Aranypiramis (Mysterious Universe: Brett Shaw 4.) 19 csillagozás

Harrison Fawcett: Aranypiramis

Martin ​Ethelwolf professzor az egyiptológia nemzetközi hírnévnek örvendő szaktekintélye felnyit egy II. Amenhotep fáraó sírkamrájából származó kanópusz-tégelyt és mindennapi élményben lesz része – meghal! Miután jobblétre szenderül a testét életben tartó szuperintelligencia jóvoltából ellenállhatatlan kényszert érez, hogy eljusson Kheopsz piramisáig és felkutassa az emberiség legősibb titkait őrző Feljegyzések Csarnokát. Csakhogy az expedíció koránt sem veszélytelen vállalkozás a huszonhetedik században; Észak-Afrika és a Közel-Kelet döntő része évszázadok óta a Kalifátus uralma alatt áll, tudományos expedíciók, turisták és magányos utazók csak a legnagyobb titokban tehetik be lábukat Egyiptom földjére. Ethelwolf – pontosabban szólva, akit nem rég még Ethelwolfként ismert a világ – sem tehet mást, minthogy a Földön tartózkodó uralkodó segítségét kéri. IV. von Anstetten császár, a leghűségesebb testőrtisztjét, Brett Shaw-t bízza meg expedíció védelmével. Shaw ezredes aktív… (tovább)

>!
Tuan, Budapest, 2016
302 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639940482

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Harrison Fawcett: Aranypiramis

egy újabb zseniális regény Harrison Fawcett-től…nem volt benne semmi hiba végig pörög,laza karakterek .Brett Shaw és harcos társa Paul Wittgen hozza nem csalódtam bennük .
várom a köv regényt nem tudom mi lesz még.

1 hozzászólás
rheinfuss>!
Harrison Fawcett: Aranypiramis

Óriási rajongója voltam 15 évvel ezelőtt a Mysterious Universe-sorozatnak, így nagy kedvencem volt Brett Shaw is, és a most megjelent új történet, Hosszú a trónig, bébi előtt újraolvastam a Tuan Kiadó által megjelentetett regényeket is, hogy teljesen képben legyek az általam is „ősrégen” várt folytatás olvasása előtt.
Az Aranypiramist is imádtam akkor, hiszen a történelem kedvelőjeként nagyon tetszett ez a kis alternatív história, melyben a misztikum keveredik a valósággal, plusz egy jó nagy adag Indiana Jones-szerű kalandregény a space fantasy elemeivel.
Újraolvasva már kicsit zavart a főszereplő, az állandóan erőltetetten az elbeszélésbe erőszakolt egysoros beszólások öncélú használata – ami talán szándékos paródia, önirónia is a szerző részéről. Ugyanakkor amikor belelendültem az olvasásba, megint magába szippantott ez a sajátos, őrült világ, és nem volt megállás az utolsó mondatig. Sőt, hasonló izgalommal várom már a következő részt, mint régen. Plusz most azt fedeztem fel, hogy az egyik történetszál (ami aztán kapcsolódik Shaw-ékhoz) teljesen felesleges a sztoriban. A Grieco-testvérek története teljesen elhagyható lenne, illetve akkor is elmesélhető, amikor már csatlakoztak az expedícióhoz. Bár akkor meg az lenne túl repetitív, hogy Shaw körbejár a szereplők között és mindenkivel beszélget arról, hogy került oda, ahol épp tart.
Viszont nagyon bosszantó volt, mintha a könyvnek nem lett volna szerkesztője. A szerző előszavában olvasható, hogy az eredeti szöveghez képest változtatás nélkül jelent meg újra a regény, de az azért furcsa, hogy a lábjegyzetek is teljesen ugyanazok, és ez néhány esetben teljesen elavult. Például olyan kötetekre utal, melyek vagy nem jelentek meg vagy már megjelentek máshogy (A Katedrális harcosai) vagy megjelent a Tuannál is (Ópiumkeringő antológia). Utóbbi esetben értetetlen, miért nem a saját könyvükre hivatkoznak, amit még meg is lehet vásárolni…
Összességében ismét nagyon jól szórakoztam, nagyon várom a folytatást, és bízom benne, hogy még sok Brett Shaw-történetet fog alkotni a szerző.

2 hozzászólás
ieszti>!
Harrison Fawcett: Aranypiramis

Brett még mindig kedvenc Nálam. Egyiptom és a fáraók kora szintén érdekel. Így eleve úgy álltam neki, hogy ez biztos jó könyv lesz. Nem is csalódtam, megtudhattam Fawcet, hogy képzeli a piramisok keletkezését :)
Aki szereti Brett Shaw kalandjait, annak kötelező olvasmány.

Praetorianus P>!
Harrison Fawcett: Aranypiramis

A Shaw-sorozatból ez a kötet az egyértelmű kedvencem. Imádom az ókort, így a fáraók korát is, szeretem a kincskeresős-kalandozós sztorikat, Atlantisz pedig már régóta a szívem csücske; spoiler spoiler. Mindehhez pedig hozzájön a sci-fi irodalom legtökösebb és legnagyobb szájú párosa, akik eléggé elemükben vannak… Szóval minden adott a jó szórakozáshoz.
Fonyódi mesélőkedve hatalmas, és most sem hazudtolja meg magát, letette az asztalra a MU legjobb regényét, persze csak ha a Katedrálist nem számoljuk :)

Csikász_Lajos I>!
Harrison Fawcett: Aranypiramis

Fonyódi prófétai látomása az iszlám állam vs. Brett Shaw menetről. Na, vajon ki nyerhetett? :)
És most jöhet a „Szűz infrafényben”… :)

Anna_Sera>!
Harrison Fawcett: Aranypiramis

Ez a könyv is félbehagyott könyveim listáját gyarapítja,nem azért mert nem jó.,csak nekem nagyon nem jön be ez a műfaj.Azt hittem sci-fi lesz,de inkább fantasy.

CyberMacs>!
Harrison Fawcett: Aranypiramis

Sok-sok-sok-sok év telt el a Brett Shaw időszak óta. Talán én is felnőttem, talán a világ is megváltozott, talán minden együtt. Nagyon nem hozta azt a varászt, amit régen.

A 2000-es évek előtt még én is lelkesedtem, hogy fel kellene melegíteni ezt a turáni-hátrafele-nyilazós-magyar vonalat (milyen már, hogy az összes skandináv országban viking babákat árulnak, nálunk meg nincs egy nyamvadt nyilas magyar sem…). Ma viszont már inkább a hideg futkos a hátamon, ha ezek a dolgok eszembe jutnak. E miatt nem igazán lelkesedtem a turáni vonalnak.
Brett Shaw meg inkább tűnt egy hisztis tininek, mint a császár elit testőrének.
Az egyiptomi misztikum-ufó kapcsolat meg megint egy olyan dolog, ami egykor talán divat volt, de mostanra eljárt felette az idő. De még ezzel együtt is történet lapos, felfedezhető benne a tipikus egyiptomi körútnak a részei (Kairó, Luxor, Asszuán… Kairó és Luxor kozött miért nem történt semmi? Mert ott nem jár turistahajó).

Tehát a történet lapos, a nagy csaták elmaradnak, a kicsik is 1-2 lövéssel le vannak tudva. De maguk a csaták is csak olyan „ide kellene már valami, különben unalmas lesz” hangulatot ad. És a történetszál sincs rendesen letisztázva. Ott vannak pl. a testvérek, akinek az ég világon semmi szerepük.
(abba meg már bele sem akarok menni, hogy az arab világ leírása nem túl valós, megint csak inkább olyan, mint amit egy egyiptomi körúton meg lehet ismerni – olyan az egész, mintha tényleg egy ilyen úton lett volna egy „kellene erről egy Brett Shaw regényt írni!” érzés, de aztán az egész nem állt össze).

spoiler

Szilvási_Dávid>!
Harrison Fawcett: Aranypiramis

Nagyon jó volt olvasni ma reggel fejeztem be. Csak javasolni tudom mindenkinek.


Népszerű idézetek

Tom_mester>!

Karim Musztafa pontosan úgy nézett ki, mint ahogy egy arab hajóskapitánynak illik kinéznie. Molekulárisan stabilizált olasz farmert, citromsárga pólót hordott, lábán kopott Nike, fején egy műanyag sildes, stilizált horgonnyal díszített kapitánysapka. A pólóról egy brutális kinézetű, arany fülbevalós, kopasz fazon köszönt ránk, aki gorillavigyorral az arcán lóbálta irdatlan nagyságú láncosbuzogányát.

170. oldal

4 hozzászólás
Tom_mester>!

– Imádom az orosz klasszikusokat.
– Azokat én is, de ennek az a címe: Tatjána utolsó e-mailje Anyeginhez.

20. oldal

1 hozzászólás
Rilla3>!

Bekövetkezett a Szudáni Demokratikus Köztársaság írott történelmének legdöbbenetesebb pillanata: Paul Wittgen a forró homokra lépett.
– Van bowling-pályátok? – kérdezte tökéletes szudáni akcentussal az első bedu fiútól, aki az útjába került, a srác történetesen a törzs bolondja volt, amióta járni tudott, csak vízhordásra használták. Már ha volt víz.
– Nincs.
– Holnapra legyen! Van itt gyorsétterem?
– Csak a McRasid’s a fűszerpiac szélén, de nagyon jó a birkaburgerük – felelte a gyerek.
– Siiirály!
– Sirályburgerük viszont nincs.
– Te hülye vagy? – nézett le a gyerekre Paul Wittgen egy húszmillió dolláros harcászati rendszeren keresztül.
– Igen, mister. – Ez a férfi csak amerikai lehet, gondolta a gyerek.
A százados bekapcsolta a 360 fokos térlátását, átment infrába, ultrába, és köpenye felvette a környezete színét.
– Azok ott földön kívüliek? – fordította a biológiai-, bakteriológiai- és nukleáris-,
tömegpusztító-fegyvereit egy különös csoport irányába.
– Ők maszáj fejvadászok Kenyából – legyintett a gyerek a vádi partján guggoló, festett testű feketék felé, akik elefántcsontot árultak.
– Nem baj – vonta meg a konklúziót a százados, és közölte velünk, hogy Gineina biztonságos.
Szerintem percek óta nem volt az.


A sorozat következő kötete

Mysterious Universe: Brett Shaw sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Matthew J. Kirby: A New York-i felkelés
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Fekete lobogó
Gav Thorpe: A Császár megköveteli
James Patterson: Az angyal-próba
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Jeffrey Stone: Az Éj trilógiája
Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
Michael Walden: Eshtar – Harmadik könyv
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye