A ​Katedrális legendája (Mysterious Universe: Katedrális 2.) 59 csillagozás

Harrison Fawcett: A Katedrális legendája

Galland ​úgy nyújtotta a tenyerét, mint egy vérrel teli kelyhet.
Luciferus Verus – köszöntötte a Stockbauer, és megkóstolta a vért. Szép Helénát az ájulás kerülgette, meg kellett kapaszkodnia a függönyben…

A XXII. század csúcsfegyverzetével felszerelt elitkommandó áll az ókori Róma kapui előtt, hogy harcba szálljon a várost megszálló földönkívüli armadával, amely olyan természetfölötti és mentális hatalommal bír, ami alapján Kerwin ezredes és intervenciós csapatának tagjai joggal hihetik, hogy a pokol rettenetes seregeivel kerültek szembe, s a harc tétje nem pusztán az emberiség jövője, hanem tulajdon sorsuk, üdvösség vagy kárhozat…
A Katedrális-ciklus önálló regényként is olvasható második kötetében megelvenedik Néró császár kora, az ókori Róma hétköznapjai, a korahajnalig tartó lakomák, véres gladiátorküzdelmek, a látványos kocsiversenyek színpompás világa, szerelem, gyűlölködés, ármány, s mindaz olyan lebilincselő, érdekes módon, ahogy a szerzőn… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1999

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Cherubion Science Fiction Cherubion

>!
Cherubion, Budapest, 1999
536 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639110434

Enciklopédia 6


Kedvencelte 13

Most olvassa 2

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Harrison Fawcett: A Katedrális legendája

Először is kezdem a fülszöveg legnyilvánvalóbb hazugságával: NEM olvasható önállóan! Ha valaki itt kezdi olvasni a sztorit, akkor a kötet elején szereplő nagyon rövid összefoglaló ellenére is vakarni fogja a fejét, hogy mi a fene van? El fog veszni a rengeteg szereplő, valamint a korábbi eseményekre való visszautalások közt. Bár én januárban olvastam az előző kötetet, kellett egy kis idő, mire felvettem a fonalat, hogy akkor kit hol is hagytunk, mit csinál éppen.
Mivel a történet ott veszi fel a fonalat, ahol az előző kötet abbamaradt, így arról nem mondanék igazából semmit. Folytatódik az előző rész komplex története, a több mint 500 oldal bőven tartogat izgalmakat, fordulatokat, akciót, na és persze a Fonyódira jellemző humort, miközben az olvasó történelmi vagy épp biblia/okkult ismereteit is szépen tágítja.
A karakterek továbbra sem tartoznak a regény erősségei közé, bár a főbb alakok ezúttal már jobban kiemelkednek, noha olykor elég furcsa döntéseket hoznak, főleg traumák feldolgozása esetén, a többiek viszont végképp elsikkadnak a háttérben már. spoiler Az erotika itt már némiképp visszaszorult, cserébe a brutalitásfaktor, különösen a regény vége felé nőtt.
Szó se róla, néha kicsit talán túl tömény volt a cselekmény, de úgy összességében elégedetten csuktam be a kötetet. Ha legközelebb – na nem mostanság – újraolvasom, akkor valószínűleg már a frissített kiadást fogom elolvasni, viszont előbb a jó öreg Brett Shaw kalandjait szeretném elejétől jelenlegi végéig abszolválni, elvégre a Katedrálist ott sem kell nélkülöznöm.

>!
Cherubion, Budapest, 1999
536 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639110434
Leonidas>!
Harrison Fawcett: A Katedrális legendája

Ismét a szereplőket éreztem a legzavaróbbnak. Továbbra is nehezen viseltem a szappanoperát, de azért a vége felé már kezdtek ritkulni az ilyen jelenetek. Más problémám is akadt a regénnyel. Nem igazán érdekel a vallás. Ebben a történetben központi témává vált a kereszténység, ami engem rettenetesen zavart. Szeretném a jövőben kerülni Isten, kereszténység, próféták meg hasonló témákat boncolgató sci-fi (bár ez csak részben az) regényeket.
A regény inkább fantasy, mint sci-fi. Továbbra is kellőképpen szövevényes és rendkívül izgalmas. Róma velejéig romlott, de egyben varázslatos szépségű város. Imádom ezt a kort.
A hibái ellenére érdemes elolvasni.

