A ​nagy zeneszerzők élete 9 csillagozás

Harold C. Schonberg: A nagy zeneszerzők élete

A nagy zeneszerzők élete nem kuriózumgyűjtemény, még csak nem is életrajz-sűrítmények füzére: lapjain a zene története bontakozik ki, tudományosan megalapozva, de nem a tudomány elvontságával, nem a mindennapi közegéből, keletkezésének és megszólaltatásanak körülményeiből kiszakítva. A zenét emberek alkotják, emberek adják elő, és emberek hallgatják. Nem érthető meg másképp, mondja Schonberg, mint az emberből: alkotójából es korából kiindulva. Ezért olyan eleven e könyv szövege, hogy úgy is lehet olvasni, mint egy izgalmas regényt. Gyakorló zenekritikusként Schonberg a közönséget is képviseli. Az a jó zene, amit az előadók szívesen játszanak, és a közönség szívesen hallgat. De a kritikus előtte is jár a közönségnek. Arra is felhívja a figyelmet, mi az, ami felfedezésre vár és a könyv elolvasása talán sok olyan zenei értékre is kihegyezi az olvasó fülét, amelyre eddig tompa volt.

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2006
684 oldal · ISBN: 9630780992 · Fordította: Szilágyi Mihály, Szabó Mária, Gy. Horváth László
>!
Európa, Budapest, 2002
684 oldal · ISBN: 9630772256 · Fordította: Szilágyi Mihály, Szabó Mária, Gy. Horváth László
>!
Európa, Budapest, 1998
686 oldal · ISBN: 9630763346 · Fordította: Szilágyi Mihály, Szabó Mária, Gy. Horváth László

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

akire>!
Harold C. Schonberg: A nagy zeneszerzők élete

'Lelkes' könyv szellemes anekdotákkal. A személyes hangvétel nem biztos, hogy emelte a hitelességet, de életet lehelt a zeneszerzőkbe, képviselt műfajukba. Kedvet kaptam tőle a zenehallgatáshoz. Akinek ez hiányzik az életéből, vagy csak szélesítené a hallgatott művek körét, mindenképp ajánlom!

Tmcat>!
Harold C. Schonberg: A nagy zeneszerzők élete

Ebből a könyvből ismertem meg a zeneszerzők (és műveik) nagy részét. Alapmű.


Népszerű idézetek

Cheril>!

A legenda szerint csembaló- és orgonapárbajt vívott Domenico Scarlattival, a nevezetes csembalószonáták, illetőleg „gyakorlatok” szerzőjével, aki egyidős volt vele. Scarlatti több mint 550-et komponált ezekből a rövid, sziporkázó mesterművekből. A Händel-Scarletti-találkozóra Ottoboni bíboros házában került sor. Csembalistaként holtversenyben végeztek. Orgonistaként Händel könnyű győzelmet aratott . „Scarlatti – írja Mainwaring – maga ismerte el ellenfele elsőségét, és nyíltan megvallotta, hogy míg nem hallotta őt játszani ezen a hangszeren, fogalma sem volt a benne rejlő lehetőségekről.” Valami elveszett a zenei életből, mióta eltűntek ezek a párbajok, amelyek során azért lépett fel egy műsorban két hangszeres, hogy az egyik a padlóra küldje a másikat. Mozart és Clementi döntetlenig küzdött a porosz király előtt. Beethoven leiskolázta Gelinek abbét és bárkit, aki az útjába került. Liszt és Thalberg Belgiojoso hercegnő párizsi szalonjában mérkőzött meg.

49. oldal

Cheril>!

A barokk opera egy másik, említésre méltó jellegzetessége a közönség viselkedése. Az operába járás Händel idejében nem volt olyan komoly esemény, mint manapság. Az emberek azért mentek dalszínházba, hogy jelenlétükkel tüntessenek, és hogy élvezzék kedvenc énekesük vokális bravúrjait. Előadás közben kártyáztak, fecsegtek, föl-alá mászkáltak, narancsot és diót ettek, zavartalanul köpködtek, és fütyültek, pfujoltak, ha valamelyik énekes nem tetszett. Az énekesek ki-kiléptek a szerepükből: üdvözölték a páholyban ülő barátaikat vagy beszélgettek egymás között, amikor épp nem énekeltek. Meg se próbáltak színészként megnyilvánulni.

52. oldal

6 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alfred Amenda: Eroica
Frédéric Chopin
Norman Lebrecht: Miért Mahler?
Michael Talbot – Donald J. Grout – Joel Sheveloff: Olasz barokk mesterek
Hubay Cebrián Andor: Apám, Hubay Jenő
Richard Petzoldt: Schumann élete képekben
Romain Rolland: Händel
Balassa Imre: Mozart regénye
Hans Franck: Johann Sebastian Bach élete – Regény
Bókay János: Bohémek és pillangók