Egy ​kis élet 26 csillagozás

Hanya Yanagihara: Egy kis élet

Barátság, család, szerelem, sikerek és kudarcok, boldogság és mély, sötét fájdalom…
azaz EGY KIS ÉLET.
Négy fiatal, akik egyetemi éveik alatt ismerkedtek meg, a hírnév és a gazdagság vágyával New Yorkba költöznek. Mindannyian gondokkal küzdenek, sodródnak, és csak barátságuk és ambíciójuk élteti őket. Kapcsolatuk, melyet drogfüggőség, siker és büszkeség árnyal, az évtizedek folyamán egyre mélyül; a barátokat közös rajongásuk tartja össze: mindannyian szeretik a nagyon okos és titokzatos Jude-ot, akit kimondhatatlan gyerekkori trauma sebzett. A testvéri kötődés himnusza, a huszonegyedik századi szeretet és szerelem mesteri ábrázolása. Hanya Yanagihara felkavaró és lebilincselő regénye a családokról szól, amikbe beleszületünk, és amiket magunknak hozunk létre. Megmutatja a fájdalom mélységeit és a barátság határát, mely minden emberi életet behálóz.

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Maxim, Szeged, 2017
784 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632618647 · Fordította: Bozai Ágota

Enciklopédia 1


Kedvencelte 11

Most olvassa 4

Várólistára tette 103

Kívánságlistára tette 104

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
cseri P
Hanya Yanagihara: Egy kis élet

Kicsit haragszom magamra, hogy elolvastam ezt a könyvet, habár persze abszolút belefér, hogy az ember elolvasson néha egy rossz könyvet, csak sajnos ez 1500 oldal. Ezt az írónő arroganciájának tekintem egyébként, hogy nem tudott mértéket tartani, holott a könyve egy giccses nyáltenger.

>!
nola P
Hanya Yanagihara: Egy kis élet

Valami egészen másra számítottam, mint amit végül kaptam ettől a könyvtől.

Ez a regény annyira kontrasztos, fekete-fehér, akár egy mese. Egy nagyon szomorú, nyomasztó mese, ami hol az emberi természet legsötétebb, legkegyetlenebb oldalát mutatja, valószerűtlenül halmozva a kegyetlenségeket, hol pedig a szeretet, barátság, önzetlenség, tisztaság olyan végleteit villantja fel, amitől szinte végig a giccs határán egyensúlyoz. De valahogy sikerül nem átlépnie ezt a határt.
Ha nem várunk realizmust a történettől, ha beletörődünk, hogy bizony igenis túlírt, legalább 100-200 oldallal lehetett volna rövidebb is, akkor azonban egy bámulatosan magával ragadó regényt kapunk.
Nem emlékszem, mikor fordult elő velem utoljára, hogy ennyire megkedveltem egy kitalált karaktert. Még mikor épp nem is olvastam a könyvet, a gondolataim újra meg újra Jude-ra terelődtek, aggódtam érte, drukkoltam neki, megoldást próbáltam keresni…
Az írónő stílusa egyszerű, néha a mellékszereplők miatt kicsit zsúfoltnak is éreztem a szöveget, de az időkezelése, illetve az, ahogyan élővé tette a főbb karaktereket, lenyűgözött. Mindeközben rengeteg fontos témát is érintett, kik vagyunk, mi határoz meg bennünket, változhat-e az ember, mi a barátság, mi a szerelem, hol a határ a kettő között, mi tartja egyben a párkapcsolatokat, meg lehet-e gyógyítani valakit, van-e értelme az életnek, el lehet-e engedni azt, akit szeretünk…

Minden hibája ellenére meghatározó olvasmányélmény marad.

>!
V_Szilvió
Hanya Yanagihara: Egy kis élet

A négy barát Malcolm, JB, Willem és Jude, akik az egyetemen kollégiumi szobatársak, és úgy hozza az élet, hogy azon túl is barátok maradnak. Malcolm és JB jó családból származnak, értem ez alatt a körülményeiket és a biztos háttért, míg Willem előélete problémákat hordoz, Jude-éről pedig nem tudunk meg sokáig semmit. És ennek ellenére, vagy talán éppen ezért ez a titokzatos, helyes, matematika szakos, sántító srác lesz a barátságuk fókuszában. Vagyis a narrátor őt követi leginkább.

Azon túl, hogy fiatal felnőttként ismerjük meg őket, végig követjük az életüket. A fiatalok különböző időpillanatokban, az életük különböző pontján sikeresek lesznek. Malcolm építészetet tanul, és művészi szinten fogja űzni. Éleslátó, ugyanakkor tapintatos. JB képzőművész arc és nagy partiállat, aki körül mindig sokan vannak. Willem színész lesz, remek színházi és filmes munkákkal, amik mellett a legjobb barát szerepében is helyt kell majd állnia. Jude legjobb barátjaként. Mert Jude nem csak sánta, de néha erős fájdalmai is vannak, mindig hosszú ujjú ingbe jár, és izgalmas a múltja, és szomorú, és terhelt. Jude küzd. Az egész könyvön keresztül küzd. A matematika után jogot is végez, hátha így megtudja, hogyan lehet képes az embereket távol tartani magától.

Ez a könyv nagyon mélyre megy, amikről konkrétumokat mondani állati nagy spoiler lenne. Nem realista a szó azon értelmében, hogy nem egy reális terhelt karaktert látunk, hanem egy akár eltúlzottan terheltet, viszont annak minden terhe és minden következménye nagyon következetes, őszintének és igaznak hat a könyv világában. És ez megdöbbentő, sokkoló, és hatásos.

Ez a könyv hat. Állatira. Amikor befejeztem, csak álltam felette, és nem hittem el, hogy vége. Mert imádtam, de talán sosem gyűlöltem ennyire olyan könyvet, amit ennyire szerettem, és sosem szerettem ennyire könyvet, amit ennyire gyűlöltem. Ez a könyv nem szeret téged, azt hiszem ez a lényeg. Jude olyan, mint ez a könyv, hogy el akarja mondani a történetét, mert végre képes rá, és nem fogod tudni letenni. Nem lesz szíved félbehagyni és bele fogsz szakadni.
Sokkal részletesebben katt ide: https://melegkonyvek.blog.hu/2018/07/29/hanya_yanagihar…

2 hozzászólás
>!
Kinga0
Hanya Yanagihara: Egy kis élet

A könyv pozitív hatással volt rám, mégis annyira szívbemarkoló és fájdalmas volt, hogy alig tudtam olvasni, annyiszor bekönnyeztem, és sírtam rajta. Eleve egy érzékeny típus vagyok, tehát nem volt a legjobb választás a számomra. Mégis szerettem.
Jude, Mal, JB és Willem csodálatos története volt ez. A fiatalkorúk, a felnőtté vallásuk, és végül a haláluk. Ezután a könyv után sok mindent átértékeltem és rájöttem mennyi szép, és fontos dolog is van az életemben, amiért szerencsés vagyok.
Jude és Willem kapcsolata lehengerlő volt, szavakat nem tudok rá találni. Willem egy olyan ember akiről mindenki példát vehetne, az a tolerancia és a mérhetetlen szeretet amit képes egyesek iránt érezni fenomenális.
Most teljesen el vagyok ájulva a könyvtől. Bár a vége fele van egy hatalmas – és váratlan – fordulat, ami miatt egy hétig elő sem tudtam venni a könyvet. De ez sem zavart, mert a könyv szinte vonzott magához bármilyen rossz dolgo történet is.
A karaktereket nagyon életszerűre alkotta meg az írónő, teljesen realista volt az egész könyv. Néhol izgalmas, néhol lassabb folyású, mégis minden szereplő története kidolgozott és befejezett lett.
Jude élete nagyon fájdalmas, és elképzelni sem tudom mit élhetett át szegény, de nem ezt érdemelte volna.
Tetszett az egész könyv sejtelmes, titokzatos, mégis kicsit pozitív hangulata, ettől lett olyan egyedi, és különleges a számomra.
Nem ígérhetem, hogy mindenki ennyire imádni fogja, mint én, de egy esélyt megér. Lelkileg mindenki készüljön fel.

>!
Masni_the_blogger
Hanya Yanagihara: Egy kis élet

Őszinte leszek, fogalmam sem volt arról, hogy tulajdonképpen mire is vállalkoztam. Ez a későbbiekben nagy hibának bizonyult. Mivel nagyon szeretem megismerni az emberek történeteit; sejtettem, hogy kielégítő lesz ez az olvasmány, általában ugyanis bármit is olvasok a karakterekre szoktam koncentrálni és az ő lelki világukra. Yanagihara mondhatni svédasztalt kínált elém és ez kezdetben megijesztett, nem tudtam hová tenni a cselekményt és a szereplőket. A kezdeti „ csalódottságom” abban a pillanatban megszűnt, mikor felvettem az írónő ritmusát és megszoktam a stílusát. Belecsöppentem JB, Malcolm, Willem és Jude barátságába és életébe. Sokáig nem tudtam merre is tartunk, hol fogunk kilyukadni, aztán lassan kezdtem felfogni és féltem. Néha olvasás közben fizikailag fájt folytatnom a történetet és kénytelen voltam letenni és csak másnap folytatni. Talán tovább nehezítette a helyzetem, hogy 2 héten keresztül minden egyes nap haladtam az olvasással és napról-napra azt vettem észre, hogy a szereplőkkel élek. Nem tudtam kiverni őket a fejemből és akármennyire is szenvedtem néha, ez az ő félelmeikhez és fájdalmukhoz képest semmi sem volt. Nem akartam….

Folytatásért katt ide:
http://masnitheblogger.blogspot.com/2018/06/valosag.html

>!
Paulina_Sándorné P
Hanya Yanagihara: Egy kis élet

Hát nem igazán fogott meg a könyv. Nem tudtam elmerülni benne, nehezen indult el a történet és később már nem is tudott lekötni. Pedig a borító nagyon tetszik, vártam ezt a könyvet. A súlya miatt is tologattam már egy ideje, de lehet, hogy még kellett volna tologatni. Nem igazán voltak szimpatikusak a szereplők sem – Jude, Mal, JB és Willem. Egyikben sem volt számomra megkapó tulajdonság. Lehet, hogy tömörebben és rövidebben jobban élveztem volna.

>!
Ellington
Hanya Yanagihara: Egy kis élet

Az egyik legjobb könyv, amit valaha olvastam. De nem emlékszem, hogy egyetlen regény is ennyire meggyötörte volna a lelkemet. Többször félre kellett tennem. Vártam, hogy vége legyen, de féltem is, hogy vége lesz. Ha nem olvastam, akkor is a főszereplőkre gondoltam. Valószínűleg soha többet nem tudom újra elolvasni – és nem a hossza miatt – de akkor is: ott lesz a polcomon az egyik legcsodálatosabb regény, amit ember írhatott.

1 hozzászólás
>!
cirmilla
Hanya Yanagihara: Egy kis élet

Szívfájdítóan gyönyörű történet. Nagyon sírtam a végén.

>!
Flór
Hanya Yanagihara: Egy kis élet

Az igazán jó regények minden elképzelésünket felülmúlják, pusztán a képezlet korlátozottságából adódóan.

Azokról a könyvekről a legnehezebb értékelést írnom, amik igazán megérintenek. Ez a regény pedig megérintett. Megérintett, felpofozott, megrugdosott, megölelt és még sorolhatnám. Nagyon ritkán veszek el annyira egy történetben, hogy egy szomorúbb résznél könnyeket tudjak hullatni, de itt megtörtént, nem is egyszer.
Olvastam értékeléseket a könyvről, amikben egyesek vontatottnak és hosszúnak tartották, tele nyavalygással és drámákkal. A leírások és eszmefuttatások már pedig elengedhetetlenek a megfelelő hangulatteremtéshez és a karakterek komplex személyiségének ábrázolásához. A nyavalygyásról és drámázásról csak annyit, hogy ez az élet velejárója. Főleg ha olyan életed van, mint Jude-nak. Bár mondanám, hogy remélem sosem volt, nincs és nem is lesz senki, akinek ilyen élet jut, de ennyi erővel hihetnék az unikornisokban is, mert voltak, vannak és lesznek még Jude-ok és történetek,spoiler
Ez az élet, és ez a regény elénk tárja annak minden magasságát és mélységét, aztán magunkra hagy nyomorúságos tehetetlenségünkkel, mert egész egyszerűen megesik néha, spoiler

>!
Elinor_Carlise
Hanya Yanagihara: Egy kis élet

Számomra ez a regény a feltétlen bizalomról és annak elvesztéséről szól. Ha gyermekként valakit megtörnek, megkaphatja felnőttként a világ legjobb barátait, szüleit, élhet anyagi biztonságban, sajnos ezek egyike sem tudja gyógyítani a megtört lelket. Nem tökéletes regény, néhol túlírt, lehetne picit rövidebb, de mégis nagyon jó, a kedvenceim közé került.


Népszerű idézetek

>!
Kinga0

– Egyedül akarok lenni – mondta neki.
– Megértem – felelte Willem. – Együtt leszünk egyedül.

427. oldal

>!
nola P

Voltak idők, amikor a boldogság elérésének belső kényszere szinte nyomasztó volt; mintha a boldogság olyasmi lenne, amit mindenki elérhet és el is kéne érnie, így keresésében minden kompromisszumot valahogy a saját hibánknak tekintünk.

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
>!
Marcsi061

Tudod, Jude, az életben néha előfordul, hogy jó dolgok történnek jó emberekkel. Nem kell aggódnod… nem történnek olyan gyakran, amennyiszer történniük kéne. De ha mégis, a jó ember csak annyit mond, hogy köszönöm, és továbblép, talán figyelembe véve, hogy az a személy, aki a jót cselekszi, élvezi, hogy jót tehet és tényleg nincs abban a hangulatban, hogy meghallgasson minden okot, mi szerint az a személy, akivel a jót tette, miért tartja magát érdemtelennek és méltatlannak a vonatkozó jótettre.

131. oldal

>!
Masni_the_blogger

-azért versek, mert a vers nem nyugtalanít senkit, a düh és a szépség üres aforizmákká gyengülnek.

49. oldal

>!
Masni_the_blogger

Amikor ambícióinak hajszolása átlépte a határt és ami egykor bátorság volt, már meggondolatlanságnak számít? Honnan tudja az ember , mikor kell abba hagyni?

53. oldal

>!
Masni_the_blogger

-A világon csak kétfajta ember létezik.-(…) – Azok, akik hajlandók meggyőződéssel élni, és azok, akik nem.

126. oldal

>!
Marcsi061

Ahogy az ember idősebb lesz, rájön, hogy igazából nagyon kevés ember van, akivel néhány napnál többet el tudna tölteni egyszerre, és neked itt van valaki, akivel évekig együtt akartál lenni, akkor is, amikor a legérthetetlenebb és legzavaróbb módon viselkedett. Szóval: boldog vagy. Igen, boldog.

573. oldal

>!
Marcsi061

…szerintem a barátság egyetlen trükkje az, hogy olyan embereket találj, akik jobbak, mint te… nem okosabbak, nem klasszabbak, hanem kedvesebbek, nagylelkűbbek és megbocsátóbbak… és becsüld meg őket azért, amit megtaníthatnak neked, és próbálj figyelni, hallgatni rájuk, amikor mondanak neked valamit magadról, akármilyen rossz… vagy jó is az… és bízz bennük… ez az egészben a legnehezebb. De egyben a legjobb is.

238. oldal

>!
V_Szilvió

Az üreshalmaz-axióma a zérus alapigazsága. Azt mondja ki, hogy léteznie kell a nem-létezés fogalmának, a semmi alapigazságának, vagyis a nulla koncepciójának egyszerűen lennie kell: nulla érték, nulla adat, nulla darab, nulla tétel. A matematika feltételezi, hogy létezik a nemlétezés fogalma. De vajon bizonyítást nyert ez? Nem. De léteznie kell.

319. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok
Michael Cunningham: Az órák
John Green: Teknősök végtelen sora
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
John Green – David Levithan: Will & Will
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Leitner Lili: Az azúr bicikli
Cara Delevingne – Rowan Coleman: Mirror, mirror