Katedrális (Mysterious Universe: Katedrális 1-2.) 108 csillagozás

Harrison Fawcett: Katedrális Harrison Fawcett: Katedrális Harrison Fawcett: Katedrális Harrison Fawcett: Katedrális

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A.D. ​2294. A világot az új arisztokrácia irányítása alatt álló hatalmas pénzügyi és ipari konglomerátumok uralják Novus Ordo Seclorum néven. A 23. század végéhez közeledve számtalan összeesküvés-elmélet szól arról, hogy a láthatatlan hatalom zsoldjába szegődött tudományos elit megoldotta az időutazás problémáját, a technológiát egy Katedrálisnak hívott és a katolikus egyház mintájára épülő titokzatos szervezet birtokolja. A Katedrális létezését minden kormány tagadja, a média hallgat róla, akik túl sokat kérdeznek, vagy közel kerülnek az igazsághoz, nem élik túl a felismerés pillanatát.

Mark Wilson, a Los Angelesben élő újságíró nem hisz az időutazásban és a bukott angyalokban, de idővel arra kényszerítik a körülmények, hogy ugyanúgy változtasson az álláspontján, akárcsak Tess Gordon, aki illegális utcai harcosként él L.A. technokrata poklában, miközben az élete szakadatlan menekülés a világot kormányzó Seclorum egyik hatalmassága elől. Tess és Mark sorsa összefonódik a… (tovább)

Fonyódi Tibor szerzői név alatt is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Delta Vision, Budapest, 2012
1842 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637041471
>!
Delta Vision, Budapest, 2012
494 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155161278
>!
Delta Vision, Budapest, 2012
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637041785

6 további kiadás


Kedvencelte 25

Most olvassa 6

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 51

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Lisie87>!
Harrison Fawcett: Katedrális

A régebbi olvasatlan könyveimből ez volt az egyik legjobban várt könyv, amit el akartam kezdeni és rettenetesen reménykedtem, hogy tetszeni fog! Szerencsére nem kellett csalódnom.
Fawcettől nem olvastam még, de tetszett a stílus, a szereplők megfelelőek voltak az adott világhoz, az események, a helyszínek, az egész világ megtetszett. Mostanában az olvasási válságom mellett, ez volt az a könyv, ami igazán lekötött és olvastatta magát.
Mindenképpen folytatom, mert érdekel, hogy mi fog történni Pompeji-ben! :D 4,5 csillag pedig azért, hogy a folytatásra 5-t adhassak! :))))

II. könyv
Hah, 5 csillag! Tetszett minden, a kor, a szereplők, a konkfliktusok és események. Nem zavart a túlzott szexuális töltet sem! :D Több minden zajlik a háttérben, egyre izgalmasabb!

IV. könyv. Sajnos a 3.nál nem írtam véleményt, de kb sokkot kaptam a démonos szál megjelenésétől. :D Visszatérve a befejező részre, csak annyit sajnálok, hogy hagytam időt a kötetek között. Végül nagyon tetszett ez a sorozat és nem bántam meg az olvasását. Tetszett a befejezés és a szálak elrendezése.

4 hozzászólás
Aligabacs>!
Harrison Fawcett: Katedrális

Valamikor ’91 nyarán, esti órákban, egy kinyúlt pólójú fiatalember dörömböl a helyi videotéka bejáratán..
– Sanyi bácsi!! Sanyi bácsi engedjen be kérem!
– Tibi! Már megint te vagy! Most zártunk be! – jön odabentről a felelet.
– Tudom, tudom! De nagyon kéne pár film estére!
– Na jó, csak siess! Mi kell?
– Kellene az Időbanditák, kellene még a Hegylakó ééés Chuck Norristól az Ütközetben eltűnt első része.
– De azt már vagy ötször láttad.
– Igen, de nagyon tetszenek az akció jelenetek.
– Az Ütközetben eltűntből csak harmadik rész van bent, az is jó?
– Persze.
– Most látom, hogy a Caligulát nem hoztad vissza.
– Majd holnap azt is hozom.
– Rendben, de nem értem mit szeretsz ezeken a vackokon. Mi lesz így belőled?..

Valahogy így képzelem el a fiatal Harrison Fawcettet a Katedrális elolvasása után. Meggyőződésem, hogy a könyv egy részét a ’80-as és’90-es évek jó-rossz filmjei inspirálták. A regény első fele a jó ötletek ellenére belefulladt a klisékbe. A karakterek, a beszélgetések, a jelenetek mind-mind ismerősök voltak. A szereplők a filmekből ismert unalmas archetípusokat hozták. A könyv második fele, a római rész, erős javulást mutatott, de ezt főleg a kor bemutatásának köszönhette, mert a szereplők továbbra is csak tébláboltak. Voltak jó részek a könyvben, amik ellensúlyoztak olyan dolgokat, amiket neutralizálnék magamból.
A fent leírtak ellenére elképzelhető, hogy kamaszként tetszett volna. Nekik ajánlom.

Utólag rákerestem és az Ebayen találtam neutralizálót 500 dollárért. Talán egy időutazó árulja. :)

1 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!
Harrison Fawcett: Katedrális

A jövőből érkeztem a múltba ennél a történetnél, tehát túlságosan sok meglepetés nem ért, mégis istenien szórakoztam a könyvön. Brett Shaw miatt lettem nagyon kíváncsi a Katedrálisra, amelynek a főszereplőit már jól ismertem egy jóval későbbi történetből, ami fényévekkel jobban volt megírva, mégis különleges élmény volt megtudni, hogyan kezdődött az egész sztori. A Katedrálisból mára ugyanis egy egész univerzum nőtt ki, a szerző is jóval érettebben és sokkal viccesebben ír, de ez a kaland is remek volt. Mentem beszerezni a Katedrális többi részét:-)

maevis>!
Harrison Fawcett: Katedrális

Egy zseniális történet kezdete ez az első könyv. Az első Fonyódi Tibor könyvem és már most egészen biztos vagyok benne, hogy ezen kívül is fogok tőle olvasni. Nagyon tetszik a jövőben játszódó sztori, rendesen fel lett építve a 23. század, és maga az időutazás ténye is.
A szereplőkkel teljesen ki vagyok békülve, egészen jó karakterek találhatók a könyvben. Alig várom, hogy a második könyvet is elkezdjem, mert annyira kíváncsi vagyok, hogy hogyan folytatódik, hogy már tűkön ülök :)
Szeretem, ha egy könyv akkor is a gondolataimba fészkeli magát amikor nincs időm olvasni, nekem ez a könyv most pontosan ezt az élményt nyújtja.

Végig olvasva mind a négy kötetet arra kellett jutnom, hogy egy újabb kedvenccel lettem gazdagabb. Imádtam az első sortól az utolsóig, izgalmas és letehetetlen! :)

3 hozzászólás
makitra P>!
Harrison Fawcett: Katedrális

„Lehet, szigorú leszek, de számomra a Katedrális nem más, mint egy fordulatokban bővelkedő ifjúsági, ezen belül is konkrétabban a fiatal fiúkat megcélzó, írás – ebben a műfajban egyébként kiválóan teljesít. A cselekménye érdekes, izgalmas, vannak benne katonák, harcok, szerelem (de főleg inkább szex), hősök – tinédzserként (bár nem érzem magam közvetlen célcsoportként megszólítva) valószínűleg imádtam volna. Mindezek mellett komoly ismeretterjesztő erővel bír, rengeteg konkrét és részletes információt szolgáltat az ókori Rómáról, az okkultizmusról, démonológiáról és a Bibliáról is, és képes valódi érdeklődést felkelteni az érintett területek iránt. Ugyanakkor a benne található többlettartalom, így a harc filozófiája, a megváltás lélektana a bűn és bűnhődés története nem tudnak komolyabban elgondolkodtatni, pedig ezek a kérdések kétségkívül fel vannak vetve a műben, azonban nem tudnak kellően kibomlani.

Ennek fő okát pedig a karakterekben, és így magában az írói eszközökben találom. Fonyódi tud izgalmas karaktereket is alkotni, ám javuk csak felszínes alak, hiszen érdekességük az élettörténetükből, nem a jellemükből fakad. A legtöbb szereplő csak azért mozgatórugója a történetnek, mert valamit tett a múltban, nem pedig azért, amilyen emberek valójában. A legtöbben csak végigbukdácsolják az eseményeket és próbálnak rájönni az események mögötti rejtett mozgatórugókra, nem pedig tevőlegesen alakítani őket. Különösen akkor szembetűnő ez, mikor a szerző arról beszél, hogy kit, mennyire gondolkodtattak el az események, de ezt csak az író elbeszéléséből tudjuk, mert maguk az alakok nem viselkednek ettől máshogyan.”

Bővebben: http://tubicacezar.blogspot.hu/2012/06/a-magyar-idoutaz…

1 hozzászólás
nrb>!
Harrison Fawcett: Katedrális

Ebben a regényben aztán minden volt. Ókori fegyverek, legendás lándzsa, japán szamurájkard, élő fegyverek, lézerfegyverek, térdezintegrátor, démonok, angyalok, varázslók, kommandósok, és még sorolhatnám.
Az ember arra számítana, ha ennyi minden van egy regényben azt jól össze lehet kutyulni, de szerencsére itt nem ez történt, hanem kaptunk egy meglehetősen bonyolult, ámde lenyűgöző cselekményt, amely jól ötvözte a sci-fit és a természetfelettit.
Le a kalappal az író előtt, hogy ilyet ki tudott találni. Nagyon jó volt az írás hangulata is. De sajnos a cselekménnyel és a hangulattal ellentétben a cselekmény alakítói vagy részesei nem szerepeltek ilyen jól. A szereplők okoztak problémát. Nekem nem voltak kellően mélyen kidolgozottak, és legtöbbször nem is viselkedtek valami ésszerűen, ha a harcon kívül másra került a sor. Ezt azért mondom, mert főleg a regény első felében olyan érzésem volt, mintha egy verekedős pornót olvasnék, amiben a harc közötti szünetekben mindenki, mindenkivel csinálja. Ha valami köze lett volna a cselekményhez, akkor oké, de így teljesen indokolatlan és random volt. A végére szerencsére már ritkábbá vált az ilyesmi.
Mindazonáltal egy nagyon izgalmas regényről beszélünk, amit tényleg érdemes elolvasni. Pozitívumként említeném még, hogy nagyon sok téma felmerül a regény során, amelyek ugyan nincsenek kibontva, de így is elég, hogy az arra érdeklődőket további kutakodásra sarkallja.

Chöpp >!
Harrison Fawcett: Katedrális

Csak azért pontoztam le, mert jobbat vártam. Nem rossz a történet. Valami ilyesmit írtam volna én is középiskolás koromban. ;)

DKamilla>!
Harrison Fawcett: Katedrális

Történelemtanárom ajánlotta, úgyhogy nem tudtam, hogy mire számítsak, de kellemes meglepetés ért: tetszett. Tetszik az időutazás, és ahogy ki van találva, szimpatikus Mark és Tess is, izgalmas volt és fordulatos. Csak azt sajnálom, hogy ebben a könyvben még nem voltak a főszereplőink az ókorban, végig azt vártam, hogy mikor érnek már oda.

Ketket>!
Harrison Fawcett: Katedrális

Csillagos ötös! Nagyon tetszett, olvasmányos, pörgős, minden eléggé kidolgozott, kivesézett, humoros. Karakterek, hurrá, jó pasik, intelligens pasik, szép, harcos és okos csajok, van gonosz, szerintem lesz főgonosz is, ami még nem derült ki teljesen. A világ felépítése is hiteles, tetszik ez az időutazás biznisz, nem erőltetett, nem nyakatekert, jól érthető, pedig egyébként könnyű lenne logikailag belebukni. Olvasás közben olyan a könyv mintha egy 9.9-es akciófilm sorozatot néznék. Ez volt az első évad, de igazából csak megágyaztak a történetnek, nagyon sok lézersugarat el fognak még itt lövöldözni.

Eta IP>!
Harrison Fawcett: Katedrális

A történet érdekelt, de a figurái túl sablonosak maradtak. A szereplők problémái túldimenzionáltak és túldramatizáltak, és lélektanilag valahogy mind kiskorú és hiteltelen.
Továbbolvasom, mert a történet érdekel.


Népszerű idézetek

csartak P>!

– Utálom a science-fictiont – fanyalgott Hands.

89. oldal

nrb>!

A Novus Ordo Seclorum űrflottája egyre messzebb kalandozik, az ember maholnap uralja a Galaxist! Vajon mi állhat neki ellent? Agresszív idegen lények, a sci-fi írók rémálmai? Atomot és antianyagot nekik, a kurva anyjukat! Mi ez, ha nem isteni tökély?

25. oldal - Prológus

EszkiMóczy>!

…Jézus Mária, ez rettenetesen bonyolult. Ha ezt a sztorit egy regényben olvasom, akkor le a kalappal az író előtt.

XIX. fejezet, p. 688

Chöpp >!