Sha>!
Harrison Fawcett: A Katedrális legendája

E regény kapcsán értesültem először a Zsoldos Péter-díjról.
A katedrális harcosai című regény folytatása. Javarészt abban a világban játszódik, ahol sesterciusszal fizetnek, tógában járnak, továbbá lakomákat-, orgiákat-, gladiátorviadalokat rendeznek. Róma alvilágába is bepillantunk (még annál mélyebbre is, mint amire gondolnál). A történet izgalmas, fordulatos, lebilincselő, kiszámíthatatlan, meglepetésekben igen gazdag. Nem bánnám, ha megjelenne több nyelven, több országban, sok részes film készülne belőle és természetesen Fonyódi Tibor írná a forgatókönyvet. Nagyon szívesen megnézném a moziban! Nem kell 3D-ben, hiszen történet már amúgy is több, mint 4D-s. ;)

Úgy tudtam, hogy lesz folytatása. Sajnos még nincs. Ha valaki tud adni infót a folytatásról, azt nagyon megköszönöm!

Ketket>!
Harrison Fawcett: A Katedrális legendája

Nehéz értékelni. Azért mert ha elkezdek áradozni hogy milyen szuper könyv, az nem túl sok információ, ellenben ha részletes értékelést próbálnék adni, szinte képtelenségnek tűnik nekem. Annyira szerteágazó, szinte nem is hiszi az ember hogy honnan indul a Katedrális története és mi lesz a vége, valóban mintha több ezer év telne el, nem csak 2 hónap. Rettenetesen széles körű, és réteges a történelmi tudás ami árad a történetből. Történész nem lévén fogalmam sincs ezekről a mélységekről, de totálisan bekajáltam, annyi biztos hogy az író hatalmas koponya, az összefüggések mestere. Aprólékosan felépített, végig logikus marad, és ez időutazásról lévén szó nagy dolog.
Természetesen szerelmes lettem Kerwin ezredesbe, hatalmas karakter, de mindenkit lehetett szeretni valamiért, még a gonoszt is néha ha nem is szeretni, de megérteni vmi kicsavart logika folytán.
Nagyon bírtam ahogy az író „kifigurázza” a saját korát és avultnak, de szokásaiban, mondásaiban rabul ejtőnek tünteti föl.
Hogy írjak némi negatívumot, de csakis a feljegyzés kedvéért, a harmadik részen kicsit nehezebben vergődtem át, ott készítette elő a pályát a 4. részes mindent vivő brutális lezárásra.

colman>!
Harrison Fawcett: A Katedrális legendája

Hatalmas, „évezredeken” átívelő időutazós-történelmi kaland. Nem semmi fantázia és szárnyaló képzelőerő kellett a kivitelezéséhez. Minden részlet kapcsolódjon, egymásba érjen és ne legyenek elvarratlan szálak, (bár néha nem volt könnyű követni a történéseket). Szerintem simán megállná a helyét a nemzetközi porondon is. Nem mondom, ez a vallási szál engem se fogott meg annyira, de ettől eltekintve új kedvencet avattam (íróban és könyvben is).
Stockbauer forever! :)

Noro P>!
Harrison Fawcett: A Katedrális legendája

Gyakós-b*szós-partraszállós a szó legszorosabb értelmében. És nem tudom miért, de tetszik :D
Az író amúgy feltűnően jól kezeli az időhurkokat és oldja fel a paradoxonokat

4 hozzászólás
Khadris>!
Harrison Fawcett: A Katedrális legendája

Huh, ez valami elképesztően izgalmas könyv, az első részével együtt! Letehetetlen volt, mindenhová vittem magammal. Az első regény végére a sok párhuzamos történetszál összefut, és jópár kérdés tisztázódik, ebben a kötetben már csak a feladatot kell megoldani. Jut ide is kaland meg csavar meg izgalom, a karakterek változnak, fejlődnek, kevesebb a szex és a vérengzés, és még a vége is a várható jó. Imádtam! Azoknak is ajánlom, akik nem kifejezetten kedvelik a sci-fit, mert pár időutazásos, illetve jövőbeli jelenetet, meg a modern technikát leszámítva az ókorban játszódik a történet. Bemutatja a kora keresztények és róma leégésének történetét szinte az érintettek szemével, ráadásul sokszor a fantasy-világot megszégyenítő szereplőfelhozatallal: a római katonákon kívül fogadós, harcos, íjász, kereskedő, bérgyilkos, nemes, mágus és örömlány is van a történetben. A bibliai vonal pedig az angyaloktól az apostolokon át a démonokig megjelenik, tisztázva még a teremtés és Jézus történetét és szerepét is. Úgy tettem le ezt a könyvet, mint mást ritkán: akár ez még igaz is lehet.

Allegra>!
Harrison Fawcett: A Katedrális legendája

A katedrális legendája- illetve az első része A katedrális harcosai által találkoztam először a Mysterious Universe világával. És első olvasásra megvett. Benne ragadtam.
Időutazás, kaland, szerelem, ármány, angyalok és démonok, izgalmas, változatos karakterek mindezt az ókori Rómába helyezve mesteri cselekmény vezetéssel. Külön tetszett az akkori világ bemutatása minden szépségével és véres brutalitásával együtt.
Imádtam. Csak ajánlani tudom.

semmilyen>!
Harrison Fawcett: A Katedrális legendája

Nagyon jó volt! Méltó folytatása az első könyvnek! A történet magával ragadó, igazából le sem lehet tenni! Kerwin ezredes nagyszerű jellemű ember, Tess keresi a helyét, az intevenciós csapat többi tagja próbál felnőni a feladathoz, Anguis, a Kígyó pedig teszi a dolgát. Nagyon tetszett Lillith megformálása, ahogyan a gonosz erő bekeríti, felfalja az embert. Úgy, egyáltalán jó könyv, de különösen az tetszett, hogy a szálak egyre bonyolultabbá váltak. Ahogy egyre több szereplő került a képbe és ők csak hozzátettek a cselekményhez. Már azt sem tudtam, hol és hogyan lesz ennek megoldása, de azt hiszem az író is elveszítette a fonalat. A vége eléggé egyszerűnek tűnt.

anubys P>!
Harrison Fawcett: A Katedrális legendája

Továbbra is ez a kedvenc könyvem a szerzőtől. Egészen zseniális módon szövögeti a szálakat, a technika, a mágia és az okkultizmus egyedi, mégis működő módon keveredik benne. A szereplők időnként ugyan inkonzisztensen viselkednek, ezért is a fél pont levonás.


Népszerű idézetek

Razor P>!

– Ki az az Indiana Jones, egy intervenciós?

49. oldal, Első könyv: A Démonkirálynő, II.

Kapcsolódó szócikkek: Indiana Jones
Razor P>!

– Miért nem próbál meg aludni? Olyan vörös a szeme, mint a húsvéti nyuszinak – mondta az ezredes.
– És maga miért nem pihen? – kérdezett vissza Heléna. – Huszonnégy órája olvassa ezt a nyavalyás falat.
– Még van két napom, és igyekszem kihasználni. Hallott már a kondicionálásról?
– Gandalf beszélt róla…
– Húúú, nem olvasta véletlenül túl sokat Tolkien könyveit? Gandalf, a Gyűrűk Ura mágusa, az emberemet Gallandnak hívják. […]

274. oldal, A Katedrális hősei, III.

Kapcsolódó szócikkek: Gandalf · húsvéti nyuszi · J. R. R. Tolkien
Razor P>!

– Sose lőjön hullára, hacsak nem zombi – röhögött a fejvadász.

464. oldal, Lángoló Róma, V.

Kapcsolódó szócikkek: zombi
Razor P>!

Sergi lelkesen magyarázott, az emberek odagyűltek köré.
– Ez egy illusztráció Ceram, a Régészet regénye című alapvető munkájából. Amit a falon látnak, nem más, mint az időszámításunk előtt háromezer évvel élt Sub-ad, sumér királynő fejdísze, amit Wooley talált meg a XX. század húszas éveiben. Katherine Wooley, az archeológus felesége kiemelt egy női koponyát a királynő sírjából, és rekonstruálta az arcot… amit itt láthatnak ebben a könyvben… majd a fejére helyezte a koronát. Ez természetesen nem Sub-ad igazi arca, de nézzék csak a fejéket, aztán nézzék a falat!

333. oldal, Lángoló Róma, I.

Khadris>!

Stockbauer ante portas – jegyezte meg csendesen Jacta. Az eredeti változat szerint Hannibal ante portas, azaz „Hannibál a kapuk előtt”, Krisztus születése előtt 211. évvel hangzott fel Rómában, és futótűzként terjedt a városfalakon belül… a nép fejvesztve menekült. Most nem menekült senki, a kialakulóban lévő helyzet mégis izgalmasabbnak ígérkezett.

Kapcsolódó szócikkek: Stockbauer-romboló
bokorn>!

