A ​boszorkánycica 98 csillagozás

Harcos Bálint: A boszorkánycica

„Csiribú-csiribá! Mesénk utnak indul. Főhőse egy cica, kinek neve: Pindur.”

Harcos Bálint új, verses meséjében Pindur, az elkergetett cica elindul, hogy gazdát találjon magának – Banyaguff, a vén boszorkány pedig épp cicasegédet keres. A kicsi, de vagány Pindur mellett két másik macska, Masni és Csimbók is megpróbálnak a banya kegyeibe férkőzni, és beleadnak mindent, hogy kiállják a három próbát…

Eredeti megjelenés éve: 2018

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: 4 éves kortól

>!
Pagony, Budapest, 2019
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634103233 · Illusztrálta: Bognár Éva Katinka
>!
Pagony, Budapest, 2018
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634103233 · Illusztrálta: Bognár Éva Katinka

Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Harcos Bálint: A boszorkánycica

A gyerekkönyvek között megtaláltam 2018 első kedvencét, ami annyira aranyos, amennyire vicces, azaz nagyon!

Egy kedves, bájos, végtelenül szerethető történet, remek rímekben elbeszélve, Harcos Bálint úgy játszik a szavakkal, hogy minduntalan mosolyt csalt az arcomra.

Az értékelést a blogon olvashatjátok:

http://konyvutca.blogspot.hu/2018/02/harcos-balint-bosz…

>!
meseanyu MP
Harcos Bálint: A boszorkánycica

Tényleg hatalmas cukiság rajzban is meg szövegben is. Bár én a vége felé már néha úgy éreztem, hogy a verselés megbicsaklik olykor, és a sztoritól is egy hajszálnyival többet vártam, de azért nagyon szerethető volt a főszereplő a végtelen bizalmával, jóindulatával, és hangulatos, aranyos az egész a kisebb hiányosságok ellenére is.

>!
Hintafa P
Harcos Bálint: A boszorkánycica

Részünkről Pindur for President!, ez pedig egy könyv, minden esetre. Harcos Bálint verses meséje, Julia Donaldson könyvecskéinek hangulatát idézte. Masnisok, nyeglék, bugrisok, kelekótyák, fogatlanok. Változatos kompánia, amiből a boszi három próbával szándékozik kiválasztani a megfelelőt. A sok hóbortos kóborló macska közül Pindur a nyerő. Okos, empatikus, kedves, aki nemcsak ügyesen megjegyzi a varázsigéket, de a morcos Banyaguffot is megszelídíti.

A szöveg jópofa, vicces, aranyos rímek, barátságosan ismerős szókészlet, élvezetes szópárosítások. A karakterek nagyon jól eltaláltak (a nyegle bonviván, a kényeskedő Masni, akik a próbákat viccesebbnél viccesebb módokon bukják el), a történet nem kiszámítható (kivéve a végét), végig izgalmas marad. Pindur, a kiscica pedig egy tündérbogár. Végtelelenül jóságos, mindenben a jót és a szépet látja, igazi ‘feel good’ történet.
Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2018/04/05/harcos_balint_boszor…

>!
Molymacska P
Harcos Bálint: A boszorkánycica

Kezdem úgy érezni, hogy amiben macska van, azt én nem tudom nem szeretni, és hát a boszorkánycica története annyira aranyos és cicás, hogy nem tudom egyszerűen nem szeretni. Meg aztán, mégis csak hetven cica szerepel benne, ennyi macskának nem lehet ellenállni :D
A történet lényege, hogy főszereplő cicánk kóbor macska, ezért szeretne egy helyet, a boszorkány pedig hirdetést ad fel, hogy vár egy macskát. Ám nagyon sok macska jön, így próbákat kell kiállnia. Három macska próbáját figyelhetjük meg, amik személyiségük szerint hatnak mindig a varázslatok, ezzel bajba keverve másokat.
A történet nagyon vicces már önmagában is, egyszerű, de apró rímváltoztatásokkal hihetetlenül jól el lehet érni, hogy valami egészen más alakuljon ki. Nagyon jól megmutatja a négy fő karaktert is ezáltal, ami nagyon tetszett benne, illetve bemutatja a varázsvilágot is, ami fantasztikus. Mint minden jó varázslattal telítődött könyvnél, itt is látszik bármi megtörténhet, amitől még klasszabb, izgalmasabb lesz az egész.
A vers forma elsőre furcsának tűnhet, de nem annyira illeszkedik a történethez, hogy még könnyebb így olvasni. A ritmus, a rímek kicsit vezetik az olvasót. Nagyon kellemes hatása van.
Ha szeretnénk, hogy a gyermekünk később bolond macskás nő legyen hetven macskával, akkor mindenképpen ajánlom ezt a könyvet. Szerintem így lehet ilyen macskás néniket nevelni. Ha nem, akkor is ajánlom, mert nagyon aranyos és édes, leszögezve a szülők részéről, hogy hetven macska egy lakásban lehet kicsit büdös lenne :D

1 hozzászólás
>!
Chöpp 
Harcos Bálint: A boszorkánycica

Pindur nagyon cuki, kedves kis cicus. Elfogadó, pozitív, mindent és mindenkit „rózsaszín szemüvegen” át tekint, ezzel és szelíd jóakaratú cselekedeteivel megváltoztatja az őt körülvevő világot. Tudom, hogy naiv hozzáállás, de nem tudom nem szeretni ezért!
Egyébként egybehangzóan csillagos ötösre értékeltük Kicsimmel a könyvet. Ő azt is megemlítette, hogy megtartja (könyvtári), vagy ha nem lehet, megveszi. Mivel a zsebpénzét hajlandó rááldozni (2990 Ft), a lehető legkomolyabban kell venni, hogy tetszett neki.

