa. Regényben szórakoztató, de élőben valószínűleg lekaparnám az arcát. :D

>!
jezsek P
Harry Harrison: A Rozsdamentes Acélpatkány

Az utóbbi idők olvasmányainak legnagyképűbb, legcsavarosabb eszű és leginkább szeretetreméltó bűnözője Sikamlós Jim, akinek a működését a „fékezhetetlen agyvelejének” csodálatától leesett állal olvastam volna végig, ha közben a mosolygás ebben nem akadályozott volna meg. Amikor pedig éppen nem a felvonultatott csapdák és trükkök, meg a lazán megfogalmazott fő etikai mondanivaló ("ne ölj") kötötték le a figyelmem, lélegzet után kapkodva próbáltam követni a tempót, amit Jim diktált. Ilyen gyors, pörgős könyvet alig lehet letenni, nagyon szórakoztató volt. A sci-fi háttér megteremti annak a lehetőségét, hogy Jim szinte bármit, amit elképzel, megtehessen, mindenre legyen technikai megoldása, mégis, a kedvencem a szénfűtéses robot volt…

>!
Joshua182
Harry Harrison: A Rozsdamentes Acélpatkány

Kellemes hangulatú történet a műfaj hőskorából, azért akadtak vele problémáim.
Két fő pozitívumot tudnék hirtelen kiemelni, az egyik a humor, a másik a rövid terjedelme, már ha ez pozitívum. Abból a szempontból talán, hogy 1 deka felesleges „zsír” sincs rajta, sehol nem találkozni töltelékszöveggel, nagy sebességgel robog a történet.
A sztori jellegét és hangulatát tekintve – mivel egy „gonosztevőt” alkalmaz hősként – talán legjobban a régi vágású detektívtörténetekre hajaz fordított előjellel, amolyan inverz Sherlock Holmes sci-fi környezetben.
Ami nem tetszett, hogy viszonylag sok a cselekményben az utólagos magyarázat, pl. a főhős ezt vagy azt csinálta, de csak azért tehette meg, mert korábban elrejtett itt vagy ott valamit stb, amire az adott pillanatban még csak utalást sem tesz a könyv, így gyakorlatilag pont az a furfang veszik ki belőle, ami igazán élvezhetővé teszi a hasonló jellegű könyveket.
Érződik hogy nem ma íródott, néhány „korszerűtlen” elemnél spoiler már az volt az érzésem, hogy szándékos műfajparódiák.
Akár igen, akár nem, a hangulata összességében tetszett, sok helyütt elmosolyodtam, a könnyed szórakoztatásnak eleget tesz, simán olvasható buszon/vonaton vagy egyéb tevékenység mellett, nem igényel komoly odafigyelést..

>!
ddroid
Harry Harrison: A Rozsdamentes Acélpatkány

nem egy nagy irodalmi mű, de könnyed és a szórakoztató. azt hiszem imádom az ilyen fajta főhősöket, szinte zseniálisak, mindig talpra esettek, nagy kalamajkákba keverednek, de a véletlenek és kreativitásuk révén mindig megússzák vagy még jól is kerülnek ki belőle :)


Népszerű idézetek

>!
Spaceman_Spiff IP

Mi vagyunk a társadalom falborítása mögött a patkányok. A korlátokon kívül és a szabályok ellenére tevékenykedünk. Amikor a szabályok enyhébbek voltak, a társadalomnak több patkánya volt. Az öreg faházakban is több patkány élt, mint a későbbi korok betonkockáiban. Azért azokból se hiányoztak! A társadalom most vasbeton és keményacél. Alig akad rés az illesztések között. Patkány legyen a talpán, aki megleli őket. Ebben a közegben csak acélpatkányok boldogulnak.

3 hozzászólás
>!
csartak MP

Űrruhában úszni éppolyan élvezet, mint szabadesésben szeretkezni.

84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretkezés
1 hozzászólás
>!
csartak MP

Még mindig a robotra meredt. Egyszer csak előrehajolt, és megkocogtatta a masina oldalára szerelt műszer ablakát.
– Ezt nézze! Alig van gőznyomás! Ez a barom mindjárt orra bukik, és az egész házat porrá égeti! Tüzelőt, te ostoba! Tüzelőt!
Néhány relé bekapcsolt a tákolmány belsejében. A robot halkan csörömpölt, majd letette a poharakkal megrakott tálcát.
Jót húztam az italomból, hátradőltem, és élveztem a jelenetet. A robot a kandallóhoz botladozott. Mozgása kétségkívül lelassult. Kinyitott a hasán egy ajtót, dőlt ki belőle a láng. Az odakészített szenesvödörből teletöltötte magát antracittal, majd hangos döndüléssel bevágta az ajtót. Sűrű fekete füst szállt fel a kéményből. Még szerencse, hogy szobatiszta robot volt, nem kaparta a salakot a szőnyegre.

141. oldal

>!
Joshua182

Feldobtam egy érmét, hogy segítsen a döntésben, és természetesen nyertem, mivel csaltam.

150. oldal

>!
csartak MP

Talán a legfontosabb magyarázata, hogy ilyen sokáig távol tudtam magam tartani a törvény ölelő karjaitól, az, hogy sohase ismételtem magam. Sorra megálmodtam a legédesebb kis balhékat, egyszer és csakis egyszer megcsináltam őket, aztán újabb ötlet után néztem. Nem volt más közös vonásuk, mint a nyereségességük. Mind a mai napig mindössze egyetlen trükkel nem próbálkoztam: a nyílt fegyveres rablással. A változatosság követelményének ez a forma éppúgy megfelelt, mint bármi más.

18. oldal

>!
moszat

… visszavonultam luxusjahtomba, hogy megcsappantsam a készleteimet egy nagy üveg skót whiskyvel (mely sose volt húsz fényévnél közelebb a Földhöz) …

74. oldal

>!
Hush_Campo

Hogy jön bárki is ahhoz, hogy túljárjon az eszemen! Fölháborító.

>!
Hush_Campo

Az őrület perspektívája a reggel kijózanító fényében sem látszott vonzóbbnak, de helytelennek sem.

>!
Hush_Campo

Történelmi tény, hogy a fegyvereket hamarabb találták fel, mint a pénzt.


A sorozat következő kötete

A Rozsdamentes Acélpatkány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Philip K. Dick: Kamera által homályosan
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája
Martha Wells: Kritikus rendszerhiba
John Scalzi: Vörösingesek
J. L. Armentrout: Origin
Andy Weir: A marsi
J. D. Robb: Halálos rögeszme