Megjelenésének várható időpontja: 2019. július 26.

A ​Korona hatalma (Mysterious Universe: Brett Shaw 2.) (Mysterious Universe: Pannon Legendák 1.) 70 csillagozás

Harrison Fawcett: A Korona hatalma Harrison Fawcett: A Korona hatalma Harrison Fawcett: A Korona hatalma

IV. von Anstetten, a galaxis császára, nem mindennapi parancsot ad a hírhedt Brett Shaw-nak, a praetorianus gárda ezredesének: Shaw a Különleges Űrszolgálat élén kutassa fel az évszázadokkal ezelőtt eltűnt Magyar Szent Koronát, és egy titkos megállapodás alapján adja át a Földről évszázadokkal kivándorolt magyarok képviselőinek. Csakhogy a koronára másoknak is fáj a foga – királypárti magyaroknak, űrtemplomos lovagoknak egyaránt –, és Shaw-nak már az első pillanattól kezdve saját bőrén kell tapasztalnia, hogy a szembenálló felek, céljuk elérése érdekében, nem válogatnak az eszközökben.

Eredeti megjelenés éve: 2000

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Cherubion Science Fiction

>!
Tuan, Budapest, 2019
Megjelenés időpontja: 2019. július 26.
>!
PortalPress, Budapest, 2012
>!
Tuan, Budapest, 2010
588 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639940109

1 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Brett Shaw


Kedvencelte 17

Most olvassa 3

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
Solymár_András IP
Harrison Fawcett: A Korona hatalma

Na baszics, ezt is megéltem. Először is hadd bocsássam előre, hogy utálom a hosszú könyveket. Bármennyire is jó legyen egy könyv, bármennyire i izgalmas, ötszáz oldalon keresztül nagyon nehéz egy világon belül mozogni nekem. Lehet egy kicsit ADHD-s va…hé egy mókus!

A Korona hatalmát azon projekt keretén belül kezdtem el olvasni, hogy ismerjem meg a kortárs magyar író kollégákat, bárkivel találkozom, ne keljen azt mondanom, hogy „Bocsi, tőled még nem olvastam semmit.” Nagy fába vágtam a fejszém, sok könyv sorakozik a polcomon, ami arra vár, hogy átnyálazzam, de úgy érzem fontosabb, hogy megismerjem sorstársaim, mintsem egy újabb King regényt vegyek a kezembe.

Nehéz erről a könyvről beszélnem, mert annyi gondolatot ébresztett bennem, hogy azt se tudom, hól kezdjem. Így, a teljesség igénye nélkül belevágok a közepébe, hadd szóljon.
Először is egy kis tanács azoknak, akiknek még hátravan ez a fokos kis olvasmány. Az első száz oldalon folyamatosan azon járt az eszem, hogy úgy letolom ezt a könyvet, mint a sz*ros gatyát, mert gyerekes és szeleburdi. Aztán, ahogy rájöttem, hogy „álljon csak meg itt a csillagközi esküvői menet, ezt nem kell komolyan venni!”, abban a pillanatban gyerekes mazlagolásból átfordult zsenialitássá. A könyv nem veszi komolyan se magát, se az olvasóit, se az életet, pont ahogy András bá szereti. Végül is szatíra. Így kell ezt.
Fonyódi mester feladta a leckét az írói komolytalanságból, csókolom a kezeit érte!

Másodszor hadd dicsérjem meg az írót a tájékozottságáért. Kevesen tudják, hogy egy történelmi ihletettségű/tematikájú könyv mennyi utánajárást igényel. Kevesen tudják, hogy miután az ember átnyálaz kétezer oldal szakirodalmat, még mennyit kell azért tépje a haját és keresgéljen a könyvhalmazai között, hogy pont azt a hiányzó láncszemet megtalálja, ami összeragassza a történetet. Az író úr rendesen utánanézett a koronát érintő hivatalos/nem hivatalos/ alternatív elméleteknek és gyönyörűszépen összefogta ezeket a történet ragasztójával. Minden, amit valaha hallottam a korona eredetéről, történelméről, szerepéről benne van és vagy a „hivatásos álláspontot” képviselő szereplők, vagy az „elszállt őrültségeket” szajkózó Rogerius és Shaw szájából elhangzik. Nem kell nagyot csúsztatnom ahhoz, hogy kijelentsem, ez akár okító jellegű műnek is beillene a koronát illetőleg.

A nagy egészek mellett rengeteg olyan apró részlet van, ami számomra emelte az olvasásélményt. Még a könyv elején, mikor Shaw ezredes utánanéz a magyaroknak, említi a BIG Wind nevű olajkúttűz oltó berendezést. Nem hittem,hogy ez igaz, utánanéztem, utána három napig ezért voltam büszke magamnak, hogy ahhoz a néphez tartozom, akik arra a kérdésre, hogy hogyan oltsunk el egy 30 méter magas tűzoszlopot, azt a választ adta, hogy „Há’ fujjuk el!”.

A humor is zseniális, a különböző szereplők más-más fajtából táplálkoznak. Van akinek a nyelvi ízesség, másnak a komikus viselkedés, megint másoknak az abszurditás ad ízt. Remek, remek, mi van még?

Dramaturgiailag is remekül van felépítve. Mindennek megvan a szerepe, nem lógnak dolgok a levegőben, a szereplők szépen fejlődnek, vagy épp telje mellbedobással tartják maguk a változás szelében, ahogy kell. Pörgős és eseménydús, nincs itt semmi hiba.

Végezetül pedig számomra természetesen a legszívmelengetőbb dicséret, amit adhatok az a magyarsága ennek a sci-fi regénynek. Utoljára ennyire csak Kukoricza melengette kis lokálpatrióta szívemet. Ezt prédikálom én mióta írni kezdtem, hogy miért kell nekünk sámán, ha van táltosunk, miért kell nekünk wyren, ha van hétfejű sárkányunk, vagy miért kell nekünk egy boszorkánykirálynő, ha van egy annál sokkal gyönyörűbb, árnyaltabb Tündér Ilonánk. A magyar mitológia elég gazdag, hogy ne kelljen a szomszédba mennie fantáziáért, bőven elég száz írónak is, hogy remek regényeket írjon attól való félelem nélkül, hogy ismételnék önmagukat. Olyan ez, mint a magyar ember káromkodása, nincs két egyforma. Magyar ez a regény nyelvezetében, magyar szereplőiben, magyar problémáiban és magyar megoldásaiban. Szerintem Shaw is megérdemelne azért egy tiszteletbeli kettős állampolgárságot.

Dicsérhetném ezt a művet napestig, talán szidni is tudnám, ha nagyon megpróbálnám, de nincs amiért. Nem sok élő író van, aki irodalom terén tőlem elismerést kap. Én minden regényt utálok, ha rosszabb annál, amit én írok, mert pazarolja a papírt, ha pediglen jobb, akkor meg irigységből. Úgyhogy Fonyódi uram, kérném ezt az öt csillagot úgy átvenni, mintha maga az Öregisten nyújtotta volna át kegyednek Kerecseny szerének éjszakáját!

S mikor az ember a fárasztó munkában megpihenne, mit ad a hadfordító Úristen? Karácsonyi ajándékként kapok egy…egy kötetes Katedrálist. Jó az Isten, jót ád, s nem bottal ver, hanem miriád betűs Fonyódi regényekkel :D

17 hozzászólás
>!
Razor SMP
Harrison Fawcett: A Korona hatalma

Mikor kezembe vettem a könyvet, feltűnt, hogy a gerincen nem Shaw neve szerepel, hanem Pannon legendák felirat, holott ez elvileg a Shaw sorozat része. Nos, igen és nem egyszerre. Ugyan kedvenc ezredesünk itt is kavarja, de ezúttal a nyitó novella után ő némileg háttérbe szorul, a regényben már az űrmagyaroké a főszerep, no meg a Korona utáni kutatásé. Olvastam a Mysterious Universe célkitűzései közt, hogy szórakoztatva tanítani: nos, ezt a cél a regény tökéletesen elérte. Sok érdekességet megtudtam a Korona hányattatásairól, ráadásul az eredetét taglaló elméletek is érdekesek voltak, bár töri órán valószínű nem lelkesednének, ha ezzel állna elő valamelyik nebuló. :) A sztorit picit egyenetlennek éreztem eleinte, főleg, mivel Shaw-központúságra számítottam, de miután megszoktam, hogy a magyaroké a terep, jobban pörögtek az oldalak. Ha már magyarok, Fonyódi úr nagyszerűen eltalálta az egész népesség jellemét, a „burkolt” társadalomkritika, és népünk jellegzetességei helyén voltak, a szerző humora pedig ezúttal is sokszor megnevettetett.

>!
Tuan, Budapest, 2010
588 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639940109
7 hozzászólás
>!
Leonidas
Harrison Fawcett: A Korona hatalma

Egyértelműen ez eddig Fonyódi legjobb MU regénye.
Kellemes kikapcsolódást nyújtó lövöldözős, űrutazós sci-fi, jó sok fantasy elemmel megfűszerezve, meg némi szappanopera, hogy még véletlenül se legyen tökéletes.
Nagyon szórakoztató történet, sok remek poénnal. Sokszor mosolyogva olvastam, de néha csak szomorúan csóváltam a fejem, mert bizony az író leírta a nagy magyar valóságot. A magyar virtust, az összefogás hiányát a nemzet sorsát érintő fontos pillanatokban, és még sorolhatnám tovább is.
Nekem végkifejlet túlzottan is békülős-összeborulós volt. Nem lenne rossz ez a jövő, bár szerintem a magyar korona jó helyen van ott, ahol most van…
Nagyon jó regény, érdemes elolvasni.

>!
WoD
Harrison Fawcett: A Korona hatalma

Könyvfesztiválon megvettem az összes fővonalbeli MU könyvet, korábban olvastam a Katedrális sorozatot és tetszett a stílus. Lendületes, könnyen olvasható ponyva, végig élveztem. Pont jól jön a hangosan röhögtél kihíváshoz. :D
Nagyjából 500 évvel később játszódik a jövőben, ahol a magyarok találták fel a hiperhajtóművet. Gyorsan ki is vándoroltak és megalapították a Turán Birodalmat, majd nekiálltak kalandozni. „Magyarok lézereitől ments meg Uram minket!”
Perszen gyorsan össze is vesztek és két nagy tábor folyamatosan polgárháborúba kezdett. Ennek lezárására elkezdték megkeresni a magyar koronát, hogy egy új királlyal egyesítsék a népet. A keresésben jönnek képbe a császári pretoriánusok.
Mindenki piál, szexel, drogozik és kemény vagy legalábbis keménykedik. Sok a történelmi hivatkozás és kiemelt szerepet kap a magyar virtus (dögöljön meg a szomszéd lova). Van itt minden, Szent István, Tündér Ilona, Székely Dózsa György Csillagromboló (ezen sokat nevettem), táltosok, fényíjászok, Budamegapest, stb. Jó volt, de nem kell nagyon komolyan venni.

>!
pdaniel
Harrison Fawcett: A Korona hatalma

Tenyérnyi bugyiban flangáló kamaszfantáziák, Fradi-UTE rangadó a csillagközi térben, honfoglaló vitézek csontjaiból klónozott, nyolcadik kerületi nyelvjárásban beszélő bajszos szittyák, oldalak tucatjain terpeszkedő történelemleckék… Minden, ami egy jó űroperához kell! Vagy mégsem?

Az igazat megvallva, gőzöm sincs, mi kell hozzá, ehhez a regényhez viszont nem árt egy nagy adag mazochizmus.

1 hozzászólás
>!
Csikász_Lajos I
Harrison Fawcett: A Korona hatalma

Fonyódi olyan mint a kábítószer. Ha valaki egyszer belekóstol, újra és újra előveszi a műveit, mert az elvonási tüneteket valahogy enyhíteni kell. Én is – ahelyett hogy az új regényemen dolgoztam volna – lekaptam A Korona hatalmát a polcomról és máris beszippantott a váratlan fordulatok, sziporkázó nyelvezet és csillogó humor világa. Ha nem fejezem be időben a kéziratomat, annak Te leszel az oka, Tibor! :)

1 hozzászólás
>!
Noro 
Harrison Fawcett: A Korona hatalma

Úgy veszem észre, kezdek én már kinőni a Mysterious Universe könyvekből (vagy azoknak gyengül a színvonala), de ez benne van abban a háromban, amit még mindig jónak tartok. Egyrészt valami okból vonzanak az olyan sci-fi anakronizmusok, mint fényíjász, űrtemplomos, kiberszamuráj (az egyik itt kakukktojás :), másrészt a sok laza marháskodás között néha egész érdekes dolgokat mesél a korona – vélt vagy valós – történelméről. Fonyódi ezt egyébként komolyabb formában is megírta a Naptól vagyok, Holdtól vagyok c. regényében – látszik, hogy ehhez a témához ért. Amiról halvány segédfogalma sincsen, az a csillagászat: máskülönben nem adna meg olyan távolságokat, amelyek picivel nagyobbak a galaxis átmérőjénél, illetve olyan űrhajósebességeket, amivel a főhősök erős háromezer év alatt érnének célba…
Az erotikus fantáziálás kétségkívül befigyel, de – több „modern” fantasy regénnyel ellentétben – ő legalább férfiszemszögből írja ezeket :D Plusz a könyv tele hihetetlen dumákkal (az utólagos értékelésnek is az az apropója, hogy találtam egy adag kijegyzetelt idézetet).

>!
ieszti
Harrison Fawcett: A Korona hatalma

Ezer éve halogatom ezt a könyvet, magam se tudom miért. Pedig korábban olvastam már Fawcett-től a Katedrálist és az tetszett. Most sem csalódtam benne. Brett Shaw személyében új kedvenc karakter született :)
Maga a cselekmény izgalmas, miközben a magyar koronáról érdekes dolgokat tudtam meg. Olvastatta magát a könyv. Egy picike gondom volt csak, mégpedig hogy (főleg az elején) több utalás is volt az előzményekre. Úgyhogy most mehetek vissza az időbe, és jöhet az előző rész :)

>!
merenwen
Harrison Fawcett: A Korona hatalma

„Emlékezzetek Dzsízisz! Amikor volking a Jeruzsálem felé vezető ród, akkor az egyik tanítvány kveszcsön, hogy májlord bemész-e dzsúsz sziti? Dzsízisz szpík: simán! És bement, mert volt neki féit! Mert Dzsízisz: kiiirály!”

Ennyi. :D

>!
Khadris
Harrison Fawcett: A Korona hatalma

Ez egy történelemlecke, de nem haragszom rá emiatt, ennyit még annak is illik tudnia, aki nem a múltért, hanem a jövőért rajong. A magyar jövőkép impozáns, mégis jellemző, és nagyon örülök annak, hogy pozitív. Kedvelem a karaktereket, az életre kelt mondavilágot, a sámánokat, táltosokat, tündérkéket, a plazmaíjat, a jurtatábort, a harci komondorokat és turulokat, és szívből kívánom hogy tíz generáció múlva tényleg eljöjjön ez a kor!


Népszerű idézetek

>!
ppayter

– (…) Hány cukorral issza?
– Mindegy. Prímszám legyen.
– Tíz alatt?

80. oldal - A Korona hatalma - Első fejezet

12 hozzászólás
>!
ppayter

– A Lovagrend ideológiailag egyre távolodik a Vatikántól, egyes császári elemzők szerint nem lehetetlen, hogy a Kongregáció nyomására ki fogják kapcsolni XXV. János 6.0-t; Őszentsége az utóbbi időben egyre többször lefagy. (…)

442. oldal - A Korona hatalma - Tizenharmadik fejezet

2 hozzászólás
>!
Kobra

– Magyar virtus? De az Úristen rongyba csavart, cukros tökét, nem a magyar virtust látom én itten kibontakozni, eminenciás uram, hanem a
magyar hülyeséget, az pedig Mohács óta a legütőképesebb exportcikkünk!

378. oldal, Tizenegyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Brett Shaw
>!
Sha

Hála Istennek, a magyarok elfelejtették, hogy amikor utoljára összetartottak, akkor lenyilazták egész Európát.

516. oldal (2.kiadás)

>!
Noro 

– Most képzeljék el, ül valamelyik Árpád-házi király a trónján… ki tudja, melyik… van neki egy cuki abroncskoronája, de rettenetesen el van keseredve szegény, mert mindig megázik a feje, ha zuhé van, hisz nincs a koronának felsőrésze. Mi nem jut a király eszébe, rakjunk a koronára kupolát! Ugraszt az ötvösökért. Keresztpántot akarok, ragyogót-szépet, holnapra kész legyen, egyik lábatok itt, másik ott, különben fejetek a lábatokhoz tetetem! Rohannak az ötvösök, de nem jut eszükbe semmi épkézláb megoldás, aztán jön az isteni szikra. Felséges király, nem futotta keresztpántra, ámde több megoldási lehetőség van: kenyérkosár, ereklyetartó, díszpánt egy könyv fedőlapjáról… ez utóbbi milyen jó ötlet… a végén még Könyves Kálmán lesz a neved! Nézzék, ha én király vagyok és megtudom… és persze, hogy megtudom, mert milyen király az, aki változtatni óhajt a koronáján, és nem ellenőrzi naponta négyszer a munkálatokat, szóval megtudom, hogy izzadt kezek által összetapogatott, használt holmit akarnak a fejemre rakni boltozatnak, akkor azzal indítok, hogy kapásból kivégeztetem az összes ötvöst, meg mindenkit, aki aznap csak úgy sunyin néz a trónteremben.

68. oldal (Cherubion)

Kapcsolódó szócikkek: Brett Shaw · Könyves Kálmán
>!
ppayter

Aaaaa – mondta a zsoldosvezér.
Uuuooááá – válaszolta a szerelés alatt álló kiborg.

351. oldal - A Korona hatalma - Tizedik fejezet

1 hozzászólás
>!
ppayter

Az egyik szintetikus egy vaskos kötettel közeledett, és átnyújtotta. A könyv lehetett vagy öt kiló és magyarul írták, de a címe még így is sokat elárult. Dr. Szélesi Sándor történész minden bizonnyal alapvető munkáját,a Légiók Pannóniában című nagymonográfiáját tartottam kezemben.

25. oldal - Megátkozott, bolond világ

14 hozzászólás
>!
Noro 

– Árpád a fősereg élén az avarok és a már itt levő magyar törzsek hívószavára megérkezik Pannóniába. Kérdi az avaroktól: hol a korona, skacok? Erre az avarok: jaj, jaj, te Árpád, képzeld, elvitték magukkal a frankok… Frankón, a frankok? … kérdez vissza Árpád, és amikor túl sok bólogató fejet lát maga körül, elüvölti magát: Lóra minden magyar! Így kezdődnek a kalandozások.

377. oldal (Cherubion)

>!
ppayter

– A Földön élő fonnanok egy parányi apró beavatkozással megváltoztatták a bőrük és a szemük pigmentációját – adta meg a választ az imént elhangzott kérdésre –, és ettől a pillanattól kezdve nem volt olyan ember vagy orvosi műszer, ami leleplezhette volna őket.
– Nofene, akkor hogyan buktak le?
– Nem buktak le. Rengetegen közülük SF-írók lettek, azok közt könnyen álcázhatja magát egy földönkívüli, mentálisan – tette hozzá Rogerius.

185. oldal - A Korona hatalma - Negyedik fejezet

1 hozzászólás
>!
Razor SMP

– Maga az a Brett Shaw?
– Igen, méltóságos uram.
– Oszt, hogy a 'csába tudott ilyen magasra megnőni?
– Volt időm kivárni, uram.
– Ne humorizáljon, mer' kiköttetem.
– Tudom, a fotonfúvókához.
– No, maga egy tájékozott ember!

571-572. oldal, Epilógus (Tuan, 2010)


A sorozat következő kötete

Mysterious Universe: Brett Shaw sorozat · Összehasonlítás
Mysterious Universe: Pannon Legendák sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Mark Willson: A boldogság kék szörnyetege
Martha Wells: Kritikus rendszerhiba
Dennis E. Taylor: MI, Bob
Harry Harrison: A Rozsdamentes Acélpatkány
John Scalzi: Vörösingesek
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója – A teljes történet
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója
J. Goldenlane: Csillagok szikrái