Nincs rohadtabb szerep, mint gyalogot alakítani egy végeláthatatlan sakktáblán.

423. oldal

Krajnyák>!

Egymásra néztek és mind a ketten tudták, hogy a másik nagyon szeretne mondani valamit, ám a pillanat varázsa megtört és a lehetőség odalett. Bizonyos dolgokról, érzésekről csak a megfelelő időben lehet beszélni.

292. oldal, XIX. fejezet, Második kötet

cassiesdream>!

Vannak olyan pillanatok, mikor a nyulak oroszlánná változnak és a középszerű figurákból hősök lesznek. Az úgynevezett „kisembernek” mindig nyitva áll a lehetőség, hogy örökre fennmaradjon a neve, csak egy valami kell hozzá: bátorság… és talán még valami! A megfelelő pillanat! Ha egy ember régóta tervez valamit, s eljön a megfelelő pillanat, akkor már nem mérlegel. ezzel túl sok idő menne el – hanem cselekszik

Sz_László>!

– Mondták, hogyan dolgozom? – kérdezte a fejvadász.
– Beszélik, hogy maga egy állat! – bólogatott Serrault.
– Majd figyeljen, mekkora élmény lesz!

270. oldal, III. kötet

Krajnyák>!

– Szóval, mivel foglalkozik mostanában? – ismételte meg előző kérdését Hands.
– Kábítószer, fegyver- és lánykereskedelem, pornográfia, prostitúció… hol ezzel, hol azzal, csupa ártalmatlan dologgal.

337. oldal, XX. fejezet, Második kötet

borob>!

… Ne haragudjon, de egyszerűen nem tudom elhinni, hogy az elmúlt, közel kétezer-háromszáz év materialistává tette, elvégre ön Isten angyala.
Szenoi sokáig hallgatott, aztán teátrális mozdulattal körbemutatott a botjával.
– Isten angyala… Keresd Istent a festményekben, vagy akár a borban, amit kortyolsz, keresd önmagadban, lásd meg őt a nyomorultak pillantásában, vagy a pillangó röptében. Abban ugyanúgy megleled, mint édesanyád ölelő karjai között, vagy szerelmesed mosolyában, a különbség kézzel tapintható. Egyszer olvastam valahol, hogy Istenhez közel lenni nem más, mint „cseresznyét szedni a fáról”. Aki ezt írta beavatott volt, sokkal inkább adeptus, mint egy kvantumfizikus, vagy a jezsuiták generálisa, a pápáról nem is beszélve.

Epilógus, 980. oldal

Sz_László>!

A XX. századtól kezdődően az emberiség elhitette magával, hogy elindult a Teremtő felé vezető úton: atomenergia, számítástechnika, hírközlés, űrhajózás. Hittük, hogy eljutottunk a csúcsok csúcsára, és gúnyos mosollyal az arcunkon fikáztuk a középkort, az ókort, miközben fellengzősen beszélgetünk arról, hogy maholnap a halhatatlanság a kitűzött cél, és nem vettük észre, hogy milliók haltak éhen a tönkretett természet miatt, és a világvárosokban úgy kellett átugrálnunk a földön fekvő narkómámorban fetrengő idiótákat, mint atlétának a vizes árkot. A tudósaink már-már istennek hiszik magukat, és dőlnek a röhögéstől, mikor Anguis világképéről olvasnak, pedig ha felhoznánk Arisztotelészt, és ellátnánk a megfelelő információkkal, akkor mindenkit lesöpörne a katedrákról, Paracelsus lenne a legjobb orvosunk, és Newton alig egy év alatt darabokra cincálná a kvantumfizikát, ha hagynánk… Ha az átlagot vesszük, akkor azt tapasztalja, Mr Wilson, hogy csöppet sem vagyunk intelligensebbek az ókori vagy középkori embereknél, a különbség csak az ismeretanyag mélységében rejlik.

11. oldal, IV. kötet


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Szemán Zoltán: Idegen istenek
Pierrot – Gábor Endre: Magister M
Lőrincz L. László: A föld alatti piramis
Böszörményi Gyula: Ütközet a Meridim felett
J. Goldenlane: Csillagok szikrái
Jodi Taylor: Mi baj történhet?
Jasper Fforde: Egy regény rabjai
Jeffrey Stone: Az Éj trilógiája
Zsivicz Norbert: Zárt Birodalom
Dan Abnett: Ravenor visszatér