>!
ziara
Harcos Bálint: A boszorkánycica

Egy cicaimádónak, mint amilyen én is vagyok, kötelező olvasmány. Nekünk eddig minden cicánk kedves és ragaszkodó volt, sose értettem azokat, akik szidják a macskákat, önzőnek állítva be őket. Mieink olyanok voltak, mint Pindúr, a boszorkánycica. Ő sem önző, hanem kedves, mindenkinek jót akar, szereti a gazdiját stb. Ötös a javából….
És a rajzok….

>!
krlany I+SMP
Harcos Bálint: A boszorkánycica

A három nyúl óta szeretem a verses meséket, de egyre kevesebb van belőlük. Valahogy nagy falat ez a mai meseíróknak. Éppen ezért örültem meg ennek a könyvnek.
Pindurnak kiteszik a szűrét, mert nem egerészett és nem értett a szóból, így kóbor macsek lett belőle. A Rémkastély öreg hölgye viszont cicasegédet keres, így aztán Pindur elindul az állásinterjúra, ahol egy 3 körös felvételi eljáráson vesz rész a sok pályázó macskával egyetemben…
Kedves, bájos a rózsaillatú történet. Pindur karaktere nagyon édes. Az illusztrációknak atmoszférája van, magába von, színes-szagos-hangos lesz a tér. Falfestményként is elfogadnám.
Harcos Bálint még épp nem egy Zelk Zoltán, de nagyon jó irányba halad. Olvasnék még tőle ilyeneket.

2 hozzászólás
>!
Honey_Fly P
Harcos Bálint: A boszorkánycica

Szerelem első olvasásra. És másodikra és harmadikra és ötödikre is. A vers imádnivaló, a rajzok majd' kiugranak a lapokról olyan színesek és néha szagosak és ragacsosak is. Tiszta élet az egész könyv. A mondanivaló is remek, minden nagyon a helyén van benne. Csak ömlengeni tudok.

1 hozzászólás
>!
stippistop MP
Harcos Bálint: A boszorkánycica

Macskások és Julia Donaldson rajongók biztosan szeretni fogják. Nekem a történet, a verses megoldás és a poénok is mind őt idézik. Az illusztrációk csodásak, érdekesek. A rímek néha döccennek tényleg, emiatt a 4.5 csillag, amúgy szuper!!


Népszerű idézetek

>!
Caledonia_Valley P

"Hüm – morgott Banyaguff –, nem is rossz végtére,
szagosítónak pont jó lesz a vécémbe…"

>!
Bea_Könyvutca P

Csodálkozik Pindur: "Azta,
milyen szép ház, rendes, tiszta!
Pókhálós, és áll mereven,
kicsit sötét, kicsit romos,
zegzugos, de mindegy nekem,
hiszen attól még otthonos!
Lakjon csak itt pók, denevér,
bagoly, patkány (de ne egér),
a fő, hogy egy sem fázik, ó,
mert ez a tipp-topp házikó
erős, vastag falú,
s nekem való, nyaú!"

>!
CissyWho

Mentek hát a macskák, rájuk szállt az alkony,
s már fáradtság csüngött a sok macskafarkon.

>!
CissyWho

Az alkony ott lapult egy ördögsövényen,
és ott állt a Kastély mereven, sötéten,
romos volt, zegzugos, egy merő pókháló,
huhogást lengető, rossz sóhajt lóbáló (…)

>!
Caledonia_Valley P

Elámul a cica: "Nahát!
Milyen kedves ez a plakát!
S milyen kedves ez a néni!
– és a képét nézi, nézi. –
S a Rémkastély… biztos szép hely…
van ott párna, főtt ebéd… Hej,
töprengeni nincs mit ezen,
a szép hölgynél jelentkezem,
nyávogok majd sokat…
s amíg szól az ének,
ő engem felfogad
cicasegédjének!
Nyaú! Ez már igen!
– bukfencezik Pindur nagyot. –
Megmutatom, milyen
belevaló macska vagyok!"

>!
Caledonia_Valley P

A macskák elérték a nagy kastélykaput,
amikor eléjük röppent egy rút kakukk.
Vagyis… nem kakukk – egy tépett tollú holló,
károgó, fekete lepelhez hasonló:
"Macskák, koptattatok mancsot, ízületet,
ám úrnőm csak egyet választ közületek!
Úrnőm vén, mögötte sok év van, és sok nap,
szólítsátok hát őt öreganyátoknak!
Aki nem így hívja, annak vége, kaputt!"
És repedt csőrével kitárta a kaput.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó T. Anna: Tükörcicák
Miklya Zsolt: Marci Kandúr hazatér
Pásztohy Panka: Pesti mese
Julia Donaldson: Boszi seprűnyélen
Szöllősi Péter: A varázslatos tűzszerszám
Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából
Lázár Ervin: Hapci király
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony
Lázár Ervin: A legkisebb boszorkány
Lovas Bea: Bábika-mesék