A ​halandzsarablók 17 csillagozás

Harcos Bálint: A halandzsarablók

Szeretnétek tudni, milyen az, amikor Cipcirip CSAKAZÉRTSEM rak rendet? Hogy milyen képtelenségeket nyomoz ki Gibrász Fickándor detektív? Hogy miért nem akar repülni Ninta papírsárkánya – ellenben Korracsek néni hogyhogy repül? És hogy mi fán terem a mennyei tűzoltózenekar?

Kiderül Harcos Bálint tizenkét rövid mesét tartalmazó, vicces, érzékeny és különleges mesegyűjteményéből – amelyhez Turi Lilla készített ugyanennyire érzékeny, vicces és különleges rajzokat.

Kiadói ajánlás: 3 éves kortól · Tagok ajánlása: 4 éves kortól

>!
Pagony, Budapest, 2020
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634106319 · Illusztrálta: Turi Lilla

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Harcos Bálint: A halandzsarablók

Ez a nem hétköznapi című mesekönyv egyáltalán nem hétköznapi történeteket tartalmaz. De ha jól megnézzük, akkor inkább nagyon is hétköznapiakat.

De annyira, hogy az jutott eszembe Harcos Bálint meséiről, amikor elkezdtem a gyerekeimnek mesét mondani fejből, és össze-vissza kanyarodott a történet, amikor pedig elakadtam, akkor ők is bekapcsolódtak egy-egy ötlettel, és ilyenkor teljesen más irányt vett a mese és képtelenebbnél képtelenebb ötletek sorakoztak egymás után a fejünkben, várva a sorukra, hogy bekerülhessenek a mesébe, ami össze-vissza kanyarog, már-már halandzsa, de mégis annyira kedves halandzsa, hogy másnap és harmadnap este is folytatni kellett.
Nagyon élveztem a könyv hangulatát és eredetiségét. Ez az a mesekönyv, ami nem csak a gyerekeket szórakoztatja, hanem a meséket olvasó felnőtteket is. Többszöri olvasásra is találhatnak benne ők is valami újat, valami megmosolyogtatót. És ez nem hátrány, amikor estéről estére fel kell olvasnunk ugyanazokat a meséket.

Ezekben a mesékben nincsenek korlátok, mindenki az lehet, ami szeretne, a fantázia szabadon szárnyalhat, és az sem baj, ha időnként őrületesen nagy halandzsa az egész.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/10/harcos-balint-hal…

Chöpp P>!
Harcos Bálint: A halandzsarablók

Érdekes! Egyedül a címadó mesét nem szerettem. A többi HarcosBálintosan klassz!

Jacket P>!
Harcos Bálint: A halandzsarablók

Én nem különösebben szerettem ezt a mesekönyvet, de mivel három éve a lányom egyik kedvenc meséje a szuperboldog varázserdő volt, egy évvel később meg a a Gufó sorozat, szinte biztos voltam abban, hogy ő szeretni fogja. Úgyhogy felolvastam és értékes írása előtt megkérdezem, tetszett-e neki. A válasz: igen, igen és igen. Két kedvenc meséje is van a kötetből Gibrász Fickándor különös esete és a címadó Halandzsarablók. Az illusztráció is „klassz, mert sok érdekesség van benne, ami nincs a mesében”. A konklúzió: „Anya, ez egy tökéletes mesekönyv. Megvetted már a következő részét?” Második rész egyelőre nincs, úgyhogy keressük a következő bizarr történetet és addig is még néhányszor kiolvassuk ezt.

krlany IP>!
Harcos Bálint: A halandzsarablók

Kurta-furcsa mesék a szürrealitás határán. A klasszikus mesei megoldásokat eldobtuk, és a határtalan fantáziáé a főszerep, még akkor is, amikor az irrealitás felüti fejét… de ettől lesz szép.
Semmihez sem hasonlítható történetek. Élveztem barangolni köztük.

Rózsabogár78 P>!
Harcos Bálint: A halandzsarablók

Nagyon bírom az ilyen meséket, amik teljesen őrültnek tűnnek, vagy azok is, ám van bennük rendszer. Ilyen nevekkel, mint Gróf Dölyfös Baltazár, Puckulint, Cipcirip, Gibrász Fickándor, Korracsek néni, Lobélia, Millikó nem lehet rossz meséket írni, bár azért akadt egy-kettő, ami kicsit zavarosra sikeredett, de ez már a legnagyobbakkal is megtörtént. Közel sem hétköznapi, inkább a mágikus realizmus határát súroló történetek (ha a gyerekirodalomban létezik egyáltalán ilyen.) Gibrász Fickándor különös esetében például összekeverednek a vidámparki játékok, Ninta repül, Korracsek néni nemkülönben, de a zene is visszatérő motívum Lobélia kisasszony és Puckulint történetében. De van például teljesen hétköznapi, abszolút aha élményt generáló is, például a Millikó nem alszik, ami talán az egyik legjobb. Összességében igen szórakoztató gyűjtemény lett, gazdag fantáziavilágú történetekkel, amiket a színes kicsit „észbontó” illusztrációk jól meg is támogatnak.

Rita_Galló P>!
Harcos Bálint: A halandzsarablók

Nekem túl nagy katyvasz a történetek többsége, pedig szeretem az elrugaszkodott meséket.
Érzékeny mesékről írnak az ajánlóban, de igazán csak egyre igaz ez, na jó kettőre: a papírsárkányosra és a Millikó nem alszikra. A Millikó nem alszik külön önmagában több csillagot érdemelne.

Honey_Fly P>!
Harcos Bálint: A halandzsarablók

Dilemmáztam a csillagozással mert a történetek legtöbbje tetszett, volt amit többször olvastunk újra. Szóval a szöveg jó, vicces és ötletes, de az illusztrációk nagyon nem jöttek be. A gyerekemnek sem, nekem sem. Végül erős közepes összképben maradt a családi kupaktanács.

Mesék_Miminek>!
Harcos Bálint: A halandzsarablók

A hároméves Mimivel olvastuk, és az lett a konklúzióm, hogy még kicsit korai volt, annak ellenére, hogy néhány mesét már kívülről tudtam szinte, annyiszor kellett elolvasni neki. Azok a mesék voltak a kedvencek, amelyek szereplője kisgyerek, és egy hétköznapi / játékos szituációt vittek át a fantázia / szürrealitás világába (pl. Millikó nem akar aludni, Ninta sárkánya). A felnőttekról / nagyobb gyerekekről szóló abszurd mesék viszont őt még nem igazán kötötték le, ahogyan a címadó halandzsamese sem (pedig olyanokat ő maga is szokott szép számmal költeni). A könyv illusztrációi szerintem zseniálisak, nagyon egyedi világuk van, emlékeztetnek a gyerekrajzok csapongó, impulzív és színes világára. Ennek ellenére a kisgyerekek számára szerintem nehezen fogyaszthatóak, főleg amiatt, hogy a kép és a szöveg úgy hoz létre közös kompozíciót (egyébként nagyon izgalmasan és jó ízléssel), hogy a képi elemek sokszor nem csak kifutnak az oldal széléig, hanem kifejezetten bizarr helyeken vannak elvágva.

Képek itt: https://www.instagram.com/p/CLj1hgTl0GV/


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Ha egy városban egyszer csak felszaltóztak a fákra a mesék, és juszt sem akartak lejönni, vagy valahol a világ legfinomabb palacsintájának megsértődött és világgá ment az íze, akkor a gyerekek mindig őt hívták, hogy segítsen.

28. oldal Gibrász Fickándor különös esete

Rózsabogár78 P>!

Ninta anyukáját úgy hívták, hogy Nunglu, az apukáját meg úgy, hogy apu.

Ninta sárkánya 21.oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Zelk Zoltán: A három nyúl
Bálint Ágnes: Mazsola
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő
József Attila: Altató
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Bodor Attila: A tél menyasszonya
Móricz Zsigmond: A török és a tehenek
Benedek Elek: Többsincs királyfi
Zelk Zoltán: Mese a legokosabb nyúlról
Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám!