Amikor ​rossz dolgok történnek jó emberekkel 3 csillagozás

Harold S. Kushner: Amikor rossz dolgok történnek jó emberekkel

E könyv szerzőjének, Kushner rabbinak a kisfiáról néhány évesen kiderült, hogy gyógyíthatatlan beteg, nem fogja túlélni a serdülőkort. Hiába minden ima és böjt, az elkerülhetetlen véggel szembe kellett nézniük. Miért pont én? Mit vétettem? – vetődik fel az emberben, ha tragikus helyzetbe kerül. Hogy lehet ilyenkor az Istent jóságosnak és nagyhatalmúnak tartani, egyáltalán hinni benne? Kushner rabbi gyermeke halálakor határozta el, hogy leírja gondolatait, hogy másoknak is segítsen ezzel. Könyvét 15 nyelvre fordították le, milliók tapasztalhatták – felekezettől függetlenül – szavai gyógyító, hitet adó erejét. Harold Kushner több évtizede Boston egyik külvárosának rabbija, magasan képzett teológus, több egyetem tanára. Egyik kitüntetettje a keresztény Christopher Awardnak, mellyel több mint hatvan éve ismerik el a remény és szeretet eszméjének legnagyobb hatású terjesztőit.

>!
Animus, Budapest, 2007
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639715233 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

KBCsilla P>!
Harold S. Kushner: Amikor rossz dolgok történnek jó emberekkel

Ez sajnos egy hatalmas nagy csalódás volt.
Ajándékba kaptam, mert egy bölcs rabbi ajánlásával készült, és mert a címe sok olyasmit sejtetett, amely az ajándékozót arra a gondolatra ihlette, hogy ez az igazán nekem való könyv.
Sajnos nem jött össze a terve.
Ugyanis a fülszöveg alapján egy beteg gyerek haláláról fog szólni, ami ugye érzelmileg meglehetősen felkavaró, ám mégis egy lélekemelő olvasmány.
Ám az első sorokon kívül szó sem esik a továbbiakban a gyerekről. Pusztán a rabbi mesél idegen emberek sanyarú sorsáról, gyógyíthatatlan betegségéről, kezelhetetlenül sok bibliai idézettel tarkítva, és ezzel azonmód agyonvágva.
Szó sincs róla, nincs nekem semmi bajom az effajta idézetekkel, de ha egyszer nem erre számít, leginkább nem erre számít az olvasó, akkor bizony ez elég illúzióromboló.
Egyetlen pozitívuma a könyvnek, hogy nagyon szép kék borítója van.

Szent_Habakuk IP>!
Harold S. Kushner: Amikor rossz dolgok történnek jó emberekkel

Erről a témáról hatalmasakat lehet vitatkozni. És bármit is állítunk, az mindig féligazság, hiszen Isten dolgait nemigen lehet megmagyarázni.
Ez a rabbi mégis ezt próbálja meg könyvében, és sajnos, kapunk egy zsebméretű, emberléptékű Istent. Egy olyat, aki belefér a mi emberi fejünkbe. Nem én találtam ki ezt a bölcsességet, de teljesen egyetértek vele: nem szeretném, ha Isten olyan lenne, akit én maradéktalanul meg tudok érteni.
A rabbi az ő teóriája szempontjából remekül meg tud mindent magyarázni – kivéve azokat a tényeket, amikkel nem foglalkozik hosszsan, mondván, hogy kivételek, mint például a csodák.
Állításai, kiindulópontjai között van néhány, amelyekről kategorice nem lehet azt állítani, hogy így és pont így és csak így igazak. Például: ki mondta, hogy szenvedés nélküli életet kell élnünk, csak az jó, ha soha nem szenvedünk?
Ha hiszünk az örökkévalóságban, miért nem érve nekünk, miért nem fogadjuk el, hogy ott Isten bármiért, bármilyen szörnyűségért és szenvedésért kárpótol bennünket? És miért nem tűnik ez jónak számunkra? Ez az élet 70-90 év, az örökkévalóság meg hát örökké van.„
De a legkedvesebb csúsztatás, amit szóról szóra így ír le: Isten nem szegheti meg a természeti törvényeket. – És vajon miért nem? Ezt nem írja. Lássuk csak: ki hozta a természeti törvényeket? Isten? Akkor miért ne „szeghetné” meg valami fontosabb, nagyobb jó érdekében? Példaként: én, a szülő hozom a gyermekszoba törvényeit a gyermekek számára, és nem a magam számára, ugyebár. „Ne lépj be oda soha utcai cipőben”. De ha épp hazaérkezem, és látom, hogy a kisfiam az ötödik emeleti lakásunk ablakának párkányán üldögél, nem vesrzem le a cipőm, mielőtt beszaladnék hozzá a gyerekszobába…
A természet törvényeit Isten valóban nem szegi meg állandóan, de megtörténhet. A természet törvényeit ugyanis Isten felülírhatja a szeretet törvényének nevében, érdekében.
Az az Isten nem szegheti meg a természet törvényeit, aki akkora, mint én, mint a rabbi, mint mi bármennyien. Igen, olvastam, értem, hogy a rabbi hívő ember, nem tagdta meg Ístent legmélyebb fájdalmában sem – de mégis készített nekünk, a XX. század szkeptikus emberének egy befogadható, fogyaszható méretű Istent. Nos, nekem ez nem kell. Nem akarom megérteni a szenvedés titkát, nem reménykedem abban, hogy Isten kivételez velem vagy mindig csodát tesz értem – de abban biztos vagyok, hogy szeret engem, és mindig a legnagyobb jót akarja nekem. A legnagyobb jó pedig az üdvösség, az, hogy Vele legyek, lélekben már itt a földön, és majd odaát örökre.


Hasonló könyvek címkék alapján

Joni Eareckson – Joe Musser: Joni
Anselm Grün – Meinrad Dufner: Az egészség mint lelki feladat
Hajdu Ráfis Gábor: Hit és gyógyulás
Kerényi Lajos: Megyek… és meggyógyítom!
Paul Müller: Szenvedéssel formál a Mester
Tihanyi Péter: Csodák és gyógyulások
Katrien Kúti: Talita kum!
Blaskovich Erzsébet (szerk.): A gyógyítás szakralitása
Raymond Peyret: Marthe Robin
Charles Capps: A teremtő ereje meggyógyít