Értékelések 8

Praetorianus P>!
Harrison Fawcett: Aranypiramis

A Shaw-sorozatból ez a kötet az egyértelmű kedvencem. Imádom az ókort, így a fáraók korát is, szeretem a kincskeresős-kalandozós sztorikat, Atlantisz pedig már régóta a szívem csücske; spoiler spoiler. Mindehhez pedig hozzájön a sci-fi irodalom legtökösebb és legnagyobb szájú párosa, akik eléggé elemükben vannak… Szóval minden adott a jó szórakozáshoz.
Fonyódi mesélőkedve hatalmas, és most sem hazudtolja meg magát, letette az asztalra a MU legjobb regényét, persze csak ha a Katedrálist nem számoljuk :)

CyberMacs>!
Harrison Fawcett: Aranypiramis

Sok-sok-sok-sok év telt el a Brett Shaw időszak óta. Talán én is felnőttem, talán a világ is megváltozott, talán minden együtt. Nagyon nem hozta azt a varászt, amit régen.

A 2000-es évek előtt még én is lelkesedtem, hogy fel kellene melegíteni ezt a turáni-hátrafele-nyilazós-magyar vonalat (milyen már, hogy az összes skandináv országban viking babákat árulnak, nálunk meg nincs egy nyamvadt nyilas magyar sem…). Ma viszont már inkább a hideg futkos a hátamon, ha ezek a dolgok eszembe jutnak. E miatt nem igazán lelkesedtem a turáni vonalnak.
Brett Shaw meg inkább tűnt egy hisztis tininek, mint a császár elit testőrének.
Az egyiptomi misztikum-ufó kapcsolat meg megint egy olyan dolog, ami egykor talán divat volt, de mostanra eljárt felette az idő. De még ezzel együtt is történet lapos, felfedezhető benne a tipikus egyiptomi körútnak a részei (Kairó, Luxor, Asszuán… Kairó és Luxor kozött miért nem történt semmi? Mert ott nem jár turistahajó).

Tehát a történet lapos, a nagy csaták elmaradnak, a kicsik is 1-2 lövéssel le vannak tudva. De maguk a csaták is csak olyan „ide kellene már valami, különben unalmas lesz” hangulatot ad. És a történetszál sincs rendesen letisztázva. Ott vannak pl. a testvérek, akinek az ég világon semmi szerepük.
(abba meg már bele sem akarok menni, hogy az arab világ leírása nem túl valós, megint csak inkább olyan, mint amit egy egyiptomi körúton meg lehet ismerni – olyan az egész, mintha tényleg egy ilyen úton lett volna egy „kellene erről egy Brett Shaw regényt írni!” érzés, de aztán az egész nem állt össze).

spoiler

Hirdetés
Anna_Sera>!
Harrison Fawcett: Aranypiramis

Ez a könyv is félbehagyott könyveim listáját gyarapítja,nem azért mert nem jó.,csak nekem nagyon nem jön be ez a műfaj.Azt hittem sci-fi lesz,de inkább fantasy.