Hanzli Péter (szerk.) · Halmai B. Gábor (szerk.) · Varga P. Ildikó (szerk.) · Seregély Ágnes (szerk.) · Gyárfás Judit (szerk.) · Nagy Sándor (szerk.)

Meleg ​férfiak, hideg diktatúrák 4 csillagozás

Életútinterjúk
Hanzli Péter – Halmai B. Gábor – Varga P. Ildikó – Seregély Ágnes – Gyárfás Judit – Nagy Sándor (szerk.): Meleg férfiak, hideg diktatúrák

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Milyen ​volt meleg férfinak lenni a rendszerváltás előtt Budapesten, Szegeden, Miskolcon vagy Pécsen? Hol és hogyan lehetett ismerkedni? Milyen volt az Egyetem presszó, a budapesti meleg élet külföldiek által is ismert találkozóhelye? Megfigyelte-e a rendszer a melegeket? Hogyan alakultak ki meleg baráti társaságok a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években? Miként született meg Magyarországon a transzvesztita műfaj? Hogyan változtatták meg a meleg férfiak életét az 1989-90-es események? Miként hatott a meleg közösség életére a HIV-vírus és az AIDS megjelenése? Hogyan kezdődött Magyarországon az LMBT mozgalom? Hogyan látják az életünket idősebb meleg férfiak, most 26 évvel a rendszerváltás után?

Ilyen és hasonló kérdésekre ad választ ez a hiánypótló interjúkötet, amelyben 13 középkorú és idősebb, 55 és 70 év közötti meleg férfi beszél névvel és arccal az életéről. Vidéki és budapesti értelmiségi és hajléktalan, családos és meleg kapcsolatban élő, fürdőkbe, meleg… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631226898

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
Ross P
Hanzli Péter – Halmai B. Gábor – Varga P. Ildikó – Seregély Ágnes – Gyárfás Judit – Nagy Sándor (szerk.): Meleg férfiak, hideg diktatúrák

Ez az interjúkötet remek lehetőség arra, hogy a jelen társadalmi körülmények között élő meleg fiatalok összehasonlíthassák helyzetüket az eggyel előttük lévő generáció tapasztalaival, hogy milyen volt akkoriban melegnek lenni, hol lehetett ismerkedni, hogyan lehetett feldolgozni a nyomást, és úgy egyáltalán: milyen lehetőségek álltak egy fiatalember előtt, aki rájött arra, hogy a saját neméhez vonzódik.

No jó, de mi van azokkal az olvasókkal, akik nem melegek? Előfordulhat, hogy a kezükbe kerül.
Nekik furcsa, némileg (vagy talán meglehetősen) kényelmetlen, de mindenképp érdekes ábrázolat egy, a társadalom felszíne alatt működő szubkultúráról, nagyjából a Jé, ilyen is volt? felkiáltás mentén.

A kötetben a magyar (pontosítsunk: budapesti) meleg élet jellegzetes képviselői szólalnak meg. Úgy gondolom, azok az olvasók, akik benne vannak a szubkultúrában, nyilván eleve is ismerhetik őket, én viszont csak a fejemet kapkodtam, hogy Jó, akkor hú da fak iz disz? majd általában az interjú közepén esett le, hogy ő miért is szerepel a kötetben. Ja, mert hogy ő ismert transzi előadó! Ja, mert hogy ő szerkesztette a melegek első újságját! Ja, mert hogy ő volt az első, aki bejegyzett élettársi kapcsolatra lépett. Áhá.
Tanultam új kifejezéseket, bepillantást nyertem olyasmikbe, amikbe nem feltétlenül akartam (…) összességében azonban úgy gondolom, hasznos, hogy egy kicsit jobban tudatosult bennem, hogy melegek vannak, voltak, lesznek, és ők is csak emberek, akiknek vannak vágyai, igényei, szükségletei, és nem álruhás gyíkemberek, akiket el lehet tüntetni azzal, ha úgy csinálunk, hogy nincsenek. spoiler

>!
Fapicula
Hanzli Péter – Halmai B. Gábor – Varga P. Ildikó – Seregély Ágnes – Gyárfás Judit – Nagy Sándor (szerk.): Meleg férfiak, hideg diktatúrák

Véletlenül akadt a kezembe ez könyv a könyvtárban. A kölcsönző pultra volt kitéve. Szerintem én voltam az első olvasója is, olyan friss és ropogós volt.
Nagyon tetszett. Igényes és színvonalas válogatás. Azt sajnáltam, hogy talán 2 kivételtől eltekintve közel azonos körülmények között lévő férfiakat szólaltattak meg, akik ráadásul nagyjából egy körben is mozogtak. Teljesen átfogó képet így azt gondolom, nem nyújt a kötet, de ez nem von le az értékéből.
spoiler
A borítóképet roppant szellemesnek és kreatívnak tartom.


Hasonló könyvek címkék alapján

Róbert Katalin: Szívből, színből, igazán
Becca Prior: A tanítvány 2.
Róbert Katalin: Kezdjetek el élni!
Lord Garcon: Vértestvérek
Lord Garcon: Láthatatlanok
Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!
Rakovszky Zsuzsa: VS
Krasznahorkai László: Nem kérdez, nem válaszol