Elmondom, miért jutottunk el a kőbaltától a csillagokig: azért, mert voltak radikálisok! A racionalisták ültek a tűz körül és féltek a mamuttól, hiszen irracionális feltételezés, hogy sikeresen megküzdhessenek vele, de ekkor a radikális felállt, és azt mondta, „ássunk gödröt, és fedjük le lombokkal! A mamut beleesik, mi pedig zúzzuk össze a koponyáját bazi nagy kövekkel”. A tűz körül ülők persze lehurrogták, ekkor radikálisan szájba lettek vágva, hogy végre felálljanak, és tegyék a dolgukat.

Anett_Takács>!

„ Most itt állt a katakombákban, és tátott szájjal szembesült a többi emelet mélységében húzódó kőfülke sorokkal, melyekben megszámlálhatatlan csontváz feküdt az örök elmúlás mementójaként. Némelyikben már teljesen szétfoszlott a halotti lepel, a csontok hófehéren világítottak a szurkos fáklyák lobogó fényénél.”

Khadris>!

Az ezredes a Stockbauer-rombolóról tartott kiselőadást, és minden fontosabb funkciót bemutatott rajta. A fegyver időközben megnyugodott, és békésen doromboló macska módjára szuszogott Kerwin karján. Abbahagyta a nyomasztó sziszegést, viszont folyamatosan változtatta színét és alakját; állandóan mozgásban volt… Mark a fél életét odaadta volna, ha kiszállhatna a kocsiból.
– Ez itt egy intenzív hanghullámokat alkalmazó szonikus fegyverrendszer… hangtarto­mánytól függetlenül vagy a vérét bombázza szét, vagy átrepíti a házak felett! Menjünk tovább: mikrohullámú-fegyverrendszer, termonukleáris csapásmérő-rendszer, azon belül a PNA-rendszer, amit személyes, kisteljesítményű nukleáris támadáskor használunk. – Kerwin átkapcsolt valamit a rombolón, a fegyvernek megváltozott a mérete. – Speciális fegyver­rendszerek következnek, Mr. Wilson!
– Oké, hagyja abba!
– … termo-fegyverrendszer, meleget vagy hideget akar, Wilson? A romboló ebben a funkciójában alkalmas még ezerkétszáz darab, hüvely nélküli, hagyományos robbanófejes lőszer kilövésére. Itt láthatja… figyel? Tehát, itt láthatja a SPIW-rendszert: különleges, mérgezett tűlövedékek, szigonypuska… most megint átkapcsolom! Biológiai- és bakteriológiai-fegyverrendszerek…
– Komolyan kérem, hogy hagyja abba, ezredes! Mindent elhiszek, elhiheti. Holnaptól én leszek a jófiú, csak tegye el ezt a sza… vacakot, oké? Ki volt az a gyökérkezelt idióta, aki megtervezte ezt az őrületet?
– Ketten voltak. William Stock és Richard Bauer mérnökök, innen a fegyver elnevezése.
– Mesés gyermekkoruk lehetett. Élnek még?
– Bauer három éve elhunyt, Stock máig aktív. Él és virul!
– És nem félnek tőle az ápolók?

Kapcsolódó szócikkek: Stockbauer-romboló
Khadris>!

Amit látni fog az egy önmagát tenyésztő, számítógépes organizmus, a biotechnológiai-fegyverrendszerek másodgenerációs példánya, úgy hívják Stockbauer-romboló.
[…] Valóban két Stockbauer létezik, a különbség mégis ég és föld. Ami az oldalamon nyugszik a tokjában az a standard változat és semmi különös nincs benne, a maga kategóriájában egy megbízható energiafegyver, de nem több. […] A standard-változat fejlesztése közben alkalmaztak először DNS-alapú mikrochipet, ami akkoriban szakmai körökben óriási szenzációnak számított. A fejlesztőmérnökök az ekkor szerzett tapasztalatok alapján kezdték létrehozni a Stockbauer-rombolót, amit a konténerekben tárolunk, folyékony hidrogénben. […] Ez egy élőlény.

Kapcsolódó szócikkek: Stockbauer-romboló
nzsigu>!

– Leülhetek az ágyra? – szipogta Heléna. – Ott van az a csúnya puskája, ami mozog.
Kerwin füttyentett a Stockbauernek. A szuperfegyver átmászott a karosszékbe, és láthatatlanná vált.

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Mysterious Universe: Katedrális sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Lucy
Gabriel Wolf: A halhatatlanság hullámhosszán
Michael Walden: A végtelen város
Mund Katalin (szerk.): Galaktika 373 XL
Raana Raas: Hazatérők
Raana Raas: Ellenállók
Dan Simmons: Hyperion
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Eve Rigel: Lien
Zsivicz Norbert: Zárt Birodalom