Felhőcukrászda 28 csillagozás

Harcos Bálint: Felhőcukrászda

A NÉGY JÓBARÁT, Nünü, Habók, Lulla és Zazi egy nap úgy döntenek, hogy világgá mennek. Hogy miért? Hát azért, mert gazdájuk, a lustálkodó varázsló mindig csak őket dolgoztatja a gonosz csínyeiben! A kis pók, a denevér, a kígyó és a patkány elhatározzák, hogy a saját lábukra állnak, és hogy bebizonyítják: igenis szeretni valók. Egyre nagyobb és nagyobb városokba veti őket a sorsuk, ahol mindig új és új vállalkozásba fognak.
De a végső sikerig hosszú és rögös út vezet…

Harcos Bálint új könyvében elragadóan vegyíti a régi, klasszikus mesék és a mai (mi több: egy jövőbeli!) világ elemeit. Verses meséjével megírta Az Évtized Gyerekkönyve-díjjal jutalmazott, nagysikerű Boszorkánycicának a párdarabját, amelyet ismét Bognár Éva Katinka illusztrált varázslatosan!

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2022
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635871339 · Illusztrálta: Bognár Éva Katinka

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Harcos Bálint: Felhőcukrászda

Általában nagyon szoktam szeretni Harcos Bálint kreatív írásait. Vidám, humoros és érdekes gyerektörténetekkel szokott jönni, a Szofi sorozatát kifejezetten imádom.
A Felhőcukrászda elsőre pont ilyen. Kicsit verses, kicsit elbeszélő, jó ritmusú érdekes szövegek, vidám, nagyon színes illusztrációk. Van mit nézni és hallgatni rajta. Egy aranybánya lehet a gyerekeknek.
A történet azonban egyáltalán nem tetszett. Az író a mesében éppen azt a fajta kreativitást töri le, amitől az ő könyvei is élnek. A különlegesen tehetséges szereplőit egyszerűen beállítja a sorba, lefaragja a különlegességeket, hogy fogyaszthatóak maradjanak a társadalom számára. Oké, hogy később sokan erre kényszerülnek, de legalább gyerekkorban hagyjuk meg a szárnyakat.

Nikolett0907 P>!
Harcos Bálint: Felhőcukrászda

Harcos Bálint szerző neve évek óta dilemma nálam, ugyanis egy régi megnyilvánulása okán nem kedveltem meg az írót, ellenben ennek előzményeképpen abban az időszakban vettem kézbe tőle Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb című mesekönyvét, amit nagyon szerettem. Későbbiek folyamán 2021-ben úgy éreztem el kell olvasnom Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott könyvét, mivel nagyon megfogónak találtam a címet, de nem azt kaptam amit vártam. Ezek után talán érthető, hogy miért is halogattam a mostani kiadványának olvasását.

Harcos Bálint: Felhőcukrászda című verses meséje 2022 egyik újdonsága, amely a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg. Bognár Éva rajzai kimondottan kedvesek és mivel elég sokrétűek, külön is érdemes végiglapozni a könyvet.

A mese négy jóbarátról szól, akik egy gonosz varázslótól menekülnek, mivel minden csibészséget velük követett el. Nünü, Habók, Lulla és Zazi annyi pénzt hoztak magukkal az útra, amennyi éppen elegendő egy új kezdethez. Mind a négyen belekezdenek a maguk vállalkozásába, de a kezdeti nehézségek sokszor futásra késztetik az állatokat. Végül elérkezik a csapat az utolsó állomáshoz és egy nem várt „régi” ismerős is feltűnik.

A mese rímekbe szedve meséli el a fenti történetet, természetesen sokkal izgalmasabban, mint ahogy azt én felvázoltam. Bár a rímek néhol döcögnek és az erőködés izzadságcseppjeit is látni véltem, mégis azt kell, hogy írjam, sokkal jobban tetszett, mint vártam.

Szeretem a kreatívitást és örülök, hogy a varázslényekkel tarkított mesének ez az egyik üzenete. Az ötletek arra vannak, hogy megvalósítsuk őket, persze mindennek van egy bizonyos kerete, de nem vagyunk egyformák és ettől is olyan érdekes a világ. Ki jól fest, más szépen énekel, valaki csodás meséket álmodik meg és sorolhatnám. Tökéletlen tökéletességben éljük az életünket. Természetesen más értékeket is képvisel a könyv, de ezeket már nektek kell felfedeznetek.

Még mindig nem vagyok kibékülve a szerzővel, de ezt a könyvét ajánlom azon kis olvasóknak, akik szeretik a verseket és a színes kalandokat.

>!
Pagony, Budapest, 2022
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635871339 · Illusztrálta: Bognár Éva Katinka
meseanyu P>!
Harcos Bálint: Felhőcukrászda

Többen írták, de nekem nem volt rosszabb élmény, mint a Boszorkánycica, ugyanaz a kedves, humoros, rímes mese, gyerekkoromban egyenesen imádtam volna. Viszont az illusztráció most nem tetszett, pedig hatalmas rajongója vagyok Bognár Éva Katinkának, de ez most nekem túl csiricsáréra sikeredett.

krlany I>!
Harcos Bálint: Felhőcukrászda

Amikor felütöttem a könyvet, és megláttam a rímeket, egyből magasra került a léc. Vajh van-e olyan jó, mint A boszorkánycica? … Hát nem, de azért ez sem rossz. Zelk Zoltán A három nyúl c. kötete óta imádom a verses meséket, és kortársak közül szerintem Harcos Bálint műveli azt a legjobban. Így már mindjárt érthető is, hogy nagy kíváncsisággal vetettem bele magam a kötetbe.
Van egy Árcsibáld nevű buta csínyekben utazó varázslónk, aki rosszaságra ösztönzi kis társait, Lulát a kígyót, Nünüt, a pókot, Zazit, a patkányt és Habókot a denevért. Míg nem aztán betelik náluk a pohár és világgá mennek, hogy önmegvalósításba foghassanak… ámde ezt is meg kell tanulniuk, mert első nekifutásra nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy gondolják, de nem bátortalanodnak el, tanulnak is picit belőle, aztán pedig… minden jó, ha jó a vége.
A mese üzenete, hogy légy bátor, merj, új dolgokba fogni, a kudarc ne tántorítson el, és a kemény munkának meglesz a jutalma, pláne, ha nem csak a saját magad feje után mész, hanem elfogadod a baráti jobbot.

Juca P>!
Harcos Bálint: Felhőcukrászda

Megragadott a címe és az élénk színei. Nagyon jó kis rímekbe szedve meséli el a szerző a történetet. Valamiért a modern szó ugrott be, amikor olyanokat olvastam, mint „tuti cucca” vagy „tök laza”.
Alig vártam, hogy kiderüljön, miért ez a címe, de csak az utolsó fejezetben került rá sor. Addig se felhő, se cukrászda. Persze azért érdekes volt, mi történt a négy állatkával a végkifejletig. De ez a könyv nekem inkább 'egyszerolvasós' kategória.

szavanna>!
Harcos Bálint: Felhőcukrászda

Nagyon imádtuk, sokszor fogjuk olvasni, de az első olvasás utáni véleményem az, hogy A boszorkánycica nyomába sem ér. De még így is messze kiemelkedik a gyerekkönyvek mezőnyéből! Harcos Bálint for president!

bagie P>!
Harcos Bálint: Felhőcukrászda

A Boszorkánycica után csalódás volt, de azért még így is jó :)

LibrariAnne>!
Harcos Bálint: Felhőcukrászda

Aranyos kis verses mese, néha volt pár olyan rím, amit kicsit erőltetettnek éreztem, de egyébként jókat mosolyogtam rajta. Lehet, hogy nem minden poént értenek meg a gyerekek, viszont annak a felnőttnek is élvezetes, aki felolvassa.

windflower>!
Harcos Bálint: Felhőcukrászda

Megbántam hogy megvettem, gyenge, döcögős. Sehol sincs a Boszorkánycicához képest. A gyereknek az tetszett benne, hogy 3 képen ott volt Banyaguff, de semmi extra, egyszer olvasós.

dittab>!
Harcos Bálint: Felhőcukrászda

Miért csak 6 lába van a póknak?
A verses mese aranyos, jobb mint az átlag.


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

Ha dicséret, ha bók,
szereted azt, Habók:
ezért viselsz üzletedben
tarkabarka zsabót?

2 hozzászólás
Nikolett0907 P>!

Hókusz-pókusz, abradabra, csiribiribá, huss!

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
Otfried Preußler: Torzonborz, a rabló
Lu Fraser: A legbátrabb jak
Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok
Acsai Roland: Csipkerózsika
Melovics Konrád: Meló, a büdibogár
Varró Dániel: Csütörtök, a kisördög
Sir Steve Stevenson: Varázslásból jeles
Kálmán Jenő: Sicc a szabó
Kálmán Jenő: Sicc a fényképész