Dorka ​és az elgurult gomb 32 csillagozás

Mesék az elalvásról
Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb

Három klasszikus szépségű, nagyobb lélegzetű mese, mindhárom az elalvásról – illetve az el nem alvásról – szól. Dorka babáján el kell csavarni egy gombot, hogy lecsukódjék a szeme, ám egyik este eltűnik a gomb, a baba pedig nem tud elaludni. Elindulnak együtt az éjszakába, hogy megkeressék a gombot.

A kisiskolás Mirkó legjobb barátja Tinta, a fülesbagoly. Amikor Mirkó alszik, Tinta fenn van – napközben viszont Tintának van csukva a szeme. Mirkó nagyon vágyik rá, hogy egymás szemébe nézhessenek. Kinyitja-e végül Tinta a szemét?

A harmadik történetben Ábel és Panni egy nyár végi éjszakán eltűnt állatkájuk után erednek. A titokzatos nyomok a padlásra vezetnek, ahová egy eddig sosem látott lyukon keresztül vezet az út…

Költői szépségű, anderseni mélységű, jótékony mesék az éjszaka csodáiról – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: 4 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Pagony, Budapest, 2019
74 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104551 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2020/11/harcos-balint-…

Mikor megveszünk egy könyvet, sokszor borító alapján választunk, vagy kecsegtető fülszöveget olvasunk, esetleg mind a kettő. Megszagoljuk, mennyei az illata, hisz legyen új vagy régi, mindkét típusnak megvan a maga aromája, illatburka – ki mihez vonzódik jobban – és megcsodáljuk olvasás előtt. Alapvetően mindig azt keressük, ami izgalmas, pörgős, tele eseményekkel, vagy meghökkentő. De, amennyiben nem azt kapjuk, ami már a fejünkben kialakult, félretesszük és negatívan értékeljük. Hogy miért ezzel kezdtem az értékelésemet? Nagyon egyszerű a válasz. Tömeg értékként vesszük meg az adott kötetet, előre képzeljük, pedig nem tudjuk, hogy milyen lesz, és valamilyen szinten csalódunk. Velem is ez történt.

Adott eme kötet borítója, melyre kellemes ránézni, mennyire nyugtatja a szemet és milyen gyönyörű. Ennek a könyvnek az egyik legnagyobb ékessége a benne lévő rajzok és képek. A leírtakat tükrözik, időrendnek megfelelően, és sokszor visszalapoz az olvasó, hogy még benne maradjon a mesében. Bevallom kétszer olvastam a történeteket. Ugyanis, ha hagyom, hogy az első olvasásom eredménye maradjon, akkor most nem írnám eme sorokat ilyen mosolyogva, és nem ezen szavak kerülnének ide. Az első meglátásom az volt, hogy unalmasak a mesék, fárasztóak, valahogy nehezen tudtam belerázódni. Másodszorra viszont megértettem, hogy ezen történetek alvás előtti nyugtató, kikapcsolódásra íródtak, mindamellett, hogy részlet gazdagok és valóban elérik a hatásukat…

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb

A könyv három elalvást segítő mesét tartalmaz, melyeket leginkább a finom, szelíd és érzékeny jelzőkkel tudnék jellemezni.
Már rájöttem, hogy Harcos Bálint meséinél el kell vonatkoztatni attól, hogy egy gyerek mit tehet meg a valóságban és mit nem, mert itt igenis egyedül barangolhat éjszaka az utcán, találkozhat beszélő hollóval, aki történetesen ismeri Mukk Irén babakészítőt, aki Györgyi babát készítette és valószínűleg tudja pótolni az elveszett gombot.
Szerintem nagyon kedves mesék, olyan pihe-puhák, a gyerekek magukra ismerhetnek benne. A bájos illusztrációk is tökéletesen simulnak a mesékhez, kiválóan megjelenítve azt az álomszerű, különös hangulatot, amit Harcos Bálint meséi megteremtenek.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/07/gyerekek-gyerekek…

meseanyu P>!
Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb

Csodaszép ez a könyv, lenyűgöző a képi világa. A mesék is helyesek, rengeteg kedves, hangulatos részlettel. Amikor zsűriztük, nem tudtam elolvasni, de sajnálom, hogy nem került be a top10-be, megérdemelte volna szerintem.

csgabi P>!
Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb

Kedves és finom három mese olyan illusztrációkkal, amikre ugyanezeket a jelzőket használhatnám. A könyvvel először a Könyvfesztiválon találkoztam, ahol Harcos Bálint az első meséből olvasott fel részletet. Tetszett a történet (amennyit akkor hallottam belőle), bár kicsit furcsálltam, hogy Dorka este simán ki tudott lógni a lakásból, mászkálni az utcákon este, és egyetlen felnőtt sem kérdezte meg tőle, mit keres egy kicsi lány egyedül.
Ettől függetlenül mind a három történet jó volt, a legjobban talán a harmadik tetszett, azt hiszem, a helyszín miatt. :-)

krlany I>!
Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb

Kedves, bájos, álomhatáros, kalandos mesék csodaszép illusztrációkkal, amolyan békebeli hangulattal. Az első meséhez árukapcsolással jött fejben a „mit látsz a téren, ki áll kevélyen talapzatán? egy kőszobor.”, ami bármennyire is furcsa, de nagyon is találó kapcsolás. De tetszett a csukott szemű baglyos mese is, Minervával, vagy a pelekirály a hebrencs egérkével.

