Stuka ​pilóta 10 csillagozás

Hans-Ulrich Rudel: Stuka pilóta

A ​második világháború legsikeresebb német ászának visszaemlékezéseit tartja kézben az olvasó. A könyv első, teljes magyar kiadását.
Hans-Ulrich Rudel katonai teljesítménye elvitathatatlan, hiszen ő volt a német hadsereg valaha legmagasabb kitüntetését megszerző katonája. Megsemmisített több, mint 500 tankot, 2000 földi célpontot, a szovjet flotta büszkeségét, a Marat csatahajót. Sztálin személyesen tűzött a fejére vérdíjat. 2500 bevetése volt, ezt azóta sem múlta felül senki.
A szinte ész nélküli bátorság, a háborús jártasság és nem utolsó sorban a tiszteletet parancsoló eredmények dokumentuma ez a könyv. A „Stuka pilóta” ugyanakkor kivonata annak is, hogy milyen információkkal rendelkeztek és azokból milyen következtetést vontak le a keleti fronton szolgáló katonák.
Külön kell azonban választani a harcos teljesítményét a mögötte húzódó ideológiától. Ez a nemzetközi bestseller ezt meg is teszi, ezért is vált ilyen népszerűvé szerte a világon.
Rudel… (tovább)

Eredeti cím: Stuka Pilot

Eredeti megjelenés éve: 1948

Tartalomjegyzék

>!
Garamond Hungaria, Budapest, 2016
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631272864

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

Hanging_Moss_9102>!
Hans-Ulrich Rudel: Stuka pilóta

Hans Ulrich Rudel, a híres-hírhedt zuhanóbombázó ász, aki több, mint 2530 bevetésen vett részt, elpusztított több, mint 500 szovjet felségjelzés alatt bevetett harckocsit, elsüllyesztette a Marat csatahajót… és végig harcolta az orosz frontot, amely közhelyes, de nem volt épp szanatórium… Rudel korabeli Siegfried, az ősi germán harcosok prototípusa, nagyszerű katona, aki szinte nem ismerte a félelmet és lehetetlent… „csak az vész el, aki saját magát veszejti el”, vallotta és élte így mindennapjait ez a nem hétköznapi fickó. Rudel kemény legény volt, nemcsak a szája járt ennek a harcos germánnak, hanem ha kellett, műlábbal, meglőtt vállal, sérült, vérző testtel is repült, ködben hóban fagyban, időjárás sem számított, ment és pusztította az ellenséget. Hihetetlen, hogy milyen eltökélt fickó volt, tényleg nem számított neki szinte semmi… Rudel több volt, mint Carius, fanatikusabb és szerintem vagányabb is, de azért nem volt egy Leon Degrelle sem, aki meggyőződéses náci létére „demokrata” címmel írt a Führerről egy könyvet…

Rudel kicsit komolyan gondolta a háborút, egyik oldalon leírja, hogy „miután elfogyott a lőszere, legszívesebben belerepült volna valamelyik orosz tankba”… Hát egy kicsit fanatikus volt. Goebbels doktorék igazi „állatokat” neveltek fel, bár a II. világháború kegyetlenségében naivitás lenne azt gondolni, hogy „üdvhadsereggel” (ahogy Dolf nyilatkozott egyszer a tervezett Barbarossa kegyetlenségéről) győzelmet lehet aratni. Ettől függetlenül ez egy brutális háború volt, brutális katonákkal- mindkét félnél, főleg az orosz és német oldalon.
Rudel amúgy kissé idegesítő módon minden kelet és közép-európai teleülést a német nevén jegyzett, azért Székesfehérvár az Székesfehérvár és nem Stuhlweißenburg… Mert mondjuk Brassó Kroonstadt vagy Nagyvárad Hermannstadt még belefér, mert valóban szász települések, de azért nem minden német még ami a Ballhausplatzon túl létezik és civilizált is… Ahogy Metternich vagy Mozart nyilatkozta, Ázsia az említett téren túl kezdődik… Rudel önmagát a 600-700 évvel azelőtti Német Lovagrend lovagjához hasonlította, és így is kezelte „Ázsia barbár hordáit”. Akiktől irtózott, és hihetetlenül frusztrálta, hogy elözönlik szeretett német földjét. Érdekes, hogy fordítva ez annyira nem zavarta. Az, hogy ki akart kit letámadni, mára csak találgatás, bár ha józanul gondolkodunk, komoly realitása volt egy orosz inváziónak is.
Szerette Führerét, róla a kb. 4-5 említett alkalommal, mikor találkoztak és megemlítette, rendkívül kedvezően nyilatkozott.
Én azon gondolkodtam, miután elolvastam ezt a könyvet, hogy egy ilyen embert, aki évek óta csak reggeltől estig bevetésre ment, páncélosokat, teherautókat lőtt szét, hogy illeszkedik vissza egy civilizált társadalomba. Például sporttal tölti ki az életét, Rudel esetében bevált ez is. Ez egy hatalmas fickó volt, bár elgondolkodtató, amikor megemlíti, hogy egy brit jogász, aki vizsgálta az egyik ügyét, csak csóválta a fejét, és ennyit mondott Rudel páratlan kitüntetéseire: „vajon ezért hány életet oltott ki”… Hát igen, hősnek hős, kiváló katona na de mégis. Persze háború az háború, de nincs mindig háború. Nehéz ezt szétválasztani.
Az egyik fejezetben leírja, hogyan menekült meg, mikor társait akarta megmenteni a Dnyeszteren túl, ám repülőgépe a sárba ragadt és gyalog kellett visszamenekülnie az egységéhez, mélyen az orosz front mögött… hát az valami elképesztő. Fenyőfákon mászott le, átúszta pár fokban a Dnyesztert, (mezítláb, egyszerű ruhában, kvázi az orosz télben), vállon lövik, de megy tovább… 20-30 km-en keresztül, éjjel és nappal. Rudel a gép, talán nem is ember volt. Sajnálom, hogy Hollywoodot nem ihleti meg egy ilyen teljesítmény, bár értem az okait. Egyébként Rudel világosan látja és érti, micsoda emberi és anyagi fölénnyel kell megbirkózniuk. Az orosz haderő amcsi teherautókon, Willys terepjárókon keresztül rohant a kontinensen, ahogy az egyébként kiváló amerikai repülőgéptípusokat is szívesen használták. Ezek (sajnos vagy nem sajnos) többnyire jobbak voltak a német típusoknál, pontosabban átlag pilóta számára, mert Rudel még az öreg és lassú Ju-87-essel, 300-400 km/h különbséggel is levadászott P-51-es Mustangokat, amik szerintem a kor csúcstípusai voltak. De hát Rudel egy gép volt, Hitler titkos fegyvereinek egyike. Hihetetlen, mennyit számít az ideológia és morál…ennél több bizonyíték nem is kell szerintem.
Jó, hogy kiadják az egykori veteránok emlékiratait, szükség van rájuk. Rudel a korabeli német katona mintapéldánya, érdemes elolvasni ezt a könyvet. Szilveszterkor nyugi lenne, ha élne még Rudel nemzedéke…
G011, larsen_B, nektek kötelező olvasmány, többieknek ajánlott, de erősen.

Lasi>!
Hans-Ulrich Rudel: Stuka pilóta

Hiánypótló kötet! Viszont nagyon kellett volna egy hozzáértő szerkesztő vagy szakértő bevonása! Sajnos a fordítás több ponton elég problémás, tele van rossz szakkifejezésekkel. Ki lehetett volna ebből a kiadásból többet hozni!

Uhtred>!
Hans-Ulrich Rudel: Stuka pilóta

Nagyon érdekes, informatív könyv. Rudel az eltökéltség mintapéldánya, amit a szinte hihetetlen történetei bizonyítanak. A könyvet különlegessé teszi az is, hogy a repülős visszaemlékezések általában vadászpilótáktól származnak és más „műfajok” nemigen képviseltetik magukat a könyvespolcokon. Ezúttal egy zuhanóbombázó pilóta-zseni emlékeit volt szerencsém elolvasni és nyugodtan kijelenthetem, megérte. Mindenkinek ajánlom, akit érdelek a II. világháború.

Alexanderr>!
Hans-Ulrich Rudel: Stuka pilóta

Akinek tetszik ez a könyv, a sodró lendületűnek írná le. Akinek meg nem, az összecsapottnak. Tény, hogy Rudel nem volt irodalmár alkat. Így ez a könyv sem szépirodalmi, vagy történelmi könyv. De még csak nem is harctéri napló. Egy katona emlékei a 2. világháború vérzivatarából. És annak tökéletes. Felül kell emelkedni a rohanó stíluson, és úgy kell olvasni, hogy: Na mi maradt meg a háború poklából? Hiszen az emlékezet szelektív.

Hogy ajánlom-e a könyvet? Teljes mértékben!


Népszerű idézetek

Hanging_Moss_9102>!

Immár minden elhárító ágyúja ránk céloz. Most már semmi sem számít, csak a célpont, csak a kitűzött eredmény.Ha teljesítjük a feladatot, az rengeteg véráldozattól fogja megmenteni szárazföldi bajtársainkat. De mi történik most? Steen repülője hirtelen messze maga mögött hagyja az enyémet. Sokkal gyorsabban repül. Lehet, hogy kiengedte a zuhanófékeit, hogy sokkal gyorsabban érjen le? Én is ezt teszem. Üldözöm a repülőjét teljes sebességgel. Ott vagyok a nyomában, túl gyorsan haladva, arra sem vagyok képes, hogy kontrolláljam a sebességemet. Közvetlenül magam előtt látom Lehmann törzsőrmesternek, Steen lövészének rémült ábrázatát. Arra számít, hogy bármelyik pillanatban elszántom a gépe farkát a légcsavarommal és beleütközöm. Minden erőmmel növelem a zuhanási szöget-biztosan 90 foknál járok-feszülten ülök, mintha egy puskaporos hordó lenne alattam. Súrolom-e Steen repülőgépét, amely közvetlenül felettem van, vagy biztonságosan elmegyek alatta, és lefelé? Elhúzok alatta egy hajszálnyira. Ez vajon a siker előjele? A hajó egészen a látóterem közepén van. A Ju-87-esem tökéletesen egyenesen tart, ahogy zuhanok egy centit sem tér ki. Úgy érzem, innen lehetetlen eltéveszteni. Aztán a Maratot teljes nagyságában látom magam előtt. A tengerészek muníciót cipelve rohangálnak a fedélzeten. Ekkor megnyomom a bomba kioldót és teljes erőmből húzni kezdem a botkormányt. Vajon feltudom még emelni a gépet? Kétlem, hiszen fékek nélkül zuhanok és a magasság, ahonnan kiengedtem a bombát nem több, mint 300 méter.

Hanging_Moss_9102>!

Egy gondolat van velem: „Csak az vész el, aki önmagát veszejti el.”

Hanging_Moss_9102>!

Ha meglátok egy harckocsit azután, hogy felhasználtam a lőszeremet, legszívesebben a saját repülőmmel szállnék bele.


Hasonló könyvek címkék alapján

Heinz Knoke: A hazámért repültem
Adolf Galland: 104 légigyőzelmem
Stephen E. Ambrose: Az elit alakulat
Robin Cross: A sas bukása
Erwin Rommel: Háború gyűlölet nélkül
Otto Skorzeny: Kommandós vállalkozásaim
Kurt Meyer: Gránátosok
Jon Feenstra: Panzerjäger on the Battlefield
Theodor J. Aengner: Rommel páncélosai
Ungváry Krisztián: Hősök?