dianna76 P>!
Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb

Az értékeléseket nézve – kiemelten a figyeltjeimét – eléggé eltérő véleményeket láthattam a könyvről. Pont ez ingatott meg a vételi szándékomat illetően. Azonban a könyves boltban belelapozva, és netes videón beleolvasva eloszlott a kétségem. S nem bántam meg, hogy végül saját példányt olvashattam.
Az első mese nem volt új számomra, lévén, hogy egy válogatásban már közreadták. Ott is kedveltem, itt pedig ez méginkább fokozódott a kísérő illusztrációknak köszönhetően. Mert Szimonidesz Hajnalkában ezúttal sem csalódtam. No, de térjünk vissza a mesékre. A baglyos is szerethető volt, és a pelés szintén. Utóbbiban bírtam a humort, melyet egy egér szolgáltatott. Mindegyik mesében van némi álomszerűség, sőt kettő feltételezhetően már a gyermeki álomban, vagy legalábbis a képzeletben játszódik. Nekem cseppet gyors végű lett mindegyik, pont az izgalomszál alatt, hirtelen lett feloldva a történet konfliktusa.
Furcsállom, hogy többen értékelték már a könyvet, mégsem említett meg senki egy hatalmas szerkesztői hibát. Az utolsó történetnél az egyik oldal csonka mondattal indul: lemaradt a mondat eleje. Azért ez gáz!!!

>!
Pagony, Budapest, 2019
74 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104551 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka
1 hozzászólás
imma P>!
Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb

A Könyvfesztiválon volt szerencsénk belehallgatni a könyvbe a szerző előadásában, utána pedig Juli annyit mondta, hogy szeretné tudni a mese végét, hogy megvettük. Az anderseni mélységet túlzásnak érzem a fülszövegben, de egyébként kedves mesék ezek az el nem alvásról. Ennél többet sajnos viszont nem igazán tudok mondani róla. Egyszer elolvastuk mindet, de azóta nem kéri, bennem sem hagytak mély nyomot, és engem az illusztrációk sem fogtak meg.

Syladrien>!
Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb

Elképesztően nehéz szavakat találni, de azért megpróbálom.
Teljesen magával ragadó, finom, érzékeny, kedves és szívetek mélyéig hatoló 3 mesét tartalmaz a kötet, ráadásul olyan illusztrációval, hogy elképzelni sem lehetne gyönyörűbbet.
Eddig is követtem Bálint munkásságát, igazán figyelemre méltó volt már Pindur és Szofi történetei is, na de ez a könyv…
Erős kötődésem van egy Dorka nevű kislányhoz plusz még a szundiállatkám is oroszlán volt, aki egyébként velem volt érettségin, sőt még az államvizsgámon is. Szóval eleve a cím és a borító vitt magával, de a beltartalom… szemernyi kétségem nincs afelől, hogy maradandó alkotás van a kezemben, és már a polcomon. Kedvenc született, csupa nagy betűvel. Köszönöm az élményt!

PTJulia P>!
Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb

Aranyos, igényes mesék szép illusztrációkkal. Nekem most valamiért nem lett kedvenc,de érdemes vele próbálkozni.

berta_arpad>!
Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb

Magasan kiemelkedő Harcos Bálint fantáziavilága és mesélő tehetsége. Ez a könyve is elképesztően szép. Nekem és a kislányomnak is a címadó mese, Dorka és az elgurult gomb volt a kedvencünk. Ebben minden benne volt, ami egy óvódáskorú gyerek számára érdekes lehet. Alvótárs, akivel foglalkozni kell, félelmek, egy kaland a sötét éjszakában, félelmetes szobrok és szembenézés mindezekkel, bátorság. Ezen kívül kiemelném még a harmadik mesét, A nagy pele címmel. Itt egy érett permakultúrás kertben, vadonban kalandozik a két főszereplő gyerek, ahol elképesztően diverz élővilággal érintkeznek. Ebben a témában még nem olvastam eddig mesét, úgyhogy ez egy nagy élmény volt. Az illusztrációk is gyönyörűek.


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

Dorkának volt egy babája, akit úgy hívott, hogy Györgyi baba.

(első mondat)

Nikolett0907 P>!

[…] Hisz miért nem szoktak elaludni a gyerekek? Na, miért? Mert félnek valamitől! És azt a valamit le kell győzniük, na!

18. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Berg Judit: Maszat épít
E. M. Miller: Bandi farkas történetei
Kozári Dorka: Marcsi téli kalandjai
Majoros Nóra: Az orrszarvú és a madarak
Brückner Judit: Lili és Berci az állatkertben
Erdei Zsolt: A bátor Tűzmadár és a kis Üstökös
Sven Nordqvist: Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt
Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám!
Oliver Jeffers: A pingvin és a kisfiú
Alex T. Smith: Claude